Hotab написав:.......... Мені це нагадує вертоліт якому 30 років. За час експлуатації все замінено кілька раз. Тільки планер залишився той самий, та і його постійно перевіряють на мікротріщини (силові елементи) та геометрію.
Не нагадує. Хотя не знаю, как с вертолётами.
Стоимость постройки современной атомной электростанции (АЭС) — это масштабный долгосрочный проект, требующий инвестиций от $14-15 млрд до более чем $20-25 млрд за станцию. Итоговая цена сильно зависит от количества энергоблоков, типа реактора и страны, часто превышая первоначальные оценки из-за длительности строительства (7-11 лет).
Примеры проектов: Строительство АЭС «Аккую» в Турции оценивается в $24-25 млрд. Проект первой АЭС в Казахстане оценивается в $14-15 млрд, а в Польше — около $20 млрд.
Стоимость Запорожской аэс:Обзор от ИИ Запорожская АЭС (ЗАЭС) — крупнейшая атомная станция в Европе, её оценочная стоимость как действующего объекта составляет около $30-50 млрд. Строительство аналогичной станции с нуля сегодня оценивается в схожие астрономические суммы, превышающие $20-50 млрд, а ежегодная выработка электроэнергии до оккупации приносила более 180 млрд грн (около $4-5 млрд).
Оценочная стоимость активов: Аналитики оценивают стоимость активов станции в диапазоне $30–40 млрд. Стоимость строительства с нуля: Учитывая установленную мощность около 6 000 МВт ( тыс. за 1 кВт), возведение такой станции сегодня обошлось бы примерно в $50 млрд.
Сравните со стоимостью работ, приведенных вами. При продлении срока службы производится обследование состояния и работоспособности оборудования. И только при необходимости его ремонт или замена. Стоимость этих работ явно не сравнима со стоимостью АЭС. Иначе просто строили бы новую, а старую закрывали.
sashaqbl написав:........ Я не енергетик. Але. Корпус реактора так точно не міняли. Турбіни точно міняли.
Вы уверены? Я этого не знаю, что-то утверждать не берусь. О заменах турбин на укр. АЭС ничего не нашёл. Нашёл, например, о замене конденсаторов турбин энергоблоков №1 и 2 Южно-Украинской АЭС. И то это уже в 2015-2018 годах ().
Які регламентні роботи виконували при переході на паливо Westinghouse? Чи міняли парогенератори наприклад? Насоси?
Чего не знаю, того не знаю. Как и вы. Но это вызвано политическими, а не техническими вопросами и требованиями.
Востаннє редагувалось ЛАД в Вів 24 лют, 2026 17:34, всього редагувалось 2 разів.
АндрейМ написав:[quote="5934854:Faceless"] Можливо, люди були б більш обізнані, скільки вони сплачують, якби порядок нарахування ЄСВ був такий самий, як і ПДФО. Проте дізнатися то не складно, кожен може зайти в кабінет ПФ. А так різниці як такої немає, і це банальна брехня, що робітники не сплачують в ПФ
Ми не у перше обговорюємо це питання і я думаю, що Вашу думку не змінити вже, але мені здається, що саме в українців якась дивна економічна теорія стосовно податків. Є ті, хто вважають, що ПДФО сплачується роботодавцем, а дехто навпаки вважає, що ЄСВ сплачується працівником.
В інших країнах, де я працював все просто - є моя ЗП, а все інше - гроші роботодавця. Американець здивується, якщо йому сказати, що його податок на дохід сплачується не ним, а його компанією, а американська компанія здивується, якщо їй сказати, що 6,2% соціального податку, які вона сплачує на додаток до ЗП працівника - гроші працівника. Ні, це - гроші компанії, які б вона воліла додатково на працівника не витрачати, а залишати собі. Американський працівник сплачує свої 6,2% соціального податку зі своєї ЗП. Ось ці 6,2% - його гроші.
Я так само бачу ситуацію в Україні. У мене є ЗП, а решта - то гроші компанії. Я ніколи не скажу, що 22% ЄСВ сплачуються з моїх грошей. Ні, то є кошти мого роботодавця, і я знаю, що мій роботодавець дуже незадоволений тим, що має їх платити, оскільки ЗП у нас «білі». Я не знаю скільки я заробляю для свого роботодавця. Нам цю інформацію не надають. Можливо, хтось із нас «дотаційний», але фірмі все одно потрібний.
Це називається нерозуміння суті речей. Від того, що ЄСВ б перекочувало у відрахування з нарахованої зарплати, ні витрати роботодавця б не змінилися, ні, зарпоати, ні надходження в ПФ. Так, було б більш прозоро, от і все. А тому заявляти, що в Україні не сплачуються внески в ПФ і на лікарняні (це теж ПФ) - цинічна брехня
Не уверен, что перенос отчисления ЄСВ на зарплату работника предприятия можно осуществить прямолинейно. Допустим брутто-зарплата работника 100 грн, нетто-зарплата 80 грн. Казалось бы сделай брутто (с учетом необходимости вычета ЄСВ) - 122 грн и нетто сохранится 80 грн. Но я так понимаю, что увеличится сумма вычета, связанная с налогами ПДФО и ВЗ. По всей видимости потребуется к 122 грн накидывать еще сумму, чтобы сохранить нетто 80 грн. Если ошибаюсь, то подскажите где.[/quote] Ну доведеться змінювати формулювання в законодавстві для розрахунку сум податків, бо база для ЄСВ - це "брудна", яка зараз цей ЄСВ не включає, а якщо включити, зросте база для ПДФО і ВЗ. Тому доведеться міняти формулювання бази оподаткування. Або раціональніше одночасно скоригувати ставки і спростити всю математику, звісно, якщо взагалі цим займатися. Це явно не найбільш актуальна проблема
tumos написав:........... Не уверен, что перенос отчисления ЄСВ на зарплату работника предприятия можно осуществить прямолинейно. Допустим брутто-зарплата работника 100 грн, нетто-зарплата 80 грн. Казалось бы сделай брутто (с учетом необходимости вычета ЄСВ) - 122 грн и нетто сохранится 80 грн. Но я так понимаю, что увеличится сумма вычета, связанная с налогами ПДФО и ВЗ. По всей видимости потребуется к 122 грн накидывать еще сумму, чтобы сохранить нетто 80 грн. Если ошибаюсь, то подскажите где.
Это легко отрегулировать порядком начисления налогов - например, просто оговорить, что ПДФО и ВЗ начисляются после отчислений в ПФ (уплаты ЕСВ).
АндрійМ, як розумна людина не може сформулювати що різниця є. У розвинутих країнах пенсія йде на 3 різні рахунки: 1) загальна - людина живе за рахунок внесків працюючих (бюджет) кожен соціально незахищений має право на мінімалку 2) індивідуальна накопичувальна - людина відраховуває внески з зп, які інвестуються і належать їй 3) що хоче додатково- інвестує сама у часні фонди (не обов'язкова). В Україні дійсно немає 2)
Хоча щось про трирівневу пенсійну систему прийняли дуже давно. От тільки ми і п1) ніяк не виведемо в бездефіцитний, куди там вже два інші
tumos написав:Я правильно понял, что самозанятое лицо в виде ФОП, в озвученной ситуации минимизации, не является наемным работником (по основному месту работы) у работодателя ?
Наоборот - фактически является, а формально - нет.
Извините, не понял. Иначе свормулирую свой вопрос. Лицо, которое приобрело статус ФОП, может выступать в двух ипостасях. Вести предпринимательсую деятельность/принимать стасус наемного работника (физического лица). В ситуации минимизации, в каком юридическом качестве выступает лицо ? Подписывается этим лицом трудовой договор с работодателем или лицо выступает предпринимателем, заключая договор о предоставлении какой-то услуги ?
stm написав:........... АндрійМ, як розумна людина не може сформулювати що різниця є. У розвинутих країнах пенсія йде на 3 різні рахунки: 1) загальна - людина живе за рахунок внесків працюючих (бюджет) кожен соціально незахищений має право на мінімалку 2) індивідуальна накопичувальна - людина відраховуває внески з зп, які інвестуються і належать їй 3) що хоче додатково- інвестує сама у часні фонди (не обов'язкова). В Україні дійсно немає 2)
Хоча щось про трирівневу пенсійну систему прийняли дуже давно. От тільки ми і п1) ніяк не виведемо в бездефіцитний, куди там вже два інші
Не знаком со всеми пенс. системами мира. Во всех странах есть 2-й уровень - індивідуальна накопичувальна система?
Востаннє редагувалось ЛАД в Вів 24 лют, 2026 17:50, всього редагувалось 1 раз.
tumos написав:В ситуации минимизации, в каком юридическом качестве выступает лицо ?
ФОП. У ФОП 3-й группы (которые могут работать с ТОВ) налог 5%+1% ВЗ. Итого 6%
tumos написав:Подписывается этим лицом трудовой договор с работодателем или лицо выступает предпринимателем, заключая договор о предоставлении какой-то услуги ?
Подписывается договор на покупку товаров/услуг и таким образом уменьшается налогооблогаемый доход основной фирмы и уход от налогов на ФОТ этому же работнику, если бы он был оформлен как наемный (6% вместо 18%+5% ВЗ)
ЛАД написав:Сравните со стоимостью работ, приведенных вами. При продлении срока службы производится обследование состояния и работоспособности оборудования. И только при необходимости его ремонт или замена. Стоимость этих работ явно не сравнима со стоимостью АЭС. Иначе просто строили бы новую, а старую закрывали.
Чат GPT каже отаке:
Для одного блоку 1000–1200 МВт за 60 років: Будівництво $5–10 млрд Експлуатація $15–30+ млрд (накопичено за 60 років, паливо близько 25%) Виведення $0.5–1.5 млрд Разом $20–40+ млрд
Одноразові ремонтні роботи незрівнянні з вартістю. Але експлуатація протягом життєвого циклу передбачає поступову(в тому числі й багаторазову) заміну більшості обладнанняю. Тому так - з початкового обладнання на АЕС скоріш за все лишилися тільки корпуси. Корпуси - це суттєва частка вартості АЕС звичайно. Але тим не менше трохи не так, як ви пишете.
stm написав: Незмінність 60 років ТЕЦ і АЄС без капіталовкладень(грошей, кредитів, обладнання, освіти спеціалістів), то аксіома ))) Книжки з портретом Леніна гадаю найкращі з усіх наук ))) Ви з ним сучасна інквізіція України: хто не згоден, що божественне (Ленін створив Україну і все побудував) на спалення )))
хто казав про незмінність? ) ми деградуєм. Вас послухати то Україну побудував Зеленський, можливо чуть Порошенко поміг, а мож теж, тільки шкодив. По вашому stm ні Шелест ні Щербицький Україну не будували?)
Особисто Шелест та Щербицький будували ? )
Ти хочеш поговорити про роль і місце особистості в історії? типу там всупереч клятим комуністам народ переміг фашизм та побудував промисловість й інфраструктуру? Удобна позиція- комуністи зробили голодомор а дніпрогес збудував народ Ну давай так Песікот обясняти тобі з стм за енергетику це діло невдячне, прийде професорша і скаже шо атомка то хрєнь можна всі атб підключити дизельгенераторами а замість 770 кв поставити підстанцію на задньому дворі поліклініки. Давай візьмем щось більш понятне і без датчиків. Порівняльні періоди з кінця великої вітчизняної до розвалу союзу та період незалежної України. Напомню що періоди вже співрозмірні 45 та 35 років. Яке будівництво вибереш для порівняння?
При продлении срока службы производится обследование состояния и работоспособности оборудования. И только при необходимости его ремонт или замена
От я не впевнений що саме «при необхідності «. Бо АЕС це штуковина з великою небезпекою. Знову ж, може я помилково переношу досвід з авіації, але так як авіатехніка несе великий ризик для життя в разі поломки (на відміну скажемо від автомобіля) , то заміна більшості (і всіх життєво важливих) агрегатів проводиться не по стану, а по напрацюванню. Незалежно від стану. Тому я кажу, що корпус (планер) працює 30-50 років, але з всього іншого що вийшло з заводу там нема більше нічого. Причому замінено по кілька разів.
tumos написав:В ситуации минимизации, в каком юридическом качестве выступает лицо ?
ФОП. У ФОП 3-й группы (которые могут работать с ТОВ) налог 5%+1% ВЗ. Итого 6%
tumos написав:Подписывается этим лицом трудовой договор с работодателем или лицо выступает предпринимателем, заключая договор о предоставлении какой-то услуги ?
Подписывается договор на покупку товаров/услуг и таким образом уменьшается налогооблогаемый доход основной фирмы и уход от налогов на ФОТ этому же работнику, если бы он был оформлен как наемный (6% вместо 18%+5% ВЗ)
Возможно и в варианте с трудовым договором для основной фирмы есть вариант минимизации. Не перечислять ЄСВ. Тогда обязанность перечисления переходит на физ. лицо, которое имеет статус ФОП в налоговой. ИМХО.