Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
Береженого Бог береже, а козака - шабля! (або стабільність - як основа життя)
Поки форумну спІльноту на гілці "Еміграція, заробітчанство" розважають скисшими мріями про женитьбу на дівчатах з Філіппін, можна зайнятися справами грошовитими та фінансовими.
Гроші, як відомо, люблять тишу. Тиша - то спокій. Про Туречичну останні 2 тижня всі агенства новин писали всілякі дурниці про те, хто переможе: стабільність або незрозумілі обіцянки піплу: дешева гречка (відома з історії улюблена річ в деяких країнах), дешеві обіцянки. Чи народ має розум? Я ще 14 травня написав свій прогноз: переможе стабільність. І навіть указав підсумкові прогнозовані мною % учасників перегону. Не думайте, що я вгадав: я зажди керуюся власними роздумами, аналітикою, бесідою з іншими людьми, аналізом подій, даними ЦБ Туреччини та даними Інституту статистики. Так і є: діючому президенту на допомогу в другому турі прийшов аутсайдер перегонів, який набрав всього 5,2% голосів. Але саме аутсайдер тримав в руках "ЗОЛОТУ АКЦІЮ" і після тижневих роздумів та порадившись із своєю партією, вже сказав: «Я заявляю, що ми підтримаємо пана Ердогана, кандидата від Народного альянсу, у другому турі виборів 28 травня». Ну що ж, так і має бути - і для УКРАЇНИ ЦЕ НАЙКРАЩІЙ ВАРІАНТ. Для учасниrів форуму - це знання того, де ще є на світі "тихі гавані" - для себе, коханого, для родини, коханої, для батьків - коханих...
Гроші - дивна річ: вони ніг не мають, але завжди рухаються туди, де к.к.д. застосування є вищим...
Інститут статистики Туреччини проаналізував, де є те місце, в яке зараз рухаються гроші українців та росіян. Дані цього інституту я доповнив оглядом текстів з турецької преси. (Примітка: я не жартую і НЕ я придумав: саме так в ці дні пишуть в турецькій пресі: "гроші українців та росіян" - я навів цитату).
1. Анталія, де ціни на житло за два роки зросли більш ніж на 500 відсотків, втрачає свою привабливість і для іноземців. Росіяни та українці прямували до Мерсіна, де цінова перевага більша. (Примітка: 500% - мається на увазі - мабуть - в турецьких лірах. В звичних нам доларах США це буде десь +200%. Наприклад: якщо в 2019/2020 роках мої приятелі купили квартири в Анталії за ціною в діапазоні 34 000 - 94 000 доларів, то на сьогодні куплені ними квартири мають ціну орієнтовно 120 000-240 000 доларів США). 2. Станом на травень 2023 року в Анталії проживає 136 946 іноземних громадян. 3. Середня ціна резиденції площею 120 квадратних метрів в Анталії склала 3 мільйони 129 тисяч TL (приблизно 156 тисяч доларів). 4. У місті вартість квадратного метра житла, яка в січні 2019 року становила 2 346 лір, сьогодні зросла до 26 082 лір. За оцінками експертів, ця цифра перевищить 40 000 TL у квітні 2024 року. (Примітка: наведено цитату, цю фразу НЕ я створив, цифру в 40 000 лір за 1 кв. м я сам побачив побачив вперше.). 5. У місті Мерсін, де останнім часом іноземці проявляли більший інтерес, середня ціна квартири площею 140 квадратних метрів становила 2 мільйони 108 тисяч TL (приблизно 105 тисяч доларів). Якщо в січні 2019 року ціна квадратного метра житла в місті становила 1 668 лір, то сьогодні вартість квадратного метра житла в місті зросла до 15 064 лір. (Примітка: я особисто відвідував міста Адана та Мерсін влітку 2022 року. Це міста з населенням в 2 000 000 мешканців кожне. Між цими містами відстань близько 80 км (аналоги: Дніпро та Запоріжжя). Приблизно посередині йде завершення будівництва третього за величиною в світі аеропорта). Що мені не сподобалося в Мерсіні: величезна дуже красива набережна без пляжів: весь берег виклали камінням для захисту від хвиль. Що мені сподобалосі в місті Мерсін: сучасна архітекутра будинків, всі будинки багатоповерхові. Якщо дивитися на місто з моря або з західної частини берега то можна подумати, що ви дивитеся на щось на кшталт Канкуна.) 6. Експерти з нерухомості вважають, що ціни на житло в Анталії все ще привабливі для європейських туристів, але Мерсін все більше виходить на перший план для російських і українських туристів, які покинули свої країни через війну. 7. Згідно з даними платформи оцінки нерухомості Endeksa, зростання цін на житло в Анталії, яка займає друге місце після Стамбула з продажу житла іноземцям, за останній рік досягло 141 відсотка. А ось зростання цін на квартири для продажу в Мерсіні за останній рік зросло тільки на 120 відсотків. Середня ціна квартири площею 140 квадратних метрів у Мерсіні склала 2 мільйони 108 тисяч (приблизно 105 тисяч доларів). Анамур, Ердемлі, Акденіз, Сіліфке і Тауруслар були районами, які отримали найвищу цінність житла в Мерсіні станом на кінець квітня 2023 року, згідно із середньорічними показниками.
Бигор, ты чего не написал, что так неплохо квартиры продаются в польше? У меня поляк квартиру покупает. Прийдется жене ехать продавать. Нехорошо, не по-товарищески
beee написав:Бигор, ты чего не написал, что так неплохо квартиры продаются в польше? У меня поляк квартиру покупает. Прийдется жене ехать продавать. Нехорошо, не по-товарищески
Выходите в плюс? Я одну купил и вторая - оформление в конце месяца.
beee написав:Бигор, ты чего не написал, что так неплохо квартиры продаются в польше? У меня поляк квартиру покупает. Прийдется жене ехать продавать. Нехорошо, не по-товарищески
Выходите в плюс? Я одну купил и вторая - оформление в конце месяца.
Ну как сказать. В поле зрения оочень большой круг ит-специалистов. Семейные без особых амбиций поехали в Болгарию-Румынию. С претензиями - в Хорватию, Испанию. Манагеры - Лондон, спецы высокого уровня - Штаты. В Польшу разве что из западных областей, без каких-либо успехов в КРЖН и особых профессиональных. Я интересовался Польшей, но что-то не впечатляет. Ландшафт юга Польши безводный, Гданськ мрачноват и по цене Триеста. Я лучше в Триест.
Ну как сказать. В поле зрения оочень большой круг ит-специалистов. Семейные без особых амбиций поехали в Болгарию-Румынию. С претензиями - в Хорватию, Испанию. Манагеры - Лондон, спецы высокого уровня - Штаты. В Польшу разве что из западных областей, без каких-либо успехов в КРЖН и особых профессиональных. Я интересовался Польшей, но что-то не впечатляет. Ландшафт юга Польши безводный, Гданськ мрачноват и по цене Триеста. Я лучше в Триест.
В Польщу звичайно поїхала більшість ІТ-шників. Тут ви вже додумали багато. До речі, а що - Вісла пересохла?
Ось дані по ІТ-релокейтам https://dou.ua/lenta/articles/war-migration-map-summer/ Польща 28,1% Німеччина 9,2% Португалія 6,8% Іспанія 6,6% Чехія 5,5% Туреччина 4,0% Болгарія 3,1% Румунія 3,0% Хорватія 2,6% Італія 2,4% Вел. Британія 2,3%
Востаннє редагувалось BIGor в Вів 23 тра, 2023 18:38, всього редагувалось 1 раз.
В Польщу звичайно поїхала більшість ІТ-шників. Тут ви вже додумали багато. До речі, а що - Вісла пересохла?
Може я застарий, з мого кола там тільки ті, кого компанія релокувала без всяких опцій. У кого був вибір - їхали південніше\західніше. Вісла у Варашаві, і так за київськими мірками здається усохшою Але бідність ланлшафтів на воду - біда усієї центральної Європи. Якщо щось і на воді, то столиця (Варшава, Прага, Вена). У провінції тільки якісь незрозумілі "журчащі ручейкі". Ідеальне місто то Нью-Йорк