Козак-характерник написав:PrivatBank Приват, привіт!
В мене в БМ банку завершився термін депозиту в ойро. Так як БМ оптимізував мережу відділень і у Львові вже не працює, то мною була підписана додаткова угода про свіфт переказ на свій рахунок в Приваті. Вчора тіло вкладу було успішно зараховано. Сьогодні повинні були зайти відсотки. Але! Неприємність...

Її влаштував мені відділ, що займається свіфт переказами. Отримав дзвінок з повідомленням, що мені не можуть зарахувати відсотки, бо в мене донецька реєстрація. Необхідно надати довідку "переселенця". В мене довідки "переселенця" немає, як немає й закону, що забов'язує її отримувати. Є паспорт громадянина України і ІПН. Можу надати й інші документи, що необхідні банку для з'ясування походження коштів. Коли я запитав, на яких правових підставах грунтується така вимога, то отримав на ел.пошту таке повідомлення:
Шановний...
ПУБЛІЧНИМ АКЦІОНЕРНИМ ТОВАРИСТВОМ КОМЕРЦІЙНИМ БАНКОМ «ПРИВАТБАНК» отримане та розглянуто Ваше звернення, щодо відмови Вам у зарахуванні SWIFT-платежу, на підставі ненаданні Вами довідки внутрішньо переміщенної особи.
Повідомляємо Вам наступне.
Відповідно до п.8 рішення Ради Національної безпеки і оборони України від 04.11.2014 року "Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях" Національному банку України вжити у місячний строк заходів щодо припинення обслуговування банками рахунків, у тому числі карткових, відкритих суб'єктам господарювання всіх форм власності та населенню на окремих територіях у районі проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях.
Відповідно до ст. 64 Закону України "Про банки і банківську діяльність", Банк зобов'язаний ідентифікувати та верифікувати відповідно до вимог законодавства України: клієнтів (осіб) у разі виникнення підозри в тому, що їх фінансові операції (фінансова операція) можуть (може) бути пов'язані (пов'язана) з фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення.
Відповідно до вказаної статті ЗУ "Про банки та банківську діяльність" Банк має право витребувати, а клієнт (особа, представник клієнта) зобов'язаний надати документи і відомості, необхідні для здійснення ідентифікації та/або верифікації (в тому числі встановлення ідентифікаційних даних кінцевих бенефіціарних власників (контролерів), аналізу та виявлення фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу, та інші передбачені законодавством документи та відомості, які витребує банк з метою виконання вимог законодавства, яке регулює відносини у сфері запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.
Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЗУ "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 цього Закону."
Форма довідки і порядок її оформлення встановлений ПОРЯДКОМ оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509.
На підставі вищевикладенного, для встановлення повного спектру ідентифікаційних данних, а саме належність до Клієнтів тимчасово окупованих територій, що перемістились на території України і мають право на банківське обслуговування, Банк додатково, у встановленому законом порядку, вимагає надання довідки внутрішньо переміщенної особи, для підтвердження факту неналежності до населення тимчасово-окупованих територій, що не мають права на обслуговування в Банку відповідно до Рішення РНБО. В даному випадку Банком не порушуються вимоги чинного законодавства України.
Банк вдячний за зверенння та сподівається на подальшу плідну співпрацю.
--
Дякуємо за Ваше звернення! Завжди раді Вам допомогти!
Дізнатися більше про SWIFT платежі для фізичних осіб можна тут.
Дізнатися більше про послуги для фрилансерів можна тут.
Дізнатися більше про послуги для клієнтів IT-галузі можна тут
ПриватБанк - банк для тих, хто любить Україну! pb.ua
З повагою ПАТ КБ Приватбанк
Хоч вбийте мене, але не бачу в законодавстві України вимоги мати довідку "переселенця" для банківського обслуговування. З цієї ж відовідві виходить, що клієнти, що не мають довідки "переселенця", не мають такого права. А це протирічить як законодавству України, так і повсякденній практиці. Маю кредит в вашому банку, були депозити. Для ідентифікації клієнта - резидента, не можна вимогати довідку "переселенця". Клієнти з Криму, так, вони прирівняні до нерезидентів, але не Донецьк і Луганськ. Скарга оформлена усно в колцентрі. Якщо є бажання допомогти, а не надати формальну відписку, то візьміть на олівець, як то кажуть...
П.С. Ви мене дуже підвели...

В жодному банку в мене не вимагали і не вимагають таку довідку. Сума зарахування смішна, двісті з чимось ойро. Нє дєлайтє мнє нєрви, як то в Одесі кажуть...