Нерухомість у Львові

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
  #<1 ... 99100101102103 ... 285>
Повідомлення Додано: Нед 08 вер, 2013 13:51

Nighthawk написав:Щодо спадщини-з одної сторони, це добре, але з досвіду родичів, як отримали в спадок по 10 м2 4-кімнатної квартири, толку з цього - 0. І не туди, і не сюди. Причому ніхто з них не мав коштів, аби викупити частку іншого. А продавати 4-к зараз-це болт, дисконт буде ого-го. Так і сидять зараз з своїми свідоцтвами про отримання спадщини і чекають на морі погоди. Був би, пардон, депозит-чемно "попиляли" б його, забравши свої ххх% і усе!
1 Що заважає їм здавати цю 4-кімнатну в оренду
2 Що заважає їм розміняти 4-кімнатну на дві однокімнатних і таким чином зменшити кількість спадкоємців на одиницю нерухомості.

Висновок
При цьому
1 Якщо 4-кімнатна була отримана/куплена в 1970-2003 роках - то як вважаєте краще було отримати 10 м2 в сьогоднішній квартирі чи вартість 10 м2 по тих цінах
2 Чи розумієте Ви , що перед тим як житло стало спадщиною - то в ньому хтось жив , а тому якби цей хтось - колись всі гроші поклав на депо , а потім з цього депо знімав відсотки/тіло на оплату оренди житла? То як тоді ? Скільки б отримали спадкоємці?
budivelnik

Подякував: 292 раз.
Подякували: 2986 раз.

Профіль

1
1
Повідомлення Додано: Нед 08 вер, 2013 14:20

budivelnik
В 2014 +10% до 2013

У валюті? Утопія! У гривні? 50/50.
DIV

Подякував: 157 раз.
Подякували: 635 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Нед 08 вер, 2013 16:36

budivelnik написав:1 Що заважає їм здавати цю 4-кімнатну в оренду

Тим, що один спадкоємець має 10м2, а інший 10м2+10м2 (успадковані ним від вже померлого спадкоємця №3)+10 м2 своїх (він був і є прописаний у цій квартирі). Інші метражі з цих 80м2 належать членам сім"ї спадкоємця №2
Плюс родина спадкоємця №2 живе в цій 4-к. Нікуди вони звідси не виселяться.
А грошей, щоб викупити у спадкоємця №1 ці нещасні 10м2, у них немає. Хоча це найпростіший вихід з ситуації.
2 Що заважає їм розміняти 4-кімнатну на дві однокімнатних і таким чином зменшити кількість спадкоємців на одиницю нерухомості.

А на це не погоджується спадкоємець №2 і його родина, бо це тягне за собою різке погіршення їх життєвих умов. Знову ж таки, спадкоємець №1 має власне житло і йому ті 10м2 до лампочки, і грошова винагорода його б цілком влаштувала.

Тобто виходить так, що родина спадкоємця №2 тепер нічого не може зробити з цією 4-к без згоди спадкоємця №1, і більше того, вона її не "тягне". Ну, а спадкоємець №1 наразі "попав" на ~2к грн на оформлення спадку і нічого наразі з того не має. І реально він просто чекатиме слушного моменту, коли спадкоємцю №2, у якого хронічний дефіцит грошей, доведеться таки щось робити з тим спадком.
Вихід з ситуації простий як двері:
1) спадкоємець №2 має віддати частку спадкоємцю №1 грошима
2) Якщо у С. №2 грошей немає, то продавати цю 4-к, віддавати частку с. №1 грошима і за виручені кошти купувати нове житло.
3) Спадкоємець №1 викуповує частку С.№2 і його родини, і на виручені гроші ті купують собі нову квартиру. Але такий варіант нафіг не потрібен С.№1, бо власне житло у нього є, та й такою великою сумою коштів він не оперує.
Однак все це тягне за собою різке погіршення житлових умов для сім"ї с.№2 і по факту вони на це не підуть. Можна йти через суд, але кому воно треба? Псувати до ручки стосунки заради кількох тисяч доларів? С. №1 це не горить, він все одно свого дочекається :)
Наскільки простіше було б просто віддати спадкоємцю №1 12,5% (10м2/80м2) депозиту, який би перейшов у спадок,правда?

Висновок
При цьому
1 Якщо 4-кімнатна була отримана/куплена в 1970-2003 роках - то як вважаєте краще було отримати 10 м2 в сьогоднішній квартирі чи вартість 10 м2 по тих цінах
2 Чи розумієте Ви , що перед тим як житло стало спадщиною - то в ньому хтось жив , а тому якби цей хтось - колись всі гроші поклав на депо , а потім з цього депо знімав відсотки/тіло на оплату оренди житла? То як тоді ? Скільки б отримали спадкоємці?

Ми знову говоримо про різні речі
1) Звісно, що краще отримати в спадок реальний бетон, а не його еквівалент в радянських рублях.
2) Тримати кошти на депозиті, оплачуючи з % оренду чужого житла - вища ступінь маразму. Тим паче, коли розмір депозиту дозволяє купити власне житло.
3) Якщо в родині є кошти, але є брак житлової площі, однозначно треба купувати нерухомість-бо не можна все життя товктися на голові, тримаючи в матраці/банку гроші. Не треба уподібнюватися до Гобсека, чи не так?
4) Однак при забезпеченості своєї родини житлом краще передати їм в спадок реальні гроші, а не бетон, який вони так чи інакше будуть змушені продати з дисконтом (на нинішньому ринку) і реально отримають менше грошей, ніж було вкладено в це житло.
5) Дай боже, що за кілька років ринок нерухомості вийде з штопору і житло знову буде ліквідним товаром. Тоді Ваші аргументи будуть залізними. А наразі краще гроші, ніж бетон.
Nighthawk

Подякував: 89 раз.
Подякували: 397 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Нед 08 вер, 2013 16:40

Nighthawk написав:А наразі краще гроші, ніж бетон.

Золота голова.... :D :D :D +1000000.... :wink:
Козак-характерник
2

Подякував: 2246 раз.
Подякували: 2361 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Нед 08 вер, 2013 23:36

Re: Нерухомість у Львові

Nighthawk написав:2) Тримати кошти на депозиті, оплачуючи з % оренду чужого житла - вища ступінь маразму. Тим паче, коли розмір депозиту дозволяє купити власне житло.

Отже, я маразматик. Але у мене є калькулятор. З $50k які я мав 3 роки тому на купівлю квартири я отримав близько $36k чистого прибутку з депозитів (середня ставка 20% річних). Весь цей час я оплачував оренду чужого житла. І робив це досить вигідно (мій орендодавець отримує близько 4% річних доходу). За 3 роки мої витрати склали трохи більше $6k. Тобто чистий прибуток склав $30k. Ціни на нерухомість дещо просіли і тепер я можу купити 2 кімнатну квартиру для себе + 1 кімнатну для здачі в оренду, яка буде приносити 1500 грн щомісяця.
Але купувати зараз бажання особливого немає...
YPP

Подякував: 8 раз.
Подякували: 1 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Пон 09 вер, 2013 01:58

YPP написав:
  Nighthawk написав:2) Тримати кошти на депозиті, оплачуючи з % оренду чужого житла - вища ступінь маразму. Тим паче, коли розмір депозиту дозволяє купити власне житло.

Отже, я маразматик. Але у мене є калькулятор.

Взагалі-то мова йшла про ситуацію, змальовану будівельником, коли сім"я живе в орендованій квартирі все життя, може собі дозволити купити квартиру, але при цьому тратить більшість % з тіла на оренду. Це-дурниця. У Вашій ситуації все навпаки :) Пощастило Вам з орендодавцем :)
P.S. 80k це добре, але ремонти в квартирі теж "винесуть" купу грошей. Тобто реально, якщо Ви зараз залізете в бетон, Ви втратите всі свої пасивні доходи. Що є зле. Треба збирати ще, щоб вистачило і на бетон, і на ремонт, і на пасивний дохід. Тим паче, що ринок нерухомості досі "лежить".
Я Вас чудово розумію, бо сам рівно рік тому вклався до останньої копійки в новобудову. Відверто скажу, відчуття не з приємних-коли ти знав, що щомісяця тобі "капає" ххх у.о., а тепер нічого нема, тільки є неліквід, на який ти навіть документів не маєш. Але на оренду я не трачуся, тож не смертельно пожити рік-два на одну зарплату :D Зараз нарешті будинок здали в експлуатацію, і свіжозібраний капіталець страшенно не хочеться тратити на ремонт :) Але враховуючи темпи оформлення документів, підключення комунікацій і т.д., ще є добрих півроку, щоб фінансово до цього підготуватися, а головне-бути морально готовим розстатися з грошима :)
Nighthawk

Подякував: 89 раз.
Подякували: 397 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Пон 09 вер, 2013 10:39

Почалась ця розмова з мого запитання про дохідність нерухомості у Львові. Хотів для себе визначитись, чи варто зараз диверсифікувати активи і отримати меншу, але надійнішу дохідність. Все ж таки чим більша сума, тим моторошніше тримати їх на грн депо в наших банках.
Погоджуюсь з будівельником, якщо купувати житло під здачу в оренду, вона буде приносити 6% річних.
Чесно кажучи, це мало. Крім того є ще один ньюанс про який всі мовчать. Здачу в оренду протиставляють доларовому депозиту (8%) і кажуть, що дохідність від нерухомості не набагато менша, зате надійність суттєво вища. Але на мою думку, нерухомість приносить 6% не у доларі, а у гривні. На протязі наступних 3 років гривня має всі шанси девальвувати на 20%, а орендар і далі платитиме суму у грн. А порівнювати дохідність грн депо проти 6% нерухомості просто смішно. Більш того, при відносно невеликому знеціненні нацвалюти, ціни на житло залишаться сталими у грн.
Для себе вирішив, що найближчий рік не буду купувати квартиру ні для себе, ні під здачу. Всім дякую.

А що скаже спільнота про дохідність комерційної нерухомості?
Наскільки я знаю, переважно вартість оренди фіксується в доларах США, а окупність розгядають строком в 10 років.
YPP

Профіль

Повідомлення Додано: Пон 09 вер, 2013 13:18

YPP написав:А що скаже спільнота про дохідність комерційної нерухомості?
Наскільки я знаю, переважно вартість оренди фіксується в доларах США, а окупність розгядають строком в 10 років.

Скажу я, що приваблива комерційна нерухомість не виставляється. А якщо і виставляється то по такій ціні, що враховуючи економічну ситуацію тре бути добрим оптимістом, щоб вірити в те що відбити вийде хоч за 10 років.

Те, що продають то вже добрий з рік висить з банером ОРЕНДА, ПРОДАЖ і нікому воно не потрібно.

Нарешті ринок приходить до тями, але продаці-власники, не хочуьт вірити що золоті часи пройшли.

Також варто взяти до уваги комерційну нерухомість з торгівельним напрямком - її зараз не варто купувати а якнайшвидше продавати бо скоро буде Форум Львів, Леополіс і ще кілька..такі магазини вимруть і та нерухомість нікому не потрібна буде.
galician

Подякував: 3 раз.
Подякували: 7 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Пон 09 вер, 2013 22:53

galician написав:Також варто взяти до уваги комерційну нерухомість з торгівельним напрямком - її зараз не варто купувати а якнайшвидше продавати бо скоро буде Форум Львів, Леополіс і ще кілька..

Це дійсно вагомий аргумент. Магазини на проспекті Свободи завжди будуть актуальні, але вони дуже дорогі і не продаються.

такі магазини вимруть і та нерухомість нікому не потрібна буде.

Не думаю, що вимруть, але тенденція негативна. Можна лише уявити, який об'єм продаж вже забрав Кінг Кросс, плюс заберуть нові ТЦ, а звідси падіння виручки орендарів і відповідно неможливість платити дорогу оренду, що вкупі з катастрофічною економічною ситуацією мало б спичинити падіння ставок.
YPP

Профіль

Повідомлення Додано: Пон 09 вер, 2013 23:50

YPP написав:Не думаю, що вимруть

Вам замало вивісок оренда-продаж по місту в непрохідних місцях?
Там ніхто не схоче торгувати, навіть якщо ставка буде мала бо не буде обороту достатнього для заробітку. Орендну плату може і буде покривати але заробіток буде на рівні будки на краківському...
galician

Подякував: 3 раз.
Подякували: 7 раз.

Профіль

#<1 ... 99100101102103 ... 285>
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей
Модератори: Faceless, Ірина_, Модератор