Shaman написав:не уточнил - применение этой методики странами-эмитентами мировых валют, в частности в США. правда, это происходит на фоне роста глобальной экономики, когда куча баксов складывается всем миром в заначки.
чем это заканчивается в бантустанах - это понятно. а в США - наблюдаемс
И что, теперь США могут это делать до бесконечности?
На прошлой неделе в украинских СМИ со ссылкой на утечку внутреннего письма, опубликованную Lebensmittel Zeitung, появилась информация о выходе немецкой розничной сети Lidl (Лидл) на рынок Украины.
Тиражируется уже хз сколько, и фактажа = 0 Я думаю, что им хватит опыта Биллы и Метро в Украине. Да и остальные тоже могут "пожелать удачи" новичку на нашем рыночке
Метро еще вполне себе существует. Билла пришла, когда местных сетей еще было мало. А потом просто не выдержала конкуренции. Когда-то пользовался, ничего особенного там не видел, теперь там местный Класс.
Цитрин написав:новыми 500 и 200 грн 2018 года обычно банкоматы заправляют. Чуть реже 100 грн встречаются. Мелкие в основном старые и мятые. Т.е. эмиссия в основном 500 и 200 грн купюрами.
Эмиссия в основном -- циферками на счетике. А купюры это просто новые привезли.
в случае Украины не угадали 2008 кеш - 167 ярдов грн, банки - 19 ярдов 2014 кеш - 305 ярдов, банки - 27 ярдов 2021 кеш 558 ярдов, банки - 37 ярдов
немного притянуто, но идея "кеш наше все" понятна. даже в баксе соотношение кеш - безнал - 1 : 1
У Вас что-то с цифрами не то. Сравним кеш на руках, он же Грошовий агрегат М0 и денежную массу, она же Грошовий агрегат М3.
12.2008 М0 154,8 млрд, М3 515,7 млрд 12.2014 М0 282,9 млрд, М3 956,7 млрд 11.2021 М0 549,6 млрд, М3 1957,9 млрд
Shaman написав:не уточнил - применение этой методики странами-эмитентами мировых валют, в частности в США. правда, это происходит на фоне роста глобальной экономики, когда куча баксов складывается всем миром в заначки.
чем это заканчивается в бантустанах - это понятно. а в США - наблюдаемс
И что, теперь США могут это делать до бесконечности?
ИМХО, не могут. если бы столько напечатал бантустан, то уже был бы гипер в бантустане.
orest написав:Це має спровокувати відчутне зменшення інфляції у світі і у нас.
Одночасно і зменшення валютного виторгу від експорту. Чи сказано і я прогавив?
Однозначно і беззаперечно. Виграємо на експорті - програємо на імпорті і навпаки. Тут все чітко. А у звязку з тим, що експортуємо, практично, сировину і харчову продукцію,а імпортуємо не тільки сировину і енергоносії, але й рено-мерседеси, самсунги-епли, шуби-шкарпетки і тд, тому імпорт переважає. І навіть коли виграємо на експорті, суттєвіше програємо на імпорті. Не тільки через співмірний ріст цін, але й через ріст імпорту тойот-хуавеїв-пакорабанів, коли вдається заробити краще на експорті зерна-руди-олії... Через це мали б розвивати забезпечення внутрішніх потреб ринку хоча б в трусах-сорочках, якомусь ширнепотребі (щоб не перти з Китаю, тим більше, цінова конюнктура і процеси в логістиці сприятливі), внутрішній туризм, щоб зменшити відтік через поїздки в Туреччину-Єгипет. Та цього не відбувається. Бізнес займається тим, що приносить більший прибуток, вимагає менше інвестицій, зусиль-часу. Урядам і президентам далеко до проблем, які б вони мали вирішувати на своїх посадах. Зараз взагалі маємо безпрецедентний розрив між життям країни, бізнесом і владою. Побори, корупція, беззаконня зашкалюють, податкова з мнсниками-держпродспоживслужбою і решта непотріб рвуть як в останнє, контрабанда цвіте буйним цвітом. 5600 і інші речі спричинять додатковий активний ріст тіні і корупції з наступного року, що явно не покращить ОФІЦІЙНУ ситуацію і курс. А ще якщо нагрянуть трабли з врожаєм і зменшать експорт на фоні росту імпорту (адже вже зрозуміло, що ПГС до квітня будуть пусті і газу доведеться імпортувати багато)... П.С. Сонцесяйний батько нації однозначно доцарюється. Особливо мене потішила ініціатива від "слуг", щоб дати право барти повноцінну участь у виборчому процесі з 16 років. Тобто, це кодло розуміє, що їм вже нічого не світить в існуючому електоральному полі, тому вирішили залучити до голосування 16-17 річних тіктокерів, яким надіються забити баки відосіками і якимись іншими "онлайн-ніштяками" П.С. НБУ вже купив 5 млн по 27,04...
Чому їм не світить в електоральному полі?! Бо у вас словесне не тримання?! Особисто, якщо б вибори були сьогодні, то я і мої рідні і близькі однозначно проголосували б за Зе! Ну не за баригу ж голосувати з його картинами!!!
alter написав:Эмиссия в основном -- циферками на счетике. А купюры это просто новые привезли.
в случае Украины не угадали 2008 кеш - 167 ярдов грн, банки - 19 ярдов 2014 кеш - 305 ярдов, банки - 27 ярдов 2021 кеш 558 ярдов, банки - 37 ярдов
немного притянуто, но идея "кеш наше все" понятна. даже в баксе соотношение кеш - безнал - 1 : 1
У Вас что-то с цифрами не то. Сравним кеш на руках, он же Грошовий агрегат М0 и денежную массу, она же Грошовий агрегат М3.
12.2008 М0 154,8 млрд, М3 515,7 млрд 12.2014 М0 282,9 млрд, М3 956,7 млрд 11.2021 М0 549,6 млрд, М3 1957,9 млрд
давайте сверим терминологию. я отталкиваюсь от понятия денежная база. в отличие от денежной массы - это сколько денег одномоментно есть в обороте. так вот на корсчетах в банках - именно столько денег. есть еще казначейство - там денег примерно столько же или даже меньше, и пресловутые депосертификаты - там денег сейчас овердофига - но они у НБУ, хотя тоже можно считать их условно безнальными.
а в денежной массе есть мультипликатор - кто-то положил на депозит, кто-то взял кредит, кто-то снова положил на депозит.
посыл моего сообщения - кеша у нас больше, чем безнала