Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
Shaman написав:тобто у вас всі інвестиції - це купити десь кавалірку, й здавати її в оренду.
У Вас методологічна помилка: людина задавала питання про "кризу" пасивного доходу. Я написав, що кризи немає, якщо вірним є джерело пасивного доходу. Саме я НІКОЛИ не радив нікому купувати кавалірку (тим більше - перехрещуся - "кавалірку"), а більше того: сьогодні о 02-43 повернувся літаком із бізнес-справ в Болгарії та в Румунії. Все получилося за точним розрахуном: по годинах, хвилинах та грошах. Буквально 5 хвилин тому із Парижа прийшло повідомлення від контрагента (цитата з ВатсАпп, саме так: українською - і з Парижа): "Доброго дня. Чудово! Радий, що вийшло як планувалось. дуже дякую за допомогу". Як бачите: ніяких кавалірок... Кавалірки - то для інших. І то - все пропало, точніше все спочатку застоялося, потім скисло, потім "гавкнулося", потім настав гаплик, і вже в кінці-кінців накрилося мідним тазом. Причини там вище описані дуже точно.
Shaman написав:як на мене реальний пасивний дохід - це коли гроші вкладені у якийсь бізнес. на заході це було реалізовано у вигляді фондовій біржі.
але щось в цьому механізмі почало ламатися десь в 00х. бо по-перше почався шалений друк фінансів - це десь з 2008. розвиток ІТ теж дуже підняв планку очікувань. коли вартість акції складає сотні EBITDA за рік - це вже бульбашка. й таке інше.
я взагалі не розумію, куди інвестують зараз гроші пенсійні фонди. щоб раптово не виявилось, що майбутні пенсії багатьох людей - це така собі фікція. це трохи похмурий сценарій, але не неймовірний.
Виглядає, або пишете аби писати, або не розумієте, як працяє економіка. Куди інвестують пенсійні фонду? Запитайте у них. Я як працював у Польщі, то фірма ще мала такий додатковий бонус, як кожного місяця, частину надходжень до ПФ напаравляла у приватний ПФ, і там можна було вибрати кілька різних портфелів (класичний, агресивний, помірний, і т.п.). Грубо кажучи, різниця тільки в тому, який відсоток у якому активі: акції, облігації... у що там ще дозволено інвестувати ПФ.
Загалом додатковий продукут який економіка згенерила сьогодні, перерозподіляється між різними агентами, частина у ПФ, а далі частка участникам пенсійного страхування.
Більша економіка, буде більше. Менша - буде менше. Те що інвестується через ПФ, з часом повернеться. Так як економіка більше росте, то відповідно і часта, яка перерозподіляються через ПФ буде рости.
Якщо ФРС, ЄЦБ та їм подібні влили в економіку гроші, то з це тільки привело до збільшення грошей, які в обороті. Через певний час, як правило вони повертаються у вигляді доданого продукту.
Говорити про "кризу пасивних доходів" можна хіба якщо в тебе їх нема. Є економіка, є інвестори, є дохід.
Інша справа, про норму доходу. Історично ріст ціни акцій це 7% на довгому горизонті. Нерухомість, біля 3%, останні роки більше. Так як надруковано нових грошей більше. Також ще є дивіденти, рента, оренда. Їх ніхто не відміняв, і в горизонті десятків років вони стабільно позитивні, і перекривають інфляцію.
Скоріше за все під кризою розуміється "закон спадної дохідності". Тобто чим більше інвестовано, тим % прибутку менший. Але це ніяк не криза пасивного доходу.
Якщо на 2019 рік, напр було глобально 20 трильйонів ЮСД в глобальній економіці, які давали щороку 3% доходу, (0,6 трильона ЮСД) а у 2022 стало в глобальній економці 36 трильонів ЮСД, але тепер вони дають 2% доходу (0.72 трильона ЮСД)
що я бачу,так дуже багато професійних демагогів. звинувачуєте в нерозумінні, а потім самовпевнено пишете якусь єресь.
ви так й не відповіли, як заробляють ПФ. вони дійсно вкладають гроші в акції, облігації та таке інше. але коли вартість акція відповідає річному доходу - як це було, це одне. а коли вартість базується на якихось очікуваннях й не пов'язана з отримуваним доходом - це вже ризики. а акції Facebook, Twitter - це поки що потенційна вартість.
ви забули девали 90х років, до яких призвів друк грошей в різних країнах? до чого призведе надмірний друк світових грошей - подивимось
якщо під наявністю грошей ви розумієте держборг США - оце й є ваш "непрофесійний" рівень володіння економікою.
насправді дол в світі - зараз десь 5.3 трлн дол, в 2019 було 3,3 трлн дол, найбільше було восени 2021 - 6,3 трл дол
а ці ваші відсотки доходу 2-3% в кінці повідомлення - це математичні розрахунки, які не мають відношення до економіки від слова зовсім. щоб робити висновки, треба розуміти, що стоїть за тими цифрами - а коли починаєш розуміти, то цей механізм настільки складний, що отак рахувати можуть лише, скажімо так, непрофесіонали
Shaman написав:тобто у вас всі інвестиції - це купити десь кавалірку, й здавати її в оренду.
У Вас методологічна помилка: людина задавала питання про "кризу" пасивного доходу. Я написав, що кризи немає, якщо вірним є джерело пасивного доходу. Саме я НІКОЛИ не радив нікому купувати кавалірку (тим більше - перехрещуся - "кавалірку"), а більше того: сьогодні о 02-43 повернувся літаком із бізнес-справ в Болгарії та в Румунії. Все получилося за точним розрахуном: по годинах, хвилинах та грошах. Буквально 5 хвилин тому із Парижа прийшло повідомлення від контрагента (цитата з ВатсАпп, саме так: українською - і з Парижа): "Доброго дня. Чудово! Радий, що вийшло як планувалось. дуже дякую за допомогу". Як бачите: ніяких кавалірок...
Умовна кавалірка в умовному Істамбулі коштувала, умовно, 100Куе, стала 200куе. Умовно, дохід від оренди був 3% від ціни (3куе), стала 2% (4куе). Криза пасивного доходу однозначно (це при тому, вартість актива виросла в 2 рази, умовно).
У Вас методологічна помилка: людина задавала питання про "кризу" пасивного доходу. Я написав, що кризи немає, якщо вірним є джерело пасивного доходу. Саме я НІКОЛИ не радив нікому купувати кавалірку (тим більше - перехрещуся - "кавалірку"), а більше того: сьогодні о 02-43 повернувся літаком із бізнес-справ в Болгарії та в Румунії. Все получилося за точним розрахуном: по годинах, хвилинах та грошах. Буквально 5 хвилин тому із Парижа прийшло повідомлення від контрагента (цитата з ВатсАпп, саме так: українською - і з Парижа): "Доброго дня. Чудово! Радий, що вийшло як планувалось. дуже дякую за допомогу". Як бачите: ніяких кавалірок... Кавалірки - то для інших. І то - все пропало, точніше все спочатку застоялося, потім скисло, потім "гавкнулося", потім настав гаплик, і вже в кінці-кінців накрилося мідним тазом. Причини там вище описані дуже точно.
з таким напруженим графіком у вас немає бути часу на форум.
Shaman написав:я взагалі не розумію, куди інвестують зараз гроші пенсійні фонди. щоб раптово не виявилось, що майбутні пенсії багатьох людей - це така собі фікція. це трохи похмурий сценарій, але не неймовірний.
В інфраструктурні проекти багато пенсійних фондів вкладають. Багато інфраструктурних компаній викуплені пенсійними фондами і генерують свої стабільні 6-8% щороку. Якщо цікаво - можу трохи детальніше і з прикладами.
У Вас методологічна помилка: людина задавала питання про "кризу" пасивного доходу. Я написав, що кризи немає, якщо вірним є джерело пасивного доходу. Саме я НІКОЛИ не радив нікому купувати кавалірку (тим більше - перехрещуся - "кавалірку"), а більше того: сьогодні о 02-43 повернувся літаком із бізнес-справ в Болгарії та в Румунії. Все получилося за точним розрахуном: по годинах, хвилинах та грошах. Буквально 5 хвилин тому із Парижа прийшло повідомлення від контрагента (цитата з ВатсАпп, саме так: українською - і з Парижа): "Доброго дня. Чудово! Радий, що вийшло як планувалось. дуже дякую за допомогу". Як бачите: ніяких кавалірок...
Умовна кавалірка в умовному Істамбулі коштувала, умовно, 100Куе, стала 200куе. Умовно, дохід від оренди був 3% від ціни (3куе), стала 2% (4куе). Криза пасивного доходу однозначно (це при тому, вартість актива виросла в 2 рази, умовно).
ось це ваша помилка.
ви робите два припущення - перше, що кавалірка буде тільки дорожчати (мені в 2007 році це теж доводили). друге, що вона автоматично буде приносити дохід. може не буде орендарів, а може орендарі так спаплюжать житло, що треба скільки буде вкласти в ремонт? отож
Shaman написав:я взагалі не розумію, куди інвестують зараз гроші пенсійні фонди. щоб раптово не виявилось, що майбутні пенсії багатьох людей - це така собі фікція. це трохи похмурий сценарій, але не неймовірний.
В інфраструктурні проекти багато пенсійних фондів вкладають. Багато інфраструктурних компаній викуплені пенсійними фондами і генерують свої стабільні 6-8% щороку. Якщо цікаво - можу трохи детальніше і з прикладами.
Shaman написав:а ці ваші відсотки доходу 2-3% в кінці повідомлення - це математичні розрахунки, які не мають відношення до економіки від слова зовсім. щоб робити висновки, треба розуміти, що стоїть за тими цифрами - а коли починаєш розуміти, то цей механізм настільки складний, що отак рахувати можуть лише, скажімо так, непрофесіонали
звичайно, що не мають, це все чисто теоретично в цоколі з лофт ремонтом пораховано на калькуляторі МК51, маючи витрати $140 в місяць, все теорія, насправді ніякого пасивного доходу ніде в світі нема, бо приклад нерухомсті Детройта/Харкова/Донецька і ПФи по всьому світі чекає тотальне банкруство. Тому, як пише хотаб, треба вкладати бабло в пілотки активних телиць з низькою соціальною відповідальністью, а не в пасивний дохід.
ось які напрямки інвестицій ви бачите, крім кавалірок, золота та валюти?
Пару років тому американські ПФ активно купували Теслу, Зум і подібні бульбашки. Навіть польські фонди примудрилися вкластися у якусь фігню, що за 3 роки ледве 10% набігло. Зараз замислююся над тим, щоб перевести рахунки на консервативні портфелі, а в акції сам пограюся.
Буквально тиждень/дав тому мені люди в США сказали, що вкладення в щось типу "пенсійний фонд" (називали трохи по-іншому) приносить сталі 4% річних і це є дуже добре і цілком приємно. Навели такі цифри: - продаєш якесь лайно в Україні за 600 000 доларів США. - купуєш за 300 000 доларів в США новий будинок. - залишок 600 000-300 000=300 000 відправляєш на 4% річних. - прибуток складає 300000х4%=12 000 на рік, що вважається приємною цифрою. Наприклад, автор цих розрахунків на днях прилетів із Майямі на Сицилію трохи відпочити з друзями/подругами. Саме в ці дні саме на Сицилії.