Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
У Польщі зменшилася кількість працевлаштованих українських біженців у порівнянні з минулим роком.
Відповідні дані Головного статистичного управління Польщі наводить Interia, передає "Європейська правда".
Згідно з інформацією, станом на березень 2024 року більшість працюючих у країні іноземців мали українське громадянство. Загалом станом на березень у Польщі працювали 690,1 тис. українців. Згідно з даними Євростату, у березні 2024 року Польща надала тимчасовий захист 950 965 українцям.
Натомість, за даними Головного статистичного управління, у березні 2023 року в Польщі було 720 тисяч працевлаштованих українців. Це означає зменшення українських працівників приблизно на 30 тисяч. людей. Джерело: https://biz.censor.net/n3509536
Чергова казочка від казкаря-практика - зараз про Францію
Панове вище активно обговорюють скільки грошей можна заробити на тій чи іншій роботі. Дуже правильно. Я розкажу казочку, куди ці гроші можна витратити. Правда ж актуально: гроші ж зароблять для того, щоби забезпечити життя?
На що витрачати, якщо емігрувати у Францію. Експеримент "чистий" - цього разу я вибрав не Париж, який вже всім набрид. І НЕ великі міста - наприклад, в травні я вивчав ситуацію в великих містах на півдні - Бордо та Тулузі. Зараз невеличкі міста Гасконії - батьківщини Д"Артаньяна. https://maps.app.goo.gl/WEgudd7tqLajDGvT6
Екскурсію нам зробив місцевий мешканець - дядькові мабуть 75+, який катав нас на своєму білому Сітроен С3 - чистенький такий, що мені стало соромно за своє авто. 1. Оренда житла - в цьому регіоні від 440 євро на місяць. При чому в цих містах це досить активний від бізнесу і весь час є попит. Я орендую квартиру 2+1 - нова, після ремонту - 650 євро на місяць. Це з комунальними витратами та з інтернетом. Якщо Ви ІТ-ник, то гроші для вас сміхотворні. Наприклад племінник - класичний MD in Computer Science у Варшаві - 1500 доларів на місяць квартира площею здається в 50 кв.м. Тільки на оренді квартири мона економити 1500/1,07-650=751 євро.
2. Дядько 75-ти років впевнено віз нас на "ринок по п"ятницях". По дорозі було аж 2 радари, прихованих в кущах навпроти: тут можуть бути незаплановані витрати. Це на відстані в 15 км. Дозволена швидкість по досить вузких асфальтових хвилястих дорогах 80 км на год. Я так розумію, вловлюють зовсім "відмерзлих" водіїв, бо тут і 60 важко їхати: хвилясті дороги з перепадами висот.
3. Ринок розташований на площі середньовічного містечка. От що тут вражає: всі будинки зведені орієнтовно в/після 1670 році - всі цілі, всі після підтримуючої реконструкції. Щось я не пам"ятаю в Україні таких містечок з вцілілими з 1670 року будинками.
4. Про ціни на ринку. Це те, куди ви будете витрачати гроші. - всі овочі та фрукти орієнтир цін 2,5 - 3,5 євро за кіло. Диня - не велика - 1 євро. Кавун - 1 євро кіло. Кавун затягнув на 8 євро. Найдорожче - це якась квасоля чи горох в стручках - наш супроводжуючий купив - 5 євро. Персики 3,5 євро.
- на другому місці за цінами - я здивувався НИЗЬКИМ цінам - карколомний вибір твердих сирів - старт цін 13,5 євро. В супермаркетах я не бачив сирів дешевше за 34 євро. Був приємно здивований.
- сухі вина величезний вибір - гарними вважаються вина з ціною від 5,75 євро. Здивували високі ціни на Арманьяк (французький аналог грузинської чачі чи турецької раки) - я взяв пляшку 0,375 лі за 43 євро - витримка 15 років. Є дешевше. Це при тому що шалений вибір віскі - всім відомих брендів - за ціною орієнтовно від 15 євро.
- на третьому місці за цінами - яловичина та свинина. Свинина орієнтовно 13...14 євро кіло. Яловичина від 15 до 28. За 28 - це найвища ціна - яловичина на стейки - ось саме такий стейк - найдорожчий - і купив наш водій. Хм... Добре живуть у Франції пенсіонери... Треба було бачити як це виглядало: торгують два гасконця - сини власниці м"ясного магазину. Хлопці типові французи - високи стрункі чорнобриві. Вони вдвох кинулися відрізати та продавати моєму водієві один (!) шматочок яловичини на стейки. Масою мабуть не більше 400 грамів. Пенсіонер купив найдорожче м"ясо з всього асортименту (!). Пізніше в іншому місці біля прилавка з м"ясом довжиною в 10...15 метрів стояли дві бабусі, яким 80+ - то вони вибирали виключно яловичину. І не саму дешеву... Так що панове ІТ-ники будуть мати нагоду харчуватися якісно.
- рибний ряд мене засмутив сильно. Таких високих цін я на бачив ніде в світі. Дорадо - 25 євро кіло, креветки - від 18 євро кіло... Пструг був найдешевшим, здається, - 14 євро кіло. Ви ж не здивуєтеся, якщо я скажу, що мій водій там щось купував. От же ж пенсіонери Франції... Я відійшов: я не звик платити по 25 євро за Дорадо або по 18 євро за креветки. Захотілося в Іспанію (до Барселони десь 5 годин на авто).
- поїсти на ринку можна було в пересувних кафе - наприклад, знамените блюдо Паелья - 9,5 євро. Виглядало дуже смачно. Було кафе тайської кухні - цінників не було, асортимент мені не знайомий...
- булочна - пекарня - багети від 1,3 євро. Дуже порадували тістечка до кави - вибір карколомний - ціна 1,7...2,5 євро. Ми взяли 4 види - щойно смакував з кавою - то скажу що таких смачних тістечок в житті не їв.
Ідемо далі, панове ІТ-ники. Всі 100% автівок в цьому регіоні по вулицях міста та по трасах - досить скромні: Сітроєни С3 або Рено там 208/308... Реально помітно, що всі їздять на досить скромних невеличких автівках. Нових авто не помітно, Теслу бачив тільки 1 раз. Парковка була безкоштовною, але якщо ви хочете заїхати прямо в серце міста (прямо на ринок, наприклад), то треба мати спеціальну картку з годинниковою стрілкою, виставити самостійно годину, коли ви поставили авто - парковка тільки на 1 годину. Як я зрозумів - безкоштовно.
Бензин 1.85 євро за 1 літр.
Ваші діти будуть ходити в школу. Школа безкоштовна (якщо сказати французам, що учасники Фінансового форуму України платять за всілякі ліцеї по 5000 євро на рік- не повірять). Харчування в школі - працює кухня для школярів та вчителів - 3,5 євро за обід. Вчителі отримують обід 4 дня на тиждень за ціною для своїх учнів. Інші витрати (гадаю обід вартує більше за 3,5 євро) доплачує мерія. Цікаво, що вхід в музеї принаймні в тому регіоні для дітей до 18 (!) років є безкоштовним. В класі 25 учнів. Всі батьки привозять дітей в школу на 08:30. Сьогодні бачив, що привозив дітей невеликий автобус. В автобусі було не більше 4...6 діточок.
Якщо захочете купити житло - орієнтир цін від 150 000 до 250 000 євро. Наприклад, ось фото з вітрини рієлторської контори: 148 000 приватний будинок - там є параметри - площа 94 кв.м.
Успіхів шановному панству у роботі!
P.S. Статистика для пана Shaman: в тексті вище буква "я" застосована 36 разів. З них в якості займенника "я" ця буква застосована 12 разів. Терміни "мені здається", "хтось сказав", "чув від Микити Лапівського та баби Тані", "наснилося", "привиділося" - не застосувалися.
Востаннє редагувалось akurt в П'ят 13 вер, 2024 13:19, всього редагувалось 1 раз.
а от по народжуваності - компанію нам складають Японія, Південна Корея, Італія, Іспанія. зато на вершинах списках - напевне вся Африка, далеко не найкращі країни. на 15 місці - Афганістан
а от по народжуваності - компанію нам складають Японія, Південна Корея, Італія, Іспанія. зато на вершинах списках - напевне вся Африка, далеко не найкращі країни. на 15 місці - Афганістан
У раші родяться добре мусульмани, а ваньки так само як і у нас. Тому в середньому народжуваність більша, але у чистиз ваньок також демографічна криза
Не треба тут загороджуватись війною, народжуваність в Україні була на низах ще до війни. Коефіцієнт 1,2 на жінку.
В Польщі теж пагані показники, але вони мають свою міграційну політику, тому по населенню в них незначне падіння.
Не треба тут загороджуватись війною, народжуваність в Україні була на низах ще до війни. Коефіцієнт 1,2 на жінку. В Польщі теж пагані показники, але вони мають свою міграційну політику, тому по населенню в них незначне падіння.
поки виїжджають за рахунок українців.
а який ваш особистий внесок в це питання?
Востаннє редагувалось Shaman в П'ят 13 вер, 2024 14:33, всього редагувалось 1 раз.
Не треба тут загороджуватись війною, народжуваність в Україні була на низах ще до війни. Коефіцієнт 1,2 на жінку. В Польщі теж пагані показники, але вони мають свою міграційну політику, тому по населенню в них незначне падіння.
BIGor написав:Не треба тут загороджуватись війною, народжуваність в Україні була на низах ще до війни. Коефіцієнт 1,2 на жінку. В Польщі теж пагані показники, але вони мають свою міграційну політику, тому по населенню в них незначне падіння.
Завтра в кракові під консульством з 15 до 18 мітинг за те щоб видати уже готові та оплачені паспорти в ДП Документ(уже 7міс тому), а також скасувати вимогу надання ВОД для оформлення паспортів в принципі. Чекаю форумчан))
BeneFuckTor написав:Завтра в кракові під консульством з 15 до 18 мітинг за те щоб видати уже готові та оплачені паспорти в ДП Документ(уже 7міс тому), а також скасувати вимогу надання ВОД для оформлення паспортів в принципі. Чекаю форумчан))
дехто й радий - але не пускають через кордон
а ті, що за кордоном - гадаю не будуть світитися. а то раптом запишуть в польський батальйон українських добровольців