fox767676 написав:
andrijk777 написав:Тому в черговий раз говорю - ключове це сухопутна війна на лінії фронту - це вирішує долю війни а не ракети і шахеди.
це вам так у Львові здається
Нагадати де прооходила лінія фрнту перед капітуляціею 2Рейха у 1СВ ?
Чому Німеччина програла у 1 світовій війні, хоча лінія фронту була далеко за межами її території?
Програма ChatGPT сказала:
Поразка Німеччини у Першій світовій війні справді виглядає парадоксальною: її армія майже до кінця війни утримувала фронт на чужій території (у Франції, Бельгії, Польщі), а сама країна залишалася майже «непорушеною». Але причини поразки були комплексні:
1.Виснаження ресурсів
-Британська морська блокада відрізала Німеччину від імпорту сировини та продовольства.
-Внаслідок цього в 1916–1918 рр. у країні почався голод (так звана «ріпна зима»).
2.Війна на два фронти
-Проти Німеччини одночасно воювали Антанта на Заході та Російська імперія на Сході (до 1917 р.).
-Навіть після виходу Росії з війни сили Антанти (особливо після вступу США) були значно більші.
3.Виснаження армії
-Попри успіхи німецьких військових стратегій, людські резерви виснажувались.
-Наступ 1918 року (так званий «Весняний наступ Лудендорфа») вичерпав останні резерви, але не приніс стратегічного прориву.
4.Вступ США у війну (1917)
-Це стало вирішальним фактором: Антанта отримала мільйони свіжих солдатів, фінансову підтримку та технічні ресурси.
-Німеччина не могла конкурувати з такою кількістю.
5.Внутрішні проблеми
-У 1918 році почалися революційні виступи, страйки та масове невдоволення.
-Німецький флот відмовився йти в «останній бій», що стало сигналом про моральний крах армії.
6.Політичний фактор
-Антанта змогла переконати світ, що Німеччина – «агресор».
-У результаті дипломатична ізоляція була майже повною.
Тобто Німеччина не програла через військову окупацію, а через
виснаження ресурсів, вступ США, падіння морального духу та внутрішню революцію, що змусило керівництво підписати Комп’єнське перемир’я 11 листопада 1918 року.
---------------------------------------
Не знаю чи варто порівнювати нашу війну з цією. Ситуації достатньо різні, хоча є і деякі аналогії.
Як на мене це різні війни.
Наша війна набагато більш схожа з фінською війною 39/40.