[url="https://mind.ua/news/20256717-chasu-na-poryatunok-nemae-amerikanskij-first-republic-bank-peredadut-pid-zovnishne-upravlinnya"]Американський First Republic Bank передадуть під зовнішнє управління. Його крах може стати найбільшим з часів фінансової кризи 2008 року[/url]
Федеральна корпорація зі страхування вкладів США (FDIC) готується передати First Republic Bank (FRB) під зовнішнє управління вже найближчим часом. Джерело. Про це пише [url="https://www.reuters.com/business/finance/first-republic-shares-gain-hopes-rescue-deal-2023-04-28/"]Reuters[/url]
За словами джерела видання, регулятор вирішив, що стан проблемного банку погіршився і «часу на його порятунок» через приватний сектор більше немає.
На FRB претендують одразу кілька фінансових корпорацій, у тому числі JPMorgan Chase та PNC Financial Services, повідомляє Wall Street Journal. За інформацією видання, перевести банк під контроль FDIC збираються вже цими вихідними.
У ході торгів 28 квітня вартість акцій FRB знижувалась більш ніж на 50%. На мінімумі папери коштували $2,98, що стало рекордним падінням за весь час їхнього обігу на біржі. Акції стали різко дешевшати після повідомлення банку про відтік депозитів на $100 млрд і зростання запозичень. За тиждень падіння становило 75%, а з початку року – понад 95%.
На тлі банківської кризи у США First Republic втратив понад 90% ринкової вартості. Стурбована ситуацією влада почала обговорювати варіанти його порятунку, писала Financial Times.
Сам FRB не зміг знайти покупців на свій бізнес чи окремі його частини, оскільки ніхто не хотів брати такі ризики. Джерела видання називали передачу кредитної організації FDIC одним із основних варіантів, іншим було порятунок найбільшими банками США, які вже розмістили у ньому $30 млрд для підтримки.
First Republic Bank може стати четвертим збанкрутілим американським банком за два місяці. До цього у березні закрилися Silvergate, Silicon Valley Bank та Signature Bank.
На кінець минулого місяця First Republic посідав 14-е місце з активами $212,6 млрд. Його крах може стати найбільшим з часів фінансової кризи 2008 року – зараз «пальма першості» належить Silicon Valley Bank, який мав активи $209 млрд.
Realist написав:Але я чомусь так не можу, перерахувати гривневу дохідність від заощаджень в сімейний бюджет, бо для цього мені фізично ці заощадження потрібно продати. .
1. Вы не эмитент гривны. 2. НБУ тоже не может Если вни мательно перечитать тот абзац, из которого Вы выделили кусочки, можно заметить, что доход от переоценки был вычтен из общего "финансового результата", а в прибыль до распределения попал только не связанный с переоценкой остаток - около четверти общего "дохода". Структуру этого дохода, может быть, где-то и можно найти, но мне лень. Я не раз писал, сколь скептически отношусь к подсчету прибыльности эмитента валюты. Когда появится информация о фактическом перечислении этой суммы в бюджет, я немедленно засчитаю ее в эмиссию.
Дякую за пояснення. Я помилився (не уважно прочитав). Думав, що те що перерахували в бюджет це різниця від (переоцінка + доходи від рефінансування банків + доходи по ОВДП + щось чого я не знаю) - (% по депосертифікатах + щось чого я не знаю). Проте, тепер після вашого пояснення та на основі даних наведених паном Богданом (якщо не враховуємо переоцінку), такий би дохід мав би бути у НБУ: 232,3-175,6 = 56,7 млрд грн . А він виявляється вищий. В будь якому випадку, мої думки не претендують на істину. Я пишу із розрахунку, а раптом хтось мудрий і розумний (як ви) витратить свій час, щоб пояснити. І як бачите - іноді спрацьовує .
дохід до розподілу вищий, бо від курсових різниць до резерву нараховується лише близько 80% від 175 ярдів грн або 142 ярд грн.
за ОВДП та рефінанс НБУ отримав 110 ярдів грн доходу, витратив на відсотки по депосертифікатам - 47 ярдів грн. інші статті доходу/витрат незначні
якщо підсумувати - то з одного боку ці 71 ярд грн - не чиста емісія, бо більшу частину доходу НБУ отримував за рахунок вже наявних грошей. але НБУ ці суми акумулював та виводив з банківської системи, а зараз їх поверне одномоментно. тому чекаємо на зростання ліквідності банківської системи ще на 70 ярдів грн, коли бюджет через видатки збільшить ліквідність.
якось так
upd треба уважніше дивитися звітність бо начебто НБУ заробив на відсотках 110 ярдів грн, а отримав лише 67 ярдів грн. на цю ж суму 43 ярди грн заборгованість НБУ по ОВДП вища, ніж сума самих ОВДП. тобто бюджет не платив НБУ по ОВДП??? як цікаво. чи це завжди таке явище має місце, просто через велику суму його стало помітно?
але з точки зору ліквідності це може навіть краще - отриманих 71 ярду прибутку уряд сплатить НБУ борг за відсотками по ОВДП 43 ярди грн, й ліквідність значно не зміниться - якщо сплатить.
загалом, навіть не знаю, як це підсумувати. які є думки?
Востаннє редагувалось Shaman в Нед 30 кві, 2023 10:55, всього редагувалось 2 разів.
звіт НБУ аудитор Ernst & Young підписав з застереженням, а саме
Зважаючи на значні обсяги статті "Цінні папери України" у валюті балансу Національного банку, питання застосованих оцінок ОВДП в національній валюті, суджень та їх відповідності МСФЗ детально вивчалося аудиторською фірмою ТОВ "Ернст енд Янг Аудиторські послуги" як ключове питання аудиту. На думку аудиторської фірми ТОВ "Ернст енд Янг Аудиторські послуги", резерв за цінними паперами України мав бути визнаний. Однак, беручи до уваги наявність кількох можливих сценаріїв та невизначеність щодо їх ймовірності, аудиторською фірмою зазначено про неможливість визначити негативний вплив цього питання на фінансовий стан та фінансовий результат Національного банку. Ураховуючи суттєвість цього питання, аудиторською фірмою висловлено думку із застереженням.
якщо перекласти на людську мову, то аудитори вважають за доцільне нарахувати резерв на ОВДП, тобто бачать в них ризик. але оскільки не можуть його розрахувати, то тільки вказують на це. така собі хитрість аудиторів, бо якщо вони розрахують - то може виявитися, що вони не можуть взагалі підтвердити баланс НБУ.
але я не про це. що таке резерв на ОВДП для НБУ - навіть не можу економічно сформулювати. головне - аудитори бачать ризики в ОВДП України. нагадую, існують плани подальшого збільшення портфелю ОВДП.
у всьому світі так, ще й платять величезні кошти тим, хто вміє знаходити такі шпарини (саме тому й реєструються великі компанії в Ірландії, а не США). Просто там законодавці більш досвідчені, тому шпарини значно вужче ніж у нас
Shaman написав:аудитори бачать ризики в ОВДП України. нагадую, існують плани подальшого збільшення портфелю ОВДП.
Може хтось мені пояснити чому це не фінансова піраміда? Де заробити достатньо коштів, щоб платити % не з нових звлучень?
ніде.
зараз так живе більшість країни світу - це основний аргумент тих, які не бачать в цьому проблеми. але в кожної країні є свої нюанси.
я прихильник, що треба жити за коштами. поточна влада вважає, що нічого страшного немає в зростанні держборгу. влада й до війни зловживала дефіцитом бюджету по 200 ярдів грн на рік
Востаннє редагувалось Shaman в Нед 30 кві, 2023 11:30, всього редагувалось 1 раз.
Shaman написав:зараз так живе більшість країни світу - це основний аргумент,
Це зрозуміло, але важливі % зростання. 4% і 25% в рік дають зовсім інший ефект за 10 років.
ИМХО рано чи пізно доведеться перестати збільшувати борг і тоді єдиний розумний варіант - кратна девальвація. І чим пізніше настане цей момент - там більші "ікси"
Востаннє редагувалось Дюрі-бачі в Нед 30 кві, 2023 11:29, всього редагувалось 1 раз.
у всьому світі так, ще й платять величезні кошти тим, хто вміє знаходити такі шпарини (саме тому й реєструються великі компанії в Ірландії, а не США). Просто там законодавці більш досвідчені, тому шпарини значно вужче ніж у нас
класика - шпарини для мене це добре, а для виробників яєць - погано. хоча що вони порушують?
й якщо детально, то ви не шпарини використовуєте - ви ж не особисто це робите, дропів використовуєте - а це вже таке. кожен заробляє, як може - ми ще на цьому етапі розвитку економіки. жалітися не треба, як нас дурять