Падіння триває з жовтня, і за цей час ціна на біткоїн, беззаперечний флагман ринку криптовалют, зменшилася більше, ніж вдвічі. В травні падіння прискорилося: -25% за місяць. Минулого тижня ціна просто полетіла в прірву: — 15%. З Ethereum ситуація ще гірше: з пікових рівнів жовтня минулого року ціна знизилася втричі, в травні падіння становило 34%, а за минулий тиждень -22%.
Чому? По-перше, у інвесторів з’явилася нова іграшка — штучний інтелект (АІ). Ціни на акції компаній, що хоч якось дотичні до АІ - розробка, інфраструктура, процесори, пам’ять, енергія, абсолютно все — зростають так, як криптовалютам не снилося навіть в найкращі часи. Обсяги інвестицій в АІ-інфраструктуру вже вимірюються трильйонами доларів, компаніям потрібні гроші, випуск нових акцій та облігацій під АІ-проєкти стрімко росте, а за декілька місяців очікуємо ще й на гігантські публічні розміщення (ІРО) від OpenAI та Anthropic. Враховуючи, що капітали у інвесторів не безмежні, доводиться продавати одні активи, і серед них криптовалюти, щоб купити інші.
Що далі? Замість прогнозу можна просто ще раз перерахувати ті ж самі п’ять причин падіння криптовалют, що зазначені вище. Кожна з них ще є досі актуальна, а деякі протягом найближчих місяців наберуть ще більшої сили. Штучний інтелект, схоже, перетворюється на Вендіго, духа-людожера із міфології корінних народів Північної Америки, що є символом вічного та ненаситного голоду. Грошей на розробку АІ потрібно все більше, апетити ростуть, а проігнорувати інвестиції в технологію, яка змінює світ, більшість інвесторів не може. Ну, хіба що Баффет та ще декілька таких самих легенд ринку.
Та й мова не лише про АІ - цього тижня на ІРО виходить SpaceX, а її власник Маск точно зуміє витягнути з інвесторів не один десяток мільярдів на розвиток власного космічного дітища. Так що, найближчим часом інвесторам буде не до крипти. Макроекономічна ситуація теж не покращується — інфляція лишається високою вже котрий рік, а останніми місяцями ще й почала зростати. Як бачите, в короткостроковій перспективі надій на відновлення небагато, але все може змінитися дуже швидко, адже криптовалюти — це віра, а віра інколи робить чудеса.
vitaxa2006 написав:І ще, поки не забув, хочу висловити подяку усім хлопцям з гілки, хто мені давав поради та підтримував морально: osafly, airmax78, Козак-характерник, чик та інші, у багатьому ви були праві, ви молодці усі, дякую вам. Хочу побажати усім вам, щоб ваші мрії здійснилися. Так склалося, що у мене виявили онкологію (4 стадія, у мене батько і мати померли від онкології, а я легковажно відносився до щорічних обстежень і запустив), тому, я вирішив залишок коштів вкласти у квартиру у Києві для доньки. Хоча, планував купити біток на дні на ведмежому ринку 2026 року. Але, наостанок, не хочу ризикувати, бо квартира, вона тут і зараз, а крипта це ХЗ. Були ще плани купити будинок під Києвом, але це вже не вийде. Хоча, чомусь впевнений, що біток таки подолає 1 млн. $. Але перевірити вже не буду мати змогу. Усім добра!
Блд....Виталя...Я человек по жизни совершенно не сентиментальный и у многих сейчас,есть итории своих жизней...прошлых.Вы сильный и хороший человек..Я если что и писал последние месяцы,то наверное больше из за Вас...ну кроме срача с этим полудурком Днепгопетговским...бо кроме Вас,здесь уже и не было никого..Чик-просто пропал и учитывая его возраст,я переживаю как бы с ним чего не случилось...остальные тупо разбрелись...Эта ветка если еще отчасти и подает признаки жизни-только благодаря Вам.Биткоин никогда не будет по 1млн... разве только Трамп обанкротит Америку...не забивайте голову..Вам-выздоровления..В этом мире,все происходит совершенно не так,как мы думаем...Главное-никогда не сдаваться...даже,если кажется что проигрываешь,все равно бороться и это-закон движения и выживаемости.Вы хороший человек,в отличие от многих....не буду уточнять и тыкать пальцем...В мире нет справедливости и нет бога,которому на все пох...и наплевать,даже если и говорят,что он его создал.Такой вот парадокс...к сожалению.Спасибо Вам за Ваши посты...за Ваши сомнения и откровенность,за правду...мы реально переживали за Ваше попадание по эфиру в прошлый дамп...во всяком случае я-точно.
vitaxa2006 В моєї матері поставили 4 стадію у 18 році. Як доктор мені сказав, що це вже фініш, я не знав куди себе подіти...Сестра була ближче до неї, та і проблема була жиноча -я поклався на неї.В ітозі - запустили вони із сестрою лікування, довели до такого "народною медиціною"...Я змушений був взяти справу у свої руки, знайшов професора в Київський обласній, він провів всі дослідження, назначив новий курс лікування. Після курсу вона прожила ще 6 років, повноцінного життя, щасливого життя. Не витримала вже тільки після початку повномасштабки, останні події підкосили її знов - у 23му почався рецидив. Навіть, якщо один врач сказав що все погано - йдить до іншого, не опускайте руки. Боріться до останнього, і, дасть Бог - поборете . Тримайтеся.
Востаннє редагувалось Rack в Пон 15 чер, 2026 13:26, всього редагувалось 1 раз.
vitaxa2006 дуже співчуваю. Тримайтеся. Біткоїн здаєтся таки кращою інвестицією ніж нерухомість в Україні. Проте для донькі, можливо, заскладна з точки зору збереження та використання. Якщо донька шарить - то я б половину залишив в кеші, а половину все ж таки в біткоїн вклав. Інша опція - інвест рахунок на Interactive Brokers з вкладенням грошей в SP500. Також важко з точки зору доступу до грошей та можливими податковими наслідками у випадку виходу в кеш, але також набагато перспективніше ніж квартира в Києві. Ну це ІМНО.
airmax78 написав:vitaxa2006 дуже співчуваю. Тримайтеся. Біткоїн здаєтся таки кращою інвестицією ніж нерухомість в Україні. Проте для донькі, можливо, заскладна з точки зору збереження та використання. Якщо донька шарить - то я б половину залишив в кеші, а половину все ж таки в біткоїн вклав. Інша опція - інвест рахунок на Interactive Brokers з вкладенням грошей в SP500. Також важко з точки зору доступу до грошей та можливими податковими наслідками у випадку виходу в кеш, але також набагато перспективніше ніж квартира в Києві. Ну це ІМНО.
Мабуть кеша дав би донці мінімум - кеш 100% витратить не встигне оговтатись. З біткоїном/інвест рахунком все хоча б трохи складніше. Хоча б якийсь час потрібно на подумати що робиш.
Від імені модерації хочемо висловити Вам нашу щиру підтримку. Ми дуже вдячні за те, що Ви залишаєтеся частиною спільноти та знаходите можливість ділитися своїми думками навіть у такий непростий період. Бажаємо Вам підтримки рідних та близьких, сил та витримки. Дякуємо, що поділилися з нами своєю історією.
Rack написав:vitaxa2006 В моєї матері поставили 4 стадію у 18 році. Як доктор мені сказав, що це вже фініш, я не знав куди себе подіти...Сестра була ближче до неї, та і проблема була жиноча -я поклався на неї.В ітозі - запустили вони із сестрою лікування, довели до такого "народною медиціною"...Я змушений був взяти справу у свої руки, знайшов професора в Київський обласній, він провів всі дослідження, назначив новий курс лікування. Після курсу вона прожила ще 6 років, повноцінного життя, щасливого життя. Не витримала вже тільки після початку повномасштабки, останні події підкосили її знов - у 23му почався рецидив. Навіть, якщо один врач сказав що все погано - йдить до іншого, не опускайте руки. Боріться до останнього, і, дасть Бог - поборете . Тримайтеся.
Rack правий. По різному бува. У мене тещу у 2022 прооперували. 4 стадія. Ще жива, ремісія зараз, вже друга. А їй 80+. Звичайно все залежить від деталей. Але лікуватись краще за кордоном. Де ще беруть і де медицину включено для тимчасового захисту