Світова економіка та світова економічна криза, процеси в світовій економіці, а також основні тенденції розвитку. Економіка США, Японії, Німеччини, Китаю - ресурси, роль та перспективи
Shaman написав:розмова йшла про працюючих. а з пенсіонерами в нас біда. як отримали у спадок купу пенсіонерів без збережень, так досі не можемо це подолати. й ця проблема так, тягнеться з 1991 року.
й цікаво, скільки ж тоді пенсіонери витрачають на їжу? це я до того, що якщо готувати самостійно зараз це не надто дорого. при срср на їжу було потрібно значно більше коштів відносно зп...
Не, если питаться манной кашей (желательно, на воде), то конечно.
іронізувати намагаємось, а щось порахувати - вже ні? не лише кашу, але й м'ясо. це ж не срср - м'ясо 10 руб, а пенсія - 60-80 руб. правильно пам'ятаю?
Це шо за м`ясо по 10 рублів? В магазині офіційно 2-2.50, але бери все шо дадуть, на базарі відбірне м`ясо- 3.50.
Shaman написав:--------------------------------------- ЛАД ... Раз уж посмотрел, то приведу и данные по размеру пенсий - 54,95% до 5000 грн, 29,64% от 5001 до 10000, 15,41% больше 10000.Юто шаману для размышлений, какая доля доходов уходит на еду. ---------------------------- розмова йшла про працюючих. а з пенсіонерами в нас біда. як отримали у спадок купу пенсіонерів без збережень, так досі не можемо це подолати. й ця проблема так, тягнеться з 1991 року.
й цікаво, скільки ж тоді пенсіонери витрачають на їжу? це я до того, що якщо готувати самостійно зараз це не надто дорого. при срср на їжу було потрібно значно більше коштів відносно зп...
Не, если питаться манной кашей (желательно, на воде), то конечно.
іронізувати намагаємось, а щось порахувати - вже ні? не лише кашу, але й м'ясо. це ж не срср - м'ясо 10 руб, а пенсія - 60-80 руб. правильно пам'ятаю?
Неправильно. Очередная ложь?
P.s. А розмова йшла не про працюючих, а о средних расходах на питание в Украине. И вы опять-таки соврали, что в проблеме пенсионеров виноват Союз. У меня знакомый (одногодок)ушёл на пенсию в 2010 году. Пенсия была 1800 грн. - в 1,5 раза выше средней. "В Украине средний размер пенсионной выплаты за 6 мес. 2011 г. в сравнении с аналогичным периодом 2010 г. увеличился на 9,2% — до 1 тыс. 205,37 грн." - . Сегодня после последней индексации у него пенсия 6000 грн. при средней сегодня: "Після проведених перерахунків середній розмір пенсії у березні 2026 року становить 7 137,26 грн", - . Т.е. сегодня у него пенсия на 15% ниже средней. И если в 2011 он чувствовал себя вполне нормально, то сегодня ему пенсии явно не хватает и он уже подумывает о том, чтобы найти какую-то работу. Хотя уже проблемы со здоровьем, потянет ли.
В очередной раз повторю - повышайте квалификацию. Или поменьше говорите и больше слушайте. О ценах на мясо вам Water уже написал. А всякие потроха стоили ещё дешевле. Это сегодня цена всяких куриных пупков и сердец уже приближается к цене мяса, а простой толстолобик уже перевалил далеко за 200 грн (перед войной был по 40 - крупный).
Water написав:Це шо за м`ясо по 10 рублів? В магазині офіційно 2-2.50, але бери все шо дадуть, на базарі відбірне м`ясо- 3.50.
на ринку м'ясо по 3,5р було абсолютно все (вирізку різники залишали для себе або для друзів, друзям продавали по 5р), ви могли купити те, що вам залишилось, якщо зайняли чергу не о 7й ранку , а 9 ранку (ціна була єдина на задню частину і на лабутени) навіть на ринку після 9 ранку м'яса вже не було, розпродали все до кісток
ЛАД написав::lol: Не, если питаться манной кашей (желательно, на воде), то конечно.
Це шо за м`ясо по 10 рублів? В магазині офіційно 2-2.50, але бери все шо дадуть, на базарі відбірне м`ясо- 3.50.
В 90-му році, а це ще срср, м'ясо на базарі 15 руб. і це ще без суттєвих змін як в зарплаті, так і в пенсіях. По різним містам ще раніше рівень наповнення прилавків суттєво відрізнявся, в провінції ще і у 80-ті все було дуже убого, у великих містах краще. Власне це все і приговорило той стрій у масовій свідомості. Щодо пенсіонерів, то ось і в Британії популярна думка, що «бумери все з'їли»:
Did baby boomers eat all the pies? John Lanchester on the truth about the generation gap
І це при тому, що в нас саме бумерам випало все і вся поприватизовувати, навіть те, що ну зовсім не варто було, скористатись надбаннями попередніх поколінь, залишити великі борги дітям і внукам, яких також мало виростили навіть, щоб ті могли їх без напруги забезпечувати. Ще і поточна політично-військова ситуація також питання чия заслуга. Так що по великому рахунку живуть краще ніж заслуговують.
Water написав:Це шо за м`ясо по 10 рублів? В магазині офіційно 2-2.50, але бери все шо дадуть, на базарі відбірне м`ясо- 3.50.
на ринку м'ясо по 3,5р було абсолютно все (вирізку різники залишали для себе або для друзів, друзям продавали по 5р), ви могли купити те, що вам залишилось, якщо зайняли чергу не о 7й ранку , а 9 ранку (ціна була єдина на задню частину і на лабутени) навіть на ринку після 9 ранку м'яса вже не було, розпродали все до кісток
не буду сперечатися за ціну. але навіть якщо 3,5-5 руб перевести на зп 120 р, то картина вийде зовсім не на користь срср.
Shaman написав:іронізувати намагаємось, а щось порахувати - вже ні? не лише кашу, але й м'ясо. це ж не срср - м'ясо 10 руб, а пенсія - 60-80 руб. правильно пам'ятаю?
P.s. А розмова йшла не про працюючих, а о средних расходах на питание в Украине. И вы опять-таки соврали, что в проблеме пенсионеров виноват Союз. У меня знакомый (одногодок)ушёл на пенсию в 2010 году. Пенсия была 1800 грн. - в 1,5 раза выше средней. "В Украине средний размер пенсионной выплаты за 6 мес. 2011 г. в сравнении с аналогичным периодом 2010 г. увеличился на 9,2% — до 1 тыс. 205,37 грн." - . Сегодня после последней индексации у него пенсия 6000 грн. при средней сегодня: "Після проведених перерахунків середній розмір пенсії у березні 2026 року становить 7 137,26 грн", - . Т.е. сегодня у него пенсия на 15% ниже средней. И если в 2011 он чувствовал себя вполне нормально, то сегодня ему пенсии явно не хватает и он уже подумывает о том, чтобы найти какую-то работу. Хотя уже проблемы со здоровьем, потянет ли.
В очередной раз повторю - повышайте квалификацию. Или поменьше говорите и больше слушайте. О ценах на мясо вам Water уже написал. А всякие потроха стоили ещё дешевле. Это сегодня цена всяких куриных пупков и сердец уже приближается к цене мяса, а простой толстолобик уже перевалил далеко за 200 грн (перед войной был по 40 - крупный).
вже відповів не лише Water - але вже відповів не лише Water - але ви бачите лише те, що вам потрібно. от переведіть навіть ту ціну м'яса, які вказали на зп 120 руб, й порівняйте поточну ціну й навіть вашу середню зп. й побачите різницю зовсім не на користь срср - так це ще в країні війна йде...
а ваші розповіді, через що в нас низькі пенсії показує відсутність ВАШОЇ кваліфікації. ще раз очевидні речі. після розпаду срср Україна отримала купу пенсіонерів без жодних залишків накопичень в пенсійних фондах - бо такої системи не існувало. й замість того, щоб відкладати кошти на себе (як це роблять в інших країнах), поточні робітники ось вже 30 років платять пенсії поточним пенсіонерам. мої відрахування йдуть не мені, а на виплату пенсій ЛАДам. а ЛАДи половину своєї пенсії заробили ще в срср - звідки не отримали нічого. якось так. тому вчить предметно те, що ви обговорюєте. й якщо ви такі "фахові", то де ваші цифри - у вас жодної власної цифри - все на інших посилаєтесь...
а якщо готувати потроха, то витрати на їжу стають ще меншими - про що я й кажу. пенсіонерам зараз важко, так. але все одно краще, ніж за часів срср кінця 80х років - такий ось парадокс для оспівувача срср...
Якщо по СРСР, то тут важливе місце і час.
Звісно, бо там де жили мої хрещені батьки, де влітку в пальто холодно, вони туди на заробітки поїхали, там було все заморожене і в основному риба. Шось з овочів ми сушили, я вже забув, моркву точно, відправляли їм посилками, назад приїжала червона ікра, риба, краби консервовані.
Shaman написав:іронізувати намагаємось, а щось порахувати - вже ні? не лише кашу, але й м'ясо. це ж не срср - м'ясо 10 руб, а пенсія - 60-80 руб. правильно пам'ятаю?
вже відповів не лише Water - але вже відповів не лише Water - але ви бачите лише те, що вам потрібно. от переведіть навіть ту ціну м'яса, які вказали на зп 120 руб, й порівняйте поточну ціну й навіть вашу середню зп. й побачите різницю зовсім не на користь срср - так це ще в країні війна йде...
а ваші розповіді, через що в нас низькі пенсії показує відсутність ВАШОЇ кваліфікації. ще раз очевидні речі. після розпаду срср Україна отримала купу пенсіонерів без жодних залишків накопичень в пенсійних фондах - бо такої системи не існувало. й замість того, щоб відкладати кошти на себе (як це роблять в інших країнах), поточні робітники ось вже 30 років платять пенсії поточним пенсіонерам. мої відрахування йдуть не мені, а на виплату пенсій ЛАДам. а ЛАДи половину своєї пенсії заробили ще в срср - звідки не отримали нічого. якось так. тому вчить предметно те, що ви обговорюєте. й якщо ви такі "фахові", то де ваші цифри - у вас жодної власної цифри - все на інших посилаєтесь...
а якщо готувати потроха, то витрати на їжу стають ще меншими - про що я й кажу. пенсіонерам зараз важко, так. але все одно краще, ніж за часів срср кінця 80х років - такий ось парадокс для оспівувача срср...
Мені важко порівнять того ж самого пенсіонера тоді і зараз, АЛЕ... На прикладі однієї з моїх бабусь, в нас жили родичі в селі, які постійно привозили шось тіпа відра яєць, творог, сметану, масло, качки, кури, шось зі свинини. В них в селі була якась кооперація, ти своє вирощене міг туди здать за копійки, на базарЬ вони їздили торгувать, але дуже рідко і в основному це осінь-зима, нема часу на це все і наскільки я знаю, не було потреби. Так ось, моя бабуся сповіщала сусідів шо привезли і яка ціна, це все швиденько розпродувалось, гроші бабуся передавала при наступному візиті. В нас ніколи не було проблем з м`ясом, овочами, ми ще шось на базарі додатково продавали. В 90-ті в селах замість кооперації почали приватні особи їздити по селам і скупать все на місці, до нас шось доїжало, але дуже обмежено, хресні перестали висилать посилки і ми також. Потім в селах з`явились власники землі, особисто я мало спілкувався, але останнє шо я бачив, у родичів з`явився трактор, зять почав оброблять не тільки свою землю, а й інших селян. Кабанчиків вони вирощували, але на продаж годували на біокормах, для себе годували звичайними. Молоко скуповував молокозавод за копійки з відсрочкою платежу 3 тижні. Всі їхні діти роз`їхались по містам на навчання, чи хтось повернувся назад- не знаю.
Shaman написав:не буду сперечатися за ціну. але навіть якщо 3,5-5 руб перевести на зп 120 р, то картина вийде зовсім не на користь срср.
у радянському союзі десь 35-40% існували на 120р (переважно бюджетники: лікарі, вчителі, бібліотекари, двірники, сторожа), а решта якось "крутилась" коли Л.І.Брежневу в 70ті Косигін сказав, що народ живе бідно, він відповів: та не хрена, всі крадуть...я в молодості теж крав
як шуткував Задорнов-виробляєш цвяхи йдеш додому з повними карманам цвяхів до реформи 1961р ціни були значно кращі, на приклад: плащ або пальто коштували 200 рублів, після реформи(коли прибрали зайвий нуль)-ціна на те саме стала 25-30 рублів держава постійно витрачала сотні мільйонів на зброю, або на такі проекти як Куба, В'єтнам(потім Афганістан), коли не вистачало грошей піднімали ціни (або товари зникали -як на приклад постільна білизна, після 1980р були таки "байки", що все пішло на готелі в москві і Олімпійську деревню(село). Після 1986-87рр ОБХСС( наше ДБР/НАБУ) майже припинив активність серед бухгалтерів-вони почали виписувати собі і керівництву гігантські премії. На реальних фактах: з 1984-1986 був на плавпрактиці на суднах, де екіпаж після виходу з порту самостійно кріпив вантаж(контейнери): виходили всі (крім капітана), навіть помполит (добре памятаю що був у "парі з помполитом"-один чипляє цепом фітінг контейнера, другий ставить важіль і фіксує. Через десь два-три тижні капітан отримував телеграму з бухгалтерії пароплавства і там були кошти за кріплення по портам: порт Гавана-22руб, порт Генуя-35 руб, порт Стамбул 19руб(умовно), суму потім діліли на всіх(мастеру 10%, решту на 20-25 моряків) сума була від кількості контейнерів і також від (капіталістичний порт, чи соціалистичний, тут ставки менше), а коли 2й помощник приносив платіжні на підпис-то виходило 1,12р, - 1,63р,-1,45р (цифри умовні), це ми отримували замість валюти чеки ВТБ (торгсін), тобто ми в тропіках по 3-4 години кріпили контейнери(часто в трюмі, де немає чим дихати, бо на сухогрузах вентиляції в трюмі не має конструктивно)-а платили нам копійки, бо 1,12р чеками-це умовно 8-9р дерев'яними за 3-4 години важкої праці
а потім випадково дізнаюся, що клерки берегові (бухгалтерія чи диспетчери суден) кожного місяця окрім зарплати(150-180р) отримують "премію" в чеках від 25-35 р
а моряки думали, що вони "гроші заробляють в морі"