|
Коли розпочнеться обвал нереальних цін на житло у Києві? |
+ Додати тему
|
Відповісти на тему
|
Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
Додано: П'ят 29 вер, 2023 09:24
Парадокс дня. Продать нереально и купить невозможно. (У меня тоже так)
-
Бетон
-
-
- Подякував: 191 раз.
- Подякували: 406 раз.
-
-
Профіль
-
-
2
Додано: П'ят 29 вер, 2023 09:41
Hotab написав:Voistov , а что по этим волшебным 7%? Вам не положено, или не из чего выбрать?
Не положено. Да и как бы у меня есть жилье уже. Надо расширяться, не продавая существующее.
-
Voistov
-
-
- Подякував: 66 раз.
- Подякували: 81 раз.
-
-
Профіль
-
-
Додано: П'ят 29 вер, 2023 09:44
Voistov написав:Faceless Питання відпочатку стояло в тому, що нерухомість потрібна, і ці гроші ви готові на неї витратити.
Недвижимость нужна, но какой ценой. 500 долларов, меньше не может стоит стоимость оформления кредита и страховка. За 370 можно снять двуху которая стоит 100к. Это кому так кортит купить квартиру прямо сейчас, когда затраты эквивалентны и жилищные условия, что купить сейчас, что через год?
Разве что что дополнительный переезд в цепочке 1к арендная -> 2к арендная -> 2к своя
P.S. Живу с женой и ребенком в 1к, 44м. Кредит такой как сейчас, ну уж врядли. Скорее потерпеть подкопить. Если бы не хватало много, что скирдовать несколько лет, жить в сьемной двушке скорее.
У вас дуже дивна математика. Ну ок, 500 долярів нехай оформлення. Так це разовий платіж. Чого ви його порівнюєте з орендою, яку треба платити щомісяця? Потім, поки накопичуєте, ви ті 400 доларів віддаєте лендлорду щомісячно. І це суто витрата за користування чужим житлом. Якщо платити ті ж 400 дол відсотками - це плата за користування, але вже своїм. Оренду легко піднімуть, і регулярно, відсотки - ні. Я ж вас не вмовляю, вам цікава була мотивація - я вам описую засади тієї мотивації.
-
Faceless
-
- Модератор
-
- Подякував: 1495 раз.
- Подякували: 8230 раз.
-
-
Профіль
-
-
4
9
3
Додано: П'ят 29 вер, 2023 09:47
adeges написав: Faceless написав:adeges написав:Здається у мене все чорним по білому написано ) - всі кредити видаються зараз по фіксованій ставці. Крім 1 банку. Зазначені мною ставки від 16% до 28% - виключно по нових кредитах.
Добре, повторю. Якщо ставка спочатку - фіксована, але через 1,3,5 років стає плаваючою - у вашій аналітиці вона йтиме як "фіксована"?. Ймовірно, так, бо глянув на умови, ці пропозиції також є, і вони вигідніше, ніж те, що зараз пропонують більшість інших з фіксованою ставкою. Лідером по кількості, як пам'ятаю, був Ощад. Він дорогий, але видавав тим, кому відмовляли інші - от там я й бачу зараз 19-21%. Те саме в багатьох інших, той де Глобус мав програми з забудовниками по хороших ставках, тепер їх не бачу, а умови погіршилися - близько 20% і більше. Те, шо умови суттєво погіршилися, я й не заперечував. До 2022 умови були набагато кращими, і ті, хто тоді взяли кредити, поки нічим не програли. Те, що зараз в принципі кредитують, навіть по високим ставкам - і дещо дивно, і недобре. Це надто ризикові кредити з абсурдними умовами.
В моїй аналітиці фіксована ставка означає фіксована ставка. З першого до останнього дня. Я спеціально зазначив, що є єдиний банк, який видає з тимчасово фіксованою ставкою на 3 роки, а потім - змінна. Що тут незрозуміло? Щодо тих хто брав раніше по змінній ставці. Всі ці ставки привязані до середніх ставок по депозитам. Зазвичай на 1 рік. Зазвичай з маркапом 3-4%. Зараз вони низькі, і найімовірніше не будуть вже настільки високими, як раніше, бо середня ставка була висока частково за рахунок того, що десятки кептивних, сміттєвих банків, сотню яких викинули з ринку у 2014-2016 рр., платили 20+% депозитчикам. Проте це не означає, що ризику ставки нема. І до речі 15% - це до фіга як багато. Зараз в США та Великій Британії ринок нерухомості почав знижуватись минулого року, коли ставки пішли вгору (на сьогодні дєтскіє по нашому 5-6%). Про це місцева преса пише як про катастрофу. У нас же 15% - розглядається як мана небесна.
Я й про 15% нічого не казав. Найвища з тих що знаю - 12%. Так, у більшості фіксована ставка була на 1 рік, проте були варіянти і на 5 років. Плаваюча - були умови UIRD +3-4%,а були й +2%.
-
Faceless
-
- Модератор
-
-
-
Профіль
-
-
4
9
3
Додано: П'ят 29 вер, 2023 10:14
Faceless написав:Я й про 15% нічого не казав. Найвища з тих що знаю - 12%. Так, у більшості фіксована ставка була на 1 рік, проте були варіянти і на 5 років. Плаваюча - були умови UIRD +3-4%,а були й +2%.
14.5-15% - це середня по новим кредитам за даними НБУ на підставі їх опитування банків у 2021 р. Я писав про неї вчора
-
adeges
-
-
- Подякував: 433 раз.
- Подякували: 1066 раз.
-
-
Профіль
-
-
Додано: П'ят 29 вер, 2023 10:31
adeges написав: Faceless написав:Я й про 15% нічого не казав. Найвища з тих що знаю - 12%. Так, у більшості фіксована ставка була на 1 рік, проте були варіянти і на 5 років. Плаваюча - були умови UIRD +3-4%,а були й +2%.
14.5-15% - це середня по новим кредитам за даними НБУ на підставі їх опитування банків у 2021 р. Я писав про неї вчора
То я пам'ятаю. Але середня на то і середня, що є нижче і вище. 15% звісно вже не така приємна ставка, але й щодо "дофіга як багато" не можу погодитися. Нема сенсу порівнювати абсолютні цифри з ЄС чи США. У нас навіть офіційна інфляція вища. Доречі, і дол. еквівалент боргу, що брали в 2021 - вже менше десь теж на 15%.
-
Faceless
-
- Модератор
-
-
-
Профіль
-
-
4
9
3
Додано: П'ят 29 вер, 2023 10:34
beee написав:Парадокс дня. Продать нереально и купить невозможно. (У меня тоже так)
100% предложили за мою кв -10% от цены. Взял паузу на 3 дня на "подумать" За это время поездил посмотрел что продают и по чем - никто не торгуется вообще. Поэтому покупателю тоже отказал, т.к. переложиться некуда.
-
Олежан
-
-
- Подякував: 23 раз.
- Подякували: 140 раз.
-
-
Профіль
-
-
Додано: П'ят 29 вер, 2023 10:42
beee написав:Парадокс дня. Продать нереально и купить невозможно. (У меня тоже так)
рынок сократился. Меньше объектов в продаже, чем до войны. Продавцы это видят, поэтому не торгуются. Продать реально до 100куе. У людей с другими суммами планы на Украину тоже другие.
-
Wirująświatła
-
-
- Подякував: 2522 раз.
- Подякували: 3503 раз.
-
-
Профіль
-
-
2
3
Додано: П'ят 29 вер, 2023 10:58
Faceless написав:Voistov написав:Faceless Питання відпочатку стояло в тому, що нерухомість потрібна, і ці гроші ви готові на неї витратити.
Недвижимость нужна, но какой ценой. 500 долларов, меньше не может стоит стоимость оформления кредита и страховка. За 370 можно снять двуху которая стоит 100к. Это кому так кортит купить квартиру прямо сейчас, когда затраты эквивалентны и жилищные условия, что купить сейчас, что через год?
Разве что что дополнительный переезд в цепочке 1к арендная -> 2к арендная -> 2к своя
P.S. Живу с женой и ребенком в 1к, 44м. Кредит такой как сейчас, ну уж врядли. Скорее потерпеть подкопить. Если бы не хватало много, что скирдовать несколько лет, жить в сьемной двушке скорее.
У вас дуже дивна математика. Ну ок, 500 долярів нехай оформлення. Так це разовий платіж. Чого ви його порівнюєте з орендою, яку треба платити щомісяця? Потім, поки накопичуєте, ви ті 400 доларів віддаєте лендлорду щомісячно. І це суто витрата за користування чужим житлом. Якщо платити ті ж 400 дол відсотками - це плата за користування, але вже своїм. Оренду легко піднімуть, і регулярно, відсотки - ні. Я ж вас не вмовляю, вам цікава була мотивація - я вам описую засади тієї мотивації.
проблема із іпотекою, що якщо щось сталося із забудовником, то ні житла і ще торчиш банку, хіба готова вторинка, але ж ідея запустити економіку, а не підтримати вторинку
-
flyman
-
-
- Подякував: 1604 раз.
- Подякували: 2850 раз.
-
-
Профіль
-
-
1
3
Додано: П'ят 29 вер, 2023 11:04
flyman написав:проблема із іпотекою, що якщо щось сталося із забудовником, то ні житла і ще торчиш банку, хіба готова вторинка, але ж ідея запистити економіку, а не дати вторинці впасти
Ні, іпотека на недобуд (хіба що от-от мають здати) - це зовсім нерозсудливо.
-
Faceless
-
- Модератор
-
-
-
Профіль
-
-