Коли розпочнеться обвал нереальних цін на житло у Києві?
+Додати тему
Відповісти на тему
Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
BIGor написав:Зато тут будет большая доля постоянных расходов - страховка, оценка, услуги банка итд. PS: а классическую схему погашения кредита наши банки не предлагают? Тем у кого есть поболее денег на руках аннуитет не выгоден.
Оценка делается разово. Страховка на самом деле мизерно удорожает платёж. Услуги банка - максимум, это разовая комиссия при выдаче. Ну ещё нотариус, тоже разово. Класическую тоже предлагают, но не все. Но с классической все становится несколько сложнее. С одной стороны, чисто математически будет меньше переплата. С другой, у вас со старта огромные расходы (а там ещё и на ремонт нужно), и самые большие платежи вы платите дорогими деньгами.
Вообще, казалось бы, даже 10% это очень много. С другой стороны, у нас инфляция выше. Доходы (в гривне) в среднем растут быстрее.
Так 10% це тільки перший рік, + комісії та страховки, оцінка і т.д., а далі плаваюча ставка. Яка явно вище 10% і вище інфляції.
Є варіянти і фіксованої на кілька років. Щодо того, що і наскільки вище. Нехай, візьмемо поточні ставки UIRD (так, я й сам писав, варто враховувати, що вони можуть зрости, але це для прикладу) :
УкрГаз пише UIRD12M+5%, що наразі приблизно 9% + 5% маржі = 14%.
Приват - на 1 рік 9,99%, потім UIRD 12М + 4%, тобто маржа на 1% менше, а для нерухомості, що вони продають із застави - без маржі, тобто 13% і 9% відповідно
Кредобанк: від 20% перший внесок, фіксована ставка на перший, другий, третій рік 10, 12, 14% відповідно (якщо перший внесок від 40%+) а потім UIRD3M+3,50% (це зараз 8,88 + 3,5% = 12,38%), для менших внесків цифри відповідно 11, 13, 15% і потім UIRD3M+4,00% = 12,88%).
Правекс - тут фіксована ставка на 5 років, варіянти у 9,99%, 12,5% і 14% а потім UIRD +3% (не ясно який саме, мабуть річний), тобто десь 12%. Але є ще пільгові умови для ІТ, медиків і ще деяких категорій у вигляді зниженої маржі.
Отже, є навіть варіянти, де ставка потенційно буде не вище 10%, а загалом зрости має не драматично, ну і навіть при 14% - реальна інфляція навряд нижче
Faceless написав:Є варіянти і фіксованої на кілька років. Щодо того, що і наскільки вище. Нехай, візьмемо поточні ставки UIRD (так, я й сам писав, варто враховувати, що вони можуть зрости, але це для прикладу) :
Приват - на 1 рік 9,99%, потім UIRD 12М + 4%, тобто маржа на 1% менше, а для нерухомості, що вони продають із застави - без маржі, тобто 13% і 9% відповідно
Кредобанк: від 20% перший внесок, фіксована ставка на перший, другий, третій рік 10, 12, 14% відповідно (якщо перший внесок від 40%+) а потім UIRD3M+3,50% (це зараз 8,88 + 3,5% = 12,38%), для менших внесків цифри відповідно 11, 13, 15% і потім UIRD3M+4,00% = 12,88%).
Правекс - тут фіксована ставка на 5 років, варіянти у 9,99%, 12,5% і 14% а потім UIRD +3% (не ясно який саме, мабуть річний), тобто десь 12%. Але є ще пільгові умови для ІТ, медиків і ще деяких категорій у вигляді зниженої маржі.
Отже, є навіть варіянти, де ставка потенційно буде не вище 10%, а загалом зрости має не драматично, ну і навіть при 14% - реальна інфляція навряд нижче
да, поспешил я закрыть свою ипотеку уирд12+2. Но с датой отсечения ноябрь, до ноября 2020 было бы у меня 18.6%, а в 2016 году было 23.6%, а в 2018 - 16.8%.
но с историческим интервалом прыжковой девальвации 10 лет, мы похоже в середине оного, что значит что сегодняшние уирд12+5 могут легко стать 25% уже в 2025 году. со всеми вытекающими
adeges написав:но с историческим интервалом прыжковой девальвации 10 лет, мы похоже в середине оного, что значит что сегодняшние уирд12+5 могут легко стать 25% уже в 2025 году. со всеми вытекающими
А по моему, мы уже в преддверии оной. 10 лет не было ни разу в истории гривны - максимум 9 лет курсовой стабильности, когда экономика росла как дурная. Поэтому "регулярным" интервалом я бы скорее назвал 6-8 лет - это предел, за которым удерживать аккумулируемые дисбалансы невозможно...
Герр Нацяльник, можете не блевать Гадость,тьфу блдь, прелесть - ПРОДАНА ! Рекорд форума - три дня и кАклета в две пачки Уже кармане!!! и свежезаказанная битая Тесла уже в контейнере в пути!
Faceless написав:Є варіянти і фіксованої на кілька років. Щодо того, що і наскільки вище. Нехай, візьмемо поточні ставки UIRD (так, я й сам писав, варто враховувати, що вони можуть зрости, але це для прикладу) :
Те, що ви навели - це все добре, але.... - в основному, це все на пільгових умовах(не для всіх)
А от для простого пересічного інвестора(ну, чи простого роботяги з атб ) - ставки трохи інші Що образливо - що для простих ФОПів(як Долярчик), іпотеку дають лише на 10р, а це вже зовсім інший місячний платіж виходить! Ще й перший внесок - 50%
Герр Нацяльник, можете не блевать Гадость,тьфу блдь, прелесть - ПРОДАНА ! Рекорд форума - три дня и кАклета в две пачки Уже кармане!!! и свежезаказанная битая Тесла уже в контейнере в пути!
І що це підверджує?
Теорію модних мопів? Лампових хрущів? Оточення кавалірками?
adeges написав:но с историческим интервалом прыжковой девальвации 10 лет, мы похоже в середине оного, что значит что сегодняшние уирд12+5 могут легко стать 25% уже в 2025 году. со всеми вытекающими
А по моему, мы уже в преддверии оной. 10 лет не было ни разу в истории гривны - максимум 9 лет курсовой стабильности, когда экономика росла как дурная. Поэтому "регулярным" интервалом я бы скорее назвал 6-8 лет - это предел, за которым удерживать аккумулируемые дисбалансы невозможно...
1999-й -> 2008-й -> 2014-й -> 2021-2022 (?)
Так, якщо фіксована ставка на 5р.,то після 5р. треба дивитись: 1) - почала зростати ставка - раз і закрили всю іпотеку! 2) - стоїть на місці, чи знижується - продовжуємо далі сплачувати і користуватись "дешевими коштами"
Але, це для інвесторів, які мають гроші - але просто хочуть використати кредитне плече!
Для простих пересічних, які беруть "для себе" - у разі зростання ставки - треба сціпити зуби і старатись пошвидше закрити іпотечне ярмо!
Faceless написав:Я не агитирую бежать брать ипотеку, но целесообразность в ней есть, особенно, если первый взнос достаточно большой. При условной ставке 10% и первом взносе порядка 40%, аннуитетный платеж уже сразу не выше, чем аренда аналогичного объекта
Ну первый год фиксированной льготной ставки - да, пожалуй. Дальше - как судьба пошлет )) Я думаю, что принимая решение об ипотеке, еще более важным, чем размер месячного платежа, является его доля в семейных доходах. Под завязку бюджета в аренде жить можно (в смысле, выбора нет), а вот брать ипотеку с переменной ставкой - категорически нельзя.
Да, если фиксированная ставка всего год, это очень сомнительное решение, ибо я бы не полагался, что депозитные ставки не подскочат вдруг на несколько процентов в ближайшие 3-5 лет. А касательно доли платежа в бюджете семьи - ну это как бы само собой разумеющееся, что я и акцентировать внимание не стал. Лезть в долги по самые помидоры это запредельная глупость, но сейчас и банки осторожнее, чем эпоху ипотечного бума, и кредит с платежом на пол зарплаты не дадут
Так никто и не ответил на главный вопрос , повторю , - что будет с квартирой если ипотековец по какой то причине с какого то периода времени перестанет иметь возможность платить полгода-год или более ?