Зміни дивлюсь от тут:
Це дуже відрізняється від того проекту, на який давав лінк StalkerXJ220:
Чого сайт ВР має два різні документи -- хз. Усі ЗМІ аналізують перший, але у проекті від Сталкера згадка про тираж від 5.12.2012. Я більше довіряю актуальності другого проекту.
Ну, перш за все, змінювати правила гри для операцій, які вже відбулися іще навіть до написання проекту закону -- це не просто чергове ідіотське ноу-хау по-донецьки, а серйозне порушення всіх правових принципів. Мова йде, наприклад, про податок на фінрезультат чи про перенесення збитків на майбутнє. Думаю, якщо сума серйозна, це дуже реально оскаржити в суді.
Але щодо змісту, на даний момент моє враження -- все не так вже й погано.
1. Найбільше непокоїло питання перенесення збитків на наступний рік. Спочатку була розмова, що можна буде переносити тільки 25%, решту вам "пробачають". У проекті ЗМІ залишилось про 25%, але аж до повного погашення (для небіржових паперів треба погасити за 3 роки). У проекті Сталкера можна переносити повністю (3 роки для небіржових).
2. В обидвох проектах намагаються розвести біржові і небіржові папери і рахувати фінрезультат та оподаткування окремо, ну але це не новина, таке вже є в Податковому Кодексі.
3. Податок з обороту -- 0.0/0.1/3% (ЗМІ) або 0.0/0.1/1.5% (Сталкер) залежно від того, чи операція на біржі чи ні, і чи перебуває в біржовому реєстрі чи ні. Для фізиків на УБ -- 0%.
4. Там є якась плутанина з приводу 10% податку на операції з ЦП, і чи стосуються вони тільки юросіб, чи фізиків також. Але це думаю іще не остаточна цифра.
Мої висновки такі:
*Деталі думаю іще змінюватимуться, і податкові служби на місцях іще довго будуть розбиратися що до чого. Цим можна користуватися на свою користь (наприклад, я особисто після пертурбацій з Податковим Кодексом примудрився заплатити за минулий рік 5% ставку податку за доходи по ЦП, хоча наскільки розумію треба було платити 15-17% -- податкова була задоволена, що плачу хоч щось, а не декларую збитки).
*Для портфельщиків: у принципі, можна продати свій портфель зараз, зафіксувавши збитки (сподіваюсь, на дні ведмежого ринку). З одного боку, поки що збитки все-таки можна перенести на майбутнє. Зате так можна перечекати поки ситуація не устаканиться і особливо ідіотичні ініціативи з "покращення" оподаткування операцій з ЦП не скасують (як було зі спрощеним податком, ІТ-шниками і тд) -- якийсь час прибуток зі спекуляцій буде йти на покриття минулих збитків.
*Напряму непов'язано з останніми змінами, але все одно варте уваги. Брокери як податковий агент цього року, наскільки я розумію, будуть перестраховуватися і коли сумніваються будуть переплачувати податки за клієнта, щоб той вже повертав їх з податкової. Це іще один аргумент для того щоб сформувати негативний фінансовий результат цього року.
Якщо ви маєте власний погляд на ситуацію, буду вдячний за коментар.