Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
M-Audio написав:Ось на це і весь розрахунок. Нажаль, дії влади (у всіх країнах) не дають приводу думати, що буде інакше. Інфляція побуджує хоч якось "паркувати" гроші, хоча дорого, невигідно і незручно.
Хоча може прийти і якийсь чорний либідь, і через п'ять років виплат з'ясується, що залишок до сплати перевищує поточну вартість об'єкта, а на кошти, що вже виплачені, можна було б його купити прямо зараз, і без всякого боргу.
Інфляція необхідна для економіки. Вона завжди була і завжди буде. До того ж у нормальній ситуації іпотека приблизно дорівнює оренді, а з роками стає набагато дешевшою. Ті, хто не "засцяв" купити 10 років тому із платежем у 50% тодішньої своєї з/п, зараз мають платіж на рівні 20% і у 2 рази нижче, ніж сьогоднішня оренда.
це у вас якийсь окремий випадок. ще раз нагадаю, що оця думка "житло буде лише дорожчати" й лежить в основі кризи 2008 року
моя думка - купівля нерухомості під 50% доходу - надто ризиковано. в цьому випадку гроші краще скирдувати. й все одно, далеко не всі мають такий дохід, щоб оплата іпотеки була навіть 50%. у вашому ж прикладі окрім фінансового менеджера (що вже не пересічна посада) тільки була можливість сплачувати іпотеку. й до речі, цифри дуже схожі на цифри в Україні лише трошки вище
не плутайте ситуації, коли є кошти купити квартиру, й тоді можна рахувати, що вигідніше, й коли поточного доходу просто не вистачає. я кажу, навіть для України я оцінюю дохід на рівні від 3куо, щоб можна було думати про іпотеку
Ну, треба знати законодавство країни та мудро користуватися. Каюсь: ініціатором такого вирішення питання був я. Але тепер дії нашою людини все ж засуджую.
Там получилося 2 етапи: - на першому етапі, коли орендна плата була підвищена з цифри 3700 лір до 5500 лір, а орендодавець зажадав в 2022 році отримувати 21 000 лір - я розтлумачив, що треба робити та якими інструментами користуватися, щоби на законних підставах НЕ погоджуватися. - на другому етапі - коли ситуація стабілізувалася, а курс турецької ліри до долара став до цифри "30" ціни на оренду стабілізувалися на рівні 15 000 - 25 000 лір - я висловив думку, що нагліти не треба і треба погодитись на цифру в 21 000 (був варіант угоди на 19 000). Моя логіка була така: фактично в доларах ви будете платити менше, ніж в квітні 2021 року.
Але наша люди увійшла "у смак" та почала діяти більш впевненно або більш агресивно: погодився тільки на підвищення згідно з роз"ясненням Мінюсту Туреччини на підвищення тільки на 25% (зараз з 1 липня відмінено)
Ну ось орендодавець нічого не може вдіяти. Договір оренди укладено ще в квітні 2021 року - він теоретично БЕЗСТРОКОВИЙ за турецькими законами - орендодавець повинен за 45 діб до закінчення повідомити орендаря про припинення дії за допомогою НОТАРІАЛЬНО (!) завіреного повідомлення. Якщо такого не було - Угоду автоматично продовжено ще на 1 рік. Оредодавець прийняв певні міри: закрив той банківський рахунок, на який орендодавець платив гроші (НЕ ГОТІВКОЮ!!!!! Що дуже мудро). Тоді орендар подав заву в суд Анталії про те, що орендодавець чинить опір виконанню Угоди. Суд постановив зобовʼязання відкрити рахунок та повідомити реквізити орендарю. Отаке...
Востаннє редагувалось akurt в Нед 20 жов, 2024 13:37, всього редагувалось 1 раз.
Shaman написав:це у вас якийсь окремий випадок. ще раз нагадаю, що оця думка "житло буде лише дорожчати" й лежить в основі кризи 2008 року
моя думка - купівля нерухомості під 50% доходу - надто ризиковано. в цьому випадку гроші краще скирдувати.
Не на усіх ринках, звичайно. Я кажу про країну, яку розумію найкраще: про Польщу. До речі, після 2008 року правила змінилися на користь позичальників. У ковідні часи зупинився туризм. Та й багато хто з Кракова повернувся у свої іпєня працювати дистанційно. Оренда впала у 1.5 рази. Потім ще й ставки пішли вгору. Здавалося, що ось тут усі ці "інвестиції в кредит" повинні виплеснутися на ринок і обвалити ціни. Але нічого такого не відбулося. Якісь там кредитні канікули дали чи що. Ціни вистояли і потім продовжили зростати. А якщо оренда теж віднімає 40-50% зарплати, то як скирдувати? І чим це краще за оплату своєї нерухомості?
Shaman написав:це у вас якийсь окремий випадок. ще раз нагадаю, що оця думка "житло буде лише дорожчати" й лежить в основі кризи 2008 року
моя думка - купівля нерухомості під 50% доходу - надто ризиковано. в цьому випадку гроші краще скирдувати.
Не на усіх ринках, звичайно. Я кажу про країну, яку розумію найкраще: про Польщу. До речі, після 2008 року правила змінилися на користь позичальників. У ковідні часи зупинився туризм. Та й багато хто з Кракова повернувся у свої іпєня працювати дистанційно. Оренда впала у 1.5 рази. Потім ще й ставки пішли вгору. Здавалося, що ось тут усі ці "інвестиції в кредит" повинні виплеснутися на ринок і обвалити ціни. Але нічого такого не відбулося. Якісь там кредитні канікули дали чи що. Ціни вистояли і потім продовжили зростати. А якщо оренда теж віднімає 40-50% зарплати, то як скирдувати? І чим це краще за оплату своєї нерухомості?
поки що ми в ситуації, що оренда лише половина від платежу по іпотеці. тому якщо оренда навіть 30% від доходу, то іпотека - вже 60%.
я ж викладав відео - проблема купити житла зараз й у розвинених країнах теж має місце - навіть у людей, які мають й освіту, й роботу. скажемо так, гадаю проблема у всіх, хто отримує менше середньої/медіанної зп. а хто отримує більше, звісно проблем немає - навіть є перспективи. перетворююсь на Дюрі-бачі
ИМХО зараз йде перебудова всіх основ світу і епоха "стабільності" закінчилась. Українці то вже звикли до постійних змін і не вірити владі, а "білим людям" буде важко адаптуватись. Очікукую, що середньому класу настане гаплик в переважній більшості країн, на соціалці закрутять гайки для не громадян.
Зараз одночасно спілкуюся з нашими в Бельгії та в Швеції. Ну хлопці дають! Якби вони почитали цей форум, то точно що все життя були б жебраками. Ось з Бельгії про свою іпотеку в Ірландіі.
Дюрі-бачі написав:ИМХО зараз йде перебудова всіх основ світу і епоха "стабільності" закінчилась. Українці то вже звикли до постійних змін і не вірити владі, а "білим людям" буде важко адаптуватись. Очікукую, що середньому класу настане гаплик в переважній більшості країн, на соціалці закрутять гайки для не громадян.
те що потрібна перебудова міжнародної економіки та фінансів так. але я більше вірю саме в розвинені країни.
виклики є. глобалізація, роботизація. розмови про базовий дохід не просто так виникли (напевне ідея базового доходу вам подобається)
й найгіршому випадку розвитку подій західним країнам треба лише повернути виробництво до себе, й все. а от що будуть робити країни-фабрики світу типу Китаю - питання відкрите.
Далі скопіюю текст з Телеграму. Повчальний текст та цікава інформація про те, як колишній майстер трамвайно-тролейбусного управління обласного центра думає і - подумавши головОМ, а не ногОМ - те робить. Нагадаю: Бельгія на зв"язку. Мова йде про нерухомість в Ірландії. Іпотека з 2015 по 2024 роки. За первинним планом - на 30 років.
Я: Что-то мне подсказывает, что хочешь продать? ОН: Не исключаю такой вариант Но пока что она приносит после налогов 700€ в месяц, поэтому пока пусть так... (Примітка. Зверніть увагу: дикуни платять податки з прибутків від здачі в оренду - з 850 євро залишається 700 і людина задоволена. Збоченці!) Я: Иногда это бывает мудро. (далі частина діалогу не оприлюднюється) Я: То что ты сделал реально умно и круто! ОН: Есть небольшая проблема с продажей… точнее будет, если надумаю продавать… Этот дом не является или не будет являться моим местом жительства, и при продаже я должен буду заплатить Gain Tax 33%. Чтобы избежать нужно будет вернуться в Ирландию и прожить в этом доме год и один день. И только потом продавать... Я: А! Точно в США такое есть: дом не является основным жильем, совсем другие налоги... знаю такое. ОН: Вот практически такой же дом, и честно говоря глядя на цены, ручки чешутся выставить на маркет))):
(Фото не оприлюднюється. На фото сусідній будинок - фото з сайту оголошень - ціна 260 000 євро.)
(Примітка: ну якщо почитати тексти дописувачів на попередніх двох сторінках, то мій співрозмовник просто телепень безголовий: вліз в іпотеку майже 10 років тому - на суму в 75 000-30 000=45 000 євро плюс відсотки за кредитом, щомісяця на протязі 10 років віднімав у жінки та дитини спочатку 189 євро на місяць, а останній рік - аж 208,45 євро на місяць... Жах! І це із зарплатні в 2015 році в діапазоні 2000...2500 євро на місяць) Я: Тут надо подумать: если продашь, то куда денешь деньги. Второе: в моей практике в недвижимости я всегда руководствуюсь такой логикой: если вложил 100 000, а можешь получить 200 000, то есть 100 000 упало с неба, то бери упавшее с неба и не думай, что завтра упало бы 200 000. Часто не падает ничего. ОН: Насчет вкладывать, я своим скудным умом думаю только на три позиции: Сток маркет, драг металлы и недвижимость…. Наверняка есть гораздо больше всего, но я ж говорю, скудоумие…
(Примітка: самокритично, я вирішив не редагувати текст. Далі декілька рядків переписки не оприлюднюється, І так забагато).
akurt написав:: про "іпотечне рабство" за кордоном розказують люди, які не мають відношення до іпотеки за кордоном.
А в мого знайомого трохи інший досвід: будиночок 80м2 під Брно коштував трохи менше 5 млн крон. Дали під 7%, і 30% першого внеску. Зараз щомісячний платіж 27 тис. крон, а зарплата 28 тис. крон "на руки". При оформленні знаю, що дава документи про доход і свої і дружини і батьків і тещі щоб на шістьох зібрати 100 тис+ доходу...
Хтож дохтор йому й тим хто видав кредит на умовах по самі помідорки...