striped 1 - чому столиця, а не райцентр - людина вибирає місце де їй звично або де їй комфортно. Я в Україні жила в столиці і тут вибрала столицю. Подобається мені жити у великому місті, в центрі, де в тебе доступ майже до всіх благ.
2 - так. інтернет 20 євро дорого.В Україні у мене був безліміт від мобільного оператора. Виходило десь до 300 грн. за місяць. Тут ціна більша в 2+ рази. І це не безліміт.
3 - з податком 5% ви погодились що це вигідно в порівнянні з Європою.
4 - різниця в курсах це "біль". Її треба якось вирішувати. Терміново.
5 - я не "пропоную" переконувати замовників. Я говорю як вже робиться в деяких IT компаніях. Так, в замовників є протоколи безпеки. Але протоколи безпеки "не несуча стіна яку не посунеш". При взаємному бажанні, підкріпленому відповідними аргументами та домовленостями їх можна поміняти (і міняють) або просто на них "забивають". Не всі замовники так зроблять. Впевнена що на таке не підуть банківські проекти. Але інші можуть це зробити при відповідних обставинах. І роблять. Якщо у вашій компанії не так, то може сейлзи компанії не повністю відпрацьовують свою роботу із замовником. Треба пробувати замовників переконувати, а не зразу здаватись. Шанси не 100%, але є.
5 - Можливість на тиждень-два виїхати і повернутись має бути. Зустрітись із замовником, поспілкуватись, підписати документи, відвідати виставки-конференції. Знову ж таки, при особистій зустрічі більше шансів переконати замовника щоб він працював з українською IT компанією. Це must have.
6 - В нашій компанії "податкової няні"( не було. В інших компаніях було таке. Чому в одних компаніях так, а в інших інакше - хз. Може є якісь фактори скриті від нас. Говорити що так у всіх IT компаніях це недостовірно.
7 - по ваших особистих спогадах - вони більше подібні на спогади туриста. У мене аналогічні спогади про інші країни де я була туристом). Коли ти виходиш за туристичні частини міста і бачиш людей які стоять на зупинках і чекають транспорту чи їдуть пізно ввечері в метро з роботи, мабуть, додому. То тут посмішок майже нема. Подібно як і в київському метро. Мабуть "залишають" посмішки на роботі або на верху. Бути туристом і жити це зовсім різне.
Ще важливий мінус, але, мабуть, він більше для мужчин. В Європі жінки не дуже вміють смачно готувати, чи тим більше пекти. Для мужчин, мені здається важливо, нормальна їжа і ... (тому хіба їхати вже із своїми дружинами).
І клімат. Невидимий фактор на який не завжди звертають увагу - незвично висока вологість або сухість повітря, занадто висока або низька температура, сильні вітри. Не всім людям це однаково підходить. А особливо якщо в сім'ї є маленькі дітки це може стати великим дискомфортом.
Але якщо ви хочете їхати, то їдьте. Ваше життя - ваше рішення - ваші будуть результати. Як я вже писала якась частина виїде, але вряд чи це буде масово що як тільки відкриють кордони то всі виїдуть.
Фух,...здається відповіла по всіх Ваших пунктах. На цьому спілкуванню на дану тему вважаю завершеним. Ноута мені вистачає в робочі дні. Сьогодні вихідні і можна провести їх приємніше