Обговорення галузей: промисловість, сільське і лісове господарство, будівництво, транспорт і зв'язок, торгівля і громадське харчування, матеріально-технічне забезпечення (логістика), культура, освіта, охорона здоров'я, соціальне забезпечення, наука, управління, житлово-комунальне господарство, побутове обслуговування населення.
orest написав:Місячна оплата за транзит жодним чином не співмірна з тими обсягами валюти, які зараз потрібні Нафтогазу. Хоча, мені здається що газпром платить раз в рік...
У такому темпі "активний газ" ще можна відбирати 84 дні, або до 26 квітня. За цей період Газпром ще тричі сплатить десь по 120-130 млн. доларів. Десь 400 млн. доларів загалом. В травні - черговий податковий період і знову сплата Метінвестом та іншими рекордних податків на прибуток. Мій прогноз - що Нафтогаз, закупатися масово що валютою, що газом почне десь з травня - у наступний податковий період. І на курс це вплине хіба що так, що не буде ревальвації до 25...
Вже один раз з Вами визначали що таке "непідйомний газ". Спробуємо ще раз. Я не буду стверджувати, просто припускаю що "активний газ тривалого зберігання" це і є той непідйомний в сховищах. А ще є 1,7 млрд куб на балансі ОГТС (газ для заповнення всі-всіх газогонів, труб і тд системи). Отже, з теперішніх 11,3 млрд запасів 6,4 млрд які нам нічим допомогти не можуть. Теоретичний залишок, на який можна розраховувати - трохи менше 5 млрд куб. Відбір в приблизно 80 млн в добу - це середня величина при видобутку в 50 млн куб в добу. Але в холодну пору відбір може збільшуватися до 100-130 млн куб в добу. В кращому випадку, залишків вистачить на 60-70 днів (при чому, чим менше газу в сховищах, тим менше в добу його можна підняти). Але нам з Вами не відомо, скільки газу з3,14здили друзі шифера-ірмака-бубочки і скільки його реально залишилося. Останні роки квітень може бути холодніший за листопад. Тому навіть запасів на 60-70 днів мало. І навіть щоб цей газ дістати, вже треба закачувати. Але це все слова. А як буде насправді - скоро побачимо
zРадио написав:Ой, маладец (с) Наконец вы заговорили о технологиях, а не насыпных товарах $/т. Давайте прежде, чем я потрачу время на анализ потребностей ЕС в этой связи, вы пошерстите статистику внешней торговли и составите список того, что мы технологически можем предложить тем, кто готов покупать. А то, знаете ли, и на рынке микроэлектроники сегодня огромный дефицит, только что нам с того, если мы ее не умеем производить...
Уявімо собі Німеччину при +/- теперішніх цінах на газ та нафту у 5 разів дорожче. 1) німецькі автомобілі нафіг нікому не потрібні. Китайські електромобілі та Тесла - кращі. 2) Енергетика на смітті - теж стоїть, бо сміття нема. 3) Весь вантажний автомобільний транспорт стоїть. 4) Хліб (зроблений на дровах або на вугіллі, бо і так з'їдять) привозять з Польщі, люди звільнені з автозаводів на електричках які ходять за розкладом лише в сонячний або вітряний день. 5) Врожаї впали в 3 рази, бо дорогі добрива. Врожаю вистачає на кукурудзяну кашу (на дровах), зерно можна виміняти в Польщі на хліб. Сосисок нема. Фермерам палива так сяк вистачає. 6) Пиво теж з Польщі, привозиться в цистернах по залізниці, продається в еліті 3-літрові банки багаторазового використання. 7) З Франції привозять елітний хліб, спечений на електриці. Всі їздять на китайських велосипедах.
Жарти-жартами, а про українські технології, які є актуальними в енергетичну кризу з переходом до Green Deal я вже писав: - Все що робить Турбоатом+Електромажмаш+Новокраматорський завод - енергетика. - Трансформатори - ZTR. - Опори ЛЕП. - Елеватори та їх обладнання - придатні для виробництва та зберігання біопелет. - Хопери-зерновози - перевезення біопалива. - Біогазове обладнання. - Компресорні та газоперекачувальні станції - біогаз або зелений водень. - Кабель, провід, ізолятори, комутаційне обладнання. - Котли для спалювання твердого палива. - Компресори для кондиціонерів - завод "Екватор". - Обладнання для масло-екстракційних заводів. - Обладнання для спиртзаводів. - Нержавіючий та мідний (кондиціонери-теплонасоси) прокат.
Все це на відміну від 80-90% продукції Німеччини є незалежним від нафти й газу і на 100% відповідає Green Deal.
Сьогодні, 1 лютого, російська компанія "Газпром" вдвічі збільшила транзит газу через територію України до 107 млн куб. м. на добу. Голова "Оператор ГТС" зазначив, що компанія повернулася до законтрактованих обсягів. Джерело: https://censor.net/ua/n3313557
Denik , я вірно розумію, що вони відновили до мінімально законтрактованого об'єму?? (Я про Україну і її гтс). Ніяких додаткових потужностей вони не качають, хоча Європа потребує їх.
Востаннє редагувалось Hotab в Сер 02 лют, 2022 12:06, всього редагувалось 1 раз.
Hotab написав:Denik , я вірно розумію, що вони відновили до мінімально законтрактованого об'єму?? (Я про Україну і її гтс). Ніяких додаткових потужностей вони не качають, хоча Європа потребує їх.
Европа пройде днів 20 "справжньої" зими (з температурою в Берліні від 0 до +12 С ) https://www.gismeteo.ua/weather-berlin-2391/2-weeks/ і наявними запасами 37% газу в ПХГ. https://agsi.gie.eu/#/ Якись ризик був в тому, що при війні місяць назад ЄС не могла відключити РФ від Свіфту бо сам би залишився з газом лише на опалення житла, без тратини електроенергетики і без промисловості.
Zebra написав:Крім металургії газ використовується в харчовій промисловості, при виробніцтві цегли, цементу, скла, як найдешевше паливо для автотранспорту (метан), іншій хімії, полімерів.
Дурість. В харчовій 100% можна замінити або електричними печами, або котлами на пелеті з бункером - такі не потребують обслуговування та регулюються. Приклад - МЕЗи. Цегла - зараз відсотків 15 ринку. Не бачу проблему використовувати вугілля. Цементна галузь у всьому світі крім скрепців працює на вугіллі. Метанові заправки зараз зачинені. Метанові авто - це такі самі скрепні ПАЗи або ЗІЛи, багато випущених ще за СРСР. Яке ви занєте в Україні виробництво полімерів? Все в основному завозили з тієї ж Німеччини, які ПТН ПНХ продає газ вже років 13 дешевше аніж Україні.
Zebra написав:Надруковані гроші ФРС мають якось для початку відобразитися на зростанні експортної валютної виручки пропорційно надрукованому.
Zebra написав:Держборг до ВВП - це сферичний кінь у вакуумі. Треба дивитися тільки на вартість обслуговування, а вона сягає половини держбюджету - у 2022 році на обслуговування закладено 181,4 млрд грн або 14.3% дохідної частини (ми кормимо майже дві чужі армії аналогічні нашій, або за рахунок цього не докормлюємо нашу, не переобзроюємося), погашення 393,3 млрд грн (або 31% дохідної частини) - враховуючи зростаючу вартість запозичень та провальні аукціони ОВГЗ - проблема наростає комом.
Навпаки, 1 провалений аукціон на 10 мільярдів - це річна економія 1 мільярду грн. на відсотках. Та й через швидке зростання номінального ВВП доходи бюджету зростають швидше ніж видатки на обслуговування боргу. По факту борг з'їдає висока інфляція.
Zebra написав:Врожай може вродити, а може і не вродити - сподіватися на врожай, це як гадати на ромішці. Везіння з врожаєм лише відтерміновує девал.
На моменті експортовано 60% зернових врожаю, олійних - менше половини. Ефект ще не спрацював на 100% в тому числі і на курс долара. Ще я не бачу ризику неврожаю ранніх зернових.