Shaman написав:а оці звіти - НБУ продав за тиждень 500 млн дол, 700 млн дол - це що? це вистачає валюти?
а от як проходять торги - я так розумію зараз ніхто з форуму не бачить. чи не коментує, чим викликані такі цікаві рухи курсу.
Ви не вірно оцінюєте ринок. Це все одно, що взяти один банк на міжбанку який переважно продає і сказати - що якщо він більше продає, значить на міжбанку дефіцит. НБУ продає системно вже багато місяців, отже він такий же гравець як і інші, і по його продажам не потрібно вважати що на ринку дефіцит. На ринку на мою думку профіцит. На ринку включно з урядом і НБУ.
в державі - уряд, НБУ, міжбанк - можна сказати й профіцит валюти - ЗВР зростає.
на міжбанку - дефіцит, який закриває НБУ. якщо НБУ продає більше, значить всі банки загалом купують більше. уряду на міжбанку немає. але це вже стає флудом.
як на мене, я начебто сформулював розбіжності у наших поглядах, далі нехай читачі роблять висновки
Shaman написав:по днях немає, по тижнях тут є Валютні інтервенції НБУ за минулий тиждень 677 млн дол, як з куща
Жовтень рекорд може і абсолютний -3.351 млрд, сальдо -3.337 млрд.
Ведучий запитує як так, що війна, а депозити ростуть як на дріжджах, курс кріпне, а як далі? Пишний, що далі все краще буде і при негативному сценарії грошей союзники ще більше дадуть. Чи то Пишний в прем'єри-президенти мітить?
Зайшов почитати останні пару сторінок і в цій темі лише Shaman пише притомні речі які хоча б в'яжуться одне з одним.
Є люди які навіть не розуміють функції виконавчої влади і НБУ.
Особливо цитата:
Їм (НБУ) треба зливати валюту у будь-якому разі, бо перестане чим платити пенсії !!!!
посмішила.
Чому курс зараз такий який він є це тому що країна на апараті підтримання життєдіяльності (тобто донори, спонсори, можна ще назвати союзники (але точно не партнери, не подобається мені цей термін)) дарують гроші мін.фіну, щоб НБУ не друкував гривню (я думаю більшість навіть не розуміє що таке друк гривні в НБУ, тому поясню. НБУ може друкувати гривню але він не може дати її пенсіонеру, іншим соціальщикам, і тим хто на держ. зп., тому НБУ на нову гривню купує ОВДП уряду, і так у уряду з'являються нові, нічим не підкріплені гроші, він виконує свої зобов'язання і в країні з'являється нова гривня. Люди ходять купляють товари, послуги. І відповідно через це починає рости інфляція, і девальвація (бо імпортер все продав, молодець, і йде купляти нову партію, у нього ж багато гривень!) - Але це не теперішні умови, бо уряду дають гроші, які йдуть в нбу, а нбу дає уряду гривню за цю валюту.
І відповідно зараз у нас бюджет 2х (в два рази більший) в країні, тобто видатки уряду в два рази більші за те що було до війни, і це ще живить економіку. Просто уявіть що відбудеться якщо видатки бюджету зменшаться в 2 рази. Навіть якщо припустити що всіх демобілізують, кому зараз платить держава грошове забезпечення. Цим людям треба буде робота, чи буде вона для всіх?
Уряду треба буде все ж збільшити видатки на оборону навіть якщо війна прямо завтра закінчиться (збільшити відносно 23 лютого 2022). А це змінення пропорції витрати з витрати на різні тендери які йдуть потім в реальний сектор, на зарплати людям які нічого не додають в економіці, крім споживання.
Допускаю що я з Shaman на одній хвилі. Не буде НБУ тримати курс таким який він є зараз постійно, в будь який момент він ставить "відсічку" на продаж 37, 39, 50 грн за долар і ринок все одно насититься, просто буде куплено менше валюти. Що це означає? Що по перше імпортер менше завезе, буде бензин по 100? Так менше людей заправиться, буде менше авто їздити, тим хто залишиться активним водієм по таким цінам якраз і вистачить імпортованого палива. Так само буде з продуками, пропадуть імпортні пива, ковбаси, і так далі. Ліки.
Асортимент буде зменшуватись відповідно до можливостей економіки. Це почнеться тоді коли ЗВР почнуть помітно зменшуватись, а це буде тоді коли перестануть давати гроші. Це все і так мало бути, бо в країні війна, країна давно мала перейти в економ режим, але по заголовкам видно що продажі нових автомобілів на піку, копаються котловани нових будинків класу "бізнес", це сюр.
І зустріч з реальністью буде дуже болюча. Я не даю прогнози коли, бо невідомо що буде з допомогою заходу, але як тільки з нею почнуться проблеми далі будуть проблеми вже з курсом, цінами, люди почнуть виймати гроші з банків, а зараз там вони не на строкових депозитах. Наскільки я розумію зараз гроші просто лежать, і люди їх можуть вільно забирати, і це саме задача НБУ зв'язати ці гроші на депозитах.
Бо при рості цін, люди підуть забирати гроші з банків щоб могти купити дорожчі продукти, долар, і це може запустити таку спіраль де ціни будуть швидко рости, і у банків будуть величезні проблеми з одної сторони з неповерненням боргів (кредитки, оплати частинами) а з іншої відтоком вкладів - і далі або НБУ спасає (друкуючи гривні на рефінанс), або хоронить банки, і йдемо на новий цикл.
Тому поки люди тут радуються я вже потихеньку починаю переживати за наші банки (і гроші людей в них) при такому сценарію.
Яким чином валюта від донорів відрізняється від валюти від експортерів? І та і інша закриває потреби покупців. Як може бути дефіцит, якщо продаж валюти від донорів системне явище? Як може падати курс якщо валюти дефіцит? Це все видавання бажаного за дійсне. Якби НБУ не порахував на скільки ще вистачить валюти від донорів, та в ЗВР, він би не палив її по такому курсу. На валютному ринку надлишок валюти. Крапка. Усі експерти, що з початку року казали про дефіцит і показували циферки про те скільки НБУ зливає і як важко утримує курс - дружно обісралися, бо цифри міжбанку на табло, як тільки курс відпустили у вільне плавання.
Скільки гривні зараз в оберті? 600 млрд? Якщо уряд обмінює у НБУ кожного місяця по 100 млрд або більше, як другий бюджет, вже через півроку якщо НБУ не буде викупити цю гривню назад, відбудеться гіперінфляція. Тобто НБУ просто зобов'язаний потім у роздріб обмінювати валюту, інакше відбудеться колапс фінансової системи. Де тут дефіцит валюти? В упор не бачу.
А те що заводи експортерів знищені (маріуполь)? А те що порти через які експортери возили руду, зерно теж майже не працюють?
Zebra написав:Як може бути дефіцит, якщо продаж валюти від донорів системне явище?
А ну тоді базару нуль. Гроші будуть завжди, лошки з заходу заплатять.
Zebra написав:Як може падати курс якщо валюти дефіцит?
Як сказав класик - што? Може поки профіцит бо просто вона є в ЗВР? І тому курс тримається. Але з таким рівнем споживання країни, і якщо допомога буде зменшуватись то курс полетить. Думаєте чому МВФ вимагав гнучкий курс? Донори хочуть щоб гривня трошки адекватніше відреагувала на ситуацію в країні, щоб менше грошей давати Україні, і тоді корупція хоть і буде "старою" з її х2 маржою на тендерах, але тендерів буде менше, і відповідно корупція в абсолютних числах в доларах буде менша
Zebra написав:На валютному ринку надлишок валюти.
Сальдо продажу валюти НБУ -3млрд. дол. це не надлишок валюти, це просто він її продає бо дадуть нову валюту донори. Поки що дадуть, і поки що в необхідних об'ємах. -- Ну і головне я вам не даю прогноз курсу, це в тему до карусельщиків. Я вам написав свою думку що зараз відбувається на валютному ринку, і чому так як зараз більше ніколи (за ваше життя, можливо ніколи не буде).
Не буде старого рівня експорту, на горизонті торгова блокада з Польщею як мінімум, Угорщина абсолютно не дружня. В ЄС приймають єдиногласним рішенням, а нам сусіди не дають навіть торгувати з ЄС вводячи ліміти на перевезення.
Точно буде необхідність тримати високими видатки на оборону, звідки гроші? Завжди будуть давати донори?
adj написав:Ну і забув додати, транзит газу завершується в кінці наступного року, а це теж валютна виручка.
О, так рашка за транзит не платить, транзит зараз безкоштовний. А про те що Маріуполь розбомблений, так і імпортери з Маріуполя теж. Це не очевидно? Враховуючи, що у 2014-2015 році ЗВР падали майже в нуль, а зараз під 40 млрд - то покривати дефіцит вистачить ще років півтора-два, навіть, якщо не копійки більше захід не нальйот донатів. Отже девал більше нікого не нагодує до 2025 року як мінімум. На нього розраховувати не варто. Не кажіть потім, що не попереджав.