Цитата із статті яка показує, не одному Сибариту цікаво "Як це працює" (с):
По-перше, регулятор повідомив, що поки не використовує гнучкий курс для виправлення дисбалансів і не розглядає обмінний курс як канал монетарної трансмісії. Сьогодні завданням є розширити гнучкість, щоб у економічних агентів з’явилося відчуття повернення валютного ринку до звичного режиму. Проте рано чи пізно обмінний курс має виправити економічні дисбаланси. Питання – коли відбудеться цей перехід? Коли його відчують економічні агенти?
цікаво, а коли вони збираються виправляти дисбаланси? як на мене, ще вчора треба. питання сформоване, але відповіді немає
Висновки у статті: "Отже, не можна говорити про неминучу девальвацію. Можна говорити, що при певній стабілізації ситуації, при подальшому зниженні інфляції деяка корекція курсу вниз була б бажаною для економіки, щоб компенсувати втрати продуктивності.
Але спочатку треба знизити рівень інфляції, гарантувати, що редоларизація не відбуватиметься. Тоді обмінний курс потроху коригуватиме економіку для її більшої стійкості.
Процеси європейської інтеграції також передбачатимуть, що зміниться структура та джерела надходжень. Але на тривалому горизонті потрібно пам’ятати, що надходження значних обсягів фінансової допомоги буде серйозним запобіжником від будь-яких шокових сценаріїв, пов’язаних із корекцією обмінного курсу. "
Прошу коментувати. Тільки не цитуйте всю простиню . Краще по-тезово.
висновок, що девальвації не може бути - хибний. бо взагалі не згадується першопричина - а саме емісія 2022 400 ярдів грн. так, була необхідність провести емісію, але у цього є свої наслідки, один з яких - девальвація. багато з цих танців з бубном, що робить зараз НБУ - це спроби зв'язати цю надлишкову гривню. але все це зв'язання лише дозволяє виграти час, проблема не вирішується.
озвучено ще один фактор, про який явно раніше не згадували - якщо нас приймуть в ЄС, ми на довгі роки можемо стати отримувачем допомоги - влада може на це покладається в своїх розрахунках.
але наслідки емісії надо виправити - умовно це курс 45-55, й рухатися далі
У Національного банку була макромодель рівноважного обмінного курсу, за допомогою якої він визначав траєкторію обмінного курсу, яку можна було вважати оптимальною в даний момент. Далі на цю траєкторію накладалися певні ситуативні фактори, пов’язані з експортними та імпортними цінами, різницею у процентних ставках, потоками капіталів, очікуваннями щодо виплат уряду за зовнішнім боргом, внутрішнім попитом на іноземну валюту.
хтось про таку модель чув? - оце було б цікаво подивитися. чи це "велика таємниця"?
Цитата із статті яка показує, не одному Сибариту цікаво "Як це працює" (с)
Состав авторов намекает, что как минимум один из них знает, как это работает. Но, руководствуясь объясненным принципом неопределенности, говорит не все
Realist написав:Прошу коментувати. Тільки не цитуйте всю простиню . Краще по-тезово.
... А вот в цитировании я себе не откажу Начну с этого:
Корекція обмінного курсу не завжди може стимулювати експорт. Коли ціни встановлюються в домінуючій валюті (як правило, в доларах США), знецінення обмінного курсу може вплинути на маржинальність експортерів, але не на обсяги експорту. До того ж, в Україні дуже серйозні логістичні обмеження експорту, які перешкоджають зростанню його фізичних обсягів.
Проте сьогодні ми не можемо говорити, що обмінний курс має врівноважити надходження від експорту та оплату імпорту. Адже ми отримуємо значні обсяги донорської допомоги, що суттєво впливає на платіжний баланс.
Этого достаточно, чтобы надолго прекратить споры о том, нужна ли девальвация и в каком темпе. ...
ви випадкову пропустили дуже цікаву частину цитати?
З іншого боку, корекція обмінного курсу може обмежити непродуктивний імпорт, а також знизити обсяг розрахунків гривневими картками за кордоном.
торговий баланс виправляється не лише збільшенням експорту, а й зменшенням імпорту - а все це стимулює розвиток економіки.
яка утриманська позиція - нам дають допомогу, тому нічого не треба робити. треба робити, й це називається економіка. саме тут заробляються гроші людьми, й з цього платяться податки.
а девальвація потрібна, щоб врівноважити емісію 2022 року. а для поточного стану девальвація так, не потрібна. хоча знову ж таки - дохід 20% при стабільному курсу - ню ню... хтось винайшов "вічний двигун в" в економіці? чи знову робимо вигляд, що не бачимо що джерело всіх цих доходів - та ж сама класична емісія (трохи замаскована)
Реально це все нагадує спілкування глухого з сліпим. Приїхала місія МВФ, я так поняв вимагала провести корекцію курса, зробити девал аби не лити по 3.3 ярда на місяць. НБУ взяв під козирьок, об'явив еквілібріріум з назвою "керована гнучкість" і став знижувати курс долара зливаючи ще більше валюти. Маскі шоу, тільки для пересічного ці всі ігри закінчуються кратними дефолтними девалами як в 2014-2015-хх роках, а для цих персонажів, замутивших ці злочинні прикольчікі все закінчується розкішною пенсією на Ібіце чи в Монако. 2+2 наче, але тільки не для Зебр 55.
Мені особисто цікаво чому не ввели податок на обмін(купівлю) валюти, раз НБУ заливає валюту. Так би не треба було вводити податок на банки. Могли б ввести 5% ВЗ на такі операції, і ті обмінники які б не платили податок - закривати з маскі шоу. Все таки війна, і необхідні гроші. В якій ще країні воювали без підняття податків?
Ви перед цим згадали, що, можливо, міжнародна допомога буде зменшуватися і Україні треба буде самостійно шукати механізми фінансування дефіциту бюджету. У разі негативного сценарію потрібно буде повернутися до застосування додаткової емісії гривні, аби фінансувати потреби бюджету?
Гевін Ґрей: Я просто хочу уточнити, міжнародна фінансова допомога має зрости за умов негативного сценарію. У разі реалізації сценарію базового, ми говорили про $115 млрд, а негативного — $140 млрд.
МВФ владеет информацией о том, что деньги будут. Кредиты не кредиты, но даже госдолг не больше 100% ВВП, что вообще не критично. До 2033 года по словам миссии МВФ обслуживание встанет в 8-9%% ВВП.
Shaman написав:настає час, коли допомога закінчується.
Zebra У многих с начало войны курс 50 и даже 100. Доказать им про помощь и курс 37 - НЕ РЕАЛЬНО Они я думаю или пятидесятники или пьют вечерами сотку. Вот у них в голове и цифры постоянно 50 или 100))
Ставки за ОВДП стали активно знижуватись. По деяким - на 1 % річних. І попит очевидно зріс, так як в Сенсі спостерігаю, як деякі зникають за 20-30 хвилин після появи. Навіть старі великі випуски іноді розкуповують, і треба чекати "підвіз товару". Цьому безперечно сприяє курс в +-36.2 на міжбанку. Якщо буде зменшення міжнародної допомоги, то чим не цікаве рішення з боку НБУ залучити внутрішній ринок для компенсації?
Shaman написав:ви випадкову пропустили дуже цікаву частину цитати?
З іншого боку, корекція обмінного курсу може обмежити непродуктивний імпорт, а також знизити обсяг розрахунків гривневими картками за кордоном.
Ну Вы хоть не уподобляйтесь зебре, который вырывает цитату, а потом с грубым наездом, не понимая значения слов, приводит в виде возражения то, что следовало в следующей за процитированной фразе. Это не Ваш уровень. Я не пропустил. Там, где Вы поставили многоточие, написано:
Сибарит написав:И есть еще много моментов, объясняющих, что у любых движений курса есть как положительные, так и отрицательные последствия. Когда экономика не в состоянии поддерживать рыночный курс, регулятору приходится принимать решения, исходя из текущего веса достоинств и недостатков. Я возьму на себя смелость рекомендовать прочтение всей статьи, не ограничиваясь процитированными моментами.
Это именно о том, что приходится искать компромисс между противоречивыми факторами.
Игорь Алексеевич написав:Они я думаю или пятидесятники или пьют вечерами сотку. Вот у них в голове и цифры постоянно 50 или 100))
Было две, а стало пять Все равно мы будем брать Даже если стало восемь Все равно мы брать не бросим Передайте Тимошу(Юле) Нам и десять по плечу Ну, а если будет больше То получится, как в Польше(ну и как там?) Ну, а если пятьдесят Будем всё мести подряд И зеленый вместе с синим Нам плевать, мы всё закинем Во всеядный банкомат Вот такой у нас расклад