|
Еміграція, заробітчанство |
+ Додати тему
|
Відповісти на тему
|
Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
Додано: Нед 21 кві, 2024 19:51
akurt написав:Ну а в США реально кращі друзі не знають, хто скільки отримує в одній і тій же фірмі/установі.
А як тоді там борються з кидаловом роботодавця? Один кейс із моєї короткої кар'єри в ІТ. В компанії після старту давали низьку ЗП, яку без питань піднімали на 70% через 3 місяці і ще на 30% через рік. Тобто перегляд на такий % був просто по листу, навіть без співбесіди. Можна було ще виторгувати +5-10%, якщо в тебе хороша англійська, або код пишеш, який менше завертають з ревю, чи ще якісь переваги, але тоді співбесіда з начальством із Штатів... Але був один колега, який про це не знав і 5 місяців робив на стартовій ЗП, а йому ніхто з начальства й не сказав, що пора піднімати ЗП.
Востаннє редагувалось Дюрі-бачі в Нед 21 кві, 2024 20:02, всього редагувалось 1 раз.
-
Дюрі-бачі
-
-
- Подякував: 889 раз.
- Подякували: 639 раз.
-
-
Профіль
-
-
1
Додано: Нед 21 кві, 2024 20:02
Дюрі-бачі написав: akurt написав:Ну а в США реально кращі друзі не знають, хто скільки отримує в одній і тій же фірмі/установі.
А як тоді там борються з кидаловом роботодавця? Один кейс із моєї короткої кар'єри в ІТ. В компанії після старту давали низьку ЗП, яку без питань піднімали на 70% через 3 місяці і ще на 30% через рік. Можна було ще виторгувати +5-10%, якщо в тебе хороша англійська, або код пишеш, який менше завертають з ревю... Але був один знайомий, який про це не знав і 5 місяців робив на стартовій ЗП, а йому ніхто з начальства й не сказав, що пора піднімати ЗП.
у вас хибне уявлення, що таке "кидалово"  ти домовився про рівень зп - тобі її платять. в чому кидалово? в тому, що твоєму колезі платять більше? так може з точки зору керівництва він більш якісний працівник. з мого досвіду можу сказати, що думка працівника про свою важливість дуже часто не співпадає з думкою керівництва. в США з цим борються тим, що без проблем змінюють роботу. й реально якісним працівникам платять ринкову зп. оце кидалово більше в уяві тих, хто й сам не проти кинути. й процедура звільнення в США дуже спрощена, щоб тут не писали. там можливі приколи, якщо хтось спробує довести, що його звільнили через національність/стать/гендер. але білим чоловікам це не загрожує 
-
Shaman
-
-
- Подякував: 769 раз.
- Подякували: 1628 раз.
-
-
Профіль
-
-
1
3
5
Додано: Нед 21 кві, 2024 20:06
Shaman написав:ти домовився про рівень зп - тобі її платять. в чому кидалово? в тому, що твоєму колезі платять більше? так може з точки зору керівництва він більш якісний працівник. з мого досвіду можу сказати, що думка працівника про свою важливість дуже часто не співпадає з думкою керівництва.
А якщо кілька десятків колег подали заявку на +70% - всім одобрили без винятку, то хіба це не значить, що є інструкція головного офісу "піднімати всім на +70% через 3 місяці"? Про яку місцеве начальство не розповідає робочим? Звісно залежно від вакансій і скілів стартові ЗП були різні, часто і в 2 рази відрізнялись. Але от це +70% було для всіх, в кого стаж малий.
-
Дюрі-бачі
-
-
-
-
Профіль
-
-
1
Додано: Нед 21 кві, 2024 20:11
Слова "кидалово роботодавця" повинні мати уточнення: хто кого кидає. Я знаю тільки два приклади: один я написав сьогодні: наша людина пішла працювати до мексиканців: ті пообіцяли платити 170 доларів за зімну. Зміну було уговорено в 8 годин. На практиці працював 10-12 і 13. Кинули. Це теж стимулювало шукати щось інше. Тут явне "кидалово" від роботодавця: мексиканці, реально кинули нашого українця.
Ще випадок реальний такий, коли навпаки кинули суттєво роботодавця. Там було так: на роботі в дуже солідній фірмі світового рівня відкрили вакансії. Співбесіди - у Скайпі. Трирівневий відбір. І через три рівня проходить тільки один кандидат - ніби-то самий розумний та такий, який і необхідно для роботи. Першу негаразду помітив наш українець: перша зустріч особисто - і йому здалося що не екрані моніторів була ІНША людина. З того трохи посмілися: наснилося/привідилося... Потім почалася інша негаразда, у IT-иків працюють "командами" та кожному в команді видають конкретне завдання з конкретним терміном виконання. Ось цей єдиний кандидат почав НЕ виконувати, махлювати та обманювати, що призводило до затримки виконання робіт всією групою. Почали моніторити та записувати конкретні факти. Там все спілкування йшло через Макбуки та із фіксацією видачі завдань, отримання результатів та перемовин, якщо були помилки/нестиковки. Приперли конкретними фактами: НЕРОБА. Звільняємо. Той єдиний кандидат до цього був готовий та відразу заявив, що його не можна звільнити, бо має якесь там захворювання, не знаю, чи прутня, чи голови. І відразу - цілу папку паперів та діагнозів.
У справу змушені були включити юристів: бо діло пахло судом за незаконне звільнення ХВОРОГО та фірма могла постраждати на мільйон доларів. Уклали "мирову угоду": звільняємо з компенсацією в 300 000 доларів. Реально. Аферист отримав 300 000 доларів та пішов...
Справа "темна": працівники думали, як їх так могли одурити, прийшли до висновку, що на екрані МакБуків в Скайпі був брат того "хворого". 300 000 втратила фірма, кинули конкретно...
Востаннє редагувалось akurt в Нед 21 кві, 2024 20:14, всього редагувалось 1 раз.
-
akurt
-
-
- Подякував: 3998 раз.
- Подякували: 1439 раз.
-
-
Профіль
-
-
4
Додано: Нед 21 кві, 2024 20:14
Дюрі-бачі написав: Shaman написав:ти домовився про рівень зп - тобі її платять. в чому кидалово? в тому, що твоєму колезі платять більше? так може з точки зору керівництва він більш якісний працівник. з мого досвіду можу сказати, що думка працівника про свою важливість дуже часто не співпадає з думкою керівництва.
А якщо кілька десятків колег подали заявку на +70% - всім одобрили без винятку, то хіба це не значить, що є інструкція головного офісу "піднімати всім на +70% через 3 місяці"? Про яку місцеве начальство не розповідає робочим? Звісно залежно від вакансій і скілів стартові ЗП були різні, часто і в 2 рази відрізнялись. Але от це +70% було для всіх, в кого стаж малий.
а сенс не розповідати? якщо ти не доплачуєш кошти, то рано чи пізно (скоріше рано) виникнуть проблеми з персоналом, а як наслідок - завалиш справу, за що й отримаєш по шапці. зазвичай ніхто не притримує зп, коли є погодження. пару раз зустрічав саме цей випадок - є погоджена зп, а начальник виплачує не все - але це якраз приклад рідкісного дурня (до речі начальник ІТ департаменту) 
-
Shaman
-
-
-
-
Профіль
-
-
1
3
5
Додано: Нед 21 кві, 2024 20:15
Спостереження щодо американських фірм полягало в тому, що часто вони десь у вересні-жовті переглядають бюджет і закладають кошти на підвищення ЗП, але не підвищують, поки працівники не попросять самі. Shaman написав:є погоджена зп, а начальник виплачує не все - але це якраз приклад рідкісного дурня (до речі начальник ІТ департаменту)
в мене склаось таке ж враження, що в моєму кейсі піднімали на 70% всім і різницю забирали собі, але доказів цього не маю. А може і зі старту брали ЗП +70%, але різницю приховували як страховку на випадок, якщо новий працівник "не підійде" і треба буде шукати заміну
-
Дюрі-бачі
-
-
-
-
Профіль
-
-
1
Додано: Нед 21 кві, 2024 20:19
akurt написав:... Приперли конкретними фактами: НЕРОБА. Звільняємо. Той єдиний кандидат до цього був готовий та відразу заявив, що його не можна звільнити, бо має якесь там захворювання, не знаю, чи прутня, чи голови. І відразу - цілу папку паперів та діагнозів. У справу змушені були включити юристів: бо діло пахло судом за незаконне звільнення ХВОРОГО та фірма могла постраждати на мільйон доларів. Уклали "мирову угоду": звільняємо з компенсацією в 300 000 доларів. Реально. Аферист отримав 300 000 доларів та пішов... Справа "темна": працівники думали, як їх так могли одурити, прийшли до висновку, що на екрані МакБуків в Скайпі був брат того "хворого". 300 000 втратила фірма, кинули конкретно...
притомні форумчани - таке можливо? щоб не можна звільнити людину, яка не виконує свою роботу, через хворобу? ще й на Заході. можна й не звільняти, нехай хворіє. але зп не платити. здається чергова побрехенька. чи там були важливі нюанси, про які він не сказав - бо не розуміє цих нюансів? 
-
Shaman
-
-
-
-
Профіль
-
-
1
3
5
Додано: Нед 21 кві, 2024 20:22
Дюрі-бачі написав:Спостереження щодо американських фірм полягало в тому, що часто вони десь у вересні-жовті переглядають бюджет і закладають кошти на підвищення ЗП, але не підвищують, поки працівники не попросять самі. Shaman написав:є погоджена зп, а начальник виплачує не все - але це якраз приклад рідкісного дурня (до речі начальник ІТ департаменту)
в мене склаось таке ж враження, що в моєму кейсі піднімали на 70% всім і різницю забирали собі, але доказів цього не маю. А може і зі старту брали ЗП +70%, але різницю приховували як страховку на випадок, якщо новий працівник "не підійде" і треба буде шукати заміну
якщо ми кажемо про білу зп - то як це собі? хіба що отримували фонд зп, який потім ділили. але за цим також дивляться як що є нюанси з виплатою, то теоретично можливо, але в житті з таким не зустрічався - бо це дуже легко перевіряється
-
Shaman
-
-
-
-
Профіль
-
-
1
3
5
Додано: Нед 21 кві, 2024 20:24
Shaman написав:якщо ми кажемо про білу зп - то як це собі?
Та Звичайний аутстаф і перекидування на ФОП. Як там прослідити? Ну в ІТ є Доу та аналогічні платформи, тому таке кидалово легко виявити. А от в інших галузях, а тим більше в іншій країні, я навіть не знаю як обійтись без порад колег.
-
Дюрі-бачі
-
-
-
-
Профіль
-
-
1
Додано: Нед 21 кві, 2024 20:35
Дюрі-бачі написав: Shaman написав:якщо ми кажемо про білу зп - то як це собі?
Та Звичайний аутстаф і перекидування на ФОП. Як там прослідити? Ну в ІТ є Доу та аналогічні платформи, тому таке кидалово легко виявити. А от в інших галузях, а тим більше в іншій країні, я навіть не знаю як обійтись без порад колег.
Є люди, які слідкують. й яких також можуть перевірити  ніяк. орієнтир - це те, на яку зп ви можете перейти. там ви можете спілкуватися з друзями, ті теж можуть назвати якийсь рівні. вже зараз в Україні мені спитати хто скільки отримує - це вже незручно. й багато хто не відповість.
-
Shaman
-
-
-
-
Профіль
-
-
1