Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
Долярчик написав:як з "омна і палок"(так висловлюються на київській гілці) - може, майже, те саме коштувати В РАЗИ ДОРОЖЧЕ?!
Долярчик, ви вже ніби не перший рік на фінансовому форумі, а задаєте питання, відповідь на які дають закони ринкової економіки:
"Кожен товар коштує рівно стільки, скільки покупець готовий за нього заплатити" (деколи додають "тут і зараз").
Ви шукаєте відповідь в парадигмі соціалістичної, або, навіть, планової економіки. Коли на меті (тобто в рознарядці, що прийшла "зверху") в забудовників був не прибуток, а (1) "Обеспечить каждую молодую семью отдельным жильем к 2xxx (вибачте забув) году!", або (2) хоча б собівартість будівництва + притомна націнка (до 10%).
Будь-які соціалістичні інструменти, наприклад, штучне обмеження прибутковості, централізоване планування і т. ін. в довгостроковій перспективі призводять до викривлення на ринку і різноманітних проблем, наприклад, дефіциту (СРСР Вам, як приклад).
Але в нас який не який, а капіталізм (я б сказав дещо дикий), тому вирішити це можна через інший закон - попиту і пропозиції. Якщо "це", такої якості і по таких цінах хтось купує, то чому б і не будувати? Є попит, знайдеться і пропозиція.
Чому Ви не купуєте квартиру в Запитові, а розглядаєте варіанти лише у Львові? Ось вам і відповідь - тому що в Запитові вона нікому не потрібна. Можливо, хтось купить для себе, тому що у Львові дорого, і буде кожного дня витрачати 1.5-2 години на доїзд на роботу до Львова. Якщо у вас хороша робота в Запитові (там є трішки складів і логістики, можливо ще щось), то взагалі чудово! Але скільки там такої роботи? Плюс, що там робити дітям? Тому попит там низький.
А у Львові попит є. Не стане попиту - ціна впаде - почнуть менше будувати - зменшиться пропозиція, і так далі... за деякий час ринок прийде в стан рівноваги. Можуть зіграти і зовнішні фактори, а можуть і не зіграти. Через девальвацію 2014-2016 РН відчутно просів, але у Львові просадка була не така суттєва, тому що приїхало дуже багато людей зі Сходу, які замортизували це падіння.
Так, є об'єктивні причини у вигляді вартості землі, апетитів чиновників, які впливають на собівартість, але я не вірю, що ці речі покривають 100% різниці в ціні. Все інше - це ринок.
Найбільше в цьому мене засмучує те, що люди, які це все купують (чи для себе, чи під оренду) не задають собі питання про якість життя в тих районах і будинках. Коли люди там почнуть реально жити, і кожного дня стикатись з проблемами, це може суттєво змінити ринок. Наприклад, в мене знайомі, що вклалися в котлован пару років тому, зараз планують скинути цю квартиру (тому що вкладали в будинок в зеленому районі, а тепер навколо одні новобудови і котловани - суцільний бетон, жодної нової школи, садочка), і перевкластися десь в центрі. Хоча таких людей меншість. Більшість буде вимагати від злочинної влади: "збудувати школи/садочки/паркінги", "розрулити транспортний колапс", а своєї вини вони в тому бачити не будуть. За цей час у Львові всі прийстойні ділянки бездумно (без будь-якої стратегії) забудують низькоякісним шлаком, і на побудову якісного житла місця фізично не залишиться.
Найкраще, що, на мою думку, може статися в цій ситуації, це після падіння цін на весь цей шлак нижче плінтуса, туда можна буде переселити людей з "хрущовок", що розвалюються, і на ділянках, що звільняться, можна буде побудувати якісне житло: малоповерхове, з підземними паркінгами, великою кількістю зелені навколо, достатньою кількістю садочків, шкіл. Наприклад, Дністерська/Дунайська/Білоцерківська могли би стати дуже класним районом. Але це буде диво, якщо так станеться.
Шановний ,а що Ви думаєте про Бузкова-Зелена? Чи Пимоненка-Хлібна? Дуже цікавить Ваша думка.
Coder написав:
Долярчик написав:як з "омна і палок"(так висловлюються на київській гілці) - може, майже, те саме коштувати В РАЗИ ДОРОЖЧЕ?!
Долярчик, ви вже ніби не перший рік на фінансовому форумі, а задаєте питання, відповідь на які дають закони ринкової економіки:
"Кожен товар коштує рівно стільки, скільки покупець готовий за нього заплатити" (деколи додають "тут і зараз").
Ви шукаєте відповідь в парадигмі соціалістичної, або, навіть, планової економіки. Коли на меті (тобто в рознарядці, що прийшла "зверху") в забудовників був не прибуток, а (1) "Обеспечить каждую молодую семью отдельным жильем к 2xxx (вибачте забув) году!", або (2) хоча б собівартість будівництва + притомна націнка (до 10%).
Будь-які соціалістичні інструменти, наприклад, штучне обмеження прибутковості, централізоване планування і т. ін. в довгостроковій перспективі призводять до викривлення на ринку і різноманітних проблем, наприклад, дефіциту (СРСР Вам, як приклад).
Але в нас який не який, а капіталізм (я б сказав дещо дикий), тому вирішити це можна через інший закон - попиту і пропозиції. Якщо "це", такої якості і по таких цінах хтось купує, то чому б і не будувати? Є попит, знайдеться і пропозиція.
Чому Ви не купуєте квартиру в Запитові, а розглядаєте варіанти лише у Львові? Ось вам і відповідь - тому що в Запитові вона нікому не потрібна. Можливо, хтось купить для себе, тому що у Львові дорого, і буде кожного дня витрачати 1.5-2 години на доїзд на роботу до Львова. Якщо у вас хороша робота в Запитові (там є трішки складів і логістики, можливо ще щось), то взагалі чудово! Але скільки там такої роботи? Плюс, що там робити дітям? Тому попит там низький.
А у Львові попит є. Не стане попиту - ціна впаде - почнуть менше будувати - зменшиться пропозиція, і так далі... за деякий час ринок прийде в стан рівноваги. Можуть зіграти і зовнішні фактори, а можуть і не зіграти. Через девальвацію 2014-2016 РН відчутно просів, але у Львові просадка була не така суттєва, тому що приїхало дуже багато людей зі Сходу, які замортизували це падіння.
Так, є об'єктивні причини у вигляді вартості землі, апетитів чиновників, які впливають на собівартість, але я не вірю, що ці речі покривають 100% різниці в ціні. Все інше - це ринок.
Найбільше в цьому мене засмучує те, що люди, які це все купують (чи для себе, чи під оренду) не задають собі питання про якість життя в тих районах і будинках. Коли люди там почнуть реально жити, і кожного дня стикатись з проблемами, це може суттєво змінити ринок. Наприклад, в мене знайомі, що вклалися в котлован пару років тому, зараз планують скинути цю квартиру (тому що вкладали в будинок в зеленому районі, а тепер навколо одні новобудови і котловани - суцільний бетон, жодної нової школи, садочка), і перевкластися десь в центрі. Хоча таких людей меншість. Більшість буде вимагати від злочинної влади: "збудувати школи/садочки/паркінги", "розрулити транспортний колапс", а своєї вини вони в тому бачити не будуть. За цей час у Львові всі прийстойні ділянки бездумно (без будь-якої стратегії) забудують низькоякісним шлаком, і на побудову якісного житла місця фізично не залишиться.
Найкраще, що, на мою думку, може статися в цій ситуації, це після падіння цін на весь цей шлак нижче плінтуса, туда можна буде переселити людей з "хрущовок", що розвалюються, і на ділянках, що звільняться, можна буде побудувати якісне житло: малоповерхове, з підземними паркінгами, великою кількістю зелені навколо, достатньою кількістю садочків, шкіл. Наприклад, Дністерська/Дунайська/Білоцерківська могли би стати дуже класним районом. Але це буде диво, якщо так станеться.
Востаннє редагувалось Ethereum в Суб 04 тра, 2019 11:04, всього редагувалось 1 раз.
Я вирішила глянути в Інстаграмі, що робити в Запитові. Там дійсно нічого, а от в Ременові пишуть, що крім нарощення вій, є 10 продуктових магазинів, автомийка, піцерія, паб, аптека, нова пошта... футбольна команда Думна Федерації футболу Львівщини... церква, християнський спортивний клуб...
Але то ше нічого. Там відкрили нічний клуб remeniff.club
Нафік ті всі села, хоч і з тошниловкою, піцерією, аптекою, дискотекою.. Львів то є Львів. А Львів то є центр. В центрі лише поляки і австріяки мають файну локацію. Думаю, що гілка ця всім допомогла то усвідомити. Навіть при обвалі цін на бетон, просідання тут буде менше ніж будь де. Локація замортізує ціну. І то є найгірший варіант. А так ціна в центрі +- стабільна. Тому, якщо Долярчик складає долярчики під грушу, не хоче займатися кріптою, а хоче бути лендлордом, то нехай скирдує на хату в центрі, а не на термітник, що знеціниться з часом і в бомжатник перетвориться. Все гонорове паньство смакує каву у Львові на терасі, а не в термітнику на селі...
Coder, так, Ви праві..... - я інколи забуваю, що це все "нічого особистого, - лише бізнес!" - а не - "як забезпечити молоді сім'ї ДОСТУПНИМ/ЯКІСНИМ житлом"...
... так, так...."якби ж то знати наперед!" - то зробив би так, як радили тут колеги по цеху(форуму) - взяти в розтермінування, чи іпотеку ДВА котловани в Лайті..... а тоді, під кінець здачі, один продати по переуступці.... - то було б і на ремонт і ще б залишилось - але, я таке не ризикнув, бо знаю ЗОЛОТЕ правило - "ніколи не ризикуй на останні гроші!" - бо могли виникнути різні фос-мажорні обставини.... - а підставляти "свиню" своїй сім'ї(ще нанадцять років мучитись на купонці) - совість/розум не дозволив!
- але, пофантазуємо....)) ... якщо, я б таке зробив, то продавши одну однуху на прикінці минулого року, то........ хіба ті виручені кошти ЗАФІКСУВАТИ і закинути на депо(розбивши 50/50 дол/грн, або щось приблизно того) - бо, перепригувати в аналогічний котлован(наголошую АНАЛОГІЧНИЙ, а не десь в Рясному), то сенсу немає! - чому? - от дивимось на сусідні котловани/напів-збудовані будинки Грінвіль Парку - ціни на однухи щось близько 19тис.грн. м2(двухи,чи трьохи то дешевші, і то там від черги ще коливається ціна) - а в Лайті, перед здачею, восени продавали на олх, щось по 21тис.м2(і то хотєлки... - не факт, що по тій ціні продали, а може і до 20тки за м2 спускали) - то ж кажу, хіба продати і фіксанутись/засісти на депо... - бо, вкладатись в котловани по 19тис.грн, щоб через рік продати...... - то, на моменті, як на мене, трохи(або дуже) сумнівна перспектива!
- то, тим більше, і в іпотеку(як я хочу) лізти - немає сенсу!...... - одне, хіба що ВГАДАТИ, коли саме(якого року) буде приблизна криза, як в 2014р, і перед нею залізти в гривневу іпотеку.... - хоча......... простіше - купити "напередодні кризи" дУляри
Долярчик Долярчику, брате, не ліз ти в ті термітники з інвестиціями, щиро раджу! Щоб тещини млинці не їсти і втікти звідти, я ще розумію, то із безвиході в термітник йти жити. Але інвестувати, ні. Ризиків тьма. Скирдуй на поляка чи австріяка в центрі. Буш туристам хату в оренду здавати.
Козак-характерник написав:Долярчик Долярчику, брате, не ліз ь ти в ті термітники з інвестиціями, щиро раджу! Щоб тещин І млинці не їсти і вт Е кти звідти, я ще розумію, то із безвиході в термітник йти жити. Але інвестувати, ні. Ризиків тьма. Скирдуй на поляка чи австріяка в центрі. Буш туристам хату в оренду здавати.
Москалику , не напружуйся балакати мовою , в Данецке дома красивее.