Напад росії і білорусі на Україну

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
  #<1 ... 1339313394133951339613397 ... 15306>
Повідомлення Додано: Суб 29 бер, 2025 15:39

Дюрі-бачі написав:1. Впевненість в майбутньому, як наслідок наступних факторів
2. Мінімальна інфляція.
3. Роздача квартир не тільки суддям.
4. Наявність соц. житла (хоча б гуртожитків) для всіх.
5. Можливість вижити на пенсію.

Впевненість в майбутньому, як наслідок наступних факторів

впевненість, що скоро війна-так було, і щоб не було війни треба жити без всього (навіть без туалетного папіру)

Мінімальна інфляція.
інфляція була на все окрім 20-30 соціальніх товарів (якто хліб, молоко, цукор, сіль, сірники), тобто на все те, на шо вистачало ЗП (яка в СССР була в середньому 120р), бажаєш великих грошей-тоді у Сибір , Тіксі, чи Шпіцберген у шахту

Роздача квартир не тільки суддям.

моя мати і батько працювали 11 років, доки отримали квартиру (так до того була своя кімната в бараку, а до того 2 роки були одружені, але житла не мали: мати і общаге, батько боцманом на шаланді(зустрічались у неділю, хоч були офіційно одружені)
Дядько приїхав з Калугі, працював в порту докером(важка праця, кантовали бочки, кіпи бавовни вручну) отримав квартиру за 7 років (але була умова відпрацювати 300 годин на стройке дома, називали самострой, не кооператив, а саме самострой(дурня совецьска), будинок будувало СМУ, а люди(майбутні жильці) ходили по суботам-неділям працювали на прибиранні смиття в кімнатах і навколо дому)

другий брат матері працював у 30років на СРЗ (вони дуже мало побудували для своїх працівників), отримав 2шку у 1999р (коли 10 років вже був на пенсії), це був сюрприз для всіх(недобудований дом добудувала Україна) і його родина отримала житло
Сестра двоюрідна отримала 3ку, супруг мав поранення і купу орденів/медалей, інвалід Афгану (це були часи 1993/94), потім навіть афганцям зуські

в общагах була така грязь, біднота і щоденна пьянка і драки, я витримав 6 місяців (у мене була "малосімейка" 12кв.м) - великий корідор на 40 квартир (це жах)

Можливість вижити на пенсію

селянам пенсія була 3р(до 1975р), потім 6руб (до 1980), потім 12р до 1983р, і при горбачьову вже 25-30р
а не селянам 40-45р ( ок, комуналка 7-10р), і по одному рублю на день.

у мене курсантом 1981-1987 була степендія отличника 15р (звичайна 12р)+30руб котлові (за те що не харчувався в екіпажі ОВІМУ), з цих грошей десь 3р забирали на комсомольські збори і ремонт роти. на трамвай десь 20коп(на місяць 6-7р), залишалось 35р, прожити було майже не можливо (зайшов в бюфет в екіпажу-3 яйця і скібочка сала 90коп), тобто один раз на день перекусити було можна (брав на пари яблуко, чи якійсь сухофрукти). Постійне відчуття голоду. Хлопці замість пар бігали до бухгатерії ЧМП(а раптом там якась премія за рейс, коли були влітку на практиці на штатної посаді (матросом), бо кадетам не платили премії. Якось я отримав 120р премії-це було бомба, звийно премії були посміховиськом-6руб, або 3р20коп-навіть це рятувало від голоду.Постійне відчуття голоду в молоді роки, коли треба набиратись сил і рости.

сьогодні для більшості родин теж не переливки, прочитав вчора в новинах:
В Одесі здорожчає харчування для дітей у школах та садках, — міськрада

🧡Для дітей в садках підвищать ціну з 61,66 грн до 80,97 грн;
🧡Для вихованців 4-7 років — до 102,58 грн.
🧡Учні 1-4 класів продовжать отримувати сніданок за 75 грн.

Особливо стрибок вартості торкнеться ліцею з військово-фізичною підготовкою — харчування там подорожчає з 198 грн до 326,68 грн.

Батьки дітей з малозабезпечених сімей і сиріт зможуть отримати компенсацію з міського бюджету. Остаточне рішення ще має затвердити міськрада.

так, 326,68грн в ліції-десь 10к на місяць...а якщо дві дитини?Добре, якщо міськарада компенсує.
За часи совка,в Одесі була столова (адреса Карла Маркса 1, зараз вул. Европейська 1 (Єстер)), замовляєш суп чи "второе", а хліб був безкоштовний (бачив, як старі жіночки (еврейки) соромлячись клали шматочки хліба в сумочку і потім несли додому)
Востаннє редагувалось prodigy в Суб 29 бер, 2025 16:47, всього редагувалось 1 раз.
prodigy

Подякував: 3351 раз.
Подякували: 3351 раз.

Профіль

1
4
2
Повідомлення Додано: Суб 29 бер, 2025 15:41

От дивився ток-шоу на суспільному, полковник запасу, молодий, здоровий, без жодної зморшки, сидить розповідає, хто чого повинен, і ніхто йому не задасть питання, а чого ти не воюєш, вчилися воювати за наш рахунок, то ідіть тепер і воюйте, при тому, в перших рядах повинні йти! Який зараз, взагалі, запас, коли ж його задіювати, як не зараз?
hxbbgaf

Подякував: 1678 раз.
Подякували: 2371 раз.

Профіль

1
Повідомлення Додано: Суб 29 бер, 2025 15:47

Re: Напад росії і білорусі на Україну

Сибарит написав:Если уж хочется сравнивать, придется выбирать другие критерии. Например, степень личной свободы и набор факторов, ее ограничивающих. Ну или степень удовлетворенности своей жизнью. Результат будет зависеть от выбора критериев

Піраміда потреб. Поки не закриті базові потреби - на верхні щабелі можна не дивитися.
Визначальна потреба - житло.
Дюрі-бачі

Подякував: 893 раз.
Подякували: 640 раз.

Профіль

1
Повідомлення Додано: Суб 29 бер, 2025 16:02

ЛАД написав:++++
Добавлю ещё - отсутствие безработицы.

тобто, працювати було обовязково, навіть якщо тобі це не потрібно))
1988р , я був 10 міс в рейсі(там отримав промоушн) в отпуску сдав екзамени і став
3м офіцером(до того був 4м), але на моєму судні позиція 3го зайняти, тобто треба чекати на нагоду-щоб образовалась вакансія 3пом.
Я відгулав місяць відпуски і 40днів не використаних вихідних:суботи+неділі) і забовязан прибути у відділ кадрів до інспектора: той направляє мене на судно в інше місто (треба іхати автобусом на вахту і тд)-зарплата моя 130р , на автобус 1руб, залишається 3 рубля(мені за такі гроші не цікаво весь десь шарітись по трюмам) я поїздив тиждень, судно вийшло в рейс і знов треба йти в кадри.
в рейсі я міг щось купити і продати і за одинь день в рейсі-жити місяць в Одесі.
а працювати добу за 3 рубля -це була безглуда витрата часу.

в 1992р за часи України теж треба було чекати рейсу інколи, але ніхто не примушував працювати(правда совкові традіції ще існували, мені сказали що треба інспектору купити коньяку і він про тебе "забуде" і не буде викликати "на роботу"), дав бутилку і сказав: звоніть коли буде вакансія в рейс.

ЛАД, ви різницю бачите?

на сьогодні я майже 10 років ніде не працюю, маю депозити, ОВДП, сонячна станція щось дає, + власні кошти і ніхто мене не чипає йти працювати. Чи я голодний і пухну з голоду , чи я їм делікатеси-це моя особиста справа. За часи ссср сусіди би давно стуканули.
prodigy

Профіль

1
4
2
Повідомлення Додано: Суб 29 бер, 2025 16:06

hxbbgaf
а ведь точно подмечено-какой может быть запас во время войны...ну может их задействовать должны во время войны с инопланетянами
konstantin kirovograd

Подякував: 60 раз.
Подякували: 257 раз.

Профіль

1
3
Повідомлення Додано: Суб 29 бер, 2025 16:11

Faceless написав:
Дюрі-бачі написав:
  Faceless написав:Факт в тому, що поняття середнього класу при совку в принципі не було

Звісно, їх тоді називали "інтелігенція" і тоді доцент за 400 руб. ЗП жив як середній клас, а зараз, за 14 тис. грн., на межі нищих і бідних.
Якра "інтелігенція" була скоріш пригнобленим класом, на фоні "гєгємоніі пролетаріату", навіть по тарифним сіткам інженер не міг заробляти більше кваліфікованого "гєгємона"

при совку , а потім ще 30 років за часи України існувала "еліта серед роботяг",
ці люди були Героями Соц. Труда, а інші мали ордени Леніна (почалося це у 1970 до 1978)
у нас були 5 відомих бригадирів в порту, вони отримали ордени, жигулі від порту безкоштовно , квартири і шану(почесні громадяни міста)

Мій родич 30 років працював з такими, це була кожнодневна боротьба:такий герой соц.труда посилав всіх нхр і волав, дайте мені ту роботу де бригада має гарні заробітки, інакше я поскаржусь начальнику порта (а інший бригаді доводилось прибирати причали за денну ставку)

це як глав.сержант посилає нхр ком.роти, ком.бата і каже я буду комбригу скаржитесь , і ті терплять, бо він має "авторітет".
prodigy

Профіль

1
4
2
Повідомлення Додано: Суб 29 бер, 2025 16:22

Дюрі-бачі написав:В совку мало нищих, багато бідних, ще більше "середнього класу", дуже мало багатих.

яскравим відображення совка є фільм "Старий Новий рік", там і робочий клас і т.з. інтелігенція

https://www.youtube.com/watch?v=vSAVYvnSJ3U
prodigy

Профіль

1
4
2
Повідомлення Додано: Суб 29 бер, 2025 16:23

Re: Напад росії і білорусі на Україну

hxbbgaf написав:От дивився ток-шоу на суспільному, полковник запасу, молодий, здоровий, без жодної зморшки, сидить розповідає, хто чого повинен, і ніхто йому не задасть питання, а чого ти не воюєш, вчилися воювати за наш рахунок, то ідіть тепер і воюйте, при тому, в перших рядах повинні йти! Який зараз, взагалі, запас, коли ж його задіювати, як не зараз?
А ви пробували не залипати на дибільних шоу?
Faceless
Модератор

Подякував: 1498 раз.
Подякували: 8246 раз.

Профіль

4
9
3
Повідомлення Додано: Суб 29 бер, 2025 16:30

Війна в Україні завершиться наприкінці 2025, – МВФ оновив базовий прогноз.

https://www.imf.org/en/Publications/CR/ ... ity-565703
Xenon

Подякував: 76 раз.
Подякували: 324 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Суб 29 бер, 2025 16:30

Дюрі-бачі написав:
  Shaman написав:який середній клас в срср?

Звичайний середній клас, який мав житло, кілька дітей вчилось в університеті і родина їздила на курорти щороку... В Ужгороді таких було десь 25%

мій родич у 2005-2008рр їздив по профсоюзним путевкам в Трускавець і Моршин щороку, доки не траванувся у столовці (а дотого казали "таке все дієтіческоє")
а коли на власні очі побачили, що залишки салату з вечора вранці були вже у россольніку, потім зрозумів, що безкоштовне не є корисним і ситним.

діти в університеті-це не середній клас, це майбутня радянська "інтелігенція", до речі такого поняття за кордоном не існувало.
prodigy

Профіль

1
4
2
  #<1 ... 1339313394133951339613397 ... 15306>
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: _hunter, flyman, Google Adsense [Bot], pesikot і 2 гостей
Модератори: Faceless, Ірина_, Модератор

Схожі теми

Теми
Відповіді Перегляди Останнє
33 127918
Переглянути останнє повідомлення
Вів 01 лип, 2025 09:53
Дюрі-бачі
1493 313978
Переглянути останнє повідомлення
Чет 29 лют, 2024 20:24
trololo