Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
Дюрі-бачі написав:akurt в мене тільки одне запитання: навіщо цей будинок здавати за 5k в аренду?
Ви невірно зрозуміли мій текст. Ніхто не збирався здавати куплений за 1 300 000$ будинок за 5 000$. Мова вище йшла про хід думок мешканця США: якщо виплата за кредитом при купівлі приватного будинка складає 10 000$ на місяць, а в оренду за такий будинок можна взяти за 5 000$, то мешканець США погодиться скорше за все на останній з двох варіантів. Це не реальний факт, який викликав у вас непорозуміння, а оціночне судження, яке висловив мені саме мешканець США, керуючи авто, взятим в кредит (виплата 650$ на місяць) та який живе в орендованій за 3 000$ на місяць квартирі. Ну ось такі в них думки. Можна погоджуватися або не погоджуватися. Я просто передав як цитату.
Вчора ще почув таку думку: «Високу орендну плату в тому чи іншому місці з високою орендною платою людина платить тому, що отримує право/можливість отримати саме в цьому місці великі гроші». Здалася думка так саме і цікавою, і логічною.
Зверніть увагу: під словом «місце» люди розуміють вибраний простір планети Земля, а не посаду, де хабарі в розмірі 30 000$ заносять щодня.
Востаннє редагувалось akurt в П'ят 12 кві, 2024 13:46, всього редагувалось 2 разів.
Логічно так розмірковувати. Можна порахувати - чисто теоретично - бо то ж не наші з вами гроші та будинки - за які гроші власник теоретично здавав би куплений в лютому 2024 будинок в одному з найвідоміших міст світу. 1300000$ - 100% 12*х - 5% Тоді х=13000000*5/(100*12)=5 416$, Хм, все вірно. Сам здивувався. Наведені вище думки можуть мати місце.
P.S. В наведених розрахунках прийнято цифра отриманого за рік профіту в 5% річних, яку - за моїми оціночними судженнями - використовують у всіх країнах світу за виключенням України. В Україні ця цифра - і лендлорди форуму не дадуть збрехати - дорівнює 10-12% річних.
akurt Я розумію цю логіку 2 роки тому, коли % ставка була близькою до 0. Але після росту ставки невже не зросли ціни на аренду? В мене взагалі склалось враження, що в США лендлорди - якісь мозахісти... В Чехії, Польщі і т.д. аренда через 3-6 місяців доганяє всі зміни вартості житла, тобто орендна плата на 10-20% вища ніж іпотека відповідного об'єкту...
Дюрі-бачі написав:akurt щоб можна було зняти за 5 житло то потрібно щоб хтось його здав за 5. А хто буде здавати по 5, коли можна продати вдвічі дорожче?
Ця фраза досить цікава. Розвиває логіку. Ну в фрази з попереднього допису - також,
Логіка - цікава річ. Вона відрізняється в залежності від того, хто намагається розмірковувати логічно. Я відразу згадав мою березневу розмову з приятелем, який з квітня 2020 року мешкає з родиною на березі Середземного моря, орендуючи квартиру 2+1. Там логіка пройшла такі етапи еволюції: - Оренда квартири 2+1 на березі Середземного моря обійшлася влітку 2019 року в 1200$ плюс комунальні витрати. - якщо таку ж квартиру взяти в оренду не на місяць, а на рік, то витрати складали б (завдячуючи різниці в орендній платі короткостроковій та довгостроковій) 12*350=4 200$ за рік (!). Але такою квартирою можна користуватися не 30 днів, а 365 днів на рік, запрошуючи наприклад родичів або приятелів. - Логічно взяти квартиру в оренду на рік за 4200$, ніж платити 1200$ за місяць, що і було зроблено в березні 2020 року. - логічно зробити наступне: перевезти в квітні 2020 року свою родину (двоє дітей) для прожиття на березі Середземного моря, бо гроші ж заплачені? Логічно. Тому саме так і зроблено: родину з міста Буча було перевезено на прожиття в місто на березі Середземного моря. - Логічно свою квартиру в місті Буча здати орендарям? Не на 100%, але логічно. Наприклад, я маю квартиру у Львові, але її не здаю на протязі багатьох років - мені шкода заселити людей на дубовий паркет, виготовлений з карпатського дуба в цеху в багатостраждальному місті Стрий. Не впевнений, що його там ще роблять і зроблять. - Можливо це і не логічно, але квартиру в місті Буча було здано орендарям. Орендарі трохи підвели, виїхавши з орендованої квартири на період лютий 2022-осінь 2022. І це було логічним. - Логіка трохи зламалася, коли в березні 2024 року власник квартири 2+1 на березі Середземного моря почав узгоджувати орендну плату на наступний період з 1.04.2024 по 31.03.25. Власник зажадав оренду плату в сумі 387$. Орендар не погоджувався і запропонував орендодавцю суму в 307$. Орендодавець висловив думку, що сума в 307$ за оренду трикімнатної квартири на березі Середземного моря не є логічною - і крім того - не відповідає його сподіванням щодо розміру отриманої вигоди від здачі в оренду мебльованоі квартири, а сума в 387€ може бути логічною. - Орендар навів інші аргументи: сума в 307$ дорівнює орендній платі за його квартиру в місті Буча (нові орендарі заселилися і погодилися платити 12 000 гривень) і тому має бути прийнята орендодавцем в якості економічно обґрунтованої та логічною: бо не логічно ж платити за оренду квартири 2+1 на березі Середземного моря суму більшу, ніж він отримує від орендаря квартири в місті Буча. - Тому орендар запропонував власнику квартири на березі Середземного моря суму в 307$. І не більше.
Ось чи все тут логічно, я не знаю.. Чим закінчилася ця історія - я не знаю.
Востаннє редагувалось akurt в П'ят 12 кві, 2024 14:37, всього редагувалось 1 раз.
akurt написав:Власник зажадав оренду плату в сумі 387$. Орендар не погоджувався і запропонував орендодавцю суму в 307$
Не розумію в чому проблема: орендар поїхав в дешевшу квартиру, а в цю заїхав новий орендар, готовий платити 387 ... На ринку ціну диктує той, хто в дефіциті. В більшості світу - це власники житла. І тільки в диприсивних регіонах, як Україна - це орендарі.
Ну ось бачите, ви розмірковуєте НЕ логічно: чому ви вважаєте, що орендар, який вже звик до даної квартири на березі Середземного моря, має виїхати, тому що власник квартири не погоджується отримувати в перерахунку на українські гривні 12000 на місяць, які отримує орендар від здачі своєї квартири в місті Буча? Чому це в чудову трикімнатну квартиру з меблями та побутовою технікою повинен заїхати хтось інший? Де ж тут логіка? Мені особисто жінка орендаря так і сказала: 9000 лір (12000 гривень) платити погоджуємося, а 12 000 лір (387$) - не погоджуємося. Я спробував розмірковувати логічно та висловив таку думку: ринкова ціна здачі в оренду такої або аналогічної квартири в тому районі складає 15 000 лір; орендодавець запропонував узгодити ціну - з врахуванням інфляції та аналізу ринку - в сумі 12 000 лір, що є і логічним (як ціни для сталого клієнта), і економічно обґрунтованим.
Але жінка орендаря, яка приймала участь у товариській розмові, погоджувалася тільки з іншою логікою: «Якщо орендарі погодилися платити за квартиру в місті Буча 12 000 гривень, то чому її чоловік повинен платити за квартиру, в якій вони проживають, більше за 12 000 гривень на місяць?»
При розмові не був присутній орендодавець, але я уявляв, як він блимав очими, намагаючись зрозуміти, що таке «гривня» та з чим її їдять.
P.S. У всій цій реальній історії я став на бік орендодавця, хоча ніколи в житті з ним не зустрічався. Одночасно подумав, що є чинники, які призводять до того, що нашим людям дійсно часто буває важко або дуже важко жити в еміграції: там логіка життя інша.
rjkz написав:Сейчас, действительно, ситуация, когда платежи по мортгиджу значительно выше рента. Но так будет не всегда. И когда ставка понизится, то цены вырастут. Поэтому в покупке такой есть смысл даже если в течении года-двух иметь лосс. Через пару лет перефинансируется под 3-4%, и будет владеть домом который с 350 куе поднимется, скажем, до 450. Ну и рент дома, который реально стоит 350 куе, это где-то с 2500. Кроме того, выплачивая мортгидж будет иметь списания с налогов.
Поки що це - ваші інфантильні мрії. https://ru.investing.com/analysis/article-200312298 Березнева річна інфляція виросла до 3.5%. Імовірність зниження ставки в червні оцінюється в 17%. І це поки що до нових ударів Малюка та Буданова по НПЗ на росії. Джонсон ще тиждент повийобується - і дрони по НПЗ орків прилетять. Буде під вибори в США Брент по 100, ставка ФРС так і лишиться 5.5%. 10 річні папери знову виростуть понад 4.5%. Про дефіцит бюджету і співвідношення держборгу до ВВП доведеться лиш здогатуватись. Дкмаю за 2 роки буде актуально поговорка: Спасибі жителям Техаса за президента підораса...
Лично мне высокая учетка на еще года - очень не помещает.
Дюрі-бачі написав:В Чехії, Польщі і т.д. аренда через 3-6 місяців доганяє всі зміни вартості житла, тобто орендна плата на 10-20% вища ніж іпотека відповідного об'єкту...
Ніт. Ріст відсоткової ставки призвів до того, що платежі за іпотекою у деяких зросли в 1,5 рази. Але це не значить, що працівники почали автоматично отримувати в 1,5 рази більшу з/п, щоб компенсувати власникові фінансові витрати. Оренда, яка з'їдає майже усю зарплату, стимулюватиме працівників шукати інші міста для життя. Наприклад, я теоретично можу працювати з центру Кракова і платити за оренду 4000 злотих, але якщо власник зажадає 6000 чи 8000, то я просто переміщуся у якесь маленьке містечко за 30-40 км і платитиму 2000. І дефіцит житла не обов'язково означає дефіцит пропозицій на ринку оренди.
Gastarbaiter А тим часом за 2 роки вартість оренди зросла вдвічі. І чомусь більшість не їде в маленькі містечка, а вимагають підвищення ЗП. Звісно зміна цін не миттєва і трохи відстає від дій уряду, але вона все рівно має бути.