prodigy написав:та не було ніяких цукерок і букетів лікарям при ссср, репетиторів також
та ну... Одеса 1975, мама вчителька - постійно квіти конфети (а в конфетах червончик іноді). На день народження + 8квітня - то статуетку, то друкарську машинку... Був у неї в класі дурачок - проте папа скорняк, мама з ним займалась додатково, а в мене за це курточка з кусочков гарного хутра. А ще пам'ятаю, як мама мене посилала на задній вхід продмага, де мамаша якойсь її учениці давала мені завернуту в газету курочку...
квіти і конфети?(мабуть цукерки?) на 8 березня "батьківский комітет" збирав по 3р для вчителя(це було десь ближче до 1978/79р), а так дарили на ДР по індивідуальній ініціативі(сидить вчителька і каже у мене сьогодні ДН), тільки один з класу піднявся і подарив парфюм "Красная Москва", це йому клас не пробачив (побили потім)
Друкарські машинки коштували від 180 до 220 руб (треба було регіструвати в КГБ), і навіщо вчителю така фігня-сусідів доставати клацаненям, може краще мопед(у селі) подарити
Мопед «Верховина-6», який випускався Львівським мотозаводом (ЛМЗ) наприкінці 1970-х — на початку 1980-х років, у 1980 році коштував 226 рублів
Востаннє редагувалось prodigy в Нед 05 кві, 2026 09:17, всього редагувалось 1 раз.
Romasha написав:А репетитори то повально, 5руб година наприклад з англійською, чи фортепіано. А вступні до ВУЗів! Коли тебе готує твій препод зі школи - це ще норм, а ось коли той хто буде приймати вступний екзамен - ось це вважалось круто, бо практично це завуальований хабар за вступ. З вулиці таке було неможливо, тільки "по блату". Ну й гроши в цих справах цінувалися менш ніж дефіцитні товари чи послуги чи взагалі місце у 2роковій черзі в "Доме мебели".
5руб година? у вчителя з фортепіано офіційна ЗП було до 100р (після муз.вчилища перші роки-80р), 5руб за місяць? (якщо мова про 70ті), я закінчив музичну школу по акордеону 5 років (фоно-другий інструмент)1972-1977, потім ще 2 роки на 7струній гітарі.
ціна за місяць у муз.школі рахувалась так: найвища оплата :ф-но і скрипка, потім народні (баян, акордеон) і далі - духові(ударні) інструменти
при зп в місяць у батьків (сумарно) до 250р -15р в місяць, якщо 300+р -то вже 20р на місяць, домба і духові -3,5-5р на місяць
5р репетиторства за день по фоно брав мабуть професор консерваторії коли готував піаніста до конкурсу Чайковського у Москві
Востаннє редагувалось prodigy в Нед 05 кві, 2026 09:26, всього редагувалось 1 раз.
prodigy написав:репетиторства також не існувало, освіта за часи СРСР була добра, і маячи реальні п'ятірки в школі, як мінімум здати вступні екзамени на "4" було банально просто. Якщо комусь і допомагали вчителі, не дай боже директор школи або ГОРОНО про це дізнається, буде звільнення зі школи (потім тільки в дитячому садочку працювати).
Я перед поступлением в 86 брал по паре уроков у репетиторов именно с целью подготовке к экзаменам. После специализированной школы мне надо было научиться не лезть за пределы стандартной программы. Это не были преподаватели ВУЗа и не были мои учителя. За дополнительные занятия со своим учеником действительно давали по шапке, но на независимое репетиторство закрывали глаза.
Если говорить об обычном натаскивание учеников обычных школ, стоит заметить, что в классе учитель всегда ориентируется на уровень чуть ниже среднего. Если хочется большего, нужны индивидуальные занятия. Система была вполне отлажена. И тогда, и сейчас. И да, репетиторство - это не про вытягивание отстающих.
пара уроків, це не є постійний заробіток, таке робили за віддяку (парфуми, коньяк)
ви наполягали що це було системно (як аргумент на мій пост-про 120р у бюджетників)
блат у ті часи коштував значно більше ніж гроші: -продавці(у відділі ТВ/радіо, меблі, автозапчастини) -лікарі -СТО -сантехники/електрики -міліція -вчителя? ну нехай
prodigy написав:Друкарські машинки коштували від 180 до 220 руб (треба було регіструвати в КГБ)
В середине 80-х диапазон был пошире. Портативная Москва стоила 120, а электрическая Ятрань - 400. Регистрировать уже не надо было.
на судні стояла копіювальна машина-судові ролі друкували на друкарських, з появою комп'ютерів у 1989р на ПК, а копії робили на "ксероксах". Існував журнал реестрації: дата/посада(3пом, або помполит)/скільки копій/для чого на ксероксі був лічильник копій: типовий запись в журнал виглядал так
prodigy написав:пара уроків, це не є постійний заробіток, таке робили за віддяку (парфуми, коньяк)
ви наполягали що це було системно (як аргумент на мій пост-про 120р у бюджетників)
Вы продолжаете путать дополнительные занятия в своей школе с репетиторством. Репетиторство - это за деньги. Можно ли это явление назвать системным? Зависит от подхода. По-настоящему хороших учителей, репутация которых позволяет найти учеников вне своей школы, и тогда, и сейчас немного. Ну так профессионалы высокого класса всегда имеют больше возможностей (тогда неофициально).
Согласно новому закону, германским мужчинам в возрасте 17-45 лет, которые намерены покинуть страну на срок больше трех месяцев, теперь требуется разрешение Бундесвера. При поездках на меньший срок такого согласования не требуется. Закон о модернизации военной службы, цель которого – повысить обороноспособность германской армии в условиях роста российской угрозы, вступил в силу 1 января 2026 года.
Хантер, шо за двіж?)) Так і до бігунців скоро доберуться, нє?
ЛАД написав:... В этих условиях пропаганда шамана, что, поскольку РФ не соглашается на наши условия, надо продолжать воевать "сколько надо", представляется антиукраинской. Повторю, я прихожу к таким выводам исключительно на основе общедоступной информации. Возможно, я ошибаюсь. Но никаких аргументов от незламникив не вижу. Кроме "надо продолжать воевать", "раша не хочет мира" и "договорам с РФ нельзя доверять". Планы власти тоже непонятны. Если это просто дождаться конца срока Трампа, то...
Я уж молчу о проблемах с мобилизацией и о тои, что все наши незламники объясняют бандерлогу, что он будет воевать до конца, а они необходимы в тылу.
пишемо про все, що завгодно, окрім війни. це ознака, що новин немає, все застопорилось - й в нас, й в Ірані.
але брехню пропускати не можна черговий приклад, як ЛАД щось вигадає, а потім звинувачує мене на підставі вигаданого...
ще раз - Украхні воює лише тому, що Раша не проводить реальні перемовини, й по факту всі їх пропозиції - той чи інши варіант капітуляції - зі встановленням проросійської влади, переслідуванням проукраїнських громадян та знищення всього українського - дивимось на окуповані території...
Раша не погоджуєтсья на будь-які умови. й до речі, я колись дотис ЛАДа, що він визнав, що поки немає результати перемовин треба воювати але тепер знов розповідає...
про нові умови - Раша, це гопник. й перемовини веде відповідно - чим більше ми пропонуватимо, тим більше вони вимагають - аж до капітуляція. люди, які ведуть перемовини, це розуміють. ЛАД робить вигляд, що не розуміє цього (а може дійсно не розуміє).
й головне - фінський варіант - це історія (й ми бачимо справжне відношення фінів до цього варіанту). що це має бути в поточних умовах, тут він ховається в кущі - немає пропозиція. що таке антиросійська пропаганда? з точки зору Раші це будь-які згадки про військові злочини Раші, й взагалі навіть слово війна
тому Україна готова до перемовин, реальних перемовин. ми вже йдемо на всі поступки Раші, які вони озвучили публічно (окрім Донбасу поки). а їх поки це не влаштовує. тому давайте на українському форумі називати речі своїми іменами. а на російських вони розповідають, що всі цілі СВО будуть досягати.
fler написав:Согласно новому закону, германским мужчинам в возрасте 17-45 лет, которые намерены покинуть страну на срок больше трех месяцев, теперь требуется разрешение Бундесвера. При поездках на меньший срок такого согласования не требуется. Закон о модернизации военной службы, цель которого – повысить обороноспособность германской армии в условиях роста российской угрозы, вступил в силу 1 января 2026 года.
Хантер, шо за двіж?)) Так і до бігунців скоро доберуться, нє?
ніякого дозволу не потрібно, тільки заповнити заявку, щоб бундес знав, де при потребі ресурс