Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
Водій: останнім часом помічаю нахабство наших біженців, які вертаються з Польщі, Німеччини тощо. Вони там сиділи у безпеці, накопичили купу грошей, зараз купують собі квартири й машини та ще їм щось не так… Пасажирка: Да-да. Я в ЖЕКу працюю, бачу що договорів купівлі-продажу нерухомості різко побільшало, коли люди масово вертатися почали. Борги за комуналку шалені, а хочуть щоб їм труби вчасно ремонтували. За які гроші? Водій: А у мене брат в автошколі працює, каже, що побільшало учнів, які повернулися з-за кордону, переважно жіночої статі, купують авто тут або їм пригнали звідти.. Що ж це робиться? Народ з нахом’яченими грошима вертається в Україну і, не чекаючи кінця війни витрачає їх на нерухомість, авто, ремонти тощо. Наче зараз як ніколи гарні шанси емігрувати до США, причому в будь-якому віці (rjkz не дасть збрехати) або на крайній випадок, лишитися в ЄС із тою «подушкою безпеки» у Х або ХХ тисяч євро (вже за рік і мову підтягнули, і освоїлись на місцевості). Ладно, якби вертались додому, бо грошей немає/не вистачає на життя там. Шо ж пішло не так у біженців, які вертаються з нахом’яченим туди, де "все погано"?)))
fler написав:Водій: останнім часом помічаю нахабство наших біженців, які вертаються з Польщі, Німеччини тощо. Вони там сиділи у безпеці, накопичили купу грошей, зараз купують собі квартири й машини та ще їм щось не так… Пасажирка: Да-да. Я в ЖЕКу працюю, бачу що договорів купівлі-продажу нерухомості різко побільшало, коли люди масово вертатися почали. Борги за комуналку шалені, а хочуть щоб їм труби вчасно ремонтували. За які гроші? Водій: А у мене брат в автошколі працює, каже, що побільшало учнів, які повернулися з-за кордону, переважно жіночої статі, купують авто тут або їм пригнали звідти.. Що ж це робиться? Народ з нахом’яченими грошима вертається в Україну і, не чекаючи кінця війни витрачає їх на нерухомість, авто, ремонти тощо. Наче зараз як ніколи гарні шанси емігрувати до США, причому в будь-якому віці (rjkz не дасть збрехати) або на крайній випадок, лишитися в ЄС із тою «подушкою безпеки» у Х або ХХ тисяч євро (вже за рік і мову підтягнули, і освоїлись на місцевості). Ладно, якби вертались додому, бо грошей немає/не вистачає на життя там. Шо ж пішло не так у біженців, які вертаються з нахом’яченим туди, де "все погано"?)))
С чого там було хомячити?! Знайомий отримував 500€/міс в Бундесі, казав ледве на 2 тижня вистачало. Хіба якісь родини сиділи в режимі над жорсткої економії. 🤷♂️
fler написав:Водій: останнім часом помічаю нахабство наших біженців, які вертаються з Польщі, Німеччини тощо. Вони там сиділи у безпеці, накопичили купу грошей, зараз купують собі квартири й машини та ще їм щось не так… Пасажирка: Да-да. Я в ЖЕКу працюю, бачу що договорів купівлі-продажу нерухомості різко побільшало, коли люди масово вертатися почали. Борги за комуналку шалені, а хочуть щоб їм труби вчасно ремонтували. За які гроші? Водій: А у мене брат в автошколі працює, каже, що побільшало учнів, які повернулися з-за кордону, переважно жіночої статі, купують авто тут або їм пригнали звідти.. Що ж це робиться? Народ з нахом’яченими грошима вертається в Україну і, не чекаючи кінця війни витрачає їх на нерухомість, авто, ремонти тощо. Наче зараз як ніколи гарні шанси емігрувати до США, причому в будь-якому віці (rjkz не дасть збрехати) або на крайній випадок, лишитися в ЄС із тою «подушкою безпеки» у Х або ХХ тисяч євро (вже за рік і мову підтягнули, і освоїлись на місцевості). Ладно, якби вертались додому, бо грошей немає/не вистачає на життя там. Шо ж пішло не так у біженців, які вертаються з нахом’яченим туди, де "все погано"?)))
Саме пора, як реус, кукувати в переляканих продаванів в обісцяних памперсах з дисконтом 45% від ціни кінця 2021 р. Сержи-ку привіт.
flyman написав:Якщо добавити город / домашні закрукти, то від $60 на персону.
Від натурального господарства люди відмовились ще в Середньовіччі. Це невигідно. Порахуйте. Або ж почитайте хоча б декілька книг про зародження фермерів, механізації праці, ремесленників, мануфактури.
fler написав:Що ж це робиться? Народ з нахом’яченими грошима вертається в Україну і, не чекаючи кінця війни витрачає їх на нерухомість, авто, ремонти тощо.
Ви прикалуєтесь? З однієї сторони висока оренда в ЄС, маленькі заробітки (по вашему в ЄС), і за 1 рік з хвостиком люди поназбирали на квартири в Миколаєві? Вони що по 3 кує коштують? Немає жодної логіки в Ваших домислах.
fler написав:Що ж це робиться? Народ з нахом’яченими грошима вертається в Україну і, не чекаючи кінця війни витрачає їх на нерухомість, авто, ремонти тощо.
Ви прикалуєтесь? З однієї сторони висока оренда в ЄС, маленькі заробітки (по вашему в ЄС), і за 1 рік з хвостиком люди поназбирали на квартири в Миколаєві? Вони що по 3 кує коштують? Немає жодної логіки в Ваших домислах.
Це ж "одна бабка казала", в прямому сенсі цього виразу. Чого всі так рефлексують...
Є ж спецільні програми безкоштовного житла для хитродупих біженців. Вони грошіки підхомячать, але уряди ЄС то на рахунок УКраїни запишуть - "нічого що ми зброю вчасно не надали, зате мілліонам біженців допомогли"
Є ж спецільні програми безкоштовного житла для хитродупих біженців. Вони грошіки підхомячать, але уряди ЄС то на рахунок УКраїни запишуть - "нічого що ми зброю вчасно не надали, зате мілліонам біженцям допомогли"
За Польщу знаю що особливо таких програм нема, хіба що в гуртожитках ще дають по пгт або для інвалідів/65+ осіб чи багатодітних якісь доплати. Я не думаю що в пгт можна щось особливе заробити або особами що 65+ або багатодітні...
якось була дискусія, чи багато заробляє 1 млн грн на рік - ті ж 2 куе на місяць. так більшість схилялась, що це майже виключення (хоча це не так)
тому оці фрази - "Я не настільки багата, щоб купляти дешеві речі" - можуть дозволити тільки представники середнього класу. й якщо 2 куе на 2 людини - можливо. на 4 людини - вже ні, очки за 350 євро - вже задорого якщо люди живуть на 30-40 т грн на сім'ю - далеко не завжди є можливість купувати якісні речі. насправді брендові речі - така собі необхідність .
цитата Хайяма - вона більше про спілкування. бо колись у фільмі була цікава відповідь на це - "а ты с помойки когда-нибудь жрал? - а я жрал...". голод - це дуже погана річ. краще не перевіряти, на що здатна людина.
в дискусії, з якої все почалось, - людина майже з мінімальною зп витрачала гроші на новітні айфони (чисті понти) та недешевий відпочинок (не за статками). а оскільки чудес не буває, економила на чомусь іншому - на їжі наприклад
Економія на їжі починається десь від $80 в місяць на персону (що в Україні, що в Польщі, що в США), це якщо закуплятися в супермаркеті, готувати і споживати вдома (не в кафе, на вулиці з лотка, чи ресторану). Якщо добавити город / домашні закрукти, то від $60 на персону. Це без міцного алкоголю (пиво входить в раціон).
Вот и получилось, что квартиру, за которую в месяц нужно было платить $253.30 + $204 мы сдали за $700. Как и в предыдущем случае, поскольку мы переезжали, то сдать квартиру мы решили через компанию-менеджера. Погуглив немного, мы остановились на "Rock Solid Realtors", о чём потом неоднократно пожалели...
Итак, сдав квартиру за $700 мы должны были оплатить $300 в буферный счёт для текущего/срочного/мелкого ремонта, вроде "трубу прорвало" и $300 за заключение контракта с каждым новым жильцом (повезло, у нас за год времени был всего один). Выкладывать такую сумму одним платежём мне не хотелось, по-этому мы растянули это удовольствие на пол года. Кроме этих двух сумм каждый месяц услуги компании стоили нам 10% от суммы аренды, но не меньше $100, то есть потенциальная прибыль в первые пол года должна была быть $700 - (300+300)/12 - 100 - 253 - 204 - 50 (налог на недвижимость) = $43.
Ну, по крайней мере "в плюс"...
Но это потенциальная прибыль, а вот реальность была куда более прозаичная.
У компании-менеджера была дочерняя компания, что занималась ремонтами, и хотя в нашем контракте было сказано, что без моего ведома никакие ремонты производиться не должны, за мой счёт началась производиться всякая ересь вроде "замена лампочек" (которые мы заменили перед тем, как съехали и которые должны работать лет 10), установка огнетушителя (который есть в коридоре и в квартире не обязателен) и, внимание, "закручивание гаек на сиденьи унитаза". Да-да, было и такое - на все произведенные "ремонты" мне приходили так называемые "work order'ы", и сколько я со своим менеджером не бодался, она включала "мороз минус сорок" и ни деньги по моему требованию назад не отдавала, ни делать очередные ремонты без моего разрешения не прекращала. Разрывать контракт посередине термина, искать новую компанию удалённо и кроме того, платить штраф мне не хотелось, по этому приходилось терпеть эту дичь, которая очень действовала мне на нервы и страшно бесила мою супругу. Впрочем, то, ради чего всё это делалось, выглядело отлично - у нас были официальные документы об официальном доходе в размере $700 в месяц, кроме того, за весь период сдачи квартиры (Сентябрь 2019 - Май 2020) я получил $1,683 чистой прибыли. Да, каким-то чудом я всё равно вышел в плюс, а кроме того, в течении года делал платежи по HELOC'у, часть которых попадала в "equity" - выкупленную часть недвижимости. Эта сумма за данный период составила $1,195
Когда в Марте 2020го началась вся эта неразбериха с вирусом, мы решили попытать удачи и продать квартиру от греха подальше. У жильца был контракт до конца Августа 2020, и чтобы избавиться от него, мы предложили ему съехать преждевременно без пени и штрафа. Поскольку он был студентом, а учеба его накрылась, как почти всё остальное - он нашим предложением воспользовался и съехал 31го Мая 2020.
За весь период, что квартира продавалась, ее смотрели три или четыре раза и ни одного предложения о покупке не поступало - мы с супругой уже начали думать, не завысоко ли мы цену задрали - мы выставили ее на продажу за $67,500 - как поступило первое предложение от потенциального покупателя - парочки пенсионеров, которым наша квартира приглянулась.
Дедушка с бабушкой крепко начали - будет нам урок на будущее - с $50,000.
Уф, сколько мы с супругой на кухне за Июнь месяц чая выпили, пытаясь и так и эдак развернуть ситуацию повыгоднее!
В итоге, после четырех раундов переговоров мы остановились на цене в $60,000. Затем пенсионеры заказали оценку и инспекцию квартиры. Хочу сказать, что оценка - это была их явная ошибка! Сделка была за наличку и они поступили бы гораздо умнее, если бы не делали эту оценку - и денег бы себе сэкономили, и может больше денег с меня сбили бы. Я-то не был на 100% уверен в том, сколько стоит моя квартира, а мог только предполагать, оценивая подобную продающуюся недвижимость на рынке. Инспекция показала парочку мелких гадостей, но на письмо о том, что я должен "вкрутить лампочку в кладовку (блин, а как же моя компания менеджер, она-то куда эти долбаные лампочки вкручивала!?), заменить капающую трубу под раковиной, поставить новую решетку на одну из вентиляций и что-то там ещё с входной дверью сделать" я ответил тем, что ничего делать не намерен, так как нахожусь в Индиане, и цену больше не пущу, так как моя квартира вот такая-растакая. ....
Итог по деньгам: на мой счёт поступили $53,900 после того, как из суммы продажи были вычтены комиссионные для агентов, а также уплата части налога за 2020й год, и остальные суммы по мелочам - как-то за передачу НОА и ещё какой-то ерунды. Напомню, что квартиру я покупал за $50,000, затем два года прожил в ней, а затем ещё год сдавал в аренду. Слава Богу, выгодно, выгодно и ещё раз - выгодно.
Сложно представить, в какой дыре квартира за 50к и рентом в 700. Бедная локация, бедный контингент, копейка туда копейка сюда - влет. С квартирой за 300 к и рентом в 2-2,5к математика была-бы другой.