moveton написав:А вот про налоги физика (я думаю, что покупка с карт украинских банков - это не про юриков) на курсовую разницу хотелось бы поподробнее. Где в ютубе смотреть?
Ну тут приблизно так (цифри просто для прикладу): купили облігацію за 100$ при курсі 38 UAH/USD. ...
Вопрос был не о том, как считать (это очевидно: все купли, продажи, купоны и т.д. считаются в гривне по курсу НБУ в момент проведения суммы), а почему должна для ЦБ учитываться курсовая разница, учитывая, что, например, банковский валютный депо - это как бы тоже отдать кому-то денег и потом получить, но налоги считаются только с процентов, а "заработанное" на курсовой разнице физик получает в полном объёме. Я тем временем покурил НКУ и получил такой ответ:
165.1. До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи: ... "165.1.51. доходи від операцій з валютними цінностями (крім цінних паперів), пов'язаних з переходом права власності на такі валютні цінності, за виключенням доходів, оподаткування яких прямо передбачено іншими нормами цього розділу"
Т.е. в основном физик всё таки с курсовой разницы наши любимые 19.5% не платит, но ЦБ исключение. Там и в определении инвестиционной прибыли в 170.2 для ясности прописано, что курсовая разница учитывается.
В общем, по итогу получается, что US bonds с их 4.3-4.7% покупать на IBKR можно, но не очень-то прикольно. IBKR просто на остаток средств начисляет 4.83% и это не ЦБ, поэтому с тела не нужно платить налог ещё и с курсовой разницы, что в случае кратного девала будет в долларах не мало. А то, что IBKR лопнет, а дефолта по бондам США не будет IMHO довольно сомнительно.
moveton написав:Т.е. в основном физик всё таки с курсовой разницы наши любимые 19.5% не платит, но ЦБ исключение.
Курсова різниця на гроші (депозити, кеш та інше) в Україні наразі не оподатковується. Але цінні папери - то не гроші і на них курсова різниця оподатковується.
moveton написав:Т.е. в основном физик всё таки с курсовой разницы наши любимые 19.5% не платит, но ЦБ исключение.
Курсова різниця на гроші (депозити, кеш та інше) в Україні наразі не оподатковується. Але цінні папери - то не гроші і на них курсова різниця оподатковується.
Облагается, но не потому, что не деньги. Как я выше процитировал, НКУ это называет "валютними цінностями (крім цінних паперів)". В валютные ценности входят и банковские металлы. Они тоже не деньги, но с их подорожания, как я понимаю НКУ, налоги платить и декларировать не надо. А вот ЦБ - это прямо (хоть и витиевато) прописанное исключение из исключения.
Но это ладно. Исходный вопрос был о возможности и толковости покупки бондов США. Вроде, разобрались. Про инвестиции в банковские металлы вопросов ни у кого нет.
somilitark написав:Питання до знавців і гуру, є бажання хоч трохи злити валюти?
зливаю після 38.5 потрохи те що накаруселив на конвертаційних і переходжу в ОВДП, по моїм розрахункам ПА45 через рік є беззбитковим без врахування інфляції долара, але хперт хотаб каже не потрібно слухати фейкових гуру щоб так не робити, і не мати збитків https://fi202x.blogspot.com/2023/01/2022-114-usd.html
Я теж зливаю, починаючи з 38,25 але по маленькій краплинці. Сумарно менше 2% доларових заощаджень. Але в мене основний валютний актив (більший за долари) - єврові ОВДП.
За результатами аукціону з розміщень облігацій внутрішньої державної позики у вівторок, 19 березня, до державного бюджету залучено 16,3 млрд грн.
Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів України.
"Сьогодні Мінфін розмістив облігації на суму понад 16,3 млрд гривень в еквіваленті", - йдеться в повідомленні.
Зазначається, що Міністерство фінансів запропонувало інвесторам наступні гривневі ОВДП:
3 млрд грн під 16,46% з погашенням через 1 рік; 4,1 млрд грн під 17,35% з погашенням через 2 роки, 3,37 млрд грн під 18,3% з погашенням через 3,3 року.
Також було запропоновано ОВДП у доларах США - майже 150 млн під 4,66% із погашенням через 1 рік.
somilitark написав:Питання до знавців і гуру, є бажання хоч трохи злити валюти?
зливаю після 38.5 потрохи те що накаруселив на конвертаційних і переходжу в ОВДП, по моїм розрахункам ПА45 через рік є беззбитковим без врахування інфляції долара, але хперт хотаб каже не потрібно слухати фейкових гуру щоб так не робити, і не мати збитків
Я теж зливаю, починаючи з 38,25 але по маленькій краплинці. Сумарно менше 2% доларових заощаджень. Але в мене основний валютний актив (більший за долари) - єврові ОВДП.