Коли розпочнеться обвал нереальних цін на житло у Києві?
+Добавить тему
Ответить на тему
Следить за темой
Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
fox767676 писал(а):я думаю как минимум НАТО, старая Европа лучше чем Новая, Западное полушарие лучше чем Восточное, НОвый свет лучше Старого . А Микулин, Молдова, или даже Болгария с Польшей , это в лучшем случае полумеры
На рахунок Західної Європи можна досить довго сперечатись. Власне, зверніть увагу на такі цікаві факти:
- є чудовий сайт (найбільш популярний до того всього) в Німеччині щодо нерухомості, на кшталт ОЛХ: Корисний він тим, що окрім ціни та затрат на придбання нерухомості в ньому наведена і середня орендна плата по ній та вартість утримання (типу ОСББ) і чистий можливий дохід, який співставний з відсотками по депозитам якщо «мінусувати» витрати на утримання (амортизацію). Інвестування в західну нерухомість - швидше про збереження від інфляції заощадженнь, ніж про прибуток;
- поцікавтесь в що вкладають гроші західні приватні пенсійні фонди - хто-хто, а вони розуміються в співвідношенні прибуток/ризик;
- цінники в Західній Європі завищенні на обʼєкти інвестування, бо заможне населення має значні заощадження, які особливо немає куди і вкладати - ставки по депозитам красномовно про це свідчать, як і по кредитам теж.
Господар Вельзевула писал(а):Остается Киев и как вариант- почему никто не обсуждает купить махонькую хатинку в Яремче,Татарове,Микуличине? Под постояльцев,знамо. На хлиб буде, спрос стабильный. В цене тоже не должно упасть. Правда минимальная халупка что бы смысл был вроде под полляма. Но как мне кажется-тема хорошая
кто эту хорошую тему будет администрировать? Вы туда сами переедете? Или кого то наймете? Где гарантия что вас наемный менеджер не обворует? Обвешать хатынку камерами? Уже не говорю о том что тот (или другой ) рынок надо хотя бы знать для начала.
Может там не всё так шоколадно-мармеладно. Вы уверены что спрос стабильно выше предложения?
Арендуйте квартиру/дом на долгосрок и сдавайте посуточно, конечно уведомив хозяев, пусть ничего не заработаете, но хотя бы спрос увидите.
Зараз ще появилися пропозиції купувати номери в апарт готелях, а адміністрування бере на себе сам готель. Але от мені скинули пропозицію по готелю в Ужгороді (який будується). Прогнозують окупність 8 років. Заклали щомісячне завантаження до 50-60% по днях, в це ще я повірю з натяжкою. Але поставили ціну в 100 доларів за ніч за номер 23кв.м. І аргументують, що це буде престижний готель - з конференц-залом, спа та басейном. Проте я позаминулого літа якраз приїздив з супутницею у відпустку, побули декілька днів в Ужгороді, то було повно варіантів номерів і до 1500-2000грн (50дол), і більшої площі, ну без спа та басейну. А у підсумку взагалі зняли квартиру за 1000грн (25Дол) площею 40кв. Тож я їм відповів, що вірю в окупність 20 років хіба. І ще треба врахувати, що після війни та відкритті кордонів буде відкладений попит саме на закордонні тури, а також зміщення напрямків на море в Одеській, Миколаївській та Херсонській областей
І ще мене смутило інше в такій схемі. Адже власник всього готелю як комплексу напевно також буде мати там певну кількість номерів (ну або його друзі/родичі і тп, котрим він рекомендував). І чи не вийде потім така ситуація, що його номери здаються з 90%ним місячним бронюванням, а мій номер чомусь ніхто не хоче бронювати (всього 20-30% в місяць)?
The_Rebel писал(а):Bobua Може бути і перегрітим ринок акцій і при кризі впаде. А може й ні, бо американці навчилися трохи нівелювати такі кризи друкуючи мільярди новесеньких доларів, які потім треба кудись дівати. І за американською традицією вони йдуть на фондовий ринок. Але при цьому дійсно сам долар втрачає в ціні і вже не є таким же засобом збереження капіталу, яким він був у 90-х чи 00-х, наприклад. За останні 5 років інфляція долара склала 20%. Вже нічого в цьому світі нема стабільного)) Золото також за останні роки так піднялося, що має бути якась корекція, тому стрьомно туди вкладати. Глянув історичний графік срібла, то там у 80-му році воно виросло у 6 раз, а потім упало різко і 20 років був боковик. Останній пік був у 2011 рокі і хто зна, коли його буде подолано. Пам'ятаю був на форумі чувак, саме на цій гілці, вже забув нік його, то він дуже рекомендував скуповувати срібло десь у 2019 років, навіть лом (ложки, виделки, тарілки і тп) Частково був правим, срібло через рік виросло у пітора рази, але у 2020 рокі росло все підряд і набагато більшими темпами.
Знайшов в інетах також і графік SP скорегований а інфл.:
Від кінця 192х і донині. Після 2000го ще було дві рецесії -- але далі лиш суцільний бадабум... (клац.екранку чи посилання).
Може бути і просте пояснення -- люди й справді дуже збагатіли, в рази, за останні два-три десятиліття. Всього вдвічі за 75 років з 1929 до 1994, Але ще аж вшестеро за наступні 30 років... 😳🙀😱
А “друк” грошей просто потрібен, аби люди мали змогу все те багатсво “потримати” в руках.
А ціни і справді значно відстали. Бо виробництво необмежене. Для прикладу, у цьому році, навіть у нашій воюючій країні, місяча норма білків (маса*1.1) та кілокалорій (2000) у формі молока -- це всього 4-5тис.грв, а у вигляді сиру -- всього 8-10тис.грв (~мін.зарплата). От навіть у Норвегії сир дешево коштує: Чи були такі можливості у людей ХХст.? 🤔 Може це й не справжнє молоко та сир, а якийсь хімхарчопроп, але ж білок і калорії є.
Нерухомість.
Як вписати нерухомість у світ, що й справді, припустімо, збагатів шестикратно? (навіть з урахуванням інфляції). Поки ще нема масових будівельних 3-D принтерів, то висока частка людської праці і у видобутку, і в будівництві. Тому покупці стали багатші у м2 вираженні лише у тій незначній мірі, якою є частка нових здешевлючих технологій у будівництві. А не в 6 разів як у sp чи може навіть у синтет. молоці-сирі.
І обвалу цін не буде, поки роботи не почнуть штампувати новобуди в містах, містечках і селах? І навіть тоді -- х.з. чи буде цінопад, чи може просто підіймуть податок забудовникам і спрямують гроші на підвищення якості життя (інфраструк.)? 🤔 Але, з іншого боку, читав виття, що люди вже не розмножуються, і треба окремий будинок (не квартиру!) кожній парі, аби діточок наробили. Отже, під цим приводом можуть ціни обвалити...? 🤔
Wirująświatła писал(а):кто эту хорошую тему будет администрировать? Вы туда сами переедете? Или кого то наймете? Где гарантия что вас наемный менеджер не обворует? Обвешать хатынку камерами? Уже не говорю о том что тот (или другой ) рынок надо хотя бы знать для начала.
Может там не всё так шоколадно-мармеладно. Вы уверены что спрос стабильно выше предложения?
Арендуйте квартиру/дом на долгосрок и сдавайте посуточно, конечно уведомив хозяев, пусть ничего не заработаете, но хотя бы спрос увидите.
Планирую администрировать я. Руки далеко не с ж***, в состоянии даже и готель построить ,с помощью людей,конечно. А уж убирать/чинить/селить/выселять точно смогу. Рынок не знаю. Все сомнения понимаю и разделяю. Тут немного недопонимание выходит. Нет цели окупить/заработать. Есть цель свалить от оккупации,когда таковая наступит и жить за счет постояльцев в интересном месте. Все разговоры о НАТО и Европе мимо. Там дорого и менталитет не мой. На Западной тоже не мой, но в Европе настолько не мой, что скорее всего меня оттуда депортируют До Ивано-франковска не дойдут, свет там не отключают,хе-хе, хотя свет я и тут победил с помощью Deya. В целом это все побалакать, так как семья по прежнему против,и мнение свое изменит скорее всего тогда, когда уже конкретно артой сносить будут. Ну,есть такие люди. Вон Харьков год КАБами **а и шо,все выехали? Хер там.Даже куча женщин с детьми сидят. Про смещение потоков турья на море и в забугорье услышал, вот об этом не думал,спасибо автору этого мнения. И про пик цен тоже. Ладно,сидим в бумаге и ждем куда оно выкрутит.Быстрее бы уже хоть какая-то,но конкретика.
Як вписати нерухомість у світ, що й справді, припустімо, збагатів шестикратно? (навіть з урахуванням інфляції). Поки ще нема масових будівельних 3-D принтерів, то висока частка людської праці і у видобутку, і в будівництві. Тому покупці стали багатші у м2 вираженні лише у тій незначній мірі, якою є частка нових здешевлючих технологій у будівництві. А не в 6 разів як у sp чи може навіть у синтет. молоці-сирі.
І обвалу цін не буде, поки роботи не почнуть штампувати новобуди в містах, містечках і селах? І навіть тоді -- х.з. чи буде цінопад, чи може просто підіймуть податок забудовникам і спрямують гроші на підвищення якості життя (інфраструк.)? 🤔 Але, з іншого боку, читав виття, що люди вже не розмножуються, і треба окремий будинок (не квартиру!) кожній парі, аби діточок наробили. Отже, під цим приводом можуть ціни обвалити...? 🤔
За це, думаю, можна не переживати. Якщо подивитися на увесь світ, ціна нерухомості не сильно і корелює з кількістю населення та його зростанням. Адже тоді найдорожчим мало б бути житло десь у Африці та Південно-Східній Азії. А там навпаки - найдешевше у світі. Вартість житла більше корелює із розитком тієї чи іншої країни, а також з розвитком конкретного міста чи місцевості у цій країні. Є міста навіть у США, які занепадають, тож ціна нерухомості там падає. Для себе притримуюсь формули, що в місті повинна бути або робота (фабрики/заводи/офіси фінансових компаній і тп, або рекреація (наприклад, культурні явища - знамениті театри, футбольна команда, музичні фестивалі і тп, якісь природні явища - море, гори, річка і тп), а краще обидва даних фактори, ну і 3-й фактор - безпека, тоді нерухомість там точно буде в попиті.
Ще важливий формат нерухомості, щоб він підходив під сучасні потреби. От у нас на Закарпатті з кінця 80-х і майже до кінця 00-х була манія будувати величезні будинки - по 400, 500, навіть 500+ кв.м. Навіть десь у глухих селах, не кажучи вже про міста (проїдьтеся окраїнами міст Ужгород, Мукачево, Хуст, Тячів і зроумієте). А все чому, люди жили 3-ма поколіннями, це вважалось нормою, будувалось на роки. От середній портрет: сім'я 30-40 років, жили з батьками та дітьми. Треба ж побудувати хату більшу, як у сусіда? Тож вся велика родина переїздила в літню кухню і починалася епопея на 10-15 років. От зараз і стоїть багато таких 2-х/3-х поверхових будинків без штукатурки, а люди живуть і далі в літній кухні, або максимум на першому поверсі того будинку. Бо дід/баба вже померли, діти у 18 звалили і не повернуться в село/маленьке містечко, а наші герої вже постаріли, їм вже по 50-60 років, сил довести будинок до ладу вже нема, та й навіщо їм обігрівати ті 500 метрів і бігати по поверхам? І продати не продасиш, бо кому ті будинки зараз треба? В селі або на окраїні міста. Молоді потрібна локація і невелика, недорога в обсуговуванні, але інстаграмна нерухомість. Молодь вже живе окремо, а не 3-ма поколіннями. Ба більше - вже навіть часто обирають чайлд-фрі або соло життя, нема сімей по 5-10 людей, все більше по 1,2,3. Також молодь часто міняє місце проживання - міста, і навіть країни, тому якщо і купувати, то ліквідну масову нерухомість, а не таку що потім тільки якомусь любителю можна втюхати за півціни
Господар Вельзевула писал(а): семья по прежнему против,и мнение свое изменит скорее всего тогда, когда уже конкретно артой сносить будут. Ну,есть такие люди. Вон Харьков год КАБами **а и шо,все выехали? Хер там.Даже куча женщин с детьми сидят.
сидят неимущие и безответсвенные, и по инерции бессмысленного в нынешней ситуации их жизненного опыта верящие, что жизнь в тех местах будет "нормальной, как раньше"("надо только х#естовича избрать!")
А вообще, конечно, сейчас на лицо "два мира два детства" в настроениях, в т.ч. инвестиционных в недвижимость: Киев с окрестностями (как столица, место больших денег) плюс все области "западнее" - и все области "восточнее"
Господар Вельзевула писал(а):Планирую администрировать я. Руки далеко не с ж***, в состоянии даже и готель построить ,с помощью людей,конечно. А уж убирать/чинить/селить/выселять точно смогу. Рынок не знаю. Все сомнения понимаю и разделяю. Тут немного недопонимание выходит. Нет цели окупить/заработать. Есть цель свалить от оккупации,когда таковая наступит и жить за счет постояльцев в интересном месте.
тогда я с вами согласен вариант хороший, поживите там годик, посмотрите по локациям, где больше, где меньше спрос/инфраструктура, подружитесь с местными аборигенами. Потом покупайте стройтесь. Иначе ошибка выйдет вам в копеечку. Например в районе Ужгорода-Мукачево полнейший депресняк, еще в самом Мукачево туристы бывают, в том же замке паланок, а по окрестностям голый голяк. Хотя там места красивые, горные реки. И народ к русскоязычным лояльный. Был по крайней мере. Я там часто бывал одно время. А во Львове даже жил 1,5 года на сыхове.