Дякую, за інфо про Монобанк, треба вивчити. Став клієнтом Монобанку всього з місяць - два тому. Не все знаю.
Перше, що скинулося в очі: краще проходить безконтактна оплата.
|
|
![]() Для M-Audio. Ось це «вигідніше частку початкового платежа не вносити одразу» у вас не получиться, бо downpayment завжди складає не меньше 20% від ціни нерухомості.
Я підтримую думку Shaman: нічого ви там взагалі не вигадаєте. Я наводив два приклади реальних: - купівля будинка в штаті Південна Кароліна за 310 170$ - downment склав 77 542$ (тобто більше за 20%. В даному випадку всі розрахунки робить «Фінансовий консультант», який напряму спілкується з Забудовником/Продавцем та підбирає той чи інший банк з деякого можливо власного списку “любимих» і його ідея була зменшити в подальшому платежі щомісяця). Тобто мова йде НЕ про те, щоби зменшити (!) первинний платіж, а навпаки, збільшити (!). На жаль, дурних немає і всі розуміють, що якщо б downpayment був би не 77 000, а 17 000$, то різниця в 60 000$ однозначно і без питань була би спрямована на інші інвестиції. При цьому не варто говорити, що зменшення down payment з 77 000$ до 17 000$ є благородною справою, спрямованою на покращення життя безробітного чи когось із невдах: ніхто в цій сфері благодійністю не займається. Фінансовий консультант разом з банком вивчають всі «параметри» Покупця. Хоча роботу Фінансового консультанта оплатить Покупець, але він працює на банк, турбуючись про його добробут. «Нічого особистого, просто бізнес». Для вивчення приймаються дані: про зарплатню, про бонуси, про наявність акцій американських підприємств, про наявність депозитів в різних фондах. Обовʼязково вивчається, це перше житло, чи друге, і чи буде воно основним. …Приймається до уваги навіть виписка з e-trade та інших. Так що вам не вдасться щось вигадати/вимутити із семи слів в першому реченні вище. - також наводив дані про купівлю будинка в іпотеку в приміській території міста San Diego (майже на кордоні з Мексикою) за 2 400 000$ випускником 2018 року University of California. Хлопець вніс downpayment в сумі 480 000$. Це крім “Cash To Close”. Я не думаю, що це було йому легко зробити такий платіж - це приблизно гроші, які він отримує за цілий рік роботи - і тому йому і в голову не прийшло і не приїде достроково закрити «Студентський кредит», який виплачувати ще здається 10 років. Тим більше, оженився ще студентом та хоче власне кубло, бо за останні 10 років «помикався» по чужих хатках: - перші три роки університету жив в кампусі в кімнаті на 4-х студентів. - четвертий рік університету знімав для себе та молодої жінки перероблений в житлове приміщення гараж в однієї кмітливої бабусі. В гаражі виявився грибок в стінах та він з молодою жінкою почав помітно та часто хворіти. То бабуся його як молодого чоловіка молодої жінки переселила до себе в головну кімнату свого будинка, де він милувався молодою жінкою прямо на підлозі (дивани у бабусі не розкладувалися). - потім два роки винаймав квартиру у азіатів в районі Силіконової долини. Щось більш пристойне не було сенсу брати в оренду, бо працював на Apple не на “Full time”, тобто був у «підвішеному стані»: сьогодні працює, а завтра - ні. Вивчав пропозицію перейти на роботу в San Francisco на зарплатню більше / здається на 340 000$ в рік, але там була купа підводних каменів: а) попадав в іншу «сітку» податків; б) треба було винаймати житло в San Francisco - а там ціни доходили тоді до 6500$ в місяць, тобто маже в три рази вище; в) можна було їздити на роботу електричкою з San Jose а потім ще трамваєм, але він порахував, що буде витрачати тільки на дорогу в день 3 години. Мені тоді сподобалася його фраза: “I am not ready to spend three hours a day of my life on transportation.” г) в нього тоді не було власного авто - але якщо купити тільки для того, щоби трохи швидше дістатися до San Francisco (не факт, бо бувають суттєві корки навіть на Freeway), так зʼявляються витрати на паркування в San Francisco (здається не менше 29$ на день). Як бачите: люди привчені рахувати кожен цент. - нарешті перейшов на “Full time”, але вже в San Diego замість San Jose - і жінка відразу почала вимагати власне стабільне кубло. Погодився, не лаятися ж із жінкою… ![]() А от хто мав досвід (ніби Дюрі-бачі пробував) - чи варта шкурка вичинки переводити валюту на Interactive Brokers чи Freedom Finance і вкадатися в такий фонд американських компаній або подібний? Я не прошу вангувати дохідність, бо зрозуміло що вона з року в рік може суттєво відрізнятися. Але допустим я розраховую на 7-8%, то включаючи різноманітні комісії за перевод, комісії брокера, спреди, може ще податки і т.п. - чи є сенс розглядати альтернативу валютним ОВДП, де зараз до 4,4%, але в пару кліків, без комісій та податків. Хочу спробувати, але не на велику суму ![]() Звісно ж це має сенс тільки якщо грошей в наявності є більше, ніж вимагає банк для початкового внеску. Тоді є вибір - або збільшити початковий внесок, або збільшити щомісячний платіж, "підсилюючи" його заощадженими коштами. Чи і те, і інше разом. Якщо грошей є тільки на мінімальний внесок, то й говорити нема про що. Трохи подумав, і зрозумів, що так і є. Тримати гроші має сенс тільки тоді, коли їх можна вкласти з прибутком вищім, ніж відсоток по кредиту. Ніяка схема з "підсиленням" цей баланс не змінить. Не зрозумілий сенс звернення до такого "фінансового консультанта". Якщо це обов'язкова процедура, то це ніякий не консультант, а рівно протилежна сторона, а покупцю для отримання слушної консультації треба додатково звертатись до справжнього консультанта, або ж думати самому, а потім відстоювати свою точку зору і перед цим фейковим консультантом, і перед банком. Те ж саме - якщо є гроші на погашення кредиту, і немає куди їх прилаштувати з більшою доходністю, ніж відсотки по цьому кредиту, то треба гасити. Якщо купівля житла в пріорітеті, і гроші потрібні саме для цього -- то значить на погашення студентського кредиту грошей немає. Та навіть якщо хочеться мати якусь суму "на чорний день", а не віддати в рахунок погашення -- те саме. Це не зовсім "кожний цент", це незначні, але регулярні витрати, що за роки складуть суттєві кошти (або вийдуть купою змарнованого часу). ![]() Re: Еміграція, заробітчанствоА в мене склалось враження, що "за деревами лісу не бачать". Наче вся базова фін грамотність починається з "ведення обліку витрат". А от щось в Європі знайти людину яка знає скільки в неї яких підписок важко, підозрюю, що в США так же ... ![]()
Ну як всі впевнилися, є багато чого того, що не розуміють наші люди в житті США. Наприклад: щорічну податкову Декларацію можна подати самому, не відходячі від канапи. Але в 99% випадків наймають фінансового консультанта/бухгалетра і той за них натискає кнопки. Часто отримують виграш на рівні оплати його праці. При купівлі нерухомості з"являється посредник - і це не брехливий рієлтор - якому довіряють: банк та Забудовник. Вони будуть впевнені: що все ОК і гроші ніде не дінуться і клієнт надійний перевірений. Часто Забудовник РЕКОМЕНДУЄ конкретну людину. Якщо клієнт буде співпрацювати саме з нею, то при кінцевих розрахунках при старті проживання клієнт отрмає від Забудовника додатковий бонус, наприклад в 2 000 доларів.
|
|