Сибарит написав:Кажется, мы возвращаемся к старому спору о том, как оценивать долговую политику государства? Я продолжаю настаивать на том, что принцип "чем больше, тем лучше" тут не применим.
Дальше есть 2 варианта: 1. Паника на рынках уляжется раньше, чем необходимость новых заимствований станет критической. В этом случае снова получится привлекать под привычную доходность. 2. Критическая потребность в заимствованиях наступит раньше. Тогда придется повышать доходность.
Сейчас, судя по результатам размещения, идет "игра в гляделки". Потенциальные инвесторы хотят доходность выше и не спешат подавать серьезные заявки, понимая, что очень резкого роста доходности не будет. Делают ставки по мелочи, давая минфину шанс продемонстрировать намерение повышать ставки и сделать это плавно. Минфин демонстрирует отказ от повышения ставок. Запасаемся попкормом и наблюдаем, кто кого? Я рискну предположить некий компромиссный вариант - умеренное повышение доходности.
Мы уже не первый раз впадаем в панику по поводу "неудачного" размещения. В прошлые разы ситуация налаживалась.
Це не паніка. Це запитання озвучене вголос. Що тут панікувати. Вже і так нічого не зміниш. Тому я і сміюсь. Чи Мінфін знав, що буде така проблема - Так. Це навіть без врахування військової аґресії. Чи ми готувались до цього? - Ні. Бо була можливість брати в борг на світових ринках під низький відсоток. Казали нам зараз не треба грошей. Ваші варіанти виходу із ситуації логічні. Але... Втрачається час. Зараз всі економіки світу живуть в борг. Борг який, яки ми зараз бачимо, активно знецінюється через інфляцію. А ми такі закрились в танку і кажемо: Нам боргів не треба. Ми тут самі с усамі (с). Ми перетерпимо. А економіка наша за той час поки ми терпимо остаточно перетвориться в сировинну і все що залишиться - це людський капітал (Айтішники свого роду теж людський капітал).
АПД: Знаєте чому Мінфіну не треба зараз гроші? Та тому, що і так основні видатки ми відкладаємо до останнього, коли вже припече. Ось я вже сьогодні давав посилання. https://www.facebook.com/cost.ukraine/p ... 4146577621 Для прикладу у мене на дачі в селі в 2019 та 2020 роках ямковий ремонт робили перед першим снігом в жовтні місяці. В 2021 трішки швидше. У вересні. Це просто ілюстрація яка пояснює чому Ваш пункт №1 абсолютно дієвий. Швидше за все так і буде.
Востаннє редагувалось Realist в Вів 01 лют, 2022 21:46, всього редагувалось 1 раз.
На погашеннях ОВДП цього тижня і звичних чинниках здешевшання грн на початку місяця зараз, мабуть, трохи підростемо. Та в період з 10(14)-18 грн має шанс зміцнитися ближче до 28 чи навіть трохи під... Якщо Нафтогаз все не зіпсує
orest написав:На погашеннях ОВДП цього тижня і звичних чинниках здешевшання грн на початку місяця зараз, мабуть, трохи підростемо. Та в період з 10(14)-18 грн має шанс зміцнитися ближче до 28 чи навіть трохи під... Якщо Нафтогаз все не зіпсує
На це і розраховую. Такої волатильності вже давно не було. Сприймаю це як практичну роботу із курсу "А чого ти навчився на цьому форумі". Потрібно монетизувати весь цей час витрачений тут. Зараз є 50/50 гривня долар. Готовий до будь-якого тренду .
Цитрин написав:по отчетам держстата средняя зарплата в декабре 2021 выросла на 22%. Это правда? Вот и драйвер роста курса доллара.
Правда. Годовое бонусирование становится привычной практикой для бизнеса, и средняя декабрьская зарплата выходит все выше средней зарплаты предшествующих месяцев
Вот только я сомневаюсь, что это является столь-либо существенным драйвером роста курса
Цитрин написав:по отчетам держстата средняя зарплата в декабре 2021 выросла на 22%. Это правда? Вот и драйвер роста курса доллара.
Правда. Годовое бонусирование становится привычной практикой для бизнеса, и средняя декабрьская зарплата начисляется все выше средней зарплаты предшествующих месяцев
Вот только я сомневаюсь, что это является столь-либо существенным драйвером роста курса
Вообще то этот "эффект декабря" наблюдается многие годы, и не уверен, что тут речь о "привычной практике бизнеса", скорее речь о привычной практике в госсекторе. А бизнес, насколько знаю, бонусы не синхронит с новым годом, они чаще припадают на весну, после всяких отчётов/аудитов за прошедший год. А вот в госсекторе "списать не потраченное в бюджетном году " - милое дело
Faceless написав:Вообще то этот "эффект декабря" наблюдается многие годы
Ярко-выраженным он является последние лет 5
Faceless написав:А бизнес, насколько знаю, бонусы не синхронит с новым годом, они чаще припадают на весну, после всяких отчётов/аудитов за прошедший год
Крупный бизнес - да. А мелкий и средний умеет достаточно точно подводить итоги года до его завершения )
Faceless написав:А вот в госсекторе "списать не потраченное в бюджетном году " - милое дело
Вполне возможно. Спорить не буду. Но возвращаясь к факту, что раньше "эффект декабря" не был таким явным, то либо госсектор стал более активно этим увлекаться, либо частный сектор взял это за практику. А скорее, имеет место и то, и другое
orest написав:Підозрюю, на цей сезон відкриються всі. Успіх Туреччини і Єгипту вже не дає спокою іншим світовим курортам і європейському півдню, виїзд "бідних" українців на балі і решта мальдіви забезпечить відтік кількох млрд уо (5-10), яких не було в 2020-21...
А я не бачу в цьому трагедії зовсім, ну візьме тих 10% українців з під матрасу ту тисячу - дві і купить тур. І що з того? Ну зменшиться підматрасна заначка, на що вона може вплинути і на що впливають підматрасні кошти? На мій погляд ні на що - лежать собі тай лежать.
orest написав:Перепрошую, що втручаюся в діалог поважного паньства. В тріумвіраті металурги-аграрії-заробітчани я б зараз не виділяв нікого. На привеликий жаль наша економіка зараз - це таборик на трьох ніжках (металурги-аграрії-заробітчани) і як тільки котрась з них робиться коротша, вершник цього девайсу починає сповзати чи відчувати дискомфорт ризикованого балансування. ІТ допомагає відчутно, але поки це не четверта ніжка, а ... (ну це як у відомій пісні про коника з трьома ногами). Як тільки ця четверта ніжка таборика виросте - він стане стійкішим (тому нехай вона росте так само швидко, як бороди в ІТшників).
З однією умовою, що проект Дія City не стане після законодавчих поліпшень, що не припиняються, черговим Pocket Project, після чого ІТ спільнота стане самовипилюватися в ще більших масштабах, ніж є на сьогоднішній день.