На даний момент всіх буде цікавити питання: На скільки НБУ спроможний тримати курсову стабільність та заливати "із запасом". Мова йде виключно про те, щоб показати ринку, що все під контролем і збити попит перших днів після запровадження керованої гнучкості. Потім, коли все ввійде в робоче русло, амплітуда коливань курсу може бути збільшена. Тому не лякайтесь даних про інтервенцію НБУ на цьому тижні. Дайте трохи часу.
Вчера НБУ на интервенции потратил 520 млн.долларов. Дорогая какая-то курсовая стабильность. Интересно сколько будет сегодня потрачено. И какая стратегия у НБУ.
Офіційний курс гривні до іноземних валют за 1 одиницю Починає діяти з................04.10.2023...........05.10.2023 дата розрахунку...............03.10.2023............04.10.2023 Євро..................................38,3263.................38,4288 Долар США.......................36,5901.................36,6023...+0.03%
Довідкове значення курсу гривні до долара США на 12:00 04.10.2023.......................36,6034
Курс евро посчитан, исходя из курса евро к доллару 1.0499 (вчера 1.0474) +0.24%
Отрубание хвоста по кусочкам продолжается. Как и накануне, НБУ с утра опустил границы коридора таким образом, чтобы продавать чуть дороже официального курса. В результате справочный курс оказался чуть более, чем на копейку выше сегодняшнего официального. После 14 курс продажи на 1.5 копейки подняли. Несмотря на это, официальный курс оказался ниже справочного. К сожалению, достоверной информации о ходе торгов у нас нет, но такая картина позволяет предположить появление продавцов, которые вынуждены были ставить заявки ниже, чем продавал регулятор. Это можно считать первым признаком стабилизации после изменения правил игры. Вчера, похоже, продавцов снижение курса за счет сужения коридора еще не устраивало. Стратегия НБУ выглядит очень осторожной, но весьма затратной. Пока ничего не понятно, но очень интересно (с) Наблюдаем дальше.
Индекс доллара DXY в 15-00 106.81 (вчера 107.15). Простояв около суток на максимумах, сегодня с утра доллар весьма резво, но пока не очень далеко, откатился.
Игорь написав:Evgeny не знаю какая стратегия, но контракты, как и гривна не бесконечны. Думаю это первая волна "отчаянных", дальше должно попустить, я так думаю
Теж погоджуюсь, це спецоперація НБУ, він сколихнув полохливих, всі обвалісти і просто перелякані побігли зливати гривню (уточнюю- я теж), а НБУ просто взяв і витрусив гривню у тих хто піддається паніці і першим читає новини. Але нажаль сьогоднішня курсова стабільність це просто дива, довго воно продовжуватись не може, МВФ чітко порекомендував ослабити гривню, до того рівня коли інтервенції валютою на МБ будуть прийнятні і не лякатимуть своїм рівнем. Нагадаю, що в вересні злили майже 2.7 ярда у.о. Читав думку різних банкірів, сама твереза мені здалася така: що за місяць буде виділений для зливу якійсь об'єм валюти, коли він буде закінчуватися, будемо девальвувати, шукати ту точку рівноваги, яка не буде вимивати резерви дуже стрімко але так шукати, щоб не було обвала гривні. Кажуть, що є приблизний плановий рівень інтервенцій на місяць, це приблизно 2 ярда у.о., можливо весною, коли гривня як правило укріплюється це буде ярд, максимум півтора. Більше нажаль НБУ не нальє... Девальвація це боляче, але нажаль нічого не можна вдіяти, прийдеться знижувати рівень життя. Моя думка, що поки НБУ сам не знає як саме зараз найкраще діяти і перейти до планового девала, бо така ситуація склалась, що би він зараз не робив, найдуться критики і помилки. Тому поки так, гадаю НБУ максимум на наступному тижні піде на вже відчутний девал, бо тоді навіщо він взагалі це все починав?)))