Shaman написав:зараз так живе більшість країни світу - це основний аргумент,
Це зрозуміло, але важливі % зростання. 4% і 25% в рік дають зовсім інший ефект за 10 років.
ИМХО рано чи пізно доведеться перестати збільшувати борг і тоді єдиний розумний варіант - кратна девальвація. І чим пізніше настане цей момент - там більші "ікси"
строки та відсотки - це важливий фактор, який відрізняє наш борг від боргу розвинених країн.
з іншого боку, наш держборг по ОВДП 1,4 трлн грн - половина належить НБУ. тобто ця частина боргу умовно безкоштовна. просто йде емісія, питання наскільки емісія обґрунтована - в нашому випадку обґрунтування - це війна.
це складне питання, яке надо комплексно досліджувати.
Shaman написав:аудитори бачать ризики в ОВДП України. нагадую, існують плани подальшого збільшення портфелю ОВДП.
Може хтось мені пояснити чому це не фінансова піраміда? Де заробити достатньо коштів, щоб платити % не з нових звлучень?
ніде.
зараз так живе більшість країни світу - це основний аргумент тих, які не бачать в цьому проблеми. але в кожної країні є свої нюанси.
я прихильник, що треба жити за коштами. поточна влада вважає, що нічого страшного немає в зростанні держборгу. влада й до війни зловживала дефіцитом бюджету по 200 ярдів грн на рік
В течение следующих 10 лет американцы заплатят более 10 ТРИЛЛИОНОВ долларов только в виде процентных платежей по госдолгу
Shaman написав: що таке резерв на ОВДП для НБУ - навіть не можу економічно сформулювати.
Ну сформулювати якраз не важко. НБУ як банківська установа має класифікувати усі наявні фінансові активи, що обліковуються на балансі з точки зору можливості та реальності отримання за них коштів у майбутньому. І під класифіковані таким чином активи має сформувати резерв на покриття ризиків. Резерв формується віднесенням відповідної суми на витрати НБУ, тим самом зменшуючи прибуток НБУ до розподілу (фактично зменшуючи суму, яку за підсумками року НБУ має перерахувати до держбюджету). Під активи, які класифіковані як стандартні відрахування мінімальні - чим гірша класифікація ти вищий відсоток відрахування. Під активи класифіковані як безнадійні резерв формується в розмірі 100%. Але для віднесення активу до тієї чи іншої групи класифікації потрібні критерії. Наприклад неплатежі боржника, наявність у нього значних прострочених боргів тощо. З цієї точки зору оцінити ОВДП складно як аудиторам, так і мінфіну та НБУ. Але... Сенс будь якого подібного резерву ВИКЛЮЧНО лише у тому щоб зменшити по суті прибуток до розподілу. Щоб володар такого активу не тринькав наявний прибуток а морозив його у резерві. У випадку з НБУ у цьому сенсу нема ніякого. Якщо Україна переможе думаю Мінфін та НБУ між собою розрахуватись зможуть. А якщо не дай Боже переможуть сили зла - то буде байдуже у якому стані буде підписано ліквідаційний баланс самого НБУ (якщо цим хтось буде займатись). Тому вважаю що аудитори вкотре довели що серйозні суми які платяться цим трутням то марна трата коштів, цінність їх висновків - у яких вони усіми можливими способами робити такі висновки що не нести ні за що відповідальність - вкрай не велика
Востаннє редагувалось Alien в Нед 30 кві, 2023 12:03, всього редагувалось 1 раз.
Дюрі-бачі написав:Shaman аудитори бачать ризики в ОВДП України. нагадую, існують плани подальшого збільшення портфелю ОВДП.
Може хтось мені пояснити чому це не фінансова піраміда? Де заробити достатньо коштів, щоб платити % не з нових звлучень?
ніде.
зараз так живе більшість країни світу - це основний аргумент тих, які не бачать в цьому проблеми. але в кожної країні є свої нюанси.
я прихильник, що треба жити за коштами. поточна влада вважає, що нічого страшного немає в зростанні держборгу. влада й до війни зловживала дефіцитом бюджету по 200 ярдів грн на рік
В течение следующих 10 лет американцы заплатят более 10 ТРИЛЛИОНОВ долларов только в виде процентных платежей по госдолгу
Мы не Америка, им можно, скажете Вы.
ні, я кажу зовсім протилежне - нам не можна.
й якщо про це мова - їм також не можна. ще не було такого в історії, щоб емітент світових грошей проводив таку емісію. дивимось, чим це скінчиться.
й 10 трильйонів дол - це для хайпового напису, гадаю реальна сума значно менша...
Цінність укр. грошей не є постійною величиною. А саме: з 1996 року, коли у вересні були введені в оборот сучасні гроші (гривні), цінність їх (покупна спроможність) постійно зменшувалась. З 1,76 грн за долар До 38,00 грн за долар на теперішний час.
Люди не дурні і бажають зберегти свої заощадження. Єдиний і швидкий засіб це зробити --- придбання валюти.
dima_beleb написав:цінність укр. грошей не є постійною велечиною
Цінність будь-яких грошей не є постійною величиною, вже майже 100 років як почали розкручувати спіраль інфляції. Просто дехто це робить з прийнятною швидкістю, як той же долар, який за час праці людини (40 років) дешевшає разів в 5, а дехто занадто швидко
Shaman написав: що таке резерв на ОВДП для НБУ - навіть не можу економічно сформулювати.
Ну сформулювати якраз не важко. НБУ як банківська установа має класифікувати усі наявні фінансові активи, що обліковуються на балансі з точки зору можливості та реальності отримання за них коштів у майбутньому. І під класифіковані таким чином активи має сформувати резерв на покриття ризиків. Резерв формується віднесенням відповідної суми на витрати НБУ, тим самом зменшуючи прибуток НБУ до розподілу (фактично зменшуючи суму, яку за підсумками року НБУ має перерахувати до держбюджету). Під активи, які класифіковані як стандартні відрахування мінімальні - чим гірша класифікація ти вищий відсоток відрахування. Під активи класифіковані як безнадійні резерв формується в розмірі 100%. Але для віднесення активу до тієї чи іншої групи класифікації потрібні критерії. Наприклад неплатежі боржника, наявність у нього значних прострочених боргів тощо. З цієї точки зору оцінити ОВДП складно як аудиторам, так і мінфіну та НБУ. Але... Сенс будь якого подібного резерву ВИКЛЮЧНО лише у тому щоб зменшити по суті прибуток до розподілу. Щоб володар такого активу не тринькав наявний прибуток а морозив його у резерві. У випадку з НБУ у цьому сенсу нема ніякого. Якщо Україна переможе думаю Мінфін та НБУ між собою розрахуватись зможуть. А якщо не дай Боже переможуть сили зла - то буде байдуже у якому стані буде підписано ліквідаційний баланс самого НБУ (якщо цим хтось буде займатись). Тому вважаю що аудитори вкотре довели що серйозні суми які платяться цим трутням то марна трата коштів, цінність їх висновків - у яких вони усіми можливими способами робити такі висновки що не нести ні за що відповідальність - вкрай не велика
питання виплати прибутку до держави - це цікавий нюанс.
але якщо нарахуємо значний резерв, який перевищить статутний капітал НБУ - що тоді??? це ж центробанк, а не звичайний банк - але це більш теоретичне питання.
я більш звернув увагу, що за формальними процедурами аудиту ОВДП України - ризикований актив.
а висновок про аудиторів - як на мене взагалі не випливає зі сказаного. прям класова ненависть до аудиторів
Shaman написав:але якщо нарахуємо значний резерв, який перевищить статутний капітал НБУ - що тоді??? це ж центробанк, а не звичайний банк - але це більш теоретичне питання.
Ну якщо хіба що теоретично... Бо за увесь час існування НБУ такого випадку ще не було щоб його витрати перещили за рік його доходи. Отже, по Закону України Про НБУ - річне перевищення витрат над доходами НБУ перекривається за рахунок його резервних фондів, сформованих у попередні роки (формуються з прибутку НБУ - таке відрахування зроблено і за 2022 - було повідомлення - і резервні фонди - це джерела коштів банку, які відносяться до капіталу банку, тобто це не те саме що резерви на покриття збитків які за своєю сутністю є контрактивами, тобто активами зі знаком "мінус" у балансі). У випадку недостатності резервних фондів НБУ - сума перевищення витрат над доходом має бути погашена із державного бюджету України.
Shaman написав:прям класова ненависть до аудиторів
- це професійне - роки спілкування по роботі призвели до такого відношення