Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
Та стаття за травень 2022 року і навіть за травень 2022 року цифри ціни квадратного метра не відповідають дійсності, при чому суттєво.
Якщо людина не зверне увагу на дату виходу тієї статті, авторство якої невідоме, то буде дезорієнтована. Деякі абзаци - просто кумедна вигадка або маячня, наприклад: «За даними порталу endeksa, середня ціна квадратного метра в Анкарі — 195 євро. Квартира в Анкарі коштуватиме від 24 тисяч євро. В Ізмірі квадратний метр житла коштує 354 євро.» Це просто повна безперечна дезінформація. Із зазначених сайтів тільки сайт номер 3 в списку є актуальним та дає обʼєктивну картину. Всі інші із розряду екзотики, нікому не відомі і не використовуються.
akurt написав:Та стаття за травень 2022 року і навіть за травень 2022 року цифри ціни квадратного метра не відповідають дійсності, при чому суттєво.
Якщо людина не зверне увагу на дату виходу тієї статті, авторство якої невідоме, то буде дезорієнтована. Деякі абзаци - просто кумедна вигадка або маячня, наприклад: «За даними порталу endeksa, середня ціна квадратного метра в Анкарі — 195 євро. Квартира в Анкарі коштуватиме від 24 тисяч євро. В Ізмірі квадратний метр житла коштує 354 євро.» Це просто повна безперечна дезінформація. Із зазначених сайтів тільки сайт номер 3 в списку є актуальним та дає обʼєктивну картину. Всі інші із розряду екзотики, нікому не відомі і не використовуються.
Мене цифри теж вельми здивували, бо навіть в 2021 таких цін не було видно, якраз були в Істанбулі і цікавилися.
Це говорить про якість підготовки матеріалів для публікації. Я навіть не можу визначити - то стаття-жарт, чи людина не дружила з калькулятором - та поділила невідомо що на невідомо що.
Ретроспективно таких цін не було, починаючі з 2010 року: - я спілкуюся з нашими українцями в Анталії з числа моряків або рієлторів (так-так: торгували квартирами в Україні, а собі купували тут), то часто чув від них ціни в діапазоні 100 000 євро до 170 000 євро (за 2+1). Це 2010-2011 роки. - певна "ямка" у цінах була саме в тому році, коли інвестував я, тобто літо-осінь 2017 року і частково 2018 рік: орієнтиром може бути цифра 900 доларів за 1 кв. м - в Стамбулі трохи вище, в Анкарі трохи нижче. Нагадаю, що це готове, під ключ - оселяйся та живи. - потім пішло зростання (верх сінусоїди) - але була і ямка в синусоїді влітку 2021 року- реально був момент вкладатися по цінах 2017/2018 років: знову були ціни з орієнтиром в 900 доларів кв. м. Потім пішла синусоїда в гору - десь з жовтня 2021 року. - по пам"яті - ліньки зараз шукати: в березні був черговий звіт Центрального банку Туреччини, то там оприлюднені такі ціни: середня ціна квартири по країні 1 600 000 лір (близько 85 000 доларів) по Стамбулу - 2 600 000 лір (близько 135 000 доларів). Підкреслюю: це середні.
На практиці моніторить ціни на нерухомість в Туреччині один з Департаментів Центрального банка Туреччини та оприлюднює майже щомісяця. Стамбул завжди був на першому місці в цінах та в кількості купівель, бо це - найбільше місто Європи та "місто бізнесу". На сьогодні орієнтир цін на квартири в Анталії (в Стамбулі можуть бути вищими) - чисто по пам"яті: - квартира 1+1 близько 150 000 доларів; - квартира 2+1 близько 250 000 доларів. - квартири 2+1 в будинках Преміум класу - 12 000 000...15 000 000 лір або близько 700 000 доларів США.
Фахівці з нерухомості радили учасникам форуму вкладатися в Еквадор. А дійсно, що за така нерухомість на іншому боці Земної кулі?
Ось тези мого дослідження: - Зміна цін: хоча ціни на квадратний метр змінилися через інфляцію, Еквадор продовжує залишатися країною з дуже комфортними відсотками для придбання житла, особливо в Кіто та Гуаякілі. - - Відповідно до останнього звіту фахівців: базова середня ціна м² у Кіто закрилася на рівні 1239 доларів США, що, незважаючи на зростання на 0,28%, річне коливання склало -6,30%. У той час як у випадку з Гуаякілем ціни позиціонувалися на рівні 1,95%, в результаті чого середня ціна за м² склала 1199 доларів США, що еквівалентно річній зміні на 2,96%.
- ріелтори Еквадор рекомендують вкладатися в нове якісне житло: ті проекти, які обладнані загальними приміщеннями, розташовані набагато краще, ніж інші типи нерухомості. Оскільки люди проводять більше часу вдома завдяки впровадженню чергування на роботі, наявність будинку з кортами, басейном, тренажерним залом, коворком, барбекю, терасами чи зеленими зонами робить життєвий простір набагато привабливішим і навіть цінується вищим відсотком прибутку у майбутньому.
- Цікавою є табличка з середніми цінами за 1 кв. м житла в країнах Латинської Америки.
Що можна купити за пристойну ціну? - $58.402,50 USD: Двоповерхові будинки від 64,56 м², розташовані на дорозі до Дауле в місті Гуаякіль. Вони мають всередині від 3 до 5 спалень та 2-3 ванні кімнати+ 1 паркінг. Цікаво: будинки розташовані в чудовому секторі Еквадору, з перевагами того, що вони знаходяться всього в п'яти хвилинах від автобусного вокзалу Паскуалес, в 10 хвилинах від Каліфорнійського парку та в 15 хвилинах від університетської лікарні. В ЖК - 650 (!!!) квартир. - $83.763 USD: Від 1 до 2 поверхів від 59,03 Мт² Розташований на Віа Самборондон у місті Гуаякіль. Всередині будинку є 3-4 спальні, від 2 до 3,5 ванн, 1 паркінг. У цьому проекті ви знайдете все необхідне для сімейного відпочинку: цілодобова охорона, спортивні майданчики, клуб спілкування, дитячі ігри та багато іншого. - $145.000 USD: від 1 до 2 поверхів від 86,16 Мт², розташованих на Віа а ля Коста в місті Гуаякіль Вони мають 3 спальні всередині. 2-2,5 санвузли, 2 паркомісця.
Ну і на останок, аналітики нерухомості Еквадра: "У 2022 році еквадорський сектор нерухомості опинився на важкому шляху, щоб зберегти річну активність у 18%, з якою він закрив 2021 рік. Певні змінні, зокрема зростання цін на імпортні ресурси, соціальне невдоволення, низька ліквідність доступні домогосподарствам після податкової реформи, яка вплинула на середній клас і роботодавців, серед іншого, здається, вплинула на те, що до травня 2022 року сектор реєструє щорічне уповільнення на -0,7% нових будівельних контрактів."
последние 10 куе за хату в варшаве платил с валютных карт привата и моно на карту польского банка. лимит 30 кгрн в день и 100кгрн в месяц. может нужно кому
У "переломні" моменти розвитку тієї чи іншої держави можна отримати профіт або і втратити профіт. Звісно, нам хочеться отримати або виграти. 14 травня 2023 року дуже важлива світова подія - саме світова - і яка вплине на Україну та українців - вибори президента однієї найпотужніших країн світу за військовим та економічним потенціалом - сусіда України - члена НАТО - регіонального лідера світу - Турецької республіки.
Вибори вже йдуть - дільниці закриються о 17-00 і на ранок понеділка багато чого з"ясується.
Нам з Вами цікаво тільки з точки зору інвестицій. Спробуємо вгадати. Варто вгадати: наприклад, в липні 2018 року без видимих причин курс ліра/долар раптом підстрибнув з цифри 4,00 до цифри 7,14 (!). Ну хтось думав, щоби воно значило, а хтось терміново побіг в обмінник - злив бакси по 6.96 (по 7,14 не встиг) та купив квaртиру 3+1 (4-и кімнатну) замість ціни в (300 000/4)=75 000$ за (300 000-30000)/6,96)=38 793$. Я в той час був в Україні та не зробив так, як мій приятель з Харкова. А міг би... та й кожен з форумчан зміг би: тоді авіаквитки з Харкова, Львова та Запоріжжя на Стамбул були по 29 доларів в один бік. Із Стамбула на Анталію - по 14 доларів в один бік. Були такі ціни...
Там 30 000 лір був дисконт - продавець продавав вже місяця з 3 та трохи втомився, тому погодився на дисконт відразу в 10 відсотків. Крім того в ті далекі - 2018 рік - 5 років тому - ціла вічність - ще громадяни Туреччини не любили так долар, як його завжди любили в Україні....
Тепер мої сценарії: - Якщо діючий президент залишиться на посаді, турецька ліра зазнає ще одного значного знецінення. У довгостроковій перспективі, якщо економічні тенденції та грошово-кредитна політика не зміняться, може статися значне знецінення ліри. З того, що я відчуваю:, курс буде 22 ліри до середини літа, а в кінці року до 24...26 лір за 1 долар.
Для закордонного інвестора - цей добре або дуже добре: все стає для нього дешевше і дешевше.
Наприклад, вчора на зборах мого ОСББ затвердили нову ціни квартплати - замість 150 лір на місяць (в середньому за рік близько 8,82 долари) - буде 180 лір (це прогнозовано від 8 до 7,5 долари США на місяць. Зауважу, що в цю ціну входить буквально вилізане подвір"я, чистісінький підʼїзд, без однієї плямки кабіна ліфта, парковка, чудовий сад з помаранчовими, гранатовими, лимонними та черешневими деревами, хвойники, пальми та 5 місяців на рік - плавальний басейн). Якщо оце буде саме так, то інвестори - я іх ціла купа - мільйони людей з мішками грошей - подивіться дуже цікаве відео від rjkz на гілці про Еміграцію та заробітчанство - спрямують мішки грошей знову в Туреччину. Незважаючи на нові проблеми з турецькою економікою та землетруси, діючий президент все ще достатньо популярний, щоб отримати достатню кількість голосів. Я прогнозую перемогу в 50-55 відсотків. Діючий президент - це стабільність.
- якщо прийде "Кіт в мішку" - 74-и річний приємний на зовнішній вигляд дідусь з незрозумілою Програмою, різнобічними векторами заяв (то він веде перемовини з путіним, то раптом тиждень тому заявив, що всіх росіян треба вигнати сраною мітлою) - ніхто не може спрогнозувати напрямок економічного розвитку і інвестицій. Тим більше, що він ставленик коаліції з 6-ти партій і всім лідерам інших братій твердо пообіцяв високі посади. Лебідь, рак та щука...
Я проаналізував його виступи та прийшов до висновку, що він має якийсь "Магічний напій" - як у відомій опері - та після його скуштування - долар якимось чудом зупиниться на відмітці "15" (!). Для громадян це добре, бо теоретично популізм зіграє позитивну роль: - при мінімалці в 8500 лір двірник на вулиці буде отримувати 8500/15=566,666 долара на місяць. - пенсіонер буде отримувати 5500/15=366,666 долари. - звичайний працівник готеля або держслужбовець - приблизно 22000/15=1466,666 долари.
Але кожна медаль - навіть шоколадна - має два боки: тоді звичайна квартира 1+1 в пристойному районі буде коштувати не 3 200 000/19,5=164 100 долари США, а 3 200 000/15=213 333 долари США. А кіло яловичини однозначно буде коштувати дорожче, ніж в Італії або в Ізраїлі... Вирогідність другого сценарію оцінюю в 45-49,99%.
Перший сценарій є більш позитивним ДЛЯ УКРАЇНИ ТА УКРАЇНЦІВ: стабільність, прогнозованість та добрі особисті відносини між президентами двох країн.
Нагадаю, президент Туреччини був в Україні безпосередньо перед початком великої жахливої війни та намагався підтримати Україну і особистою присутністю, і конкретними - нехай і не самими великим - діями... Нагадаю також, що Туреччина вже запустила масове виробництво того, чого бракує Україні: власних винищувачів 5-го (!!!) покоління, нового одного з найпотужніших в світі танків (на заміну Леопардам-2), легких бойових літаків нового покоління, єдиних в світі кораблів для безпілотних літальних апаратів. Має великий досвід ведення бойових дій і дуже жалкує за власними загиблими солдатами - на кордоні із підтримуваною росією Сирією - ховають своїх солдатів щодня...
Ну що ж, як в пісні співав один красень: "Подождём, твою мать, подождём..."
P.S. За повідомленнями моїх респондентів вчора міняли "Золотого базару" в Стамбулі продавали долар не дешевше, ніж по 23 ліри за 1 долар. Офіційний курс: близько 19,50.
А звідки Ви зробили такий висновок: я ж навпаки написав, що можливим є день/час або момент, коли варто буде саме в нерухомість увійти і навів конкретний приклад, як то люди робили.
Зараз на ринку інвестицій в нерухомість - горизонтальна планка в дешевому або середньому сегменті. Невелике зростання в сегменті Преміум-класу. Ціни вийшли на дуже високий рівень та зупинилися - всі в очікуванні подальших змін або їх відсутності. З точки зору економіки та політики все є зрозумілим: всі взяли паузу.
Востаннє редагувалось akurt в Нед 14 тра, 2023 23:49, всього редагувалось 1 раз.
Квітень 2023: статистика інвестицій в нерухомість Туреччини
Я знаю і відчуваю на собі, як мене б"ять або намагаються бити люди, яких сильно дратує ДУЖЕ ПРОСТА річ: ну я ж реальний інвестор в нерухомість Туреччини, я реально тут живу - то хіба я повинен писати про нерухомість Ісландії або Південно-Африканської республіки??? Оце голе нічим не підкріплене теоретизування вам потрібно? Я навмисно зробив огляд нерухомості в Еквадорі - тут же радили, я зробив. Просто так - з цікавості.
Ну і що: інвестували? Вже купили квиточок за 575 доларів з Варшави в Кіото та полетіли? Ото ж... Теоретизувати на причілку біля хати може всякий... Встати з причілка - підтягнути мешти - та щось зробити - то вже важко...
У вівторок 16 травня очікую Звіт Інституту статистики Туреччини про інвестиції іноземців в нерухомість Туреччини. Реально цікаво, куди дивляться інвестори... гадаю сюрпризів НЕ буде - всі взяли паузу...
Востаннє редагувалось akurt в Нед 14 тра, 2023 23:48, всього редагувалось 1 раз.