Купуємо для себе, а не в ОРЕНДУ, закордонну нерухомість
+Додати тему
Відповісти на тему
Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
1. З 1 квітня 2019 року при оформленні Договору купівлі-продажу квартири є обов"язковою експертна оцінка нерухомості. 2. Ця оцінка нерухомості експертом необіхна для того, щоби правильно порахувати обсяг податку, який сплачують державі при оформлені Договору купівлі-продажу квартири. Тут ексклюзивне право держави, ніяки нотарусі ніяк не приймають в тому участь. До 1 квітня 2019 року податок брався із суми, яку усно заявить продавець нерухомості. Зазвичай цей податок оплачує покупець, тому цю ціну занижували в 1,5 або навіть 2 рази. 3. Було анонсовано скасування пільгової величини податку на операції купівлі-продажу з пільгових 3% до нової ставки в 4%. Але в останню мить зберегли пільгову ставку в 3%. 4. Експерти жваво взялися за роботу. Почали з того, що встановили - як на мене - просто драконівську ставку - 1200 - 1900 лір за свої послуги. То приблизно 250-350 доларів. 5. Приємна новина: роботу експерти виконують дуже якісно: а) аналізуть право власності на землю під будинком. б) аналізують всі випадки перепланування нерухомості у порівнянні із проектом. в) аналізують наявність введення в експулуатацію будинка та віповідність його проекту. г) виявляють та вказуютьв сі недоліки в конструкції або в технічному стані будинка, квартири та території. Всі учасники ринку відмічають в цьому позитив. 6. На сьогодні експерти дають СУМУ оцінку обережно - зафіксовані випадки, коли вказують ціну НИЖЧЕ заявленої продавцем. 7. Експертиза проводиться в прискоренему режимі та значно дешевше, якщо мова йде про купівлю НОВОГО житла від забудовника.
Востаннє редагувалось akurt в Пон 08 кві, 2019 19:10, всього редагувалось 1 раз.
>Так и есть. Как правило, не надо ничего заказывать - надо прийти в СВОЕ отделение. За валютой. За лирами - в любое данного банка или просто обратиться в банкомат данного банка.
Идея следующая. Прилететь в Анталию на неделю на отдых. Посмотреть рынок недвижимость и попробовать открыть расчетный счет. Для того, что бы была возможность туда закинуть деньги. Через других людей платить за квартиру или дом - категорически нет.
Потом, при необходимости, в Стамбуле должна быть возможность снимать деньги с того счета. То есть, не всегда в том же (т.н. своем) отделении. Стамбул - это мощный хаб, что не скажешь об Анталии. Добираться и быстрее и проще и дешевле.
Турция сейчас имеет не совсем стабильную экономику, курс шатается. Поэтому большие проценты по лире. Учитывая наши украинские реалии, например, положить деньги на депо в гривне за 6-9-12 мес до первого тура выборов было очень выгодно. Потом - хз. Там наверное что-то похожее, поэтому мне - ок.
С ваших слов красной нитью было это легкость конвертации фунта в лиру) Это конечно же очень хорошо) Но мне интересует наоборот: лиру в доллар/евро. Вот так: деньги с депозита на счет, со счета или в доллар и снял или в наличную лиру и конвертнул в наличный доллар. Положил по карманам людей и в Украину (или другую страну). По вашим словам и это не проблема.
1. Вы можете конвертировать сколько угодно раз в любую сторону. Например я сегодня конвертировал лиры в доллар - и угадал, лира малёхо упала. И бензин подорожал (в лирах). Сейчас 1 доллар=5,71 лиры. 2. Естественно, что вы все можете делать в любом отделении банка на территории Турции. Проблема была только одна: когда мы попытались положить человеку доллары на его долларовый счет в ДРУГОМ отделении, то с нас захотели комиссию, так как счет в другом отделении. Когда мы скривились, тогда сказали: вот банкомат положите туда свои доллары без комисси. Банкомат принял пачку 100 листов по 100 долларов без вопросов и мгновенно. 3. НапИшете, как вам за неделю отдыха удалось открыть счет в турецком банке, и в каком именно. Самому интересно.
Долярчик написав:....коротше: - диверсифікація - наше фффсьо! - добре мати: - і 10-50К дУлярів готівкою під подушкою, чи під грушею... - і ще 500К-1лям гривні на депо по різних банках... - і ще 1-2-3 квартири(бажано новобуди, щоб росли в ціні, а не занепадали, чи стояли цінами, як вторинка) ... і це все добре мати водночас!
.... і коли це все, вищеперелічене, вже є - от тоді, вже по-троху, починаєш думати про...... життя в Анталії!
Вівторок, 9 квітня. Курс долара в Україні: купівля - 26,80, продаж 26,93... Курс долара в Туреччині: 5,66 ліри за 1 долар. Коефіцієнт переведення ліри в гривню: 4,75 (ще недавно був 5,75).
Як змінилися ціни на продукти харчування в Україні? ЗНИЗИЛИСЯ? Не знаю... Вам видніше... Але все навкруги у перерахунку на валюту стає дорожчим. У перерахунку на гривню при доходах в гривні - не змінилися.
Як змінилися прибутки лендлордів та мешканців Туреччини, що отримують надходження з України? ЗБІЛЬШИЛИСЯ Наприклад, здача в оренду ОДНІЄЇ квартири лендлорду, шо мешкає за кордоном, приносить ЧИСТИМИ приблизно (принаймні, моїм найближчим знайомим, що мають під оренду від 2-х до 6-и квартир) 13 000 гривень або на сьогодні 13000/26,90=483 долари. А продукти для нього стали дешевшими. Проста арифметика: - в квітні очікую надходження з України в сумі 25 000 гривень. - 1 літр молока жирністю 3,4% - 2,75 ліри або 13 гривень - 1 батон хліба - 1 ліра - 4,75 гривень. - 1 кг тунця - 19 лір або 90 гривень - 1 кг форелі - 24 ліри або 114 гривень - 1 літр пального А95 7 лір або 33,25 гривень... - 1 кг полуниці - 7 лір або 33,25 ліри... - 1 кг курки 8,75 ліри або 41,6 гривні.. - 1 кг курячого філе 19 лір або 90 гривень... - 1 пачка вершкового масла - 7 лір або 33,25 гривні... - 1 літр оливкової олії - 18 лір або 85,5 гривні... - 1 пляшка сухого вина - 24 ліри або 114 гривень...
Квартплата у Львові за квартиру площею 75 квадратів - 4,98 гривні за 1 кв. м або 13,88 долари за квартиру. Квартплата в Анталії - 80 лір або 80/5,66=14,13 долари США. Скільки продуктів/послуг може купити гривневий депозитчик? Стільки ж, як і раніше... Цікаві часи... Гривня - я прошу - укріплюйся! Ліра - я прошу - падай!
akurt написав:Аеропорт Стамбула, найбільший у світі, наприкінці жовтня 2018 року урочисто відкрили... Ну, звісно, не такий великий, як почнуть будувати у 2189 році біля села Солоне, що на Січеславщині, але все ж таки... ...
АВТІВКА УКРАЇНЦЯ ЗА КОРДОНОМ АБО ЧИ МОЖЛИВОЮ Є НЕРУХОМІСТЬ БЕЗ АВТО
Автор легко, приємно та із великим задоволенням (перехрещуся) роз"їжджає по Туреччині на автівці із українськими номерами.
1. Вчора отримав досвід відвідання СТО Honda Antalya Plaza. Мета така: на сайті Хонда Україна я перевірив свій VIN-code та дізнався, що Хонда проводить програму перевірки та заміни піропатронів подушки безпеки. Ну, взагалі то в Україні, але Хонда - всюди Хонда. Поїхали із жінкою. Був приємно здивований: при вході сказав "Мераба" - потім, де тут Сервіс - праворуч вглиб - дякую - "Мераба" - Сервіс - Хонда - "Мераба"... В мене попросили технічний паспорт та - що мене здивувало - відразу ключі - запропонували присісти почекати. Менеджер взяв ключі та загнав мою автівку відразу на Сервіс. Прикольно... Я подумав, запишуть на якийсь день та час. Ми не стали сидіти із жінкою на м"яких диванах, а зробили хитріше: попросили тест-драйв дизельної модифікації Honda Civic. Це було зроблено миттєво - я мав досвід тест драйвів в США авто марки Тесла, Міні, Мерседес, Форд... Тут було не гірше: спитали, чи маю я водійське посвідчення (не перевіряли), підвели до авто, я сів за кермо, сіла жінка, менеджер і ми поїхали кататися. Враження приємні: звук дивгуна ніяк не нагадував про дизельний двигун. Все керування - кнопками, тобто немає ніяких ричагів АКПП. Натиснув кнопку Drive саме кнопку - поїхав. Так само зупинка - інша кнопка Parking. Просто кнопки квдратної форми, рознесені одна від одної. Зауважу, що ці авто збираються в Туреччині. І ті, що стоять в автосалонах України - теж. Потім покаталася жінка. Коли ми повернулися - менеджер з ремонту авто вже вигнав наше авто та віддав нам ключі із словами: "Все зроблено, все ОК" - ОК, так ОК! Перехрестився...
2. Візит на СТО змусив порахувати, коли треба буде робити чергове ТО (кожні 15 000). Виявилося, що скоро: через 1 500 км пробігу... Ага... Два варіанти: - керуючись приємним досвідом відвідання СТО Хонда в Анталії, пройти кваліфіковано і - можливо - не зовсім вже й дешево. - купити самому олійний фільтр, повітряні фільтри двигуна та салону, оливу моторну та замінти на найближчому приватному сервісі. Зайшов на сайт Exist.ua - сформував корзину замовлень - побачив ціну. Повторив те саме на турецькому сайті - сформував корзину замовлень - побачив ціну. Був приємно здивований, що все те, що я замовляв в Україні, вартує ДОРОЖЧЕ, ніж моє замовлення в Туреччині.
P.S. Прокат авто в Анталії - від 15 ойро на добу (при умові оренди через сайт компанії на 3 та більше доби.). Це приблизно 90 турецьких лір. На 1 добу вам запропонують від 120 до 180 лір на добу. Якщо врахувати, що вартість таксі від аеропорту складає приблизно 100 лір, вигідно бронювати для себе, любимого, авто по інтернету заздалегідь. Принаймні, отримаєте задоволення та зробите декілька екскурсій... Черговий приїзд моїх друзів у гості з України - 24 квітня... Ех, прокачу!
ХТО ПОДБАЄ ПРО НЕРУХОМІСТЬ УКРАЇНЦЯ ЗА КОРДОНОМ (на прикладі Туреччини) Епіграф: Проси щастя сусідові, а воно прийде до тебе (турецька приказка).
Автор, звісно читає роздуми наших форумчан про доцільність купівлі квартир у сучасному комплексі, де є 450 або 650 квартир. Автор заздрить. Автору не повезло: мій будинок має 1 під’їзд, 5 поверхів, в ньому 4 квартири на поверсі (верхні - двоповерхові квартири). На першому поверсі - не чотири квартири, а три. Всього квартир - 19. Будинок має власну огорожу, ввечері по периметру огорожі включається освітлення сучасними економічними лампами, цілодобовий моніторинг території, газони, дерева, паркінг для авто, окрема брама паркінгу та хвіртка (окремо від воріт). У хвіртки є власне освітлення, включається датчиком руху. Будинком керує ОСББ. Голову ОСББ обирають на загальних зборах мешканців. Чергові збори - 9 червня. Наш голова ОСББ займає квартиру номер 2. Але вже сьогодні голова ОСББ вивісив інформацію про прибутки/витрати. Розшифрую для Вас - думаю, то інтересно. Ви ж точно знаєте, куди йдуть ваші гроші? Ну от і добре.
Доходи - то квартплата мешканців: 18х80 лір=1 440 лір на місяць. Голова ОСББ не платить квартплату = економить для родини 80 лір на місяць. Це (80/2062)х100%=3,9% мінімальної оплати в Туреччині. Я вам скажу, щ то дуже добре, що голова ОСББ мешкає в цьому будинку, та ще й на першому поверсі: все бачить і все чує... Реально. Не встигну я клацнути ключами біля автівки - вже виглядає у вікно. Мене і біню точно побачить… Доходи за рік: 1440х12=17 280 лір.
Витрати. Їх поділено на 2 категорії - осінь-зима-весна (8 місяців) та літо (4 місяці з 1 червня по 1 жовтня).
Осінь-зима-весна. Зарплата працівника, який веде прибирання території, під’їздів та парковки (вологе прибирання з пилососом всього під’їзду через день): 8х500=4000 лір. Для порівняння: мінімальна оплата праці в Туреччині - 2062 ліри на місяць. Робітник працює на "частину ставки", обслуговуючи ще й сусідній будинок. Зарплата електрика: 8х200=1600 лір. Треба сказати, що світло за рік пропадало не більше 2-х разів, кожного разу не більше, ніж на 30 хвилин. Оплата води, що йде на полив території: 10х8=80 лір. Утримування ліфта: 8х110=880 лір. За рік ліфт поламався 1 раз, відремонтували швидко. Витратні матеріали на прибирання: 20х8=160 лір. Разом 6 720 лір.
Літо. Різниця в тому, що починає працювати плавальний басейн, який вимагає щодобового нагляду. Вночі басейн підсвічується. Ввечері басейн обслуговують хімікатами. Басейном можуть користуватися тільки мешканці, можливо, їх гості. Басейн має душ, шезлонги, столики для влаштування пікніка. Особливо важким є запуск плавального басейна: особисто я не очікував, що поруч з басейном є дві великі підземні кімнати, в яких встановлено обладнання для функціонування басейна. На початку сезону ті дві кімнати - всі стіни обкладені кахлями - ретельно миють. Реально ретельно, я свідок. Зарплата працівника, який веде прибирання території, під’їздів та парковки (вологе прибирання всього під’їзду через день), ТА БАСЕЙНУ: 4х1 000=4000 лір. Догляд за газонами. Миття території будинку водою щоденно. Зарплата електрика: 4х650=2 600 лір. Треба сказати, що цілодобово працюють насоси, які подають у басейн підготовлену та відфільтровану воду. Скажу вам, що басейн в ідеальному стані. Перед відвідуванням - обов"язково прийняти душ. В мене один раз було так: я прийняв душ вдома, одів плавки, пляжні тапочки та з полотенцем пішов до басейну. Мені зробили відразу зауваження, навіть не допомогла розповідь про те, що я щойно прийняв душ. Оплата води, що йде на басейн та полив території: 250х4=1 000 лір. Утримування ліфта: 4х110=440 лір. Витратні матеріали на прибирання: 30х4=120 лір. Витрати на хімікати для басейну (вже закуплено, сам бачів у напівпідвальному приміщенні) - 1500 лір. Разом 9 600 лір.
Всього за рік: 6 720+9 660=16 380 лір. Тобто за рік 77 805 гривень. Вільний залишок: 17 280-16 380=900 лір.
Я не боюся залишати свою квартиру, коли мене не буде в Туреччині. Голова ОСББ має телефон довіреної особи, довірена особа має про всяк випадок ключі від квартири.
В Анталии на выборах 31 марта выбран другой мэр (победил с перевесом в 0,9%). Первые действия: - отменен бесплатный проезд в городском транспорте утром с 5-00 до 7-00 и с 17-00 до 19-00. - отменено движение по новой открытой недавно трамвайной ветке из спального района Кепез (живут как правило турки с доходами ниже среднего) в центр в сторону городского автовокзала. Трамваи не ходят вообще. - сокращено количество техники и рабочих на строящейся самой крупной авторазвязке в сторону Камера. Прикольно...
Ранок. Кафе-пекарня за рогом мого будинка. Велика піч. Пекар. Свіжий хліб, булочки, батони. На спеціальній металевій стійці (яка буває зазвичай в домашніх гардеробах) яка стоїть на вулиці перед входом, у фірмових поліетиленових пакетах вивішені свіженькі - щойно з печі - батони "ekmek". Будь-хто може собі взяти такий пакет - там 2 батони - безкоштовно та піти додому. Ніяка держава і ніяка мерія не займається "соціальним хлібом" для пенсіонерів. Я не беру такий пакет, я не соціальний тип, я "асоціальний тип", я зайду в кафе, замовлю собі щось із ранішнього меню, розкрию MacBook - інтернет безкоштовний - та почитаю українські цікаві новини. Що я могу замовити собі у кафе-пекарні? - Сендвіч-меню: то гарячий сендвіч+оливки+2 чая - 10 лір або 46,50 гривні (кожного дня для мене все стає дешевшим, бо ліра потроху падає, а найкраща валюта у світі міцно тримаєтсья на ногах). - Піцца-меню: шмат піцци та напій на вибір... то дешевше - 8 лір або 37,20 гривні... - якщо ви вчора покоряли Лікійську стежину або активно займалися секосом, вам того буде замало і я вам раджу взяти дуже поживне блюдо Menemen menu - це 15 лір, але воно того варте...
Йде тиха співбесіда із моїми приятелями - "крутим" Заманом - працює на відрядженнях за кордон: Молдова, Киргізія, Румунія, 16 квітня відлітає до України. Заман має одну квратиру в Анталії, і одну - в Стамбулі. Другий хлопець - Ахмед, шукає роботу в "туристичному бізнесі": - Ахмед, а ти які мови знаєш? - Турецьку, російську, киргизьку, англійську. - І ким ти себе бачиш в "туристичному бізнесі"? - Гідом. Але спочатку, мабуть, буду працювати "зустрічаючим гідом"... - А це як? - Я повинен зустрічати гостей в аеропорту зі вказаних та відомих мені рейсів та супроводжувати їх до готелів, там поселяти... - Що будуть початківцю платити? - Мінімалка 2060 ліри+екстра. - І що то за "екстра"? - Можна заробити до 1000 доларів на місяць. - 1000 доларів на місяць - то круто, враховуючи, що ціни на все дешевші, ніж в Україні в 2-3 рази... На чому там заробити можна? Які "комісійні" та на чому? - Треба працювати ротом та язиком... - Ти ба як, прямо в автобусі? - Ну так: треба всіх розсадити комфортно та по дорозі говорити: ось чудо ліворуч, ось чудо праворуч, а ось я - такий гарний та такий бідний... - Та ти що? - Так: якщо це німці, американці або англійці, відразу дають чайові - хто 5 ойро, хто 10 доларів. Як що це росіяни - то то такі кумедні люди - їм треба говорити, що ти жив в Омську або в Воронєжі (хі-хі) і ти мрієш по ночах повернутися в той рай! - Це ти для мене жартуєш? - Ні, вони ж дурнуваті, відразу відкривають торби та валізи та дістають пляшку російської горілки та ковбасу. Горілку я ж не п"ю, ковбасу свинячу не їм - Аллах не дозволяє - я їх відразу продаю - пляшка горілки - 100 лір... - Майже 20 доларів? Круто! - Ну, круто-не курто, а жити можна...
У розмову вступає після піцци Заман:
- Слушай, вот я 16 апреля лечу в Украину, если надо что-то передать - возьму передачу... - Та не нужно... - Слушай, расскажи непонятную мне вещь: что там у Вас за манна небесная падает на всех с неба? Называется "Субсидия"? Все время о ней слышу... В Турции такого нет и не слышали... - Ну, есть такое дело... Государство богатое и раздает богачам деньги... - Та не может быть! - Может! Смотри: например, вот у тебя 2 квартиры - одна на курорте в Анталии, другая - в знаменитом Стамбуле. - Ну да, в Стамбуле "3+1" я ее сдаю за хорошие деньги... - Вот! Государство тебе выплачивает за содержание этой квартиры сумасшедшие деньги! - Это у тебя бред после завтрака? - Вовсе не бред! Реально люди делают хитро: в квартиру прописывают бабушку-дедушку пенсионеров, или ты например, прописываешь свою жену - а с ней оформляешь развод, и государство тебе тогда к тем деньгам, что ты получаешь от арендаторов, доплачивает еще деньги наличкой на содержание квартиры! - Это чтобы арендатор платил меньше? - Нет, это чтобы ты получал больше: арендная плата+субсидия! - Это у тебя бред после завтрака? - Вовсе нет! Смотри как получается:
- действительно, за февраль и март все субсиданты получили/получаютвэтидни субсидию наличными - на счета через пенсии или наличкой. - там, где её получили арендодатели (арендатор об этом и не подозревает), - там арендодатель, получив/получая арендную плату+коммуналь от арендатора, добростовестно оплатил/оплачиваетвэтидни 100% коммунальных платежей - зачем же подставлять арендатора? Арендатор - как и курочка, которая несет золотые яйца - должен нести эти золотые яйца комфортно и дальше. - оплатив 100% "коммунали" за счет арендатора, арендодатель зачислил себе субсидию в профит: арендная плата+субсидия. Потирает руки и радуется щедрому государству (максимальная субсидия, как известно, начислена в Полтавской области благодаря хитромудрой "схеме" - ах, опять эти "схемы" - в сумме 24 000 гривен в месяц). - там, где субсидию получил "пересичний" - это так в Украине называют "обычного гражданина", он её потратил/тратитвэтидни на себя любимого, ибо, как известно, назначь пенсию/зарплату в 100 000 гривен - всё равно скажут "мало"... - Бред какой-то... - Ну, я немного утрирую, но в основном так: по данным статистки, четверть субсидантов, получив субсидию, не заплатили ни за электроэнергию, ни за воду, ни за газ... - У нас бы отключили полностью через 10 (электроэнергия и газ) или через 20 (вода) дней... Страна чудес... Вот, оказывается, куда я вылетаю в командировку... - "Страна чудес" - не то слово! Ты знаешь, сколько стоит детский садик в Киеве? 19 000 гривен в год? Это при том, что например, преподаватель высшей квалификации - доцент национального университета на руки даже 10 000 гривен не получает... - Это тот, что бесплатный - я же телевизор и новости смотрю - и где государство - как я читал - ежегодно выделяет большие средства на питание деток в детском садике (в Турции ничего не выделяют, детям родители дают с с тобой бутерброды)? - Ага! А ты знаешь, сколько стоит частная школа в Киеве? 25 000 - 40 000 гривен в месяц! - А откуда они - "пересичные" берут столько бабла? - Так никто же не платит никаких налогов! - Страна чудес.... Беру вот я для примера школу в Турции... - Ну-ка расскажи, самому интересно... Офицант! Еще три кофе "По-турецки!" - Смотри: Обычная школа стоит 0 (ноль) лир в месяц. Получастная - полугосударственная = 150 лир в месяц или 1500 лир в год... - Это примерно 7 000 гривен в год... Понятно... В Киеве дешевле 10 000 гривен нет ничего... - Продолжаю: полностью частная элитная - от 1 000 до 5 000 лир в месяц. - Так, погоди, выпью чуток кофе и соображу - это от 4 700 до 23 500 гривен в месяц... Частная... Элитная... В 2 раза дешевле, чем в Киеве... - Тебе виднее... Родители в ЛЮБОЙ школе могут (не обязательно) заказывать доставку микроавтобусом школьника по системе "двери дома-двери школы-двери дома" с сопровождающим - это называется "сервис" - от 150 до 300 лир в месяц... - Дай опять сообразить, фактически - такси - от 700 до 1400 гривен в месяц? И никаких "маршруток"... - Да. В микроавтобусе ездят водитель со списком адресов и сопровождающий. Есть ещё обязательный сбор в любой школе - не на ремонт, а на канцтовары для каждого ребенка - унифицировано - 1 раз в год от 100 до 1000 лир в элитной школе. - Это от 470 в обычной до 4 700 гривен в год в элитной? - Тебе виднее... - Ну да... - А вообще богато украинцы живут... Мне нравится... Лечу в командировку с открытыми глазами... - Ну да, реально богато... Это правда...