Alien написав:Жодних проблем зі зняттям саме в 1992 не пам'ятаю. Зарплату отримував саме на рахунок в ощаді і знімав кошти щомісячно. Втім 1992 це зовсім не про СРСР
А я пам'ятаю, оскільки отримав достатньо значний гонорар з біржі і уже мав проблеми з можливістю взяти готівку. І комісія була за це 5%, податки і так ішли в геометричній прогресії до 90%!. Ну та ще у 89-му Черняк та ін. економісти попереджували, що покриття рубля товарами 17 коп, в 90-му - 5 коп. Але в кінці 91-го виступ Кравчука із запевненнями, що хто занесе в Ощад, той не прогадає і народ стояв в шалених чергах з готівкою, давав хабарі, щоб вкластись. Хоча витратити на будь що було би доцільніше. З другого боку дехто отримав тоді значні кредити під незначні % і на рівному місці серйозно збагатився.
Ой+ тобто у вашому випадку то було явно не зняття вкладу в Ощадбанку і навіть не отримання зарплати, а якась комерційна діяльність. Не виключаю, що з таким "зняттям готівки" дійсно могли бути проблеми. Але вибачте почaтково я коментував виключно ось це
yama написав: мої батьки втратили в ощад банку УРСР тисячі рублів
. Вибачте але поки усе що ви написали то приклади які не мають аж ніякого відношення до написаного. Тому по можливості якщо вам нічого сказати по суті питання що я задавав звільніть мене від задоволення читати про ваш життєвий досвід, який не має відношення до піднятого питання. Дякую за розуміння
yama написав:Я перепрошую , але мої батьки втратили в ощад банку УРСР тисячі рублів і довіри банківській системі в мене нема
а можна поцікавитись про яку саме втрату мова? Знецінення вкладів, чи щось інше? Бо якщо знецінення то від того що вони тримали б кошти не у банку а в матраці вони б знецінились так само (і навіть гірше - у Ощадбанку СРСР хоч якийсь відсоток на вклад капав).
Їх просто не віддають. В мене десь була книжка ощадбанку на 1000+ гривень з радянських часів, переоформлював батьківські залишки, та її не можна отримати. Ну а що таке зараз тисяча гривень...
sergey_sryvkin написав:Їх просто не віддають. В мене десь була книжка ощадбанку на 1000+ гривень з радянських часів, переоформлював батьківські залишки, та її не можна отримати. Ну а що таке зараз тисяча гривень...
Спочатку 100 000 р. чи купоно-крб конвертнули в 1 грн, а вже потім були компенсаційні рахунки, коли ре станом на 01.01.1992 перевели в 1,05 грн, навіть якщо потім їх і зняв, але віддавали реально тільки максимум юліну чи вітіну тис. на особу за цим курсом, незалежно чи вона мала значно більше, в тому числі успадкованих. Все що більше безстроково зависло. Ще давали майнові сертифікати в 90-их, не пам'ятаю за яким курсом, у пропорції до вкладів знову ж таки станом на 01.01.1992. Ну так як в мене гроші в ощаді в основному з 91-го, тобто вже сильно здевальвовані, та і у 92-му старався позабирати ще більше здевальвовані, то особисто втрати сертифікатами та виплатою перекрились у дол. екв. А от якщо хтось ще у 80-ті серйозно вклався, як моя покійна бабка продавши хату, то їм було дуже гірко від гіпердевалу.
Востаннє редагувалось Ой+ в Вів 20 чер, 2023 07:46, всього редагувалось 1 раз.
yama написав:Я перепрошую , але мої батьки втратили в ощад банку УРСР тисячі рублів і довіри банківській системі в мене нема
а можна поцікавитись про яку саме втрату мова? Знецінення вкладів, чи щось інше? Бо якщо знецінення то від того що вони тримали б кошти не у банку а в матраці вони б знецінились так само (і навіть гірше - у Ощадбанку СРСР хоч якийсь відсоток на вклад капав).
Їх просто не віддають. В мене десь була книжка ощадбанку на 1000+ гривень з радянських часів, переоформлював батьківські залишки, та її не можна отримати. Ну а що таке зараз тисяча гривень...
Вибачте що повертаюсь до свого попереднього питання - а якби ту саму 1000+ радянських рублів ваші батьки тримали у матраці і ви їх знайшли вам би зараз було вигідніше від наявності тих грошей. На початку 90х внаслідок інфляційних процесів відбулося суттєве знецінення усіх грошей - як на рахунках в Ощадбанку так і звичайної готівки. І це на мій погляд ніяк не провина банків що відбулось таке знецінення. Тому наратив на кшталт "мої батьки втратили в ощад банку УРСР тисячі рублів і довіри банківській системі в мене нема" на мій погляд економічно безглуздий. Ну тримали б батьки ці самі гроші у готівці і вони так само знецінились би. Навіть гірше - частина могла пропасти при "павлівському обміні" 100 та 50 рублів. Натомість на вклади в Ощадбанку Україна ще й виплачувала хоч невелику а компенсацію (Юліна та Вітіна тисячі). Тому казати що хтось щось втратив у банку у ті часи від знецінення яке тоді стосувалось практично усіх коштів у рублях , а тому його нащадок не довіряє банкам зараз - ну на мій погляд це не зовсім правильно. Р.s. При цьому я зовсім не заперечую що за радянських часів влада заставляючи за зарплату купувати облігації внутрішньої позики які потім знецінювались дійсно вилучала у народу значні кошти. Але це було ще до 60 х років. І то був результат державної політики і ніяк не наслідки діяльності банківської системи. Втім то зовсім інша історія і до недовіри yama вона відношення точно не має
Проте валюта через тридцять років готівка є платоспраможньою та навіть при комісії за невидимі дірки в портреті Леніна 250 доляровій банкноті . При СРСР зафіксували ,як в зошити кредитів у бутербродній т.Клари, що працював,відклав і втратив. Хто 30 років по тому і хто сьогодні має валюту може і жити і працювати і навіть зробити безпечний виїзд за кордон. Курс взагалі на боці валютників. Якщо є зайві гроші,краще купити щось для родини,дітей та онуків , чим складати у щось таке що втрачає вартість дуже швидко. Зараз вигідніше купити нерухомість,немає тільки впевненості що добудують і буде ціле. Авжеж якщо грошей на гастротур по Закарпаттю то можно і ОВДП.
То може не треба і купляти? Якщо стільки невідомих. Вся недовіра до банків у тому, що коли потрібно - твоїх грошів немає. Обмеження, нема валюти в касі, фінмоніторінг та подібне. Тобто, коли ти несеш пакунок - то всі задоволені, а коли забираєш - "в нас тільки 10 доларів наразі у касі". Ну навіщо воно таке потрібне?
yama написав:Банки для того щоб в них позичати гроші , а не давати їм на зберігання.
Обеими руками за такой принцип. Чем больше у банков будут брать кредиты, тем выше ставки для депозитчиков Главное только, чтобы должники эти кредиты с процентами в срок возвращали, а то потом частенько начинают ныть, что банки не гуманны и должны бы простить. Кстати, почему-то только те, кто в банках берёт. От взявших в МКО я таких жалоб не слышал. Может потому, что нужные места не посещаю.
Я понял вашу иронию : мол вьі — лохи платите банку процент за кредитьі , а я самьій умньій буду получать больше прибьіли от депозитов за ваш счет У банків є безвідсоткові кредити, грейс період — сподіваюсь ви не будете сперечатися що це дійсно без % ? Банк отримує комісію з моїх платежів через термінали в магазинах — якщо йому такого заробітку вистачає , я не проти. Є ще багато інших дійсно вигідних схем кредитування в банках чому частково присвячений цей форум. Банально навіть в споживчих кредитах є такі кредити % по яких платить продавець , а не покупець , наприклад оплата частинами від моно чи привату ,продавцю це вигідно тим що він зобовʼязаний продавати багато чого по рекомендованій роздрібній ціні, і не має права демпінгувати, то викручується як може і готовий платити сам відсоток по кредиту замість покупця ( оплата частинами), щоб хоч якось його привабити, формально продає по РРЦ по факту РРЦ — % по кредиту. До чого ви тут МКО приплели я не знаю…
Востаннє редагувалось yama в Вів 20 чер, 2023 22:37, всього редагувалось 1 раз.
Alien написав: а можна поцікавитись про яку саме втрату мова?
Їх просто не віддають.
Вибачте що повертаюсь до свого попереднього питання - а якби ту саму 1000+ радянських рублів ваші батьки тримали у матраці і ви їх знайшли вам би зараз було вигідніше від наявності тих грошей.
Ви розумієте різницю між знецінились і не віддають, чи ні?.. Якби віддавали, це було б кількасот баків. Зараз це вже 30 і їх так само не віддають. Ви пропонуєте дочекатися коли це буде один бак, та подякувати ощаду, що позбавив зайвих турбот ?