а Вы думаете наши все недостатки там?
|
|
Re: Влада Росії виділяє мільйони на експансію російської мовТак, можу. І з україномовними співрозмовниками спілкуюсь українською. Так, я підтримую: - українську як єдину державну - українську як єдину основну мову навчання - українську як єдину мову ділового спілкування і документообігу - інтенсивне і довгострокове проведення державної політики, спрямоване на розвиток мови (особливо у питаннях термінології), сучасної культури, літератури, кіно, друкарства українською. І проти симуляції цього процесу, проти тупої "шароварщини". При неперервному і послідовному проведенні подібної політики, за одне-два покоління ми отримаємо помітний результат - адже подібні процеси не проходять швидко - зникення "мовного питання". Справжної українізації в Україні досі не проводилося. Це були відносно короткострокові (кілька років) та неповноцінні ("шароварщина" замість реальної роботи) заходи. Але при всьому цьому - я народився у російськомовній сім"ї, і більшість оточення, так вже склалося, російськомовна. Чи стану я займатися позерством, і зміню з ними мову спілкування? Ні. Я просто розумію, що та ситуація, що ми маємо - результат десятиріч активної російської експансії: мовної, культурної, економічної, політичної. Наявні покоління - відображають результат цієї політики. І безглуздо намагатись вмить "перефарбувати" поточне покоління, але треба розуміти, що ми в стані поступово вплинути на нові покоління, ми в стані створити умови, за яких укріплення і укорінення мови, національної свідомості стануть природнім, автономним процесом. Наприклад, послідовне продовження політики україномовного навчання, що була хоча б частково розпочати на початку 2000-х, протягом хоча б 15 років, як результат дала б вже один випуск молодих спеціалістів, які з початкової школи і до останнього курсу ВНЗ вчилися і відповідно вживали переважно українську і ще мінімум чотири наступні роки зі школи б виходили школярі, що з першого класу навчалися. переважно спілкувалися українською. Це вже було б фактично нове покоління, для яких українська була насправді основною мовою, і своїх дітей вони вже виховували б українською. Але ця політика була перервана зусиллями, як це не дико, Міносвіти. В чиїх це інтересах? Виключно в інтересах Росії.
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей
Модератори: Ірина_, Модератор
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||