Так-так-так: PLN=4,14USD…
Ціни на мешкання в Польші в доларах - получається - в гору…
Технічний аналіз investing: долари за злоті продавати - тобто прогнозують рух до 4,00…
|
|
![]() Так сталося, що під час тератак 11 вересня 2001 року, як раз був в Польщі і купляв долари пл 4 ре з копійка и злотих. Так, що, як на 22 роки я вважаю все більш-менш стабільно коли перший раз приїхав в Польщу на заробітки в 95 році, як раз шла заміна старих злотих на нові. Курс був тоді в районі 2.30 зл за долар. ![]() Ну так часи ж дивні. Зранку говорив з нашими в США. Розказали про дивні часи: - відсоток по іпотеці все життя був 2% річних, - твердий прибуток інвестицій в цінні папери - не менше 7-8% річних. - гріх не було купувати житло в іпотеку - навіть сказали сьогодні фразу «роздавали даром». Тому брали в кредит, а вільні гроші - працювати в цінних паперах. - на сьогодні процент по іпотеці 7…8 річних. - іпотека є вже не вигідною. Ось вам і дивні часи. ![]() Та мені теж би хотілось. В серпні коли був в Польщі , купляв малому телефон за 2 тис, курс як раз взагалі в р-ні 3. 90 був😟 ![]()
Зате ЗП в мене цього літа в доларовому еквіваленті побила всі рекорди - ніколи так багато не заробляв. ПС, нічого собі Ви купляєте дітям подаруночки як на безробітнього... ![]() Про інфляцію та «дивні часи».
Не менш дивні часи зараз в Туреччині з нерухомістю: вектор різнонаправлений. І - можливо - інвесторам варто стояти напоготові. Є суттєві нюанси. 1. Ліра до долара потихеньку, але впевненно падає. Для іноземця це непогано, тому що за свій - з важкої української праці в Україні - рідний долар він отримує більше. 2. Жорсткі і наджорсткі заходи уряду Туреччини по відношенню до іноземців вже приносять плоди: а) 100% відмови видачі ВНП в країні громадяни Росії, Білорусі, а тепер вже і Казахстану (!). Причому відмови у продовженні дії ВНП. Тобто люди вже мінімум рік жили в Туреччині, мали ВНП, подали документи на продовження (по факту оренди квартири) - відмова. Ванька, їдь додому! В Хабаровськ! В Уренгой! В Тавду! Ванька іде в Грузію. Додому не хоче. б) теоретично така ситуація повинна стимулювати купувати житло та отримувати ВНП на цій підставі. Але уряд зробив хід конем: через тиждень після подій в Ізраїлі оголосив, що «хто не встиг - той запізнився», тобто повезло реально (!) тим, хто інвестував в нерухомість до 16.10.2023 року - обмежень немає або майже немає. А ось хто запізнився - то велика проблема: ВНП можуть надати, якщо кадастрова ціна нерухомості буде не нижче за 200 000$. Ну для Анталії це не цифра, а ось для припустимо Мерсіна, в який активно всі інвестували - це велика проблема. в) введено обмеження на здачу квартир в короткострокову оренду: всі будуть не тільки платити податки, але й треба отримувати ліцензію. Це не всіх лендлордів налякало: сьогодні наші українські «чорні рієлтори» ведуть дивитися клієнта 3+1 з орендною платою в 1800$ на місяць. Це ЖК Преміум класу. Спеціально дізнався секрет: якщо здадуть, то чорний рієлтор принесе 50% в дзьобику фірмі, під дахом якої працює. 50% візьме собі. г) це - пункти вище - подейкують - особливо вдарило по інвесторам з росіі, бо вони викупили по 5-20 квартир під оренду. Ще не чув, але думаю, починають «викидати нахомʼячені квартири» на продаж. Всі ці заходи привели спочатку до стабілізації цін на нерухомість (чого і хотів Уряд) або навіть вже і до падіння цін (чого дуже хотів Уряд). На сьогодні: - хто встиг купити нерухомість в період найнижчих цін - з 2016 по літо 2020 і трохи 2021 роках - є в виграші, бо взяв за помірними/реальними цінами собі гніздечко в «теплому місці». - однозначно невигідно купувати зараз квартиру для подальшої здачі в оренду; - однозначно для бідних людей діє правило «вас тут не стояло». Кадастрова ціна в 200 000$ - це квартири 1+1 або 2+1 в нових будинках; - однозначно вже можна думати про купівлю квартири для себе, коханого, для родини, коханої в якості «дачі» або місця для відпочинку за режимом «90 днів в кожні 180 днів»: ціни падають. Чекати «момент». Гадаю перед Новим роком та в період до лютого. - вже коли їдеш по вулицях то почали - ще не так масово, як в 2017-2020 роках - вивішувати оголошення про продаж. Я їх не бачив з весни 2020. Вже «вилазить» реклама про купівлю квартир 1+1 за давно нечуваною ціною в 1 900 000 лір або близько 65 000$. І рух у купівлі-продажу є. Я вчора напросився з приятелем (рієлтор, хлопець з Баку, мріє перетягнути батьків в Анталію) взяти мене на реальну операцію купівлі-продажу в Державний кадастровий центр. Чесно: я думав, що там пусто. Ніц ніхто. Ага: натовп такий, що ніде було стати в коридорі, всім було призначено на певний час - затримки. Купи людей і саме цікаве: всі з рюкзаками грошей. Різних: і цеглини доларів (по 100 к$), і турецьких лір. Всі ці цеглини рахували прямо в коридорі або на сходах перед входом до кабінетів чиновників, які оформлюють Право власності. Якось я давно не бачив готівкою 1/2 мільйона доларів. Вчора побачив. Ну і цікавою буде картинка 16.11.2023 з підсумками купівлі квартир іноземцями за жовтень. ![]()
Бігор включає счьотчік ![]()
|
|