Еміграція, заробітчанство

+ Добавить
    тему
Ответить
на тему
Следить
за темой
Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
  #<1 ... 23782379238023812382 ... 3438>
Сообщение Добавлено: Вс 20 окт, 2024 11:44

Gastarbaiter писал(а):Інфляція необхідна для економіки. Вона завжди була і завжди буде. До того ж у нормальній ситуації іпотека приблизно дорівнює оренді, а з роками стає набагато дешевшою.
Ті, хто не "засцяв" купити 10 років тому із платежем у 50% тодішньої своєї з/п, зараз мають платіж на рівні 20% і у 2 рази нижче, ніж сьогоднішня оренда.

Здається, пан rjkz наводив цифри по США, що реальна інфляція склала 80% за останні 20 років.
Цікавий реальний факт про те що таке корисна інфляція (пану флайману читати НЕ рекомендується).
З квітня 2021 року в Анталії в орендованій квартирі мешкає родина нашого учасника форуму.
Говорив з ним не більше тижня тому і спеціально спитав: скільки він платить за оренду 3-к квартири в Анталії.
- 7500 лір.
На сьогодні це 7500/34=220 доларів США.
А починав платити в квітні 2021 3700 лір або тоді 3700/8,70=425 доларів.
Діє досить - не знаю мудро, чи нагло: орендодавець щороку хоче підвищити квартплату до ринкової - до 21 000 лір на місяць, а він йому показує постанови Уряду про регулювання питань оренди та рівень інфляції.
Останні раз у вересні прийшов орендодавець на зустріч/перемовини - а разом з нашим учасником форуму прийшов найнятий ним адвокат - орендодавець та адвокат поговорили без свідків і бажані 21 000 лір знову перетворилися в небажані для нього але бажані для нашої людини 7500 лір.
Здавалося б - казка. Але ДУЖЕ жалкує що не купив в 2021 році собі квартиру.
Своє воно і є своє...

P.S. Нормальний цілком стандартний українець - свої дві квартири в Україні здає орендарям.
akurt

С нами с: 12.02.09
Благодарил (а): 4459 раз.

2
2
7
Сообщение Добавлено: Вс 20 окт, 2024 12:11

Gastarbaiter писал(а):
  M-Audio писал(а):Ось на це і весь розрахунок. Нажаль, дії влади (у всіх країнах) не дають приводу думати, що буде інакше. Інфляція побуджує хоч якось "паркувати" гроші, хоча дорого, невигідно і незручно.

Хоча може прийти і якийсь чорний либідь, і через п'ять років виплат з'ясується, що залишок до сплати перевищує поточну вартість об'єкта, а на кошти, що вже виплачені, можна було б його купити прямо зараз, і без всякого боргу.

Інфляція необхідна для економіки. Вона завжди була і завжди буде. До того ж у нормальній ситуації іпотека приблизно дорівнює оренді, а з роками стає набагато дешевшою.
Ті, хто не "засцяв" купити 10 років тому із платежем у 50% тодішньої своєї з/п, зараз мають платіж на рівні 20% і у 2 рази нижче, ніж сьогоднішня оренда.

це у вас якийсь окремий випадок. ще раз нагадаю, що оця думка "житло буде лише дорожчати" й лежить в основі кризи 2008 року

моя думка - купівля нерухомості під 50% доходу - надто ризиковано. в цьому випадку гроші краще скирдувати. й все одно, далеко не всі мають такий дохід, щоб оплата іпотеки була навіть 50%. у вашому ж прикладі окрім фінансового менеджера (що вже не пересічна посада) тільки була можливість сплачувати іпотеку. й до речі, цифри дуже схожі на цифри в Україні лише трошки вище :)

не плутайте ситуації, коли є кошти купити квартиру, й тоді можна рахувати, що вигідніше, й коли поточного доходу просто не вистачає. я кажу, навіть для України я оцінюю дохід на рівні від 3куо, щоб можна було думати про іпотеку
Shaman

С нами с: 29.09.19
Благодарил (а): 846 раз.

2
4
5
Сообщение Добавлено: Вс 20 окт, 2024 12:11

akurt а не продовжувати угоду не може? Чи турки такі безстрашні, що заключили угоду більш ніж на рік?
Дюрі-бачі

С нами с: 29.07.22
Благодарил (а): 990 раз.

1
Сообщение Добавлено: Вс 20 окт, 2024 12:28

Ну, треба знати законодавство країни та мудро користуватися.
Каюсь: ініціатором такого вирішення питання був я.
Але тепер дії нашою людини все ж засуджую.

Там получилося 2 етапи:
- на першому етапі, коли орендна плата була підвищена з цифри 3700 лір до 5500 лір, а орендодавець зажадав в 2022 році отримувати 21 000 лір - я розтлумачив, що треба робити та якими інструментами користуватися, щоби на законних підставах НЕ погоджуватися.
- на другому етапі - коли ситуація стабілізувалася, а курс турецької ліри до долара став до цифри "30" ціни на оренду стабілізувалися на рівні 15 000 - 25 000 лір - я висловив думку, що нагліти не треба і треба погодитись на цифру в 21 000 (був варіант угоди на 19 000).
Моя логіка була така: фактично в доларах ви будете платити менше, ніж в квітні 2021 року.

Але наша люди увійшла "у смак" та почала діяти більш впевненно або більш агресивно: погодився тільки на підвищення згідно з роз"ясненням Мінюсту Туреччини на підвищення тільки на 25% (зараз з 1 липня відмінено)

Ну ось орендодавець нічого не може вдіяти.
Договір оренди укладено ще в квітні 2021 року - він теоретично БЕЗСТРОКОВИЙ за турецькими законами - орендодавець повинен за 45 діб до закінчення повідомити орендаря про припинення дії за допомогою НОТАРІАЛЬНО (!) завіреного повідомлення.
Якщо такого не було - Угоду автоматично продовжено ще на 1 рік.
Оредодавець прийняв певні міри: закрив той банківський рахунок, на який орендодавець платив гроші (НЕ ГОТІВКОЮ!!!!! Що дуже мудро). Тоді орендар подав заву в суд Анталії про те, що орендодавець чинить опір виконанню Угоди. Суд постановив зобовʼязання відкрити рахунок та повідомити реквізити орендарю.
Отаке...
Последний раз редактировалось akurt Вс 20 окт, 2024 12:37, всего редактировалось 1 раз.
akurt

2
2
7
Сообщение Добавлено: Вс 20 окт, 2024 12:34

Shaman писал(а):це у вас якийсь окремий випадок. ще раз нагадаю, що оця думка "житло буде лише дорожчати" й лежить в основі кризи 2008 року

моя думка - купівля нерухомості під 50% доходу - надто ризиковано. в цьому випадку гроші краще скирдувати.

Не на усіх ринках, звичайно. Я кажу про країну, яку розумію найкраще: про Польщу.
До речі, після 2008 року правила змінилися на користь позичальників. У ковідні часи зупинився туризм. Та й багато хто з Кракова повернувся у свої іпєня працювати дистанційно. Оренда впала у 1.5 рази. Потім ще й ставки пішли вгору. Здавалося, що ось тут усі ці "інвестиції в кредит" повинні виплеснутися на ринок і обвалити ціни. Але нічого такого не відбулося. Якісь там кредитні канікули дали чи що. Ціни вистояли і потім продовжили зростати.
А якщо оренда теж віднімає 40-50% зарплати, то як скирдувати? І чим це краще за оплату своєї нерухомості?
Gastarbaiter

С нами с: 26.02.18
Благодарил (а): 713 раз.

Сообщение Добавлено: Вс 20 окт, 2024 12:39

Gastarbaiter писал(а):
  Shaman писал(а):це у вас якийсь окремий випадок. ще раз нагадаю, що оця думка "житло буде лише дорожчати" й лежить в основі кризи 2008 року

моя думка - купівля нерухомості під 50% доходу - надто ризиковано. в цьому випадку гроші краще скирдувати.

Не на усіх ринках, звичайно. Я кажу про країну, яку розумію найкраще: про Польщу.
До речі, після 2008 року правила змінилися на користь позичальників. У ковідні часи зупинився туризм. Та й багато хто з Кракова повернувся у свої іпєня працювати дистанційно. Оренда впала у 1.5 рази. Потім ще й ставки пішли вгору. Здавалося, що ось тут усі ці "інвестиції в кредит" повинні виплеснутися на ринок і обвалити ціни. Але нічого такого не відбулося. Якісь там кредитні канікули дали чи що. Ціни вистояли і потім продовжили зростати.
А якщо оренда теж віднімає 40-50% зарплати, то як скирдувати? І чим це краще за оплату своєї нерухомості?

поки що ми в ситуації, що оренда лише половина від платежу по іпотеці. тому якщо оренда навіть 30% від доходу, то іпотека - вже 60%.

я ж викладав відео - проблема купити житла зараз й у розвинених країнах теж має місце - навіть у людей, які мають й освіту, й роботу. скажемо так, гадаю проблема у всіх, хто отримує менше середньої/медіанної зп. а хто отримує більше, звісно проблем немає - навіть є перспективи. перетворююсь на Дюрі-бачі :oops:
Shaman

2
4
5
Сообщение Добавлено: Вс 20 окт, 2024 12:47

Re: Еміграція, заробітчанство

ИМХО зараз йде перебудова всіх основ світу і епоха "стабільності" закінчилась. Українці то вже звикли до постійних змін і не вірити владі, а "білим людям" буде важко адаптуватись. Очікукую, що середньому класу настане гаплик в переважній більшості країн, на соціалці закрутять гайки для не громадян.
Дюрі-бачі

С нами с: 29.07.22
Благодарил (а): 990 раз.

1
Сообщение Добавлено: Вс 20 окт, 2024 12:50

Зараз одночасно спілкуюся з нашими в Бельгії та в Швеції.
Ну хлопці дають!
Якби вони почитали цей форум, то точно що все життя були б жебраками.
Ось з Бельгії про свою іпотеку в Ірландіі.
Изображение
akurt

2
2
7
Сообщение Добавлено: Вс 20 окт, 2024 12:56

Дюрі-бачі писал(а):ИМХО зараз йде перебудова всіх основ світу і епоха "стабільності" закінчилась. Українці то вже звикли до постійних змін і не вірити владі, а "білим людям" буде важко адаптуватись. Очікукую, що середньому класу настане гаплик в переважній більшості країн, на соціалці закрутять гайки для не громадян.

те що потрібна перебудова міжнародної економіки та фінансів так. але я більше вірю саме в розвинені країни.

виклики є. глобалізація, роботизація. розмови про базовий дохід не просто так виникли (напевне ідея базового доходу вам подобається)

й найгіршому випадку розвитку подій західним країнам треба лише повернути виробництво до себе, й все. а от що будуть робити країни-фабрики світу типу Китаю - питання відкрите.
Shaman

2
4
5
Сообщение Добавлено: Вс 20 окт, 2024 13:16

Далі скопіюю текст з Телеграму.
Повчальний текст та цікава інформація про те, як колишній майстер трамвайно-тролейбусного управління обласного центра думає і - подумавши головОМ, а не ногОМ - те робить.
Нагадаю: Бельгія на зв"язку. Мова йде про нерухомість в Ірландії. Іпотека з 2015 по 2024 роки. За первинним планом - на 30 років.

Я: Что-то мне подсказывает, что хочешь продать?
ОН: Не исключаю такой вариант
Но пока что она приносит после налогов 700€ в месяц, поэтому пока пусть так...
(Примітка. Зверніть увагу: дикуни платять податки з прибутків від здачі в оренду - з 850 євро залишається 700 і людина задоволена. Збоченці!)
Я: Иногда это бывает мудро.
(далі частина діалогу не оприлюднюється)
Я: То что ты сделал реально умно и круто!
ОН: Есть небольшая проблема с продажей… точнее будет, если надумаю продавать…
Этот дом не является или не будет являться моим местом жительства, и при продаже я должен буду заплатить Gain Tax 33%. Чтобы избежать нужно будет вернуться в Ирландию и прожить в этом доме год и один день. И только потом продавать...
Я: А! Точно в США такое есть: дом не является основным жильем, совсем другие налоги... знаю такое.
ОН: Вот практически такой же дом, и честно говоря глядя на цены, ручки чешутся выставить на маркет))):

(Фото не оприлюднюється. На фото сусідній будинок - фото з сайту оголошень - ціна 260 000 євро.)

(Примітка: ну якщо почитати тексти дописувачів на попередніх двох сторінках, то мій співрозмовник просто телепень безголовий: вліз в іпотеку майже 10 років тому - на суму в 75 000-30 000=45 000 євро плюс відсотки за кредитом, щомісяця на протязі 10 років віднімав у жінки та дитини спочатку 189 євро на місяць, а останній рік - аж 208,45 євро на місяць... Жах! І це із зарплатні в 2015 році в діапазоні 2000...2500 євро на місяць)
Я: Тут надо подумать: если продашь, то куда денешь деньги. Второе: в моей практике в недвижимости я всегда руководствуюсь такой логикой: если вложил 100 000, а можешь получить 200 000, то есть 100 000 упало с неба, то бери упавшее с неба и не думай, что завтра упало бы 200 000. Часто не падает ничего.
ОН: Насчет вкладывать, я своим скудным умом думаю только на три позиции: Сток маркет, драг металлы и недвижимость….
Наверняка есть гораздо больше всего, но я ж говорю, скудоумие…

(Примітка: самокритично, я вирішив не редагувати текст.
Далі декілька рядків переписки не оприлюднюється, І так забагато).
akurt

2
2
7
  #<1 ... 23782379238023812382 ... 3438>
Форум:
+ Добавить
    тему
Ответить
на тему
Следить
за темой
Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей + гостей: 2
Модераторы: Faceless, Ірина_, Модератор
Топ
ответов
Топ
пользователей
реклама
Реклама