|
Інвестуємо в нерухомість закордоном |
+ Додати тему
|
Відповісти на тему
|
Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
Додано: Суб 01 лип, 2023 19:05
"Розумну річ приємно і слухать!" ( народна мудрість). Крим, орки, 9 км, Storm Shadow... Цей шедевр треба зберегти: Denik написав:Все одно черга не з російських літаків в аеропорту Анталії...
Це - мабуть - така корисна думка витікає з розміру пенсії турецького пенсіонера. Чи просто забагато думок для однієї голови...
-
akurt
-
-
- Подякував: 4009 раз.
- Подякували: 1450 раз.
-
-
Профіль
-
-
5
Додано: Нед 02 лип, 2023 08:33
akurt написав:Довідник інвестора в закордонну нерухомістьВ п"ятницю 30 червня відбулася цікава зустріч, в якій прийняли участь українські "чорні рієлтори" та Hakan Akçam, президент Палати ріелторів Анкари (столиця Туреччини). Він прибув в ці святкові в Туреччині дні на відпочинок у Середземного моря. Хакан Акчам висловив думку, щодо тенденції зміни орендної плати за квартири в Туреччині: « З підвищенням мінімальної заробітної плати вона ще більше зросте». З точки зору і логіки, і зарплатні громадян, і економіки це так і має бути. Наприклад, до 1 липня мінімальна пенсія громадянина Туреччини складала 8 500 лір (12 050 гривень). Підкреслюю: це мінімальна пенсія. 12 050 гривень. Вона може бути і вищою. Наприклад, мій знайомий турок, якому 40 років - жонатий на україночці - займає посаду "нічний директор" готелю (працює тільки з 22-00 до 06-00, замінюючи генерального менеджера та директора готеля вночі, отримуючи зарплатню в 31 000 лір (44 000 гривень), отримав ще й пенсію за те, що має стаж роботи в нічний час - 9 500 лір (13 500 гривень). Здається, має 10 років "нічного стажу). ...Робота вночі - звісно - і важка, і нервова - зате включено харчування в ресторації 5-ти зіркового готеля та готель забезпечує трансфер на роботу та з роботи. З 01 липня пенсії в Туреччині підвищуються ще на 17%. Ще не оприлюднено нову підвищену "мінімалку" в Туреччині - орієнтиром з 01 липня поки є цифра в 14 500 лір (20 500 гривень). Підкреслюю: це "мінімалка". Тому все, сказане Хаканом Акчамом, президентом Палати ріелторів Анкари, відповідає економічним теоріям: пенсіонер, отримуючі пенсію в 8500 лір міг легко здати саме саме стареньке житло мінімум за 10 000 лір, що перевищувало його пенсію. Для нас тут цікавими будуть роздуми українських " чорних рієлторів" разом з нашими українцями, які інвестували викопані з попід груші зім"яті зіпрілі гидомирно-зелені долЯри в нерухомість за кордоном. Наприклад, в розмові прийняла участь "зацікавлена особа" - пан Андрій, який інвестував в квартиру 1+1 гроші за продану 2 чи 3 роки тому Богом забуту " Шевченкову хату" - всього інвестиція в сумі 50 000 доларів США. За яку ціну від збувся " Шевченкової хати" я не питав. Що краще: продати зараз інвестицію осені 2020 року та " попАсти" на податок на прибуток від різниці ціни купівлі та продажу ( в Туреччині обкладається податком не ціна нерухомості, а різниця в ціні купівлі/продажу - я так розумію, що в Україні в сучасні часи якби був такий податок, то держава б доплачувала Продавцю), чи отримувати сталий щомісячний прибуток від оренди? Наші " чорні ріелтори" озвучили 2 варіанти: План "А" - продати зараз, отримати профіт в сумі близько 50 000 доларів, а податок на прибуток мінімізувати за рахунок "роботи/послуг" офіційних рієлторів, які якимось чином можуть оформити Акт експертизи квартири (там вказується ринкова орієнтовна вартість квартир) за мінімальною - зовсім не ринковою - ціною. Звісно за певну винагороду. План "А1" знаю я, але не озвучував. План "Б" - здати цю квартиру в оренду та отримувати більш-менш сталий прибуток. Наші ріелтори дуже мудро роз"яснювали пану Андрію так: здайте за 500 доларів ( він хотів більше - в діапазоні 600...850) дуже надійними орендарям, бо на ринку оренди надійність та безпроблемність орендаря - то найважливіше. Тут і рієлторів можна зрозуміти: мінімум 500 доларів комісії вони отримають+додатквоі послуги ( допомога ві оформлення особових рахунків на електрику, воду, газ, інтернет, оформлення ВНП та інше - дрібнички, але прибуток мають). Тим більше, що пан Андрій за 2 роки обладнав квартиру і меблями, і побутовою технікою. Тут же так: продавати квартиру з меблями та побутовою технікою - однаково, що її викинути або продати даром. Я зробив такий розрахунок профіту від Плана "Б": 50 000$ - 100% (ціну на побутову техніку та меблі не враховуємо - воно вже попрацювало 2 роки на пана Андрія). 12х500$ - х% х%=12х500х100/50000=12% річних по валюті.Якщо виручка буде сталою: 12х500$ на рік, то витрати теоретично відіб"ються через 50 000/6000=8,33 роки, що відповідає розрахункам українських бізнесменів у довоєнні часи: "Вкладення в бізнес повинні "відбитися" максимум через 8 років".На понеділок 3 липня пан Андрій призначив зустріч з ріелторами в об"єкті нерухомості та сподівається, що на протязі тижня вони заселять адекватного орендаря. Я не прийматиму участі: на 10-30 записаний на СТО Honda.
Цікаво - а послуги ріелторів при здачі в оренду пан Андрій порахував? А оренда укладається хіба не в лірах і не на якійсь мінімальний термін? А ті 500 баксів при здачі не перетворяться на 300 через пару років при девальвації ліри?) а так на бумазі все красиво - в Києві теж так рахували - в результаті окупність з 10 років у 2012 перетворилась на 40 в 2022)
-
cherchiltank
-
-
- Подякував: 0 раз.
- Подякували: 251 раз.
-
-
Профіль
-
-
Додано: Нед 02 лип, 2023 08:55
Я тут пытаюсь дистанционно из Киева сделать ремонт в Варшаве. Вряд ли это получится. Выехать нельзя вообще. Ни за какие бабки. Только через Г+Г. Но саязей нет Гайки закрутили полностью. На весь район на букинге аж одна квартира посуточно. Если бы не конский налог, сдавать в Варшаве посуточно было бы неплохо. Пока я получал ключи квартира выросла уже на 100 тыс злотых (200..25куе). И это готовность на 2025.
-
Бетон
-
-
- Подякував: 192 раз.
- Подякували: 408 раз.
-
-
Профіль
-
-
2
Додано: Нед 02 лип, 2023 09:45
beee написав:Я тут пытаюсь дистанционно из Киева сделать ремонт в Варшаве. Вряд ли это получится. Выехать нельзя вообще. Ни за какие бабки. Только через Г+Г. Но саязей нет Гайки закрутили полностью. На весь район на букинге аж одна квартира посуточно. Если бы не конский налог, сдавать в Варшаве посуточно было бы неплохо. Пока я получал ключи квартира выросла уже на 100 тыс злотых (200..25куе). И это готовность на 2025.
Це як, готовність в 2025,але ключі вже отримали?
-
Faceless
-
- Модератор
-
- Подякував: 1495 раз.
- Подякували: 8233 раз.
-
-
Профіль
-
-
4
9
3
Додано: Нед 02 лип, 2023 10:07
cherchiltank написав:Цікаво - а послуги ріелторів при здачі в оренду пан Андрій порахував? А оренда укладається хіба не в лірах і не на якійсь мінімальний термін? А ті 500 баксів при здачі не перетворяться на 300 через пару років при девальвації ліри?) а так на бумазі все красиво - в Києві теж так рахували - в результаті окупність з 10 років у 2012 перетворилась на 40 в 2022)
Ви, як досвідчений орендодавець, який здає 3 квартири, задаєте трохи дивні питання. Я, як НЕ орендодавець, дам таку відповідь: 1. Комісійні рієлторам платять ОРЕНДАРІ, а не орендодавці. Хіба в Україні у Вас НЕ так? Тому пану Андрію нема що рахувати. 2. Орендна плата як в Україні, так і не в Україні може визначатися як в місцевій валюті, так і доларах США. Наприклад, приятелі-орендодавці у Львові здають свої квартири за долари США: один на вулиці Мічуріна за 850 доларів, інший в Сихівському районі за 600 доларів, а пан Павло, який зараз з родиною мешкає у Вроцлаві, здає свої 2 квартири в Анталії по 850 саме доларів. В той же час знаю багато прикладів - і їх більшість - коли орендна плата визначається в турецьких лірах. Мабуть, таких випадків більше. Все визначається за згодою сторін, хіба не так? Крім того, як правило в Анталії - курортному місті - часто орендодавці отримують орендну плану від іноземців НАПЕРЕД і як правило відразу за 1/2 року. Депозит складає - як правило - орендну плату за 2 місяця. Тому орендодавець реально застрахований: в перший день оренди він отримує гроші відразу в сумі 8/12 частки за рік. 3. Питання: "А ті 500 баксів при здачі не перетворяться на 300 через пару років при девальвації ліри?)" варто задати орендодавцям Києва: наприклад, чи не перетворяться 10 000 гривень (250 доларів), які Вам платять сьогодні орендарі, через рік в 25 (двадцять п"ять) доларів. Питання цікаве. Я не знаю, як його роз"вязують в Києві.Наприклад, мої приятелі-орендодавці в Дніпрі (під здачу 6 квартир) сказали, що вони НЕ підвищують своїм орендарям ціну, незважаючи на зміну курсу з 26 до 40. Орендаря треба любити, особливо, якщо він приносить в дзьобику гроші вже 3 і більше років. Я вже розказував та підтверджую: наш форумчанин, який з моєї подачі та порад орендував квартиру 2+1 в квітні 2021 року в Анталії в турецьких лірах за 500 доларів (за курсом станом на квітень 2021 року), на сьогодні є сумлінним законослухняним орендарем та платить передбачені Договором оренди суми - 5 500 лір, або на сьогодні 210 євро. Тут орендодавець точно програв, в квітні 2023 року намагався змінити ціну на 21 000 лір (тоді близько 1000 євро), але законодавство Туреччини та ПРАВИЛЬНІ дії нашого форумчанина ( я надавав консультації і попереджав про ризики) не дозволили орендодавцю це зробити. Тут " на бумазі все красиво" та зміна курсу спрацювали проти орендодавця. Але саме в даному конкретному випадку орендодавець НЕ програв, бо багато років мешкає в Парижі (реально, я бачив документи), якась копійка капає, квартира в гарному стані ( наш форумчанин з двома дітьми дуже акуратні, собак/котів не тримають) і її ринкова ціна змінилася в більший бік в 2-3 рази. Ну ось так.
-
akurt
-
-
-
-
Профіль
-
-
5
Додано: Нед 02 лип, 2023 10:31
Faceless написав:Це як, готовність в 2025,але ключі вже отримали?
Я теж звернув на це увагу - але все може бути. Мабуть. В Туреччині інвестор, який сплатив не менше 60% ціни квартири, може отримати Право власності на нерухомість і на цій підставі отримати ВНП в країні. В залежності від готовності будинка мабуть може отримати і ключі. Але в 99% відсотків випадків інвестора на будівництво не пропускають (за правилами ОП та ТБ), а якщо пропускають, то в супроводі працівника та обоє"язково на голові - захисна каска. Якщо двері встановлено, то ключі в них не стирчать. Тому володіти їми можна - але чисто номінально. Тим більше, що встановлено замки - наприклад від Мультілок - які мають один "тимчасовий ключ". На скільки я бачив - двері закривають на такий тимчасовий ключ, якщо в квартирі вже майже все або все зроблено: встановлено Забудовником сантехніку, душові кабіни, кухонні меблі та побутову техніку (крім холодильника): електричну духову шафу, варочну поверхню, витяжку, кондиціонери, газові двоконтурні котли та електричне обладнання.
-
akurt
-
-
-
-
Профіль
-
-
5
Додано: Нед 02 лип, 2023 10:44
beee написав:Я тут пытаюсь дистанционно из Киева сделать ремонт в Варшаве. Вряд ли это получится. Выехать нельзя вообще. Ни за какие бабки. Только через Г+Г. Но саязей нет Гайки закрутили полностью. На весь район на букинге аж одна квартира посуточно. Если бы не конский налог, сдавать в Варшаве посуточно было бы неплохо. Пока я получал ключи квартира выросла уже на 100 тыс злотых (200..25куе). И это готовность на 2025.
ДД! Насчет роста вы правы! Мои кв тоже уже вроде как подорожали, как м2 в злотых так и за счет укрепления самого злотого…. По одной кв (которую оплатил в феврале) - это плюс, а по второй (подписан только резервационный договор) - для меня это минус, так как прийдется сдавать $ для оплаты. Радует только что растет цена м2 (по факту у застройщика уже выросла) и рассрочка на 1.5 года (надеюсь, что курс $ вернется хотя бы на 4.4)
-
5396669
-
-
- Подякували: 98 раз.
-
-
Профіль
-
-
Додано: Нед 02 лип, 2023 11:10
Faceless написав:beee написав:Я тут пытаюсь дистанционно из Киева сделать ремонт в Варшаве. Вряд ли это получится. Выехать нельзя вообще. Ни за какие бабки. Только через Г+Г. Но саязей нет Гайки закрутили полностью. На весь район на букинге аж одна квартира посуточно. Если бы не конский налог, сдавать в Варшаве посуточно было бы неплохо. Пока я получал ключи квартира выросла уже на 100 тыс злотых (200..25куе). И это готовность на 2025.
Це як, готовність в 2025,але ключі вже отримали?
Ключи отримала дружина. Купівля була осень 2022. Я запрсив ціни забудовника на 5 чергу цього ж комплексу. Я купив за 460 тис. Якщо внвестувати в 5 чергу здача в 2025. Вартість на зараз 560 тисяч у забудовника. Ну тут слід враховувати падіння долара
-
Бетон
-
-
-
-
Профіль
-
-
2
Додано: Нед 02 лип, 2023 11:47
Схема оплаты 10-40-40-10 кстати. 
-
Бетон
-
-
-
-
Профіль
-
-
2
Додано: Нед 02 лип, 2023 12:06
akurt написав: cherchiltank написав:Цікаво - а послуги ріелторів при здачі в оренду пан Андрій порахував? А оренда укладається хіба не в лірах і не на якійсь мінімальний термін? А ті 500 баксів при здачі не перетворяться на 300 через пару років при девальвації ліри?) а так на бумазі все красиво - в Києві теж так рахували - в результаті окупність з 10 років у 2012 перетворилась на 40 в 2022)
Ви, як досвідчений орендодавець, який здає 3 квартири, задаєте трохи дивні питання. Я, як НЕ орендодавець, дам таку відповідь: 1. Комісійні рієлторам платять ОРЕНДАРІ, а не орендодавці. Хіба в Україні у Вас НЕ так? Тому пану Андрію нема що рахувати. 2. Орендна плата як в Україні, так і не в Україні може визначатися як в місцевій валюті, так і доларах США. Наприклад, приятелі-орендодавці у Львові здають свої квартири за долари США: один на вулиці Мічуріна за 850 доларів, інший в Сихівському районі за 600 доларів, а пан Павло, який зараз з родиною мешкає у Вроцлаві, здає свої 2 квартири в Анталії по 850 саме доларів. В той же час знаю багато прикладів - і їх більшість - коли орендна плата визначається в турецьких лірах. Мабуть, таких випадків більше. Все визначається за згодою сторін, хіба не так? Крім того, як правило в Анталії - курортному місті - часто орендодавці отримують орендну плану від іноземців НАПЕРЕД і як правило відразу за 1/2 року. Депозит складає - як правило - орендну плату за 2 місяця. Тому орендодавець реально застрахований: в перший день оренди він отримує гроші відразу в сумі 8/12 частки за рік. 3. Питання: "А ті 500 баксів при здачі не перетворяться на 300 через пару років при девальвації ліри?)" варто задати орендодавцям Києва: наприклад, чи не перетворяться 10 000 гривень (250 доларів), які Вам платять сьогодні орендарі, через рік в 25 (двадцять п"ять) доларів. Питання цікаве. Я не знаю, як його роз"вязують в Києві.Наприклад, мої приятелі-орендодавці в Дніпрі (під здачу 6 квартир) сказали, що вони НЕ підвищують своїм орендарям ціну, незважаючи на зміну курсу з 26 до 40. Орендаря треба любити, особливо, якщо він приносить в дзьобику гроші вже 3 і більше років. Я вже розказував та підтверджую: наш форумчанин, який з моєї подачі та порад орендував квартиру 2+1 в квітні 2021 року в Анталії в турецьких лірах за 500 доларів (за курсом станом на квітень 2021 року), на сьогодні є сумлінним законослухняним орендарем та платить передбачені Договором оренди суми - 5 500 лір, або на сьогодні 210 євро. Тут орендодавець точно програв, в квітні 2023 року намагався змінити ціну на 21 000 лір (тоді близько 1000 євро), але законодавство Туреччини та ПРАВИЛЬНІ дії нашого форумчанина ( я надавав консультації і попереджав про ризики) не дозволили орендодавцю це зробити. Тут " на бумазі все красиво" та зміна курсу спрацювали проти орендодавця. Але саме в даному конкретному випадку орендодавець НЕ програв, бо багато років мешкає в Парижі (реально, я бачив документи), якась копійка капає, квартира в гарному стані ( наш форумчанин з двома дітьми дуже акуратні, собак/котів не тримають) і її ринкова ціна змінилася в більший бік в 2-3 рази. Ну ось так.
Десь я чув зовут комісійні агенства яке буде здавати квартиру - чи всі орендодавці сидять поруч з нерухомістю в Туреччині і вирішують всі проблеми самі? Який турок підпише договір з ціною привʼязаною до євро при нестабільному курсі?) ринок Києва 99 відсотків зараз гривневий - в Турції думаю так само
-
cherchiltank
-
-
- Подякували: 251 раз.
-
-
Профіль
-
-
|