У мене є до Вас два питання, які актуальні також і для 2,9 млн працюючих пенсіонерів України.
При перерахунку мені пенсії по заяві, наданій 13.01.2010 р., я вказав: «по стажу та по заробітній платі».
Згідно статті 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (1058-15) «Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія, або за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону.».
Згідно частині першій статті 41 Закону (1058-15) «Для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід)за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року, незалежно від перерв, та за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року».
В підпункті 3) пункту 11 Постанови КМУ № 530, яка із змінами та доповненнями діє і в даний час, записано: «Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія. За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 Закону (1058-15)».
Питання 1: Чи мали право працівники управління ПФУ робити перерахунок із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 Закону (1058-15), якщо в заяві я не виказував такого бажання?
Питання 2: Чи означає, що у випадку, коли «Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія», Кз - коефіцієнт заробітної плати (частина 2 статті 40 Закону (1058-15) повинен зберігатись при перерахуванні пенсії, а розмір середньої заробітної плати враховуватись за календарний рік, що передує перерахунку пенсії?
ValentinP
valentinep777@gmail.com