Купуємо для здачі в ОРЕНДУ Львівську Нерухомість!

+ Добавить
    тему
Ответить
на тему
Следить
за темой
Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
  #<1 ... 810811812813814 ... 1068>
Сообщение Добавлено: Чт 07 окт, 2021 15:48

Re: Купуємо для здачі в ОРЕНДУ Львівську Нерухомість!

Coder добре пише, відчувається смак естета. Впевнений що десь такі самі люди (архітектори, інтелегенція) збудували історичний ареал міста і відповідно сформували попит на нього (як на атрибут життя). Та не тільки збудували, але й трансформували, шляхом тієї ж перебудови з особняків на квартальну забудову, тощо

У людей по типу Успіха інше бачення. Це маргінальне бачення вигоди. Воно ніби і нормальне явище, коли людина вміє знайти те саме, але за меншу ціну. Тут нещодавно той же Кодер розписував "добру оселю", так от це місце де якраз і оселяються такі Успіхи (не маю на меті задіти самого Успіха\Долярчика).

Підійдіть в той район - у мешканця буде квартира, яку купилось за умовних 40 тисяч доларів, в квартирі буде ремонт за умовних 25-30 тисяч і обов'язково буде великий автомобіль по типу бмв\ауді, ціною 30 тисяч, можливо, пригнаний з-за кордону, тобто куплений дешевше (все згідно вигідної логіки Успіха)

Що ми маємо, маргінали вклали в своє життя 100 тисяч долларів, вклали в ремонт помешкання суму, яка не здорожчує актив, адже складає доволі питому частину (60%+) ціни голої інвестиції. Фактично це втрачені кошти. І ще мають дорогий автомобіль, який дешевшає кожен день. І все це в дуже посередній локації і жахливій забудові яку зробили теж по принципу "так дешевше будувати".

З точки зору оренди - термітник найпростіша опція, поріг входу мінімальний, зазвичай є розтермінування, плюс забудовник вміло маніпулює думкою потенційних інвесторів, змушуючи їх робити "власний" вибір на свою користь.

В короткостроковій перспективі - власник отримує таку бажанну бетонну комірку, швиденько робить ремонт і шукає орендаря.

В середньостроковій перспективі - половина квартир в мурашнику починають конкурувати на ринку оренди (адже для цього їх там і купували, вірніше не купували, а вміло продавали)

В довгостроковій перспективі - поруч з'являються наступні секції і виникає локальне перенасичення ринку а ще виникає перевантаження інфраструктури, що відповідно зменшує комфорт проживання (та оренди). Це в свою чергу зменшує попит і призводить до зменшення ціни. Актив стає пасивом, втрачає свою привабливість новизни і гарного рендеру, його ще й продати стає важче, адже інтерес падає (вірніше він є, але за відповідний прайс), плюс дорогий ремонт дешевого за своєю суттю житла теж нікого не цікавить і в ціну увійти не може.

А насправді "інвестор" лише досягає цілі, яку вміло нав'язав йому забудовник.

З однієї сторони шкода, що любителі наживи фактично є співучасниками нищення гармонії і зручності проживання. З іншої сторони розумієш, що вони не складають конкуренції в дійсно цікавих проектах чи об'єктах. І не думаю що взагалі когось треба вчити власного світогляду. Для чого вирощувати собі конкурента? Забудовник вміло знайшов лохів, яким впарив довгостроковий неліквід. А інвестори думають, що вклавши ще в ремонт і під'їхавши на своєму впізнаваємому авто, вони досягли успіху...
kozlodoev

С нами с: 25.08.18
Благодарил (а): 20 раз.

Сообщение Добавлено: Чт 07 окт, 2021 16:42

Хоч якась нормальна дискусія в кінці кінців після "сільського інвестора".
По суті:
"це буде квартира в "космічній" локації - тихому зеленому прицентральному районі, в ідеалі - польский "люкс" забудови 1930их років. Також може бути пізня Австрія, з хорошим плануванням
в більшості випадків ціна 2-кімнатної квартири (55-70 м2) приблизно $90-100K+, але трапляються цікаві варіанти в межах $70-80K. Ще $40-50К потрібно буде вкласти в хороший ремонт (з реставрацією оригінальної столярки, скорше за все, доведеться зробити якісь ремонтні роботи в під'їзді, як варіант, зорганізувати сусідів, і т. ін.)
за $120K можна отримати квартиру, яка буде здаватися за $500-600 на місяць, і передаватиметься "з рук в руки" "

Польский люкс -чи вистарчить 40-50К,маю сумніви- стара каналізація і так далі.
Але я теж прихильник соціального інвестування для покращення міста,тому за космічну локацію. Те що зараз будують просто жах. Однак пару забудівельників ще є нормальних.
Зараз трохи став вибір- злити бетон і крипту ,все в + великому і зайти в щось серйозне. Думаю може краще зайти в комерційну нерухомість? Все таки навіть 100 метрів в хорошій локації буде приносити набагато більше ніж 500$
Чи все таки реінвестувати і покращити якийсь будинок? :o
Ethereum

С нами с: 11.02.18
Благодарил (а): 9 раз.

1
Сообщение Добавлено: Чт 07 окт, 2021 17:46

Ethereum писал(а):Думаю може краще зайти в комерційну нерухомість?

Ну сами смотрите, есть ряд объектов в ожидании арендаторов долгое время
По Городоцкой было много простоя. Особенно после игровых автоматов. За последний год, кстати, немного заполнилось, но мне кажется это мертвая кошка от асфальта отпружинила

Вы хотите в туристическом центре коммерческую недвигу?
b3320413

С нами с: 13.08.18
Благодарил (а): 25 раз.

Сообщение Добавлено: Чт 07 окт, 2021 19:11

Успіх писал(а):Та люди б зрадістю їли тортики й тістечка, якщо би мали коштів більше, ніж тільки на чорний хліб!!!©

Я можу погодитися з цим твердженням в контексті купівлі Вашої першої квартири, коли Вам дійсно було потрібно забезпечити кращі умови проживання для Вашої сім'ї.

Але нерухомість для інвестицій - це вже зовсім інша історія. І я не бачу, що тут зміниться, коли у Вас буде умовний мільйон доларів. Замість того, щоб купити стару польску віллу, відреставрувати її, відкрити там затишний готель, і зробити його сімейним бізнесом, Ви купите цілий під'їзд смартів десь в Басівці (чи який там ще клаптик навколо Львова залишиться незабудованим), і будете тішитись тим, що Ви власник цілого гуртожитку.

Мельник/РІЕЛ, ніби має достатньо грошей, і що це йому дало? В них стали кращі проекти? Вони стали якісніше будувати? Ніт! Як будували лайно, так і будують. Зокрема через те, що такі як Ви створюєте попит на це лайно.

Успіх писал(а):Але зараз посиплеться - треба більше заробляти і так далі, в цьому дусі...

Це саме те, про що я сказав вище. Люди Вам дають слушні поради, але вони Вам не подобаються, Ви їх ігноруєте, і вимагаєте щоб Вам говорили те, що Ви хочете почути, а тепер ще й почали затикати рота тим, хто мислить не так як Ви.

Просто одна ремарка. Долярчик+Успіх на цьому форумі живуть з 2015 року, я - з 2014. У вас сумарно більше 11000 повідмолень, в мене разом з цим - 127. У Вас майже в 90(!) разів більше. Якби Ви цей час замість читання/флудіння на форумі витратили на те, що б щось вивчити корисне, то вже б могли і більше заробляти.

Але... kozlodoev правий. Для чого вирощувати собі конкурента? Тому припиняю.

b3320413 писал(а):Думаете вам удастся сдать по той цене что вы пишете?
Даже если в этом году выйдет, то что будет в последующих?

Я ще жодних конкретних кроків не зробив, ще немає що здавати :) Але всі питання дуже слушні, тому я ще спостерігаю/аналізую. До COVID не було планів додавати нерухомість у Львові, це вже з'явилося під час пандемії, як план Б. Останні події додали ще більше невизначеності.

b3320413 писал(а):Но меня очень беспокоит:
Подорожание теплоносителей, на порядок

Ну, власне, в нас є наша стара квартира з ЦО, яка зараз здається. Минулого року орендарі попросили зробити їм знижку на час опалювального сезону, ми пішли їм назустріч. Це, до речі, один з аргументів за те, щоб продати квартиру з ЦО, і купити щось в ближньому центрі. Навіть, якщо вона буде стояти пуста, то взимку це буде суттєво дешевше. :)

b3320413 писал(а):Слепой тренд на новострои (не австрийский, не польский)

"Тренд" в якому сенсі? Всі хочуть знімати квартири в новобудовах? Ну, мабуть більше, але далеко не всі. Є люди, які цілеспрямовано шукають ближній центр. Але пропозиції немає - квартири передають з рук в руки, часто вони не доходять до оголошень (те, про що писали 5396669, і athena1). Відчасти через це складається враження, що цей сегмент ринку не існує.

Квесторе_поверніться писал(а):А яку роль буде грати тут ЛКП чи ОСББ які господарюють в цьому будинку?

Ну, не головну, це точно :) Покладатися на ЛКП/ОСББ, це так само як чекати зарплату вчителів в $4000. Я розглядаю будинок, в якому я живу, як свій. І це "МЕНІ потрібно зробити", а не "мені потрібно, щоб ХТОСЬ зробив". Тому з ЛКП все просто. Задача мінімум - це щоб вони не заважали. І я їм подякую, якщо вони чимось допоможуть. В мене тут було декілька дописів, в яких я описував деякі деталі з процесу ремонтів.

1. В нас в під'їзді є балкони в двір. Вони були, скажімо так, трохи неохайні. Коли ми робили ремонт, ми закупили трохи більше плитки (на свій балкон в квартирі + на три балкони в під'їзді) і попросили нашого плиточника постелити плитку не лише на балконі в квартирі, але й на балконах в під'їзді. ЛКП до відома не ставив. Зате тепер коли мені потрібно вийти витріпати килимок, я це роблю на охайному балконі.

2. В нас в будинку був аварійний дах. Наш сусід зібрав всі документи і подав на програму співфінансування від міста: 30% заплатили мешканці (по факту, ми з ним вдвох), 70% - місто. ЛКП в курсі, тому що частина документів була з їх підписами/печатками. Далі - Прозорро, підрядник. Проект, звичайно, був найдешевший (дерево + металопрофіль), тому ми додатково з підрядником домовились, щоб зробити "як для себе", і за окремі гроші покращили проект (докупили мембрану і гарні FAKRO'вські слухові вікна і попросили це все доставити). Про цю частину ЛКП/місто, думаю, не в курсі.

3. Цього року поговорили з сусідами, і подалися на реставрацію брами (будинок - пам'ятка архітектури). Знову 30% - мешканці, 70% - місто. Кажуть, що є велика черга, в 2022 будуть розгрібати заявки попередніх років. Тобто за нашу раніше 2023-2024 не візьмуться. Подивимось, як воно буде.

4. Будинку майже 90 років, відповідно труби/каналізація були не в ідеальному стані. Домовились із сусідами, поміняли стояки (і водяний і каналізаційний). Матеріали, по квартирах - в кожного свої, в підвалі (загальні) - за наш рахунок. Всі роботи робив наш сантехнік, окрім заміни центрального крану в підвалі - тут прийшов сантехнік від ЛКП, за що йому дуже дякую.

5. В іншому будинку була проблема з водостоком - в нас і в сусідки-пенсіонерки поверхом вище трішки замокала стіна на балконі. Треба було замінити водосточну трубу. Домовились так - з нас гроші, з сусідки її час і вся паперова тяганина. Вона добила ЛМР+ЛКП. ЛКП сказало, що матеріали вони дадуть свої, а роботу треба буде оплатити. Ми оплатили роботу по заміні водостоку (але нам це пішло в рахунок квартплати, потім десь рік приходили нульові рахунки). Ну і оскільки в ході заміни ми трішки змінили розташування, то ще зробили міні-ремонт сусідці на балконі (залили стяжку). Ну і з трубами була та сама історія, що і в першому будинку.

Ethereum писал(а):Польский люкс -чи вистарчить 40-50К,маю сумніви- стара каналізація і так далі.

Мені зараз важко сказати. Ми закінчили свої ремонти на початку 2019. Чув, що з тих часів все дуже сильно подорожчало (і робота, і матеріали), але не знаю як сильно. В нас повний ремонт на 64 метрах потягнув ~$36K (з них $8K - щоб вийти на нульовий цикл). Заміна старої каналізації - це були копійки, порівняно з, наприклад, smart системою опалення, чи кухнею з фурнітурою Blum.

Ethereum писал(а):Думаю може краще зайти в комерційну нерухомість? Все таки навіть 100 метрів в хорошій локації буде приносити набагато більше ніж 500$

Та от немає в мене такої впевненості. Якщо нам з 14 жовтня знову включать червону зону, то не знаю... ще й досі бачу речі вивіски оренда, ми ще від попереднього карантину не повністю оговтались. Якщо комерція, то може надійніше дивитися в складські приміщення (online retail і все таке), але ту тему потрібно вивчати.

kozlodoev

Шкода, що +1 під повідомленням можна натиснути лише один раз. Тисну віртуальну руку!
Coder

С нами с: 28.02.14
Благодарил (а): 99 раз.

2
Сообщение Добавлено: Чт 07 окт, 2021 19:37

Ethereum писал(а):Зараз трохи став вибір- злити бетон і крипту ,все в + великому і зайти в щось серйозне. Думаю може краще зайти в комерційну нерухомість? Все таки навіть 100 метрів в хорошій локації буде приносити набагато більше ніж 500$

Аналогічні думки зараз, тільки крипту всю зливати не буду, з комерціїю під дитячий садок чи щось такого типу - вкладень не так багато, термін простою навіть в карантин - мінімальний, і менше проблем ніж з квартирою в оренду. Тут ціна оренди напряму звязана з площею, а не 1 кімната то 1 кімната, і байдуже чи там 35 метрів чи 65
dinozavrik

С нами с: 24.11.13
Благодарил (а): 304 раз.

Сообщение Добавлено: Чт 07 окт, 2021 19:46

Успіх Долярчик, це ти? :roll:
Козак-характерник
2

С нами с: 09.10.12
Благодарил (а): 2249 раз.

Сообщение Добавлено: Чт 07 окт, 2021 19:46

Козак-характерник писал(а):Успіх Долярчик, це ти? :roll:
Він, ребрендинг провів
Faceless
Модератор

С нами с: 24.01.12
Благодарил (а): 1511 раз.

4
9
3
Сообщение Добавлено: Чт 07 окт, 2021 20:24

Coder писал(а):
Якщо по темі, то в 2018 році, я не планував збільшувати кількість нерухомості в Україні, але через COVID з кінця минулого року ліниво моніторю ринок. Якщо вирішу купувати квартиру під здачу у Львові, то план буде приблизно такий:
  • це буде квартира в "космічній" локації - тихому зеленому прицентральному районі, в ідеалі - польский "люкс" забудови 1930их років. Також може бути пізня Австрія, з хорошим плануванням
  • в більшості випадків ціна 2-кімнатної квартири (55-70 м2) приблизно $90-100K+, але трапляються цікаві варіанти в межах $70-80K. Ще $40-50К потрібно буде вкласти в хороший ремонт (з реставрацією оригінальної столярки, скорше за все, доведеться зробити якісь ремонтні роботи в під'їзді, як варіант, зорганізувати сусідів, і т. ін.)
  • за $120K можна отримати квартиру, яка буде здаватися за $500-600 на місяць, і передаватиметься "з рук в руки".

Скажете "невигідно"? А тут знову все відносно. Хтось менше ніж за 10% з дивану не злізе, для мене 5-6% (4-4.8% після податків, або 5.7% якщо оптимізовувати) - ще минулого року (до нинішніх рівнів доларової інфляції) був би прийнятним результатом.

Теж дивлюсь такі варіанти для інвестиції, поки таку щоб приглянулось, і ціна менше 100к - ще не знайшов. Це більше інвестиція для душі, морально не можу зробити ремонт "на відмахайся". На рахунок гарного ремонту і відновлення старих речей - з теперішніми цінами ще піде від 50тис. Ще не вирішив чи здавати в оренду в результаті, чи продавати готову
dinozavrik

С нами с: 24.11.13
Благодарил (а): 304 раз.

Сообщение Добавлено: Чт 07 окт, 2021 21:44

Coder писал(а):Але нерухомість для інвестицій - це вже зовсім інша історія. І я не бачу, що тут зміниться, коли у Вас буде умовний мільйон доларів. Замість того, щоб купити стару польску віллу, відреставрувати її, відкрити там затишний готель, і зробити його сімейним бізнесом, Ви купите цілий під'їзд смартів десь в Басівці (чи який там ще клаптик навколо Львова залишиться незабудованим), і будете тішитись тим, що Ви власник цілого гуртожитку.

Слушні думки. Оренда смартів - це фактично масовий сегмент, який доступний кожному. Більше того, саме в цю нішу відверто загоняють самі забудовники, звідусіль навішуючи відповідну рекламу.

В мене у всіляких ТРЦ вуха в'януть від засилля тієї реклами.

Одна їздить по усім відшибам на таксі, бо там її товарки купили собі бетонометри. У іншої в чоловіка маленька і треба збільшити, квартира тобто. У грінвіля постійно стартує нова секція самого комфортного житла (за версією грінвіля ж). І то все відкрито рекламується під інвестиціями в майбутнє і так далі. На білборди уваги вже навіть не звертаю. А люди входять в цю роль, яку їм нав'язують.

Інвестиції в бетон зараз такі ж трендові як депозити у свій час. І якщо гроші це найліквідніший актив, то нерухомість такою не є. Тут вже питання економічної складової, політичної ситуації, трендів на фінансових ринках, тощо.

Якщо взяти умовний проміжок часу з 2015 року по сьогодення, то можна сказати що інвестиція в бетон дозволила не втратити грошові активи, які були конвертовані в бетон. Все ж нерухомість виросла нехай вдвічі, умовно маємо 20% річних за 5 років (вірніше трішки менше якщо взяти складніший процент). Але це лише якщо цю нерухомість продати вже. В кінцевому результаті ми отримуємо вдвічі більше готівкового активу, але що саме сумне - за цей актив можна купити таку саму кількість бетонометрів, таку саму кількість арматури і таку саму кількість продуктів харчування.

Якщо нерухомість не продати, то вигода не зафіксована, вона лише віртуальна.

Реальною ж вона стане, якщо вийти в валютний кеш, а завтра відбудеться стрімка девальвація. Тільки цього ніхто не знає.

В довгостроковій ж перспективі, всі орендні квартири обростуть конкурентами, ринок насититься. Бо ми ж теж можемо почати повторювати за Успіхом, скуповуючи смарти цілими стояками. І тут саме основне питання, що буде тоді, коли захочеться мати повністю пасивний дохід, умовно років через 10+ - чи буде такий самий попит на наші вбиті смарти, чи доведеться таки робити ремонт з нуля, бо вони може будуть неконкурентноздатними з новими пропозиціями на ринку оренди в нових термітниках? А може навпаки, за цих 10 років десятки тисяч долярчиків не знайдуть нічого кращого, як купити бетонометри, тим самим перенаситивши ринок? Ще й за умови скорочення населення чи відтоку робочої сили? І постане питання продажу цих смартів, але кому?

На ці питання мені і самому важко відповісти. Вірніше теж присутнє бачення що масовий сегмент цього легкого на перший погляд бізнесу буде похований самими ж самоназваними "бізнесменами".

Не знаю жодного забудовника, який би здавав в оренду квартири, він їх лише продає. Ну а далі висновки можна зробити самому
kozlodoev

С нами с: 25.08.18
Благодарил (а): 20 раз.

Сообщение Добавлено: Пт 08 окт, 2021 00:09

b3320413 писал(а):
  Львівський БатяР писал(а):Тобто правильний підбір локації тут буде теж мати вагоме значення !!!

Во-первых, все-таки тянет цена. Еслы бы на Топольной квартиры были бы по 2-3 тысячи, то с прицентралья и 700-летия многие бы переселились. Это для тех кто смотрит на цены.
Во-вторых, идет сегментация. Разделение общества. Есть люди с деньгами, которые принципиально хотят новострой. Да, есть так же любители австрияков и козырного центра.
В-третьих, при дорожании энергоносителей, все очень измениться. Ваши нишевые конкуренты снизят цену до 200-300 $ лишь бы хата не простаивала и с актива не превращалась в пассив.

Вот что меня беспокоит

Я з Вами не згоден.
Звичайно, що ринок тисне на всіх! Але є локації які густо забудовані і мають перспективу для подальшого будівництва, то, відповідно в кризові моменти ч/з брак попиту і надлишок пропозиції вони постраждають найбільше, а є локації, як то нпр в історичному прицентральному ареалі де пропозиція обмежена - є, була і буде, оскільки там поодинокі забудови, то вони постраждають найменше.
Львівський БатяР

С нами с: 25.12.17
Благодарил (а): 24 раз.

1
  #<1 ... 810811812813814 ... 1068>
Форум:
+ Добавить
    тему
Ответить
на тему
Следить
за темой
Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей + гостей: 2
Модераторы: Faceless, Ірина_, Модератор