ВВП

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Світова економіка та світова економічна криза, процеси в світовій економіці, а також основні тенденції розвитку. Економіка США, Японії, Німеччини, Китаю - ресурси, роль та перспективи
  #<1 ... 141516171819>
Повідомлення Додано: Суб 04 кві, 2026 13:38

ЛАД

сегодня после последней индексации у него пенсия 6000 грн. при средней сегодня: "Після проведених перерахунків середній розмір пенсії у березні 2026 року становить 7 137,26 грн"

пенсії в Україні дуже низькі (може десь в Африці взагалі немає пенсій),
як не мене 400 дол (десь 17-18тис грн)-це той мінімум при якому людина не буде відчувати себе жебраком

намагаюсь жити дуже скромно (600-700 дол), в ресторани хожу (2-3рази на рік і то, коли
ДР у родичів), коли втрачаю контроль-то виходить 1000-1200 дол (але це переважно покупки, запчастини на авто чи щось для будинку( ДБЖ, акумулятори)

якщо людина немає автомобіля і накопила одягу і взуття, то залишається: комуналка, продукти, ліки-це не життя, а існування
prodigy

Подякував: 3403 раз.
Подякували: 3367 раз.

Профіль

1
4
2
Повідомлення Додано: Суб 04 кві, 2026 14:16

ЛАД написав:
  Shaman написав:розмова йшла про працюючих. а з пенсіонерами в нас біда. як отримали у спадок купу пенсіонерів без збережень, так досі не можемо це подолати. й ця проблема так, тягнеться з 1991 року.

й цікаво, скільки ж тоді пенсіонери витрачають на їжу? це я до того, що якщо готувати самостійно зараз це не надто дорого. при срср на їжу було потрібно значно більше коштів відносно зп...
:lol:
Не, если питаться манной кашей (желательно, на воде), то конечно.

А можна зайти в статистику і подивитись який обєм у ВВП країни генерує сільське господарство і харчова промисловість..
Сільське господарство - 10%
Харчова промисловість - 16%....
При чому, ми ж памятаємо що половина сільськогосподарської продукції йде на експорт... але з іншого боку є націнка торгівлі і логістики..
Тоді
Забуваємо що половина йде на експорт і виходимо на
10+16+нехай ще 4%=30%...
А так як купити те чого НЕМАЄ ви не можете - от Вам і відповідь який відсоток ДОХОДІВ середньостатистичний українець витрачає на їжу.
ПС
не забудьте, що багатий більше купує імпортної продукції....

ППС
Про пенсії і іх розміри а також хто в цьому і наскільки винуватий-опишу трошки пізніше..
+ не треба забувати що до пенсії ТРЕБА плюсувати різні соціальні пільги для пенсіонерів, як то пільги до комуналки , безкоштовний проїзд, відносно безкоштовну медицину - ці речі на Заході становлять напевно 50% витрат пенсіонера....
budivelnik

Подякував: 299 раз.
Подякували: 3008 раз.

Профіль

1
1
Повідомлення Додано: Суб 04 кві, 2026 15:08

И вы опять-таки соврали, что в проблеме пенсионеров виноват Союз.
Ну що ж , давайте розглянемо...
1 Спочатку ВИЗНАЧИМО проблему яка привела до РОЗВАЛУ СРСР
я буду стверджувати , що в наявності було дві проблеми
а - ідеологія
б - економіка
Моя версія
Проблема розвалу совка повязана з економічними проблемами..
Найсмішніше те що навіть хтось з когорти любителів совка не зможе заявити що в совку були ідеологічні проблеми( бо вони ж до зараз вимагають від нас повороту в совок), а тому їм також прийдеться погодитись зі мною і прийняти версію ЕКОНОМІЧНОЇ ПРИЧИНИ РОЗВАЛУ СОВКА
2 Тепер трошки про економіку і як вона функціонує...
Різниця між капіталізмом і комунізмов в економічному питанні мало , головна різниця це
а - хто створює блага
б - як їх ділити
в - куди дівати власність
Комуністи(совки) кажуть що вся власність повинна бути в руках держави , а раз власність у руках держави , то проблеми в розподілі доданої вартості яка створюється при експлуатації працівниками цієї власності у комуно/соціалістичній державі вирішуються простіше..
Якщо НЕДОПЛАТИЛИ за роботу( і в державному управілінні зявились додаткові ресурси) то ПЕРЕПЛАТЯТЬ наданням безкоштовних благ якими розпоряджається держава.
Як би ідеально....
І це ідеально працювало до +/-1970 року, бо використовуючи дешеву робочу смилу і побрехеньки про те що все отримують працівники влада могла вкладати в капіталізацію робочих місць а саме капіталізація впливає напряму на продуктивність праці) але основний вклад в капіталізацію робочих місць йшов у ВПК тобто комплекс який НЕ давав ХЛІБА/Масла...
Але після цього виявилось , що НАСЕЛЕННЯ починає вимагати все більше і більше ( знята інформаційна блокада) і влада щоб утриматись при владі ПЕРЕСТАЛА вкладати у модернізацію робочих місць які напряму впливали на якість життя населення....
Тут потрібні пояснення..
Є робоче місце в яке вкладено нехай 1 млн грн
Що року це робоче місце за рахунок амортизації втрачає нехай 2% вартості від вартості на початок року(тому замортизувати в мінус-не можна)
Але при цьому в світі відбувається розвиток з швидкістю нехай +3% в рік.....
Таким чином щоб залишатись врівень з світом, треба ЗАБИРАТИ з працівника 5% (2+3) ним створеної доданої вартості і вкладати в амортизацію і розвиток ЙОГО робочого місця...
Що зробила влада совка починаючи з 1970 року?
Просто забила болт на ці 5% і перекинула їх на виплати працівникам.
Працівники раді
Падіння ефективності праці на 5% в рік ( в порівнянні з світом) не дуже то й видно...
Але якщо падіння відбувається 20 років то що отримали ?
рік_совок(-5% щороку до попереднього)__світ (+3% щороку до попереднього)
1975 _____ 100 ____________________ 100
1976 _____ 95 ____________________ 103
1977 _____ 90 ____________________ 106
1978 _____ 86 ____________________ 109
1979 _____ 81 ____________________ 113
1980 _____ 77 ____________________ 116
1981 _____ 74 ____________________ 119
1982 _____ 70 ____________________ 123
1983 _____ 66 ____________________ 127
1984 _____ 63 ____________________ 130
1985 _____ 60 ____________________ 134
1986 _____ 57 ____________________ 138
1987 _____ 54 ____________________ 143
1988 _____ 51 ____________________ 147
1989 _____ 49 ____________________ 151
1990 _____ 46 ____________________ 156

Ясно що при різниці в продуктивності в 4 рази , совок існувати не зміг і РОЗВАЛИВСЯ.
Тепер переходимо до наступного кроку марлєзонського балету..
Україна НА СТАРТІ отримала відставання в 4 рази.... і ясно що для підтримання ІСНУЮЧИХ пенсіонерів часів совка взяла на себе обовязки по їх утриманню чим ЗОБОВЯЗАНА була НАГНУТИ СВІЙ бізнес(нагадаю в якого і так в порівнянні з заходом ситуація з капіталізацією робочих місць була в 4 рази гірша) і ввела 42% Пенсійного Збору....
Бізнес коловся, плакав, але жер кактус і дотягнув свою капіталізацію(ефективність/продуктивність робочих місць) до рівня який дав можливість Державі в 2016 році ЗМЕНШИТИ ЄСВ до 22%...

Тобто
Ті хто працював в совку( до 1960 року народження_ , отримуючи на 5% більше ніж мав право, привели до ситуації , що 26 років в Україні був підвищений платіж ЄСВ на 16%..., тобто 26 років ДЕРЖАВА (не маючи іншого вибору) душила розвиток бізнесу тільки для того щоб якось утримати совкових пенсіонерів..

І останнє
А чому 26 років?...
Відповідь проста
Бо за 26 років ВИМЕРЛО напевно 95% тих пенсіонерів які створили таку ситуацію.
budivelnik

Профіль

1
1
Повідомлення Додано: Суб 04 кві, 2026 15:33

prodigy написав:у радянському союзі десь 35-40% існували на 120р (переважно бюджетники: лікарі, вчителі, бібліотекари, двірники, сторожа), а решта якось "крутилась"

Пример наполовину неудачный.
Хорошего врача было принято благодарить, и не всегда конфетами. Из тех времён пошел анекдот об объявлении "Цветы и конфеты не пью".
Хороший учитель репетиторством зарабатывал больше, чем в школе.
Сибарит
Форумчанин року

Подякував: 6523 раз.
Подякували: 21766 раз.

Профіль

136
84
39
2
Повідомлення Додано: Суб 04 кві, 2026 16:10

Сибарит написав:
  prodigy написав:у радянському союзі десь 35-40% існували на 120р (переважно бюджетники: лікарі, вчителі, бібліотекари, двірники, сторожа), а решта якось "крутилась"

Хорошего врача было принято благодарить, и не всегда конфетами. Из тех времён пошел анекдот об объявлении "Цветы и конфеты не пью".

ви мабуть років на 20 мене молодше :mrgreen: ?

та не було ніяких цукерок і букетів лікарям при ссср, репетиторів також

подарунки лікарям з'явились після 1989р(стоматолог пошепки запитав, вам яку пломбу ставити, якщо "хорошу" то 3р, звичайна безкоштовно),
хірурги стали майже у відкриту брати гроші за операцію (навіть видалення апендикса), десь з 1992-93рр

репетиторства також не існувало, освіта за часи СРСР була добра, і маячи реальні п'ятірки в школі, як мінімум здати вступні екзамени на "4" було банально просто. Якщо комусь і допомагали вчителі, не дай боже директор школи або ГОРОНО про це дізнається, буде звільнення зі школи (потім тільки в дитячому садочку працювати).
В мій час (1979р) вчитель з географії готовив мого однокласника до республіканської олімпіади(той в Києві зайняв друге місце), вчитель отримав грамоту і маленьку премію , було важніше визнання, що вона топ у місті з географії (муж працював в Обкомі кпрс), вона секретар партійної організації школи (яке б*** репетиторство за гроші?)

вперше почув про репетиторство десь у 1999р, коли мій племінник закінчував
11клас (вчитель математики нав'язував свої послуги, погрожував поставити "трійку" в атестат, то моя сестра найняла іншого вчителя, з тієї школи, але дружба закінчилась ( та, що домагалась була "классным руководителем" мого племінника)
prodigy

Подякував: 3403 раз.
Подякували: 3367 раз.

Профіль

1
4
2
Повідомлення Додано: Суб 04 кві, 2026 17:00

budivelnik написав:Ну що ж , давайте розглянемо...
............

Все таки причина ближче до ідеологічної.

В СРСР задекларували соціалізм.
А вийшов державно-монополістичний капіталізм.

От розрив між декларацією і реальністю і був чи не найважливішою причиною розвалу.

З точки зору економіки, нічого страшного не було.
Типова криза, такі бувають всюди. Потрібно було визнати кризу.
Але ідеологія не визнає таких криз. Десь з цього все і почалося.
vt313

Подякував: 0 раз.
Подякували: 0 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Суб 04 кві, 2026 17:23

prodigy написав:
  Сибарит написав:

ви мабуть років на 20 мене молодше :mrgreen: ?

та не було ніяких цукерок і букетів лікарям при ссср, репетиторів також

подарунки лікарям з'явились після 1989р(стоматолог пошепки запитав, вам яку пломбу ставити, якщо "хорошу" то 3р, звичайна безкоштовно),
хірурги стали майже у відкриту брати гроші за операцію (навіть видалення апендикса), десь з 1992-93рр

репетиторства також не існувало, освіта за часи СРСР була добра, і маячи реальні п'ятірки в школі, як мінімум здати вступні екзамени на "4" було банально просто. Якщо комусь і допомагали вчителі, не дай боже директор школи або ГОРОНО про це дізнається, буде звільнення зі школи (потім тільки в дитячому садочку працювати).
В мій час (1979р) вчитель з географії готовив мого однокласника до республіканської олімпіади(той в Києві зайняв друге місце), вчитель отримав грамоту і маленьку премію , було важніше визнання, що вона топ у місті з географії (муж працював в Обкомі кпрс), вона секретар партійної організації школи (яке б*** репетиторство за гроші?)

вперше почув про репетиторство десь у 1999р, коли мій племінник закінчував
11клас (вчитель математики нав'язував свої послуги, погрожував поставити "трійку" в атестат, то моя сестра найняла іншого вчителя, з тієї школи, але дружба закінчилась ( та, що домагалась була "классным руководителем" мого племінника)

Ваш земляк Жванецький озвучував "лічитись даром, даром лічитися". Можливо як де була деяка різниця, але в середині 80-их найпрестижніша вища освіта це торгівля, а тоді десь паралельно юриспруденція та медицина. В медицині відповідно стоматологія та гінекологія, хірургія. Звичайно, тоді стоматологи і близько не заробляли відносно теперішніх, проте пам'ятаю навіть якийсь кримінал з вилученням золота і вироками. При тому, що працювали стоматологи і на дому, догоджали клієнтам поза чергами.
Ой+

Подякував: 111 раз.
Подякували: 1163 раз.

Профіль

2
4
Повідомлення Додано: Суб 04 кві, 2026 17:24

Re: Напад росії і білорусі на Україну

prodigy написав:та не було ніяких цукерок і букетів лікарям при ссср, репетиторів також

та ну...
Одеса 1975, мама вчителька - постійно квіти конфети (а в конфетах червончик іноді). На день народження + 8квітня - то статуетку, то друкарську машинку...
Був у неї в класі дурачок - проте папа скорняк, мама з ним займалась додатково, а в мене за це курточка з кусочков гарного хутра.
А ще пам'ятаю, як мама мене посилала на задній вхід продмага, де мамаша якойсь її учениці давала мені завернуту в газету курочку...
Romasha

Подякував: 3 раз.
Подякували: 5 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Суб 04 кві, 2026 17:31

vt313 написав:
  budivelnik написав:Ну що ж , давайте розглянемо...
............

Все таки причина ближче до ідеологічної.

В СРСР задекларували соціалізм.
А вийшов державно-монополістичний капіталізм.

От розрив між декларацією і реальністю і був чи не найважливішою причиною розвалу.

З точки зору економіки, нічого страшного не було.
Типова криза, такі бувають всюди. Потрібно було визнати кризу.
Але ідеологія не визнає таких криз. Десь з цього все і почалося.
Так комунізм/соціалізм і є ДЕРЖАВНИЙ капіталізм , тобто в цьому ніяких протиріччь
А от те , що ЕКОНОМІЧНО ця побудова не змогла конкурувати з класичним капіталізмом -і привело до її падіння.
budivelnik

Профіль

1
1
Повідомлення Додано: Суб 04 кві, 2026 17:37

Re: Напад росії і білорусі на Україну

А репетитори то повально, 5руб година наприклад з англійською, чи фортепіано.
А вступні до ВУЗів! Коли тебе готує твій препод зі школи - це ще норм, а ось коли той хто буде приймати вступний екзамен - ось це вважалось круто, бо практично це завуальований хабар за вступ. З вулиці таке було неможливо, тільки "по блату". Ну й гроши в цих справах цінувалися менш ніж дефіцитні товари чи послуги чи взагалі місце у 2роковій черзі в "Доме мебели".
Romasha

Подякував: 3 раз.
Подякували: 5 раз.

Профіль

#<1 ... 141516171819>
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей
Модератори: Ірина_, Модератор