|
Психологія та саморозвиток |
+ Додати тему
|
Відповісти на тему
|
Інше та Різне для тем, які не підходять для жодного з Форумів. Популярні тут теми можуть бути винесені в окремі Форуми.
Додано: Сер 02 лип, 2025 13:13
Faceless написав:.......... Навчання має бути досить дорогим, але і відповідати більш жорстким стандартам. Це зокрема мало б і скоротити частину студентів, які ВО отримують "а щоб було". .........
Яке? Ви ж не хочете ліквідувати бюджет. Сибарит написав: ЛАД написав:Ликвидировать полностью бюджетное обучение? Вы, возможно, одобрите, но ...
Вы удивитесь, но не одобрю. 😁 ........
Вы удивитесь, но, действительно, слегка удивлюсь. После нашего разговора о "равенстве возможностей" и о равенстве, вообще. "Поддержка образования - одна из них" - поддержка общественно необходимого образования. На сегодня это, по-моему, пока что среднее образование. Высшее в сегодняшней Украине - необходимо в достаточно (весьма?) ограниченных масштабах. Кто хочет заниматься наукой, уезжают на Запад. Инженеры в очень небольших количествах - зачем они нужны при постепенной деиндустриализации? Разве что учителя и врачи. Ну м, конечно, юристы-экономисты и психологи. 
Востаннє редагувалось ЛАД в Сер 02 лип, 2025 13:43, всього редагувалось 2 разів.
-
ЛАД
-
2
-
- Подякував: 5340 раз.
- Подякували: 4854 раз.
-
-
Профіль
-
-
2
2
6
Додано: Сер 02 лип, 2025 13:23
ЛАД написав: Faceless написав:.......... Навчання має бути досить дорогим, але і відповідати більш жорстким стандартам. Це зокрема мало б і скоротити частину студентів, які ВО отримують "а щоб було". .........
Яке? Ви ж не хочете ліквідувати бюджет.
Я ж ніби описав вище. По суті все навчання - платне. Просто той контракт може оплачувати держава, компанії або самі студіози. Воно й зараз так є просто навчання саме по собі відносно дешеве, а частка міст, що сплачуються за рахунок бюджету, досить висока. Так оція "базова" вартість і має бути чималою, якщо вимагати від освіти і якість. Частка "бюджетних" місця має бути скорочена на спеціальностях, на які в держави немає потреби, до невеликого рівня "підтримки талановитих студентів". Десь може бути й розширена - там, де потреба в спеціалістах для бюджетних підприємств є. Звісно, бюджет не має бути зовсім ліквідовано, бо в певному сенсі ці вкладення в освіту студентів це інвестиції в платників податків. Я от вчився на бюджеті, але ніколи не працював на направленням (його й не було), проте освіта дозволила отримати нормальну спеціальність і працювати офіційно, податками я повернув ті вкладення в мою освіту вже десятки разів. Проте й тисячі студентів, що ще зі старту і не збираються працювати за спеціальністю, на яку вчилися - це абсурд і марнування ресурсів
-
Faceless
-
- Модератор
-
- Подякував: 1491 раз.
- Подякували: 8228 раз.
-
-
Профіль
-
-
4
9
3
Додано: Сер 02 лип, 2025 13:42
Faceless написав: ЛАД написав: Faceless написав:.......... Навчання має бути досить дорогим, але і відповідати більш жорстким стандартам. Це зокрема мало б і скоротити частину студентів, які ВО отримують "а щоб було". .........
Яке? Ви ж не хочете ліквідувати бюджет.
Я ж ніби описав вище. По суті все навчання - платне. Просто той контракт може оплачувати держава, компанії або самі студіози. Воно й зараз так є просто навчання саме по собі відносно дешеве, а частка міст, що сплачуються за рахунок бюджету, досить висока. Так оція "базова" вартість і має бути чималою, якщо вимагати від освіти і якість. ......... Я от вчився на бюджеті, але ніколи не працював на направленням (його й не було), проте освіта дозволила отримати нормальну спеціальність і працювати офіційно, податками я повернув ті вкладення в мою освіту вже десятки разів. Проте й тисячі студентів, що ще зі старту і не збираються працювати за спеціальністю, на яку вчилися - це абсурд і марнування ресурсів
Что такое "досить дороге"? Сколько это? Как сегодняшний контракт? Податки это относительно незначительная часть того, что приносит работник. Хотаб тоже мог бы сказать после училища: " Отпустите меня из армии, я пойду в гражданскую авиацию и быстро налогами верну все затраты на обучение десятикратно". Но его обязывали отработать минимальный контракт 5 лет. Возможно, следовало бы так делать и в отношении гражданских специалистов. Правда, следовало бы им платить хотя бы относительно прилично. Не знаю, сколько сегодня зарплата у начинающего инженера/учёного.
-
ЛАД
-
2
-
-
-
Профіль
-
-
2
2
6
Додано: Сер 02 лип, 2025 14:42
ЛАД написав: Faceless написав: ЛАД написав:Яке? Ви ж не хочете ліквідувати бюджет.
Я ж ніби описав вище. По суті все навчання - платне. Просто той контракт може оплачувати держава, компанії або самі студіози. Воно й зараз так є просто навчання саме по собі відносно дешеве, а частка міст, що сплачуються за рахунок бюджету, досить висока. Так оція "базова" вартість і має бути чималою, якщо вимагати від освіти і якість. В тому ж КНУ зараз це трохи більше 1000 дол за рік наприклад. ......... Я от вчився на бюджеті, але ніколи не працював на направленням (його й не було), проте освіта дозволила отримати нормальну спеціальність і працювати офіційно, податками я повернув ті вкладення в мою освіту вже десятки разів. Проте й тисячі студентів, що ще зі старту і не збираються працювати за спеціальністю, на яку вчилися - це абсурд і марнування ресурсів
Что такое "досить дороге"? Сколько это? Как сегодняшний контракт? Податки это относительно незначительная часть того, что приносит работник. Хотаб тоже мог бы сказать после училища: " Отпустите меня из армии, я пойду в гражданскую авиацию и быстро налогами верну все затраты на обучение десятикратно". Но его обязывали отработать минимальный контракт 5 лет. Возможно, следовало бы так делать и в отношении гражданских специалистов. Правда, следовало бы им платить хотя бы относительно прилично. Не знаю, сколько сегодня зарплата у начинающего инженера/учёного.
Що таке "досить дороге" питання складне, але я про вартість і контракту теж. В нас досить дешевий в контракт, може окрім буквально кількох топ-дорогих закладів. Щодо відпрацювання. Ніби це активно намагалися впроваджувати, особливо в педуніверах, але щодо значної кількості спеціальностей в державних установах в принципі немає таких посад, а якщо і є - немає стільки вакансій. Хоча якби мало б бути, інакше не зрозуміло, в чому суть "держзамовлення". Але що є то є.
-
Faceless
-
- Модератор
-
-
-
Профіль
-
-
4
9
3
Додано: Сер 02 лип, 2025 14:46
ЛАДВозможно, следовало бы так делать и в отношении гражданских специалистов.
Наче є таке. Проте способів випетляти чимало.
Это многим удавалось и при Советах, а уж сейчас... Хотаб тоже мог бы сказать после училища: " Отпустите меня из армии, я пойду в гражданскую авиацию и быстро налогами верну все затраты на обучение десятикратно". Но его обязывали отработать минимальный контракт 5 лет.
В манямірку Флайманів це ще більше цмудив і винен ще більше 😀 На сьогодні для пілотів вже 10р перший контракт По Флайману: загнати ще більше в борги 😅
Обязательства растут. Скоро придём к тому, что было в Союзе.
-
ЛАД
-
2
-
-
-
Профіль
-
-
2
2
6
Додано: Сер 02 лип, 2025 14:54
Faceless написав:...... Що таке "досить дороге" питання складне, але я про вартість і контракту теж. В нас досить дешевий в контракт, може окрім буквально кількох топ-дорогих закладів.
Тогда возвращаемся к вопросу о "равенстве возможностей". "Дешевий" - для кого как. Щодо відпрацювання. Ніби це активно намагалися впроваджувати, особливо в педуніверах, але щодо значної кількості спеціальностей в державних установах в принципі немає таких посад, а якщо і є - немає стільки вакансій. Хоча якби мало б бути, інакше не зрозуміло, в чому суть "держзамовлення". Але що є то є.
Сегодня, по-моему, то, о чём пишет будивельник - "наслідки совка". Сохраняем и расширяем (?) вузы, которые были тогда. Хотя в результате 30-летнего "развития экономики" потребности сильно сократились. Вузы, правда, уже и при Союзе, по-моему, были избыточными.
-
ЛАД
-
2
-
-
-
Профіль
-
-
2
2
6
Додано: Сер 02 лип, 2025 15:05
ЛАД написав: Faceless написав:...... Що таке "досить дороге" питання складне, але я про вартість і контракту теж. В нас досить дешевий в контракт, може окрім буквально кількох топ-дорогих закладів.
Тогда возвращаемся к вопросу о "равенстве возможностей". "Дешевий" - для кого как. Щодо відпрацювання. Ніби це активно намагалися впроваджувати, особливо в педуніверах, але щодо значної кількості спеціальностей в державних установах в принципі немає таких посад, а якщо і є - немає стільки вакансій. Хоча якби мало б бути, інакше не зрозуміло, в чому суть "держзамовлення". Але що є то є.
Сегодня, по-моему, то, о чём пишет будивельник - "наслідки совка". Сохраняем и расширяем (?) вузы, которые были тогда. Хотя в результате 30-летнего "развития экономики" потребности сильно сократились.
А в чому нерівність можливостей, якщо на контракт можна вступити практично будь кому? І ціна буде рівною для всіх контрактників. Щодо ВНЗ - їхня кількість, нібито, скоротилась ( і ще до повномасштабної війни скорочувалася). Деякі ВНЗ розширилися за рахунок поглинання залишків інших. Наприклад, у НБУ було кілька учбових закладів, інститути банківської справи. Їх ще в 2015 відділили від НБУ і передали в підпорядкування іншим, деякі пізніше закрилися. Так Сумська УАБД стала частиною СумДУ, Черкаський інститут став підрозділом Львівського університету Франка, Київський взагалі закрився. Щоб вести мову, розширюємо чи ні, треба навести якусь офіційну статистику для початку. Не шукав, тож однозначно не скажу. Щодо наслідків совку в ВНЗ теж вже складно сказати, ВНЗ пережили чимало змін і реформ, зʼявилися десятки приватних закладів. Як я вже писав, частина бюджетних місць має залишатися. Тому є купа причин, і потреби самої держави (бюджетних установ і підприємств), і підтримка талановитих студентів, які не взмозі оплачувати контракт, бо замовлення від бізнесу це не близька перспектива. В Україні є компанії, які самі мають програми навчання, беруть студентів, безкоштовно навчають, дають практику, і влаштовують на роботу, але це не багаторічні програми, як ВО, і це одиничні приклади.
-
Faceless
-
- Модератор
-
-
-
Профіль
-
-
4
9
3
Додано: Сер 02 лип, 2025 18:50
Faceless написав:ЛАД написав: Faceless написав:...... Що таке "досить дороге" питання складне, але я про вартість і контракту теж. В нас досить дешевий в контракт, може окрім буквально кількох топ-дорогих закладів.
Сегодня, по-моему, то, о чём пишет будивельник - "наслідки совка". Сохраняем и расширяем (?) вузы, которые были тогда. Хотя в результате 30-летнего "развития экономики" потребности сильно сократились. А в чому нерівність можливостей, якщо на контракт можна вступити практично будь кому? І ціна буде рівною для всіх контрактників.
В том, что для кого-то "досить дешево", а для кого-то неподъёмно. Щодо ВНЗ - їхня кількість, нібито, скоротилась ( і ще до повномасштабної війни скорочувалася). Деякі ВНЗ розширилися за рахунок поглинання залишків інших. Наприклад, у НБУ було кілька учбових закладів, інститути банківської справи. Їх ще в 2015 відділили від НБУ і передали в підпорядкування іншим, деякі пізніше закрилися. Так Сумська УАБД стала частиною СумДУ, Черкаський інститут став підрозділом Львівського університету Франка, Київський взагалі закрився. Щоб вести мову, розширюємо чи ні, треба навести якусь офіційну статистику для початку. Не шукав, тож однозначно не скажу. Щодо наслідків совку в ВНЗ теж вже складно сказати, ВНЗ пережили чимало змін і реформ, зʼявилися десятки приватних закладів.
Поэтому я и написал "расширяем" с вопросом. "наслідки совка" я имел ввиду "сохранение и расширение (?) вузов, которые были тогда", хотя потребности сильно сократились. Як я вже писав, частина бюджетних місць має залишатися. Тому є купа причин, і потреби самої держави (бюджетних установ і підприємств), і підтримка талановитих студентів, які не взмозі оплачувати контракт, бо замовлення від бізнесу це не близька перспектива. В Україні є компанії, які самі мають програми навчання, беруть студентів, безкоштовно навчають, дають практику, і влаштовують на роботу, але це не багаторічні програми, як ВО, і це одиничні приклади.
Поэтому я об этом и не говорю.
-
ЛАД
-
2
-
-
-
Профіль
-
-
2
2
6
Додано: Сер 02 лип, 2025 21:11
ЛАД написав: Faceless написав:А в чому нерівність можливостей, якщо на контракт можна вступити практично будь кому? І ціна буде рівною для всіх контрактників.
В том, что для кого-то "досить дешево", а для кого-то неподъёмно.
То вже за вуха притягнуто, так можна і до вступних іспитів доколупатися, бо комусь ніпадйомно. Рівність можливостей не означає відсутність якихось вимог. Умови вступу відомі і доволі прозорі і однакові для всіх (якщо ми про контракт). Або є варіанти бюджету, але тут будьте ласкаві виграйте конкуренцію
-
Faceless
-
- Модератор
-
-
-
Профіль
-
-
4
9
3
Додано: Сер 02 лип, 2025 21:19
Не треба шукати абсолютну рівність в правах. Вимоги - це вже не рівність. Хтось їм відповідає, а хтось ні. А вимоги можуть бути розумові, здоровʼя, психологічний відбір, професійний (психомоторика) та інші. Хтось їм відповідає, хтось ні. Вже нерівність. Так само і фінансові вимоги
-
Hotab
-
-
- Подякував: 397 раз.
- Подякували: 2421 раз.
-
-
Профіль
-
-
3