Отже дивимось приведенну ссилкуairmax78 написав:Какая бы ни была высокая цена продажи, будивельники всегда вам обоснуют себестоимость на уровне цена продажи - 10-15%. Зачем им: а) конкуренция, б) лишнее внимание налоговой, в) осведомленность покупателей о реальной сумме переплаты.
Вот этим цифрам я склонен доверять больше, чем "довіднику стеля" от будивельника:
Заметте, речь идет о максимальной себестоимости.
Київ 5649
Львівська 4797
Будівельник заявляє про собівартість в нього 500 доларів = 4000 грн ( на 20% нижче ніж опосередкована вартість для Львівської області) - тому тут хочеться Вам чи ні . а будівельнику вірити прийдеться
І друга частинка марлєзонського балету - Київ - собівартість будівництва 5649.
Тут будівельник позволить собі задати слідуючі запитання
1 Чи включено в цю вартість відчислення місту ? якщо ні , то не тільки будівельник . а й наприклад UA - заявляли про розмір в 5-10% , таким чином
5649 + 10% = 6200
2 По якій ціні включена вартість землі ? По нормативній чи по комерційній ?
Якщо по нормативній - то той самий КГС має ціни продажу в 8500 грн/м2 , якщо по комерційній .....
3 Який розмір прибутку Ви вважаєте нормальним ?
Для мене це 2 х ставку по депо , тобто станом на сьогодні 20%
Якщо Ви у своєму бізнесі використовуєте +20% ( і вважаєте це нормальним) то
6200 + 20% = 7600 + податки з 20% = 8500
Те що міністерство вважає за доцільне +3% - то нехай вони спочатку на 3% прибутку навчаться жити , а то як пиляти собі - то 3 рази, а як заробіток для інших - то 3%
Таким чином
1 Особисто Вам ( і всім іншим) по барабану яку собівіартість описує будівельник і що він туди включає - Ви все одно будете купувати по ринковій ціні
2 З іншого боку , пропоную Вам зрозуміти слідуюче
собівартість виготовлення будь якого товару в державі приблизно=Ціні продажу будь якого товару в державі - середній прибуток по державі.
І чим на більшу суму продається цих товарів тим точніша моя формула.
Нерухомості в рік продається приблизно 6-8% ВВП