Давайте трохи подумаємо про вплив іноземної допомоги на курс долар/гривня.
З чого виходимо – іноземна допомога надходить, й буде це надходити деякий час, навіть й після закінчення війни. З чого дехто з форумчан робить висновки, що курс гривні буде триматися на поточному рівні ще деякий час – рік-півтора. Гадаю, це не так. Чому?
В історії України я бачу два випадки, коли надходження валюти були значними – до 2008, й в 2019. В обох випадках ми побачили укріплення гривні. Але в момент, коли надходження раптово припинились, ми стикнулися з ситуацію, коли пройшов суттєвий обвал гривні.
Й в світі ситуація, коли велике позитивне сальдо надходження валюти – це в першу чергу Китай, й сировинні країни – РФ та араби, в першу чергу саудіти. Я до чого – у випадках, коли є ситуація значного надходження валюти, ринкові механізми ціноутворення валюти не працюють. Точніше, якби вони працювали, то місцева валюта мала би значно укріплятися – що ми й побачили в Україні в 2019 році, коли НБУ відпустив ситуацію. Але в інших країнах ми не бачимо цього ефекту – бо там центробанки зацікавлені, щоб курс місцевої валюти не укріплювався.
В нас взагалі унікальна ситуація – надходження валюти має штучний характер, й на валютному ринку діє багато обмежень. Тобто насправді рівень курсу залежить лише від волі НБУ. Й готівковий курс лише підтягнувся під офіційний. Якщо НБУ завтра зробить курс 40 – то готівковий дуже швидка підтягнеться до цього рівня. Відповідно, всі прогнози про курс по 37 протягом року – це лише припущення, а все залежить, яку політику буде проводити НБУ.
Й тут виникає питання з * - а який курс треба тримати?
Наразі як на мене НБУ тримало курс для того, щоб уникнути інфляції – бо курс зростає, зростає вартість імпорту. Але зараз або вже почав, або почне впливати інший фактор інфляції – кількість грошей значно зросла, кількість продукції впала – будуть зростати ціни. Тобто інфляція вже буде внутрішня, яка не залежить від курсу. Більше того, оскільки тоді все в країні буде дорожчати в доларах, то все більш привабливим буде імпорт, а все вітчизняне становитися дорожчим, що буде все більше погіршувати сальдо балансу.
Але в момент, коли допомога зменшиться, все різко зміниться – торгове сальдо від’ємне, допомоги вже не вистачає, а треба ще й борги вертати. Ще й обмеження на обмін валюти мають зняти – ми отримаємо такий стрибок курсу, що ніхто навіть не спрогнозує рівень.
Тому я гадаю, що курс НБУ має поступово змінювати, й потроху девальвувати гривню. Що має слугувати орієнтиром – можливо кількість надрукованих грошей – хоча офіційно грошова база набагато менша, бо депосертифікати НБУ маскують масштаб друку. Це ми тут на форму рахуємо банківську ліквідність та додаємо депосертифікати. Тобто вже зараз курс має бути десь 40-42 гривні – в 1,5 рази більше, ніж до війни. Й подалі має зростати – щоб уникнути вибухового росту колись після.
Подивимось, яку політику буде проводити НБУ. Інколи здається, що влада, як й в часи Яника, вважають, що міцна гривня – це добре. Бо таке популістське бачення населення. Але насправді для країни загалом краще помірна девальвація.
Я ж гадаю, що ніхто не буде сперечатися, що депозити в гривні під 20% при стабільному курсу долара – це тимчасове явище, економічного підґрунтя тут немає. Воно забезпечене лише емісією гривні.
Shaman написав:Тобто вже зараз курс має бути десь 40-42 гривні – в 1,5 рази більше, ніж до війни. Й подалі має зростати – щоб уникнути вибухового росту колись після.
Shaman написав:Тобто вже зараз курс має бути десь 40-42 гривні – в 1,5 рази більше, ніж до війни. Й подалі має зростати – щоб уникнути вибухового росту колись після.
офіційний теж має бути 40-42, але тоді ввп(GDP in usd) не +18% , а -18% (умовно)
звісно ВВП в доларах впаде - а як воно насправді. я гадаю, ВВП у нас таки впало. я мав на увазі, що НБУ має зробити офіційний курс 40-42 грн/дол
керівництво країни(прем'єр і уряд) намагаються надати посил спонсорам , що ситуація змінюється на краще (наш корабель хоч і отримав удар тримається на плаву і економіка намагається вижити), якби курс залежав від реальних цін, то це привело би до чергового панічного попиту на валюту і втрату довіри населення до нац.валюти. у більшості населення (бюджетники -лікарі, вчителі та пенсіонери) немає довіри ні до валюти ні до гривні, 99% не мають уяви скільки коштує долар: немає грошей купувати, і прибрали "курси валют" з вулиць як на мене -зараз курс збалансовано попитом і пропозицією, звісно при панічному попиті валюти всім не вистачить (у банках її мають тільки під клієнта)
Shaman написав:Якщо НБУ завтра зробить курс 40 – то готівковий дуже швидка підтягнеться до цього рівня
коли НБУ в середу 20 липня 2011 після 15 опублікував офіційний курс на 21 липня 2022 (36,5686) , то вже ввечері середи(20 липня) готівка стрибнула на 38+( не офіційна була на тиждень раніше )і дивом на готівці гривня тимчасово була 35,20 після того як 3 тижні тримала рівень 35,40/60
Shaman написав:Давайте трохи подумаємо про вплив іноземної допомоги на курс долар/гривня.
З чого виходимо – іноземна допомога надходить, й буде це надходити деякий час, навіть й після закінчення війни. З чого дехто з форумчан робить висновки, що курс гривні буде триматися на поточному рівні ще деякий час – рік-півтора. Гадаю, це не так. Чому?
В історії України я бачу два випадки, коли надходження валюти були значними – до 2008, й в 2019. В обох випадках ми побачили укріплення гривні. Але в момент, коли надходження раптово припинились, ми стикнулися з ситуацію, коли пройшов суттєвий обвал гривні.
Й в світі ситуація, коли велике позитивне сальдо надходження валюти – це в першу чергу Китай, й сировинні країни – РФ та араби, в першу чергу саудіти. Я до чого – у випадках, коли є ситуація значного надходження валюти, ринкові механізми ціноутворення валюти не працюють. Точніше, якби вони працювали, то місцева валюта мала би значно укріплятися – що ми й побачили в Україні в 2019 році, коли НБУ відпустив ситуацію. Але в інших країнах ми не бачимо цього ефекту – бо там центробанки зацікавлені, щоб курс місцевої валюти не укріплювався.
В нас взагалі унікальна ситуація – надходження валюти має штучний характер, й на валютному ринку діє багато обмежень. Тобто насправді рівень курсу залежить лише від волі НБУ. Й готівковий курс лише підтягнувся під офіційний. Якщо НБУ завтра зробить курс 40 – то готівковий дуже швидка підтягнеться до цього рівня. Відповідно, всі прогнози про курс по 37 протягом року – це лише припущення, а все залежить, яку політику буде проводити НБУ.
Й тут виникає питання з * - а який курс треба тримати?
Наразі як на мене НБУ тримало курс для того, щоб уникнути інфляції – бо курс зростає, зростає вартість імпорту. Але зараз або вже почав, або почне впливати інший фактор інфляції – кількість грошей значно зросла, кількість продукції впала – будуть зростати ціни. Тобто інфляція вже буде внутрішня, яка не залежить від курсу. Більше того, оскільки тоді все в країні буде дорожчати в доларах, то все більш привабливим буде імпорт, а все вітчизняне становитися дорожчим, що буде все більше погіршувати сальдо балансу.
Але в момент, коли допомога зменшиться, все різко зміниться – торгове сальдо від’ємне, допомоги вже не вистачає, а треба ще й борги вертати. Ще й обмеження на обмін валюти мають зняти – ми отримаємо такий стрибок курсу, що ніхто навіть не спрогнозує рівень.
Тому я гадаю, що курс НБУ має поступово змінювати, й потроху девальвувати гривню. Що має слугувати орієнтиром – можливо кількість надрукованих грошей – хоча офіційно грошова база набагато менша, бо депосертифікати НБУ маскують масштаб друку. Це ми тут на форму рахуємо банківську ліквідність та додаємо депосертифікати. Тобто вже зараз курс має бути десь 40-42 гривні – в 1,5 рази більше, ніж до війни. Й подалі має зростати – щоб уникнути вибухового росту колись після.
Подивимось, яку політику буде проводити НБУ. Інколи здається, що влада, як й в часи Яника, вважають, що міцна гривня – це добре. Бо таке популістське бачення населення. Але насправді для країни загалом краще помірна девальвація.
Я ж гадаю, що ніхто не буде сперечатися, що депозити в гривні під 20% при стабільному курсу долара – це тимчасове явище, економічного підґрунтя тут немає. Воно забезпечене лише емісією гривні.
Які ваші думки?
1. Плавна девальвація не пом'якшить стрибки, бо очікую девальвацію в рази. При таких рівнях 10-15% ні про що. І вона неминуча, бо це головна умова, аби економіка запрацювала. 2.натомість паніка спричинить масовий відтік гривні з депозитів. Я наразі не бачу (це не означає, що їх нема) серйозних аргументів за поступову девальвацію. Ви цілком вірно сказали про внутрішню інфляцію, але, оскільки економіка наразі все одно не працює повною мірою, превалююча перевага імпорту не є критичною. Тільки зразу, тільки хардкор Ну, і на мою скромну думку, збитки мають понести усі - і громадяне на зеленому заборі, і гривнопатріоти. Зеленоматрацники на момент спіймали лося, гривня вже рік стабільна. Отже, не за горами чи то плавна девальвація, якщо війна затягнеться, або раптова у разі закінчення бойових дій і відпуску курсу. Коли? Новий рік будемо з новим курсом
Востаннє редагувалось Навуходоносор в Суб 05 сер, 2023 18:55, всього редагувалось 1 раз.
Історія знає декілька прикладів девальвації національної валюти під час війни або після її закінчення. Один з таких прикладів - це девальвація валют в країнах, які брали участь у Першій світовій війні. Наприклад, в Германській імперії марка втратила більше 90% своєї вартості. У Франції франк девальвувався на 70%, а в Російській імперії рубль - на 90%.
Інший приклад - це девальвація іракського динару після Другої затяжної війни в Перській затоці в 1991 році. Вартість динару знизилася в 47 разів за один рік.
Ще один приклад - девальвація української гривні під час бойових дій на сході України в 2014-2015 роках. Вартість гривні знизилася в 2,5 рази за один рік. Іншим прикладом девальвації національної валюти під час війни є девальвація сирійського фунта. У зв'язку з тривалим і складним конфліктом в Сирії, вартість фунта знизилася на 98% з початку війни в 2011 році.
Проте, варто зазначити, що кожен конфлікт має свої унікальні обставини, і наслідки для економіки можуть бути різними. Також можна згадати девальвацію валют країн-учасниць Другої світової війни, таких як Японія та Італія. У Японії, наприклад, після кінця війни вартість єни знизилася більш ніж на 99%. Також можна назвати девальвацію валют країн, що брали участь у конфліктах в Афганістані та Іраку в 2000-х роках. Вартість афганського афгані знизилася на 99,7%, а іракського динару - на 96%.
Як показує історія, внаслідок війни девальвація національної валюти складає зазвичай 90%. Чому в Україні девальвація гривні в період з 2014 по 2015 рік склада у десь у 3 рази незрозуміло. Є підозра, що причиною цього були суб"єктивні фактори. Тобто, навмисне так занадто девальвували. Мабуть було велике лоббі з експортерів.
reef написав: Не факт, что в США вообще синие ходят. Скорее всего старые…
Уже год снимаю укр.пенсию в банкомате Bank оf America - только синие, большей частью свеженапечатанные.
Понятно. В 2012 году познакомился с бывшим харьковчанином, живущем в Нью-Йорке, он приехал на Евро 2012. Так вот он снимал в Харькове в банке доллары и когда ему выдали зелёные сотки с большими президентами, то был несказанно удивлён. В Штатах он такие ни разу не видел…
Честно говоря, я не видел, как в магазинах рассчитываются сотками. 20-ками - сплошь и рядом. Но знакомый стоматолог (пришелец 90-х из Молдовы) дает 10% скидки за кеш. Говорит, азиаты любят так рассчитываться. И я полюбил.
prodigy написав:керівництво країни(прем'єр і уряд) намагаються надати посил спонсорам , що ситуація змінюється на краще (наш корабель хоч і отримав удар тримається на плаву і економіка намагається вижити), якби курс залежав від реальних цін, то це привело би до чергового панічного попиту на валюту і втрату довіри населення до нац.валюти. у більшості населення (бюджетники -лікарі, вчителі та пенсіонери) немає довіри ні до валюти ні до гривні, 99% не мають уяви скільки коштує долар: немає грошей купувати, і прибрали "курси валют" з вулиць як на мене -зараз курс збалансовано попитом і пропозицією, звісно при панічному попиті валюти всім не вистачить (у банках її мають тільки під клієнта)
для зовнішних спонсорів що 37, що 40 - це однакові цифри. для них головне, щоб не гіпер.
курс зараз не збалансований, бо на межбанку балансу й близько немає, НБУ за потреби закриває дефіцит, скільки треба. як варіант, коли банки отримали можливість продавати валюту, купуючи її по офіційному курсу, ось тоді готівка й потягнулася до офіційного курсу.
тому єдиний орієнтир - це офіційний курс НБУ. куди його НБУ перемістить, туди пойде й готівка. ситуація може змінитися, якщо дуже багато гривні перейде з безготівки в готівку, але поки що ми цього не бачимо
prodigy написав:керівництво країни(прем'єр і уряд) намагаються надати посил спонсорам , що ситуація змінюється на краще (наш корабель хоч і отримав удар тримається на плаву і економіка намагається вижити), якби курс залежав від реальних цін, то це привело би до чергового панічного попиту на валюту і втрату довіри населення до нац.валюти. у більшості населення (бюджетники -лікарі, вчителі та пенсіонери) немає довіри ні до валюти ні до гривні, 99% не мають уяви скільки коштує долар: немає грошей купувати, і прибрали "курси валют" з вулиць як на мене -зараз курс збалансовано попитом і пропозицією, звісно при панічному попиті валюти всім не вистачить (у банках її мають тільки під клієнта)
для зовнішних спонсорів що 37, що 40 - це однакові цифри. для них головне, щоб не гіпер.
курс зараз не збалансований, бо на межбанку балансу й близько немає, НБУ за потреби закриває дефіцит, скільки треба. як варіант, коли банки отримали можливість продавати валюту, купуючи її по офіційному курсу, ось тоді готівка й потягнулася до офіційного курсу.
тому єдиний орієнтир - це офіційний курс НБУ. куди його НБУ перемістить, туди пойде й готівка. ситуація може змінитися, якщо дуже багато гривні перейде з безготівки в готівку, але поки що ми цього не бачимо
Саме так. Тому і не будуть поступово девальвувати. Штатам, за великим рахунком, пофіг скільки ноліків нам малювати у транші. Особливо враховуючи певні проблеми з готівкою.