|
Валютний ринок в контексті ДС |
+ Додати тему
|
Відповісти на тему
|
Валютний ринок України. Курс валют: Євро, Долар, рубль. Обмін валют, прогноз курсу долара, євро, рубля, аналітика.
Додано: Вів 02 тра, 2023 20:01
Сибарит написав:С начала войны чистое изъятие гривны из оборота (изъятие минус эмиссия) составило, по доступным в официальных источниках данным, 757.953 млрд. грн.
Соромно питати швидше за все очевидні для 90% тут присутніх речі..але Смотрю в книгу-вижу фигу...Я правильно розумію 1 Надрукували гроші 2 Продали долари отримані від партнерів 3 757,93млрд грн ( частка отриманих гривень від продажу доларів) - вилучена з обігу.... Тобто грубо продали 21 млрд доларів і гроші від продажу цього 21 млрд на ринок не випустили?
-
budivelnik
-
-
- Подякував: 291 раз.
- Подякували: 2986 раз.
-
-
Профіль
-
-
1
1
Додано: Вів 02 тра, 2023 20:45
budivelnik написав:Тобто грубо продали 21 млрд доларів і гроші від продажу цього 21 млрд на ринок не випустили?
Я не очень хорошо понял вопрос, поэтому наотвечаю много разного  Все, что выходит из НБУ в обращение - это эмиссия. Все, что возвращается обратно в НБУ - изъятие из оборота. Исходя из этого, сам процесс продажи долларов является выведением с рынка уже побывавшей там гривны. Это не единственный путь изъятия - есть еще возврат рефинанса, связывание на долгосрочных депосертификатах, поэтому делить изъятую сумму на курс, чтобы узнать объем продажи не нужно, получается ошибка примерно на треть. Объем интервенций за рассматриваемый период составляет около 30 млрд. Строго говоря, суточные сертификаты - это ежедневныя эмиссия и изъятие примерно в равных суммах, но на этих качелях кататься не интересно, они ни на что не влияют, поэтому их не учитываем. Кроме того, под чистым изъятием я понимаю разницу между изъятием и эмиссией. По всем известным мне каналам. Для примера: изъятие за последнюю неделю - это сумма продажи валюты и депосертификатов. Когда учтем перечисление прибыли НБУ, оно перевесит, и на этой неделе будет чистая эмиссия. Эмиссия тоже не осуществляется просто так - есть строго определенные формы, такие как рефинанс банков, покупка облигаций, покупка валюты. Перечисление прибыли НБУ - очень редкая форма безвозмездной эмиссии, которая особой погоды не сделает.
-
Сибарит
-
- Форумчанин року
-
- Подякував: 6458 раз.
- Подякували: 21598 раз.
-
-
Профіль
-
-
132
82
38
2
Додано: Вів 02 тра, 2023 22:10
Сибарит написав: budivelnik написав:Тобто грубо продали 21 млрд доларів і гроші від продажу цього 21 млрд на ринок не випустили?
Я не очень хорошо понял вопрос, поэтому наотвечаю много разного  Все, что выходит из НБУ в обращение - это эмиссия. Все, что возвращается обратно в НБУ - изъятие из оборота. Исходя из этого, сам процесс продажи долларов является выведением с рынка уже побывавшей там гривны. Это не единственный путь изъятия - есть еще возврат рефинанса, связывание на долгосрочных депосертификатах, поэтому делить изъятую сумму на курс, чтобы узнать объем продажи не нужно, получается ошибка примерно на треть. Объем интервенций за рассматриваемый период составляет около 30 млрд. Строго говоря, суточные сертификаты - это ежедневныя эмиссия и изъятие примерно в равных суммах, но на этих качелях кататься не интересно, они ни на что не влияют, поэтому их не учитываем. Кроме того, под чистым изъятием я понимаю разницу между изъятием и эмиссией. По всем известным мне каналам. Для примера: изъятие за последнюю неделю - это сумма продажи валюты и депосертификатов. Когда учтем перечисление прибыли НБУ, оно перевесит, и на этой неделе будет чистая эмиссия. Эмиссия тоже не осуществляется просто так - есть строго определенные формы, такие как рефинанс банков, покупка облигаций, покупка валюты. Перечисление прибыли НБУ - очень редкая форма безвозмездной эмиссии, которая особой погоды не сделает.
Дякуємо за пояснення. Можете детальніше роз'яснити коли НБУ продає свою валюту, а коли мінфінівську. І коли нам приходять кредити і гранти, то це ж для Мінфіну, але продає їх НБУ. Адже якщо нам дали валюту даром, то під її забезпечення можна ж емітувати гривню (здійснити емісію). А потім за необхідності, продати валюту цього гранту на міжбанку і відповідно вивести із обороту гривню. Чи так не можливо? Думаю budivelnik саме це мав на увазі коли запитував. Дякую.
-
Realist
-
-
- Подякував: 3097 раз.
- Подякували: 2235 раз.
-
-
Профіль
-
-
1
2
1
1
Додано: Вів 02 тра, 2023 22:26
Realist написав: Сибарит написав: budivelnik написав:Тобто грубо продали 21 млрд доларів і гроші від продажу цього 21 млрд на ринок не випустили?
Дякуємо за пояснення. Можете детальніше роз'яснити коли НБУ продає свою валюту, а коли мінфінівську. І коли нам приходять кредити і гранти, то це ж для Мінфіну, але продає їх НБУ. Адже якщо нам дали валюту даром, то під її забезпечення можна ж емітувати гривню (здійснити емісію). А потім за необхідності, продати валюту цього гранту на міжбанку і відповідно вивести із обороту гривню. Чи так не можливо? Думаю budivelnik саме це мав на увазі коли запитував. Дякую.
з цього приводу у мене з Сибаритом йде дискусія більше року. гроші рухаються так: - НБУ під отриману від партнерів валюту передає грн в бюджет (казначейство), а валюта переходить на баланс НБУ. - бюджет витрачає гроші, й вони попадають в банківську систему - потім при операціях на межбанку НБУ продає валюту, а гривню знову забирає з банківської системи. ось це "изъятие" 757 ярдів грн - це в основному третя операція. а першу Сибарит не враховує, тому що вона ніде не відображена в явному вигляді (але оцінити її можна, що я й роблю). насправді перша операція перевищує третю, тому ліквідність банківської системи (емітовані гроші) з початку війни збільшилась з 162 ярдів грн до близько 600 ярдів грн
-
Shaman
-
-
- Подякував: 768 раз.
- Подякували: 1627 раз.
-
-
Профіль
-
-
1
3
5
Додано: Вів 02 тра, 2023 22:51
Realist написав:Можете детальніше роз'яснити коли НБУ продає свою валюту, а коли мінфінівську.
Я не могу это оценить. У нас есть информация об общем объеме резервов, но там учитывается и валюта НБУ, и валюта Минфина. Детализация недоступна. Realist написав:Адже якщо нам дали валюту даром, то під її забезпечення можна ж емітувати гривню (здійснити емісію). А потім за необхідності, продати валюту цього гранту на міжбанку і відповідно вивести із обороту гривню. Чи так не можливо?
Можно. Собственно, коллега Shaman именно такой вариант и рассматривает. Эмиссия под валюту может производиться только методом покупки этой валюты. Просто так ничего не эмитируется. Я давно признал очень высокую вероятность и допустимость таких действий, но оценить объемы не вижу ни малейшей возможности именно в силу учета всей валюты в общем котле. Для того, чтобы воспользоваться косвенным методом, проведя подробный анализ изменения всех денежных агрегатов и выделить настоящую прибавку, если она есть, мне не хватает ни знаний, ни информации. Простым сравнением пары цифр тут не обойдешься.
-
Сибарит
-
- Форумчанин року
-
- Подякував: 6458 раз.
- Подякували: 21598 раз.
-
-
Профіль
-
-
132
82
38
2
Додано: Вів 02 тра, 2023 22:59
Shaman написав: вона ніде не відображена в явному вигляді (але оцінити її можна, що я й роблю).
Целый год это не даёт вам покоя Расскажите ещё раз по каким цифрам оцениваете. Буратино дали пять яблок. Два он отдал Мальвине. Сколько яблок осталось у Буратино? Думаете 3 ? Нет. Мы не знаем сколько у него было яблок до тех пяти. Это как посчитать инфляцию взяв 3 продукта - яйца, лук, бананы
-
Игорь
-
-
- Подякував: 6307 раз.
- Подякували: 1448 раз.
-
-
Профіль
-
-
2
1
3
Додано: Сер 03 тра, 2023 09:22
Курс ручний до того ж троєкурсіє, економіка ледве дихає в реанімації на підсосі та крапельницях. Що аналізувати? ПА5, ПА8, ПА28 та навіть ПА35 не буде.
А який буде, ПА55 чи ПА100 хз, може так і лишать ПА36.6 поки буде помочь партнерів.
-
flyman
-
-
- Подякував: 1603 раз.
- Подякували: 2843 раз.
-
-
Профіль
-
-
1
3
Додано: Сер 03 тра, 2023 10:21
Игорь написав: Shaman написав: вона ніде не відображена в явному вигляді (але оцінити її можна, що я й роблю).
Целый год это не даёт вам покоя Расскажите ещё раз по каким цифрам оцениваете. Буратино дали пять яблок. Два он отдал Мальвине. Сколько яблок осталось у Буратино? Думаете 3 ? Нет. Мы не знаем сколько у него было яблок до тех пяти. Это как посчитать инфляцию взяв 3 продукта - яйца, лук, бананы
а ще він міг два яблука зжерти але чим відрізняється звітність від прикладу з Буратино, що там є початковий залишок, й інші витрати грошей теж є. звітність збалансована, у чому її зручність для аналізу. трохи пізніше відпишу деталізовано
-
Shaman
-
-
-
-
Профіль
-
-
1
3
5
Додано: Сер 03 тра, 2023 10:29
а ви ще не помітили, що чим більше люди розуміють, як працює цей ринок валюти, тим обережніше дають прогнози - чи взагалі не дають їх  а тут багато хто шукає чарівника, який все вгадає, а людина буде лише за безкоштовними підказками купляти-продавати валюту та заробляти гроші а знаходять, як завжди казкарів можливо оцінити лише довгостроковий тренд - але тут мені скажуть, що довгостроково гривня буде дешевшати - це й так зрозуміло. чи короткостроковий - якщо правильно визначити короткострокові фактори - а це важче. ось долар падає другий місяць поспіль, а якихось обґрунтованих висновків не бачив - тільки продаж валюти сільгоспниками (що можливо, але як це ідентифікувати) та завалювання грошима Привату. є ще версія, що 3х місячні депозити відіграли свою роль (що теж можливо)
Востаннє редагувалось Shaman в Сер 03 тра, 2023 11:06, всього редагувалось 1 раз.
-
Shaman
-
-
-
-
Профіль
-
-
1