Інвестуємо в нерухомість закордоном

+ Добавить
    тему
Ответить
на тему
Следить
за темой
Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
  #<1 ... 562563564565566 ... 1099>
Сообщение Добавлено: Пн 13 июн, 2022 06:18

Гарне посилання - прочитав з інтересом. Рекомендую всім для ознайомлення.
Майже все точно описано.
З приводу цін на нерухомість:
- на днях від нашої людини, яка до Нового року жила та працювала в Дубаї, а зараз є мешканцем провінції Анталія, почув таку фразу: "Хто в попередні роки нашкріб на житло 30 000 доларів - зараз має 100 000 доларів". Правда. Ціни зросли якщо і не в 3 рази, то в два рази точно.

Нагадаю, що саме я послідовно відстоював просту зрозумілу ідею: "Озирніться по боках, подивіться на нахом"ячене, продайте всі оті Шевченкові хати, гаражі та дачі - купіть собі трохи гарної квартири "під ключ" - на березі Середземного моря". Не слухали... а що насправді:
- вчора наша людина, яка має дві квартири в Анталії - він з Харкова - здав нашим харків"янам непогану квартиру 2+1 теж харків"янам за 800 доларів на місяць. Хотів 850 - сторгувалися за 800.
- сьогодні наша людина - він теж колись харків"янин - виставляє в оренду після косметичного ремонту квартиру 2+1. Хоче 13 000 лір (близько 750 доларів) на місяць; до моря 900 м. Правда, самий край Анталії.
Тут цікава арифметика: купував ту квартиру в травні 2017 року за 45 000 доларів. Трикімнатна повністю готова, "під ключ". Квартира "працювала" з травня 2017 по квітень 2022 року.
Ремонт зробив після орендарів косметичний, купив ТВ та пару нових кроватей.
Якщо здасть - як хоче - за 750 доларів, то прибутковість буде складати:
45000 - 100%
12х750 - х%

х=12х750х100/45000=20% річних по валюті.
Ніби то й непогано...

Ой, хлопці-хлопці, кого Ви в останні 5 років на цьому форумі слухали...
Яку тільки дурню тут деякі персонажі не писали...
Перехрестіться... Сплюньте три рази через ліве плече, і ще раз перехрестіться...

P.S. Що таке 13 000 лір чистого неоподаковуваного прибутку в Туреччині:
- пенсія чоловіка - здається (точно не знаю) - біля 2000 лір. Жінки в родині рідко коли мають пенсію, хоча, якщо жінка працювала хоча б 5 років в житті - то вже має пенсію.
- мінімальна оплата праці на руки 4 235 лір. За такі гроші живе турецька родина з 1-2 дитинами. Працює тільки чоловік, наприклад, на будівництві або в сфері обслуговування.
- зарплатня поліцейського 8400 лір.
- зарплатня працівника "білий комірець" - 6500...8500 лір.
- зарплатня заступника директора дуже великого готеля (1-3 тис. відпочиваючих) - 10 000 лір.
- зарплатня українського лендлорда в Анталії (з числа тих, хто НЕ СЛУХАВ деяких персонажів) - 13 000 лір.
akurt

С нами с: 12.02.09
Благодарил (а): 4456 раз.

2
2
7
Сообщение Добавлено: Пн 13 июн, 2022 07:32

Огляд цін на нерухомість на березі Середземного моря. Червень 2022 року.

Чистий експромт. Не хотів писати і робити - але в реально гарному посиланні є одна зайва інформація - форум же фінасовий, а у фінансах потрібною є точність - там зазначені 5 сайтів, на яких рекомендують шукати об"єкт для інвестицій.

З них реальним є тільки сайт під номером 5. Перші 4 - незрозуміло що.
Назву не пишу - один раз мав необережність написати назву сайта та дати інструкцію як ним користуватися - майже терміново все було видалено як крамола, бо всі дружними рядами повинні були брести на КРЖН. Сайт згадується тут:

Критерії пошуку:
- квартира 1+1 (двокімнатна);
- нова або майже нова, або в майже новому будинку (взагалі не люблю "вторинку" завжди все купував нове та напряму у власника/Забудовника і без всяких там - прости Господи - рієлторів);
- НЕ "нульовий" поверх. Хоча бувають приємні варіанти, коли власник квартири на "нульовому" (по-нашому "першому") поверсі має бонус у вигляді власного клаптика газона та кущів/дерев.
- мікорорайон оптимальний за співвідношенням "ціна/якість/інфраструктура/море".
Ціни в спальних віддалених від моря районах ділити на 2, ціни на "першій лінії" множити мінімум на 3.

Результат пошуку:
- варіантів - 39.
- мінімальна ціна - 1 500 000 лір (близько 100 000 доларів);
- максимальна ціна - 3 950 000 лір (близько 230 000 доларів);
- найчастіше зустрічається ціна 2 350 000 лір (близько 135 000 доларів США).
Для довідки: те саме, але в цінах 2017-2019 років, коли я рекомендував попродавати весь весь непотріб і даремно нахом"ячене - 50 000 доларів.

Найдешевшй варіант: хі-хі, існує тільки в фотошопі та на картинках; зрозуміло...

Найдорожчий варіант: 3 950 000 лір (близько 230 000 доларів) - знаю цей будинок - саме він згадувався в моїх оглядах в 2020 та 2021 роках.
Гадаю, що ціна в 3 950 000 лір - це "фокус" від рієлторів - ціна штучно завищена.
Справа в тому, що якщо уважно поритися на сайті, то можна знайти таку ж квартиру за 2 800 000 лір (165 000 доларів), і в тому ж будинку квартиру 2+1 - саме за 3 950 000 лір (близько 230 000 доларів).
Але я рієлторів розумію: а раптом хтось "клюне" на 230 000 доларів... Будть мати бонус... Слава Богу, що у форумчан є кому трохи очі розкрити...

Таким чином:
- перше згадування на цьому форумі в огляді цікавих об"єктів - в грудні 2020 року з рекомендацією КУПУВАТИ - шикарне місце - площа, погляд не впирається в сусідні будинки, навпроти газон, місце вигула собаки, безкоштовна муніципальна парковка з освітленням, дитячий дуже охайний парк, спортивний майданчик, бігова гумова доріжка, по суботах на площі - ринок. Тиха вулця без активного руху. На відстаі в 200 м - аж три різних супермаркета та на відстані 300 м - міський транспорт. Точно знаю таке: а) квартиру було здано в оренду (перша здача) на 1 рік, орендар виїхав в квітні - виставили на продаж; б) в цьому будинку періодично з"являлися в продажу квартири і динаміка цін була така: 800 000, 1 400 000, 2 200 000; ну ось тепер 3 950 000... (чи 2 800 000)...
- точно знаю, що в грудні 2020 одну квартиру хотів купити один з нашх форумчан. На скільки мені відомо - не купив. Але купив в іншому за чи то 65000, чи то 75 000 євро, зараз будинок в стадії завершення: вже пролунала ціна - хоч і не добудований ще (вересень 2022)!!! - 115 000 євро.
- не точно знаю - час пройшов, але станом на квітень 2020, коли будинок почав заселятися - ціна на квартиру була - мабуть - реально точно не пам"ятаю - здається, біля 70 000 доларів.

Ще з цікавого з 39 квартир:
- реальна новобудова - йдуть роботи по завершенню - я мимо проїжджаю на море - 2 950 000 лір або 170 000 доларів. "Нє хіло!" - вирвалося випадково у мене: вкрай невдале розташування - прямо на шумному перехресті, хоча мікрорайон непоганий... 170 000 долярів.... Блін, в 2020 році за ці саме гроші (!!!!!!!) наші українці брали 2+1 в Преміум класі і в преміум-мікрорайонах... От же ж блін... Не хіло... Здивований...

P.S.
1. Вторинний ринок не дивився. Квартири 2+1 не дивився. Мені не дуже цікаво.
2. Для одного з наших форумчан: в Casa Grande немає в продажу квартир 1+1.
Гарно мудро Ви зробили: колись прочитали інфу на цьому форумі (!!!) та інвестували зайві 60 000 євро в "лялю"...
Гадаю, все буде ОК та скоро зустрінемося, як і планували... але поки що не получилося...
Последний раз редактировалось akurt Пн 13 июн, 2022 07:54, всего редактировалось 1 раз.
akurt

2
2
7
Сообщение Добавлено: Пн 13 июн, 2022 07:53

Re: Інвестуємо в нерухомість закордоном

Жалко не читав вас колись.
Знайомий нещодавно придбав квартиру в Грузії. Батумі.
Приблизно стало в 50 кєвро.
Знаю що апартаменти з ремонтом, які будуть здаватись коли його не буде.
Питав в мене поради, не міг йому нічого порадити так як не читав цю гілку.
Враховуючи політичну ситуацію, краще він би ці кошти вложив в Туречину.
Зателефоную якось дізнаюсь детальніше.
Хомякоид

С нами с: 19.09.14
Благодарил (а): 3331 раз.

3
1
Сообщение Добавлено: Пн 13 июн, 2022 08:05

Ми десь з 5 місяців тому Батумі досить ретельно обговорювали.
Туди навіть хотів щось інвестувати один з форумчан, який - правда - за останні 50 років не зміг нашкребти 70 доларів на авіаквиток в Батумі з Києва. Літали ж раніше літаки...

Я те Батумі підняв після такої цікавої зустрічі в одному з відділень Denizbank в Анталії - хлопець років 28-30 довго вів перемовини з менеджером аглійською, тому я звернув на нього увагу: виявилося потім, що він з Литви, інвестував литовські гроші аж в 3 (ТРИ!) квартири в Анталії, як раз одну з гарним профітом продав і щось там не уходив SWIFT-переказ з Туреччини в Литву. Точніше, з Туреччини він пішов, а в Литві був заблокованй з питанням "Звідки такі гроші".
Там і трохи поговорили. Жалкую, що не взяв телефон - він сказав тоді, що планує поїхати помацати Батумі, може там ще щось впаде з неба, якісь гроші.
Так ось про Батумі: мої респонденти відмічають дуже низьку якість будівництва.
Але головне не це: море то Чорне (!!!), сезон - максимум 3 місяця, і - що цікаво - за останні три (Три, Карл!) роки сезону фактично НЕ було.
Тому: на дуже великого любителя.
Ну і головне: за відсутності прямих авіасполучень з України - та в умовах відсутності сполучення хоч якогось - викинуті рельно гроші.
Последний раз редактировалось akurt Пн 13 июн, 2022 08:43, всего редактировалось 1 раз.
akurt

2
2
7
Сообщение Добавлено: Пн 13 июн, 2022 08:18

akurt писал(а):Ми десь з 5 місяців тому Батумі досить ретельно обговорювали.
Туди навіть хотів щось інвестувати один безробітний, який за останні 50 років не зміг нашкребти 70 доларів на авіаквиток в Батумі з Києва.

Я те Батумі підняв після такої цікавої зустрічі в одному з відділень Denizbank в Анталії - хлопець років 28-30 довго вів перемовини з менеджером аглійською, тому я звернув на нього увагу: виявилося потім, що він з Литви, інвестував литовські гроші аж в 3 (ТРИ!) квартири в Анталії, як раз одну з гарним профітом продав і щось там не уходив SWIFT-переказ з Туреччини в Литву. Точніше, з Туреччини він пішов, а в Литві був заблокованй з питанням "Звідки такі гроші".
Там і трохи поговорили. Жалкую, що не взяв телефон - він сказав тоді, що планує поїхати помацати Батумі, може там ще щось впаде з неба, якісь гроші.
Так ось про Батумі: мої респонденти відмічають дуже низьку якість будівництва.
Але головне не це: море то Чорне (!!!), сезон - максимум 3 місяця, і - що цікаво - за останні три (Три, Карл!) роки сезону фактично НЕ було.
Тому: на дуже великого любителя.
Ну і головне: за відсутності прямих авіасполучень з України - та в умовах відсутності сполучення хоч якогось - викинуті рельно гроші.

Згоден що Чорне море це не Середземне, тому також думаю що викинуті гроші.
Це російський німець, живе в Німеччині, так що доїхати зможе.
Але ці апартменти в 20+ поверховому будинку.
Та і думаю що рано чи пізно московія їх приєднаї до себе в противагу до Туреччини.
Хомякоид

С нами с: 19.09.14
Благодарил (а): 3331 раз.

3
1
Сообщение Добавлено: Пн 13 июн, 2022 08:53

Через 4 дні Інститут статистики Туреччини оприлюднть дані про купівлю житла іноземцям за травень 2022 року... Подивимося: там німці весь час займали 3-4 місця в ТОП-20... купуючи по 300 квартир на місяць і з них 300 - в Анталії.
Цікаві новивни:
а) Туреччина ввела безвізовий режим з Польщею.
б) в Анталії для рейсів з Польщі - і не тільки звісно - але стало то помітним саме ня днях, коли значно зросла кількість рейсів на Польшу - відкрито Міжнародний термінал номер 2. Рейсів в Польщу - сила силенна!
в) сьогодні о 17-00 в центрі Анталії - відкриття виставки "Польщя-Туреччина", буде голова Амабассади Польші, консул України в Туреччині... представники польської та української діаспор...

Так що скоро в ТОП-20 інвесторів увійдуть поляки!
Дуже я радий, що полякам не заважали та не заважають робити правильний вибір в інвестиціях деякі персонажі з цього форуму.
akurt

2
2
7
Сообщение Добавлено: Пн 13 июн, 2022 10:07

akurt писал(а):

Гарне посилання - прочитав з інтересом. Рекомендую всім для ознайомлення.
Майже все точно описано.
З приводу цін на нерухомість:
- на днях від нашої людини, яка до Нового року жила та працювала в Дубаї, а зараз є мешканцем провінції Анталія, почув таку фразу: "Хто в попередні роки нашкріб на житло 30 000 доларів - зараз має 100 000 доларів". Правда. Ціни зросли якщо і не в 3 рази, то в два рази точно.

Нагадаю, що саме я послідовно відстоював просту зрозумілу ідею: "Озирніться по боках, подивіться на нахом"ячене, продайте всі оті Шевченкові хати, гаражі та дачі - купіть собі трохи гарної квартири "під ключ" - на березі Середземного моря". Не слухали... а що насправді:
- вчора наша людина, яка має дві квартири в Анталії - він з Харкова - здав нашим харків"янам непогану квартиру 2+1 теж харків"янам за 800 доларів на місяць. Хотів 850 - сторгувалися за 800.
- сьогодні наша людина - він теж колись харків"янин - виставляє в оренду після косметичного ремонту квартиру 2+1. Хоче 13 000 лір (близько 750 доларів) на місяць; до моря 900 м. Правда, самий край Анталії.
Тут цікава арифметика: купував ту квартиру в травні 2017 року за 45 000 доларів. Трикімнатна повністю готова, "під ключ". Квартира "працювала" з травня 2017 по квітень 2022 року.
Ремонт зробив після орендарів косметичний, купив ТВ та пару нових кроватей.
Якщо здасть - як хоче - за 750 доларів, то прибутковість буде складати:
45000 - 100%
12х750 - х%

х=12х750х100/45000=20% річних по валюті.
Ніби то й непогано...

Ой, хлопці-хлопці, кого Ви в останні 5 років на цьому форумі слухали...
Яку тільки дурню тут деякі персонажі не писали...
Перехрестіться... Сплюньте три рази через ліве плече, і ще раз перехрестіться...

P.S. Що таке 13 000 лір чистого неоподаковуваного прибутку в Туреччині:
- пенсія чоловіка - здається (точно не знаю) - біля 2000 лір. Жінки в родині рідко коли мають пенсію, хоча, якщо жінка працювала хоча б 5 років в житті - то вже має пенсію.
- мінімальна оплата праці на руки 4 235 лір. За такі гроші живе турецька родина з 1-2 дитинами. Працює тільки чоловік, наприклад, на будівництві або в сфері обслуговування.
- зарплатня поліцейського 8400 лір.
- зарплатня працівника "білий комірець" - 6500...8500 лір.
- зарплатня заступника директора дуже великого готеля (1-3 тис. відпочиваючих) - 10 000 лір.
- зарплатня українського лендлорда в Анталії (з числа тих, хто НЕ СЛУХАВ деяких персонажів) - 13 000 лір.
Дивує настільки низький рівень доходів і такий скажений розрив з вартістю оренди.
Цікаво, а місцеві в Анталії теж ж орендують (в Істанбулі точно, там взагалі розповсюджено навіть при наявності власного житла, орендувати поряд з роботою, а своє здавати, бо ком'ют там страшна проблема)?
Faceless
Модератор

С нами с: 24.01.12
Благодарил (а): 1511 раз.

4
9
3
Сообщение Добавлено: Пн 13 июн, 2022 12:08

Ви знаєте, дійсно існує розрив між рівнем прибутків та високою планкою оренди.
Преса (опозиційна до Уряду) пише про певне напруження в цьому питанні.
Зараз видають кредити на житло під 0,99% на місяць.

Але як сказано в одному з нових серіалів на Нетфлікс: "Державне регулювання цін на оренду практикувалося і не було ефективним". Ціну визначає ринок...

Іменини серця для турків були в 2020 році, коли була державна програма дешевих кредитів на житло під назвою "Не зівай Хомко, на те й ярмарок": кредити на купівлю житла видавался під 0,64% на місяць на 15 років з відтермінуванням початку оплати на 1 рік. Ось тоді реально стяли черги під офісам продажів Забудовників та рієлторськими конторами.
Я тоді порахував, що виплата за кредитом в місяць дорівнювала (!!!) орендній платі за квартиру (тоді було близько 1800 лір на місяць). Тобто гріх було не взяти квартиру безоплатно або майже даром.
Гріх було не купувати квартири і тоді спочатку вигребли все, а потім ціни відразу пішли в гору.
За моїми спостереженнями:
- німці, британці та інші європейці житло КУПУЮТЬ, а не орендують. У порівнянні з цінами в Європі це було і є - безоплатна роздача квартир. Особливо для німців, коли авіаквиток на прямий рейс в Берлін і назад можна купити за 90 євро.
- казахи (завжди в ТОП-20 інвесторів) на 50% купують і на 50% орендують і треба вам сказати, що я сам дивуюсь - казахи люди НЕ бідні. Або можна і так сказати: НЕ бідні казахи в Казахстані НЕ живуть.
- росіяни орендують і ціну сильно не дивляться. Наприклад, мені сьогодні рієлтори сказали, що одну і ту ж квартиру можна здати українцям за 11 000 лір, а росіяни з легкістю її возьмуть в оренду за 15 000 лір. Але частна орендодавців ПРИНЦИПОВО не здає росіянам квартири. Реально і я не жартую.

Ну ось реально позавчора "наші" здали "нашим" непогану квартиру 2+1 за 800 доларів на місяць.
Найбільше тут наших зараз - харків"яни.
Судячи по номерах авто - прямо філія Харкова.
akurt

2
2
7
Сообщение Добавлено: Пн 13 июн, 2022 13:29

akurt писал(а):Зараз видають кредити на житло під 0,99% на місяць.
  akurt писал(а):кредити на купівлю житла видавался під 0,64% на місяць

Це в Туреччині така фішка, ставки вказувати на місяць, а не річні? Наче в ломбарді. Це ж навіть дорожче, ніж ставки по кредитах на житло в Україні без всяких держпрограм
Faceless
Модератор

С нами с: 24.01.12
Благодарил (а): 1511 раз.

4
9
3
Сообщение Добавлено: Пн 13 июн, 2022 19:33

Саме так, вказують ставки по кредитам в цифрах на місяць.
Так вони звикли.
akurt

2
2
7
  #<1 ... 562563564565566 ... 1099>
Форум:
+ Добавить
    тему
Ответить
на тему
Следить
за темой
Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей + гостей: 2
Модераторы: Faceless, Ірина_, Модератор